Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Τα Μαγικά Κουτιά Γιορτάζουν τα Χριστούγεννα



Τα Μαγικά Κουτιά της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βέροιας, τα οποία συνεχίζουν να μαγεύουν μικρούς και μεγάλους με τα πολυάριθμα βιβλία, τις όμορφες μουσικές, τις εικόνες και τα παιχνίδια, διοργανώνουν για τις Χριστουγεννιάτικες μέρες σειρά δημιουργικών δραστηριοτήτων για παιδιά. Δηλώστε συμμετοχή τώρα, ελάτε με τους γονείς ή με τους φίλους σας.

Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2009
11:00 - 12:00 το πρωί
Αγγελάκια με αστεράκια, είναι τα δικά μας στολιδάκια!!!
Εργαστήριο χειροτεχνίας.
Για παιδιά 6-12 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης
5:00 - 6:00 το απόγευμα
Χριστούγεννα παραμονή το κ΄ρυο δυνατό, το σκοτάδι έπεσε νωρίς κι εμείς γινόμαστε μια παρέα. Διαβάζουμε και ακούμε γιορτινές ιστορίες, ποιήματα και έθιμα Χριστουγεννιάτικα. Ανάγνωση από μικρούς και μεγάλους
(όποιο παιδάκι θέλει να μας διαβάσει κάτι γιορτινό, μπορεί να δηλώσει συμμετοχή στη Βιβλιοθήκη)
Για παιδιά 4-12 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης

Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2009
10:00 - 11:00 το πρωί
Να τα πούμε;;;
Ο Βασίλης Βαλαβάνης και η Κατερίνα Αναστασίου συναντιούνται με τα παιδά της πόλης και όλοι μαζί λέεν τα Κάλαντα. Γιορτινά τραγούδια και τραγουδοπαιχνιδίσματα στη Βιβλιοθήκη!
Για παιδιά 4-12 ετών. Είσοδος ελεύθερη. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2009
10:00 - 11:00 το πρωί
Σπιτάκια χιονισμένα ... μπισκότα αχνισμένα!!!
Αντί να τα φάμε, δημιουργούμε ένα ολόκληρο μπισκοτοχωριό!
Για παιδιά 6-12 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης

Δευτέρα 28, Τρίτη 29, Τετάρτη 30, Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009
10:30 - 12:30 το πρωί
"Club Ρομποτικής (LEGO Mindstorms NXT)"
Με το Γιώργο Μπίκα (4 συναντήσεις)
Γνωρίζουμε το μαγικό κόσμο της ρομποτικής. κατασκευάζουμε τα ρομπότ μας και τα προγραμματίζουμε με φορητούς υπολογιστές να εκτελούν τις εντολές μας.
Για παιδιά 11-15 ετών. Με προεγγραφή στο club. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης

Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2009
5:00 -  6:00 το απόγευμα
Πρωτοχρονιά παραμονή, κοντεύει κι έχει φτάσει, κι ο Α¨Βασίλης έρχεται, δώρα να μοιράσει!!!
Γράφουμε τα μυστικά και τις επιθυμίες μας στο χαρτί, στολίζουμε τους φακέλους και στέλνουμε τα γράμματά μας μακριά ... πολύ μακριά, στη μαγική χώρα του Αϊ- Βασίλη.
Για παιδιά 4-12 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης

Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2009
10:00 -  11:00 το πρωί
Καλικαντζαροσκανταλιές και τρέλες πολλές!!!
Αφήγηση, θεατρικό παιχνίδι, ζωγραφική, γνωριμία με τους Καλικάντζαρους.
Για παιδιά 4-8 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2009
10:00 - 11:00 το πρωί
Αγιο Βασιλάκια με γένια και σκουφάκια είναι τα δικά μας στολιδάκια!!
Εργαστήριο χειροτεχνίας
Για παιδιά 6-12 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης
5:00 - 6:00 το απόγευμα
Παραμονή Πρωτοχρονιάς, λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, μαζευόμαστε και διβάζουμε ιστορίες για τον Αϊ Βασίλη, άλλες πιο αληθινές και άλλες πιο φανταστικές. Ανάγνωση από μικρούς και μεγάλους. (Όποιο παιδάκι θέλει να μας διαβάσει κάτι γιορτινό, μπορεί να δηλώσει συμμετοχή στη βιβλιοθήκη).
Για παιδιά 4-12 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2010
10:30 - 12:30 το πρωί

"Club Ρομποτικής (LEGO WeDo)"
Με το Γιώργο Μπίκα (1 συνάντηση)
Γνωρίζουμε το μαγικό κόσμο της ρομποτικής. κατασκευάζουμε τα ρομπότ μας και τα προγραμματίζουμε με φορητούς υπολογιστές να εκτελούν τις εντολές μας.
Για παιδιά 8-10 ετών. Με προεγγραφή στο club. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης

Επιμέλεια - Συντονισμός Προγράμματος: Κατερίνα Αναστασίου, Αμφιθέα Τριανταφυλλίδου

Ο αριθμός των θέσεων για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες είναι περιορισμένος. Παρακαλούμε να δηλώσετε έγκαιρα συμμετοχή στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας, Έλλης 8 ή στο τηλέφωνο 2331024494

Ανακύκλωση συσκευών- Δεν είναι παραμύθι



Δείτε μια φανταστική ιστορία για την πραγματική αξία της ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών εδώ και ξεφυλλίστε το βιβλίο με την ίδια ιστορία (υπότιτλοι) εδώ.

Γιατί ανακυκλώνουμε; Για καθαρό περιβάλλον, εξοικονόμηση ενέργειας και πρώτων υλών. Εάν αναρρωτιέστε κατά πόσο είναι επικίνδυνες οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, οι κατασκευαστές μας ενημερώνουν ότι για το διαστημα που χρησιμοποιούνται δεν είναι. Από τη στιγμή που θα πεταχθούν, τότε, η μη σωστή συυλογή, μεταφορά και επεξεργασία τους μπορεί να τις καταστήσει επιβλαβείς για το περιβάλλον. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό να μην καταλήγουν οι συσκευές στα πεζοδρόμια, τα σκουπίδια και τις χωματερές.

Αιτήματα της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Ο.Ε.Ε.Κ.

Επιστολή στον Πρόεδρο Ο.Ε.Ε.Κ., κ Αθανάσιο Οικονόμου

Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.), ο Επίσημος Κοινωνικός Εταίρος της Πολιτείας για θέματα τυφλότητας, μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) επιθυμεί να συναντηθεί μαζί σας, προκειμένου να συζητήσουμε τέσσερα σημαντικά και επείγοντα θέματα:

Μύθοι για τη Νοηματική Γλώσσα




Η Νοηματική Γλώσσα είναι διεθνής
Η Νοηματική Γλώσσα δεν είναι διεθνής. Κάθε χώρα έχει την δική της νοηματική γλώσσα. Όπως υπάρχει η διεθνής προφορική γλώσσα (Εσπεράντο), έτσι υπάρχει και η διεθνής Νοηματική Γλώσσα (Gestuno),η οποία χρησιμοποιείται στις διεθνείς συναντήσεις τους από μια μικρή μερίδα Κωφών.


Η Νοηματική Γλώσσα είναι παντομίμα, απλά νοήματα. Δεν είναι πραγματική γλώσσα.
Η νοηματική γλώσσα είναι πλήρης γλώσσα, με συγκεκριμένους γραμματικούς και συντακτικούς κανόνες. Δεν είναι παντομίμα και για αυτό τον λόγο, τα άτομα που δεν την γνωρίζουν δεν μπορούν να την καταλάβουν.

Η Νοηματική Γλώσσα κάθε χώρας αποτελεί αναπαράσταση, μετάφραση της αντίστοιχης προφορικής
Οι νοηματικές γλώσσας δεν αποτελούν μετάφραση των προφορικών γλωσσών, καθώς προκύπτουν/ αντικατοπτρίζουν μια τελείως διαφορετική κουλτούρα. Μερικές φορές σχηματίζεται αυτή η εντύπωση, γιατί οι ακούοντες χρήστες της νοηματικής γλώσσας, την χρησιμοποιούν (λανθασμένα) ακολουθώντας τους κανόνες της προφορικής γλώσσας, «μεταφράζοντας» από τη μια γλώσσα στην άλλη. Για παράδειγμα, η Ελληνική Νοηματική Γλώσσα ονομάζεται «ελληνική» γιατί χρησιμοποιείται στην Ελλάδα από Έλληνες νοηματιστές. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι απεικονίζει την ελληνική γλώσσα ή προέρχεται από αυτήν. Πρόκειται για ένα αυτόνομο γλωσσικό σύστημα που μελετάται και αναλύεται όπως κάθε φυσική γλώσσα.

Το λεξιλόγιο των Νοηματικών Γλωσσών είναι περιορισμένο, φτωχό.
Το λεξιλόγιο των Νοηματικών Γλωσσών είναι πολύ πλούσιο και συνεχώς εμπλουτίζεται ακολουθώντας τις εξελίξεις στην τεχνολογία και την επιστήμη. Οι νοηματικές γλώσσες έχουν λεκτικές δομές για να εκφράσουν οποιαδήποτε συγκεκριμένη και αφηρημένη έννοια. Απλώς, η επιστημονική καταγραφή του δεν έχει ολοκληρωθεί.

Όλοι οι κωφοί ξέρουν και χρησιμοποιούν την νοηματική γλώσσα
Πολλοί κωφοί μαθαίνουν νοηματική γλώσσα σε μεγάλη ηλικία, μετά την ενηλικίωσή τους, καθώς ζουν και μεγαλώνουν σε οικογένειες ακουόντων που δεν επιτρέπουν την χρήση της νοηματικής γλώσσας. Έτσι, μόλις τα κωφά παιδιά έρθουν σε επαφή με άλλους κωφούς και γνωρίσουν τον φυσικό τρόπο επικοινωνίας τους (νοηματική γλώσσα), μαθαίνουν την νοηματική γλώσσα. Άλλωστε, κωφά άτομα που ζουν σε περιοχές όπου δεν υπάρχει κοινότητα κωφών (πχ σε ένα χωριό) επικοινωνούν με τους ακούοντες με ένα σύστημα νοημάτων (σαν παντομίμα) που δεν αποτελεί γλώσσα.

Τα παιδιά που μαθαίνουν νοηματική γλώσσα δεν μπορούν να μάθουν να μιλούν και να κάνουν χειλεοανάγνωση. Επομένως δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσουν με ακούοντες και να ενταχθούν στην κοινωνία.
Τα κωφά παιδιά δεν μαθαίνουν να μιλούν επειδή δεν ακούν και επειδή δεν δέχονται σωστή εκπαίδευση και όχι επειδή χρησιμοποιούν νοηματική. Η γνώση μιας γλώσσας δεν αποκλείει την εκμάθηση μιας άλλης. Το επιχείρημα των προφοριστών οτι τα παιδιά δεν προσπαθούν να μιλήσουν επειδή έχουν ήδη μια γλώσσα επικοινωνίας, δεν στέκει, καθώς το κίνητρο για ένταξη στην κοινωνία και σύναψη σχέσεων με ακούοντα παιδιά είναι πολύ μεγάλο.


Χρειάζεται να μιλάει κανείς ταυτόχρονα για να γίνει κατανοητός.
Η νοηματική γλώσσα είναι οπτικοκινητική γλώσσα, που δεν έχει ανάγκη την χρήση της φωνής. Οι κινήσεις των χειλιών είναι απλώς βοηθητικές, έχουν σχέση με τους μορφασμούς του προσώπου και αποτελούν λεκτικά και γραμματικά τμήματα της γλώσσας, απαραίτητα για την κατανόησή της (πχ δηλώνουν απορία, ερώτηση, έκπληξη). Άλλωστε, αν είναι γνώστης κανείς και των δύο γλωσσών (πχ ελληνικής προφορικής και ελληνικής νοηματικής) καταλαβαίνει οτι οι δύο γλώσσες δεν έχουν ίδια σύνταξη. Επομένως, δεν είναι δυνατόν να νοηματίζει κανείς και ταυτόχρονα να λέει και τι νοηματίζει, καθώς σε μια από τις δύο γλώσσες δεν θα βγαίνει νόημα.

Η νοηματική γλώσσα μοιάζει με διάφορα άλλα συστήματα επικοινωνίας, όπως η γλώσσα Braille  των τυφλών ή τα σήματα Μορς.
Και το σύστημα Μορς και η Braille  δεν είναι φυσικοί κώδικες επικοινωνίας/ γλώσσες όπως είναι η νοηματική γλώσσα.  



Ελληνική Νοηματική Γλώσσα




Οι περισσότεροι άνθρωποι, που δεν έχουν προσωπικές ή κοινωνικές επαφές με κωφούς, έχουν την τάση να πιστεύουν ότι οι νοηματικές γλώσσες είναι ένα είδος παντομίμας ή αναπαράστασης κάποιας από τις φωνούμενες γλώσσες που μιλάνε οι ίδιοι. Η αλήθεια όμως είναι πολύ διαφορετική από την ευρέως διαδεδομένη αυτή αντίληψη. Οι νοηματικές γλώσσες (που, σημειωτέον, είναι πολλές και εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους), διαφέρουν από τις υπόλοιπες φυσικές γλώσσες ως προς το ότι μας είναι λιγότερο γνωστές, όχι όμως και ως προς τις γλωσσολογικές αρχές που διέπουν την επικοινωνιακή τους λειτουργία.
Η Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) είναι η φυσική γλώσσα της κοινότητας των Κωφών στην Ελλάδα. Όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες νοηματικές, η ιδιαιτερότητά της σε σχέση με αυτό που ο περισσότερος κόσμος έχει συνηθίσει να ονομάζει "γλώσσα" είναι ότι η γραμματική της, δηλαδή το σύστημα των κανόνων βάσει των οποίων διαρθρώνεται ο λόγος και επιτυγχάνεται η επικοινωνία, δεν είναι προφορικό αλλά οπτικο-κινησιακό. Η ΕΝΓ λέγεται "ελληνική" γιατί χρησιμοποιείται στην Ελλάδα από Έλληνες νοηματιστές, αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι απεικονίζει την ελληνική γλώσσα ή ότι προέρχεται από αυτήν. Αντίθετα, πρόκειται για ένα αυτόνομο γλωσσικό σύστημα που μπορεί να μελετηθεί και να αναλυθεί όπως και κάθε άλλη φυσική γλώσσα.
Τα γλωσσικά μέσα που χρησιμοποιεί η ΕΝΓ (όπως και οι άλλες νοηματικές γλώσσες) για να διατυπώσει τις έννοιες και για να δημιουργήσει μορφολογία και σύνταξη, βασίζονται στην κίνηση των χεριών, στην στάση ή στην κίνηση του σώματος, και στην έκφραση του προσώπου. Οι βασικές μονάδες του λόγου (τις οποίες η επιστήμη της γλωσσολογίας ονομάζει γλωσσικά σημεία) της ΕΝΓ ονομάζονται νοήματα. Τα νοήματα μπορούν να έχουν λεξική ή γραμματική σημασία, ακριβώς όπως τα μορφήματα και οι λέξεις στις φυσικές γλώσσες.
Τα νοήματα δεν πρέπει να συγχέονται με το δακτυλικό αλφάβητο, το οποίο είναι απλώς ένας τρόπος μεταγραφής του ελληνικού αλφαβήτου. Οι νοηματιστές, ως φυσικοί ομιλητές της ΕΝΓ, χρησιμοποιούν το δακτυλικό αλφάβητο με δύο τρόπους: είτε για να αποδώσουν τα ακρώνυμα και τα κύρια ονόματα, είτε για να σχηματίσουν νοήματα στα οποία τα στοιχεία του δακτυλικού αλφαβήτου χρησιμοποιούνται ως χειρομορφές. Για παράδειγμα, το νόημα που σημαίνει "κοινωνία" σχηματίζεται από το "κ" του δακτυλικού αλφαβήτου σε συνδυασμό με κίνηση.
Το χαρακτηριστικότερο συστατικό ενός νοήματος λέγεται χειρομορφή. Η χειρομορφή είναι το σχήμα που παίρνει η παλάμη και η θέση στην οποία τοποθετούνται τα δάκτυλα τη στιγμή που αρχίζει να σχηματίζεται ένα νόημα. Η ίδια η χειρομορφή όμως από μόνη της δεν είναι φορέας σημασίας. Για να αποκτήσει σημασία, για να δημιουργηθεί δηλαδή ένα νόημα, η χειρομορφή πρέπει να συνοδεύεται και από τα παρακάτω στοιχεία:
- Τον "προσανατολισμό" της παλάμης, δηλαδή την κατεύθυνση προς την οποία στρέφεται η χειρομορφή κατά το σχηματισμό του νοήματος: ο δείκτης που δείχνει προς τα πάνω ή στρέφεται προς τα δεξιά αποτελεί τμήμα διαφορετικών νοημάτων.
- Τη θέση της χειρομορφής στο χώρο ή επάνω στο σώμα: τα νοήματα παράγονται σε καθορισμένο χώρο που λέγεται χώρος νοηματισμού. Ο χώρος αυτός αντιστοιχεί περίπου σε ένα τετράγωνο που ορίζεται από την κορυφή της κεφαλής ως τον άνω κορμό και εκτείνεται σε 20-30 εκατοστά δεξιά και αριστερά από τα μπράτσα. Αν χρησιμοποιήσουμε μία χειρομορφή έξω από το χώρο αυτό, π.χ. με τα μπράτσα κρεμασμένα δίπλα στο σώμα, το αποτέλεσμα δεν είναι αναγνωρίσιμο ως νόημα.
- Την κίνηση του χεριού, χωρίς την οποία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ένα νόημα: ο δείκτης που δείχνει προς τα πάνω ή στρέφεται προς τα δεξιά χωρίς να κινείται δεν είναι ολοκληρωμένο νόημα, δεν αντιστοιχεί δηλαδή σε ορισμένη σημασία. Εκτός από τη συμμετοχή της στο σχηματισμό του νοήματος, η κίνηση μπορεί να είναι και φορέας άλλων σημασιών, για παράδειγμα να δηλώνει τον αριθμό (ενικό ή πληθυντικό), το μέγεθος ενός αντικειμένου (μικρότερο ή μεγαλύτερο), ακόμα και τη συχνότητα μίας ενέργειας.
- Την στάση (ή κίνηση) του σώματος και/ή την έκφραση του προσώπου, που αποτελούν επίσης συστατικά του νοήματος με την έννοια ότι λειτουργούν για να μεταφέρουν πληροφορία όπως αυτή που δηλώνεται από τον τόνο της φωνής στις ομιλούμενες γλώσσες. Για παράδειγμα, η έννοια του μέλλοντος διατυπώνεται στην ΕΝΓ συνδυάζοντας το νόημα με μία ελαφρά κλίση του σώματος προς τα εμπρός.


απόσπασμα από το http://www.translatum.gr/

Ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο για τη Νοηματική Γλώσσα, μπορείτε να παρακολουθήσετε από την Εκπαιδευτική Τηλεόραση.

"My brother has autism"



My brother has autism
by Jackie Igafo-Te'o, Melody Igafo-Te'o, Michael Igafo-Te'o

"Ο Αδερφός μου έχει αυτισμό" είναι ένα βιβλίο που έγραψε ένα οκτάχρονο κορίτσι, προσπαθώντας να περιγράψει τα συναισθήματά της και την καθημερινότητά της με έναν αδερφό που είναι αυτιστικός. Όλο το βιβλίο της έχει εικονογραφηθεί από τον αδερφό της.
Μπορείτε να το κατεβάσετε ελεύθερα από εδώ

Χριστουγεννιάτικο πάρτι από το Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης για ΑμεΑ



Το τμήμα Μοντέρνου Χορού του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αμπελοκήπων προσκαλεί το «Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης για ΑμεΑ» στο χριστουγεννιάτικο πάρτι που θα διοργανώνει στις 22 Δεκεμβρίου και ώρα 20:00, στο κοσμικό κέντρο «Ενυδρείο» στην οδό Καραολή και Δημητρίου, στον Εύοσμο.
Τα τμήματα Μοντέρνου Χορού θα παρουσιάσουν μικρές χορογραφίες, θα γίνει επίσκεψη από τον Άι Βασίλη και θα διατεθούν λαχεία, τα κέρδη των οποίων θα δοθούν στο Πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης για ΑμεΑ του Δήμου Αμπελοκήπων και σε τρεις άπορες οικογένειες.
Παρακαλούμε όλους τους γονείς και φίλους επαγγελματίες, αν μπορούν να συμπαρασταθούν στην προσπάθειά μας, φέρνοντας κάποια δώρα από τα καταστήματά τους, για τα λαχεία.
Προσκλήσεις θα διατίθενται από την κ. Κορδέλ Τίτι. Πληροφορίες: 2310729366 (5.00-8.00 μ.μ.).

Άρθρο της εφημερίδας «τύπος Θεσσαλονίκης» της 19ης Δεκεμβρίου 2009.