Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Διεθνής Νομοθεσία για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ

Στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" δημοσιεύτηκε επιγραμματικά το διεθνές θεσμικό πλαίσιο, όπως αποτυπώνεται σε πράξεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης την τελευταία τριακοπενταετία.


OΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ

Μια ευχάριστη έκπληξη από τις εκδόσεις Πατάκη


Ακούστε πανέμορφα παραμύθια από τις εκδόσεις Πατάκη. Κάθε μέρα, από τη 1 Δεκεμβρίου μέχρι τα Χριστούγεννα, όλα τα παιδιά μπορούν να ακούν κάθε μέρα και ένα διαφορετικό παραμύθι ή μια διαφορετική ιστορία. 
Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη υπομονή, καθώς θα πρέπει να "περάσετε" το ποντίκι πάνω από όλα τα βιβλία της βιβλιοθήκης μέχρι να βρείτε το μοναδικό που έχει αφήσει ο μάγος Αλμπραντά για διάβασμα...
Για να ακούσετε την σημερινή ιστορία, πατήστε εδω 

Δενδροφύτευση στη Θεσσαλονίκη



ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΣΤΟ ΣΕΙΧ ΣΟΥ ΜΕ 7000 ΔΕΝΔΡΥΛΛΙΑ !

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Την ερχόμενη Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, στις 11:00, σε επιλεγμένη πλαγιά του δάσους όπου βρίσκεται το παρατηρητήριο «Κράνος», πίσω και ανατολικά από το Φιλίππειον, θα πραγματοποιηθεί η εξόρμηση αναδάσωσης του Σειχ-Σου που διοργανώνει η αντιδημαρχία Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η διγλωσσία... κάνει καλό (Αγγελιοφόρος, 10/12/2009)



Ακολουθεί αυτούσιο άρθρο της εφημερίδας Αγγελιοφόρος  "Η διγλωσσία... κάνει καλό" (10/12/2009).

Η διγλωσσία... κάνει καλό
Μπορεί να σταθεί η διγλωσσία εμπόδιο στην εκπαίδευση ενός παιδιού; Σύμφωνα με την Ρούλα Τσοκαλίδου, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, η διγλωσσία όχι μόνο δεν βλάπτει την εκπαίδευση ενός μικρού παιδιού αλλά μπορεί να λειτουργήσει ως πλεονέκτημα, αρκεί βέβαια να «ανοίξει η πόρτα» του σχολείου στην διαφορετικότητα.Τα ερωτήματα αυτά που απασχολούν μεγάλη μερίδα γονιών συζητήθηκαν χτες σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσε το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο της Θεσσαλονίκης και το περιοδικό για τη Διγλωσσία και τον Πολυπολιτισμό στην Εκπαίδευση και την Κοινωνία «Πολύδρομο».

"Click Clever, Click Safe"


Ακολουθεί άρθρο της Ελευθεροτυπίας "«Έξυπνα και ασφαλή κλικ» για τα παιδιά της Βρετανίας" (8/12/2009)

Μαθήματα για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου θα μπουν στην υποχρεωτική διδακτέα σχολική ύλη στα δημοτικά σχολεία της Αγγλίας από το 2011.

Τα μαθήματα θα προστεθούν στο πλαίσιο της νέας κυβερνητικής πολιτικής "Click Clever, Click Safe" (Κάντε έξυπνα και ασφαλή κλικ). Τα παιδιά θα μάθουν πως να μπλοκάρουν και να αναφέρουν απρεπές περιεχόμενο.
Τα νέα μέτρα αυτά προτάθηκαν από το Βρετανικό Συμβούλιο στην Παιδική Ασφάλεια στο Διαδίκτυο (UKCCIS), ένα νέο σώμα που αποτελείται από 140 οργανισμούς.
Η καμπάνια "Zip it, Block it, Flag it" που θα χρησιμοποιηθεί από τα σχολεία και τα κοινωνικά δίκτυα, αποσκοπεί να ενθαρρύνει τα παιδιά να μην δίνουν προσωπικές πληροφορίες στο διαδίκτυο, να μπλοκάρουν ανεπιθύμητα μηνύματα σε κοινωνικά δίκτυα και να αναφέρουν (report) κάθε ανάρμοστη συμπεριφορά στις αρμόδιες υπηρεσίες, που μπορεί να είναι τα site, οι καθηγητές ή ακόμα και η αστυνομία.
Το UKCCIS αποτελείται από εταιρίες όπως η Google, η Microsoft και το Facebook, που έχουν δεσμευθεί να υποστηρίξουν την καμπάνια.
Εκπρόσωπος τύπου της Google δήλωσε: "Υποστηρίζουμε δυνατά το 'Zip it, Block it, Flag it' που θα βοηθήσει τους νέους να θυμούνται πως να είναι ασφαλείς στο διαδίκτυο".


Για περισσότερες πληροφορίες για την κυβερνητική πολιτική "Click Clever, Click Safe", πατήστε εδώ.

"Η κάρτα των υποσχέσεων χωρίς αντίκρυσμα" (Επί Ίσοις Όροις, 9/12/2009)


Ακολουθεί αυτούσιο το άρθρο "Η κάρτα των υποσχέσεων χωρίς αντίκρυσμα" (9/12/2009) από την στήλη Επί Ίσοις Όροις της Ελευθεροτυπίας.

Πέντε χρόνια έχουν περάσει από την εξαγγελία της Κάρτας Αναπηρίας – Λειτουργικότητας η εφαρμογή της οποίας θα άλλαζε – υποτίθεται – το μοντέλο άσκησης προνοιακής πολιτικής στην χώρα μας και η ... σωτήριος κάρτα ακόμα αναμένεται.Ήταν αρχές του 2005, όταν ο τότε υπουργός υγείας Νικ. Κακλαμάνης είχε μετά τυμπανοκρουσιών δεσμευτεί γιά την ανατροπή του παρωχημένου - ιατρικοκεντρικού συστήματος παροχής προνοιακών υπηρεσιών στη χώρα μας. Το στρατηγικό σχέδιο της ανατροπής ήταν η υιοθέτηση-εφαρμογή του διεθνώς αναγνωρισμένου συστήματος ταξινόμησης της λειτουργικότητας ICF (international classification of functioning).

"Η αναλγησία σπάει-κυριολεκτικά- κόκκαλα" (Επί Ίσοις Όροις)



Ακολουθεί αυτούσιο το άρθρο "Η αναλγησία σπάει-κυριολεκτικά- κόκκαλα" (9/12/2009) από την στήλη Επί Ίσοις Όροις της Ελευθεροτυπίας.

Για τον πενηντάχρονο Γερμανό Ούρλιχ Μ. (έκλεισε τα 50 του μόλις προχθές, 7 Δεκεμβρίου) που ζει στην χώρα μας τα τελευταία 29 χρόνια, τα εμπόδια της ζωής μοιάζουν ανυπέρβλητα. Οι νόμοι, οι οδηγίες, οι κανονισμοί και οι συνθήκες, που (υποτίθεται ότι) ορίζουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο της κοινωνικής αλληλεγγύης, στο ελάχιστο δεν αγκαλιάζουν “περιπτώσεις” σαν την δική του...

Ο Ούρλιχ μεγάλωσε σε ίδρυμα κλειστής περίθαλψης στην Γερμανία. Ενηλικιωνόμενος και μην έχοντας κανένα στον κόσμο, έφυγε από το ίδρυμα και ξεκίνησε να περιφέρεται αρχικά στην Γερμανία και κατόπιν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ώσπου η τύχη τον έφερε (το 1980) στην “φιλόξενη” πατρίδα μας. Στη νιότη του ακόμη, με το σώμα δυνατό, το αίμα να βράζει και σε εποχές λιγότερο κυνικές από την σημερινή, ο Ούρλιχ τα κατάφερνε να επιβιώνει, δύσκολα μεν αξιοπρεπώς δε. Άλλαξε μεσ’ τα χρόνια κάμποσες δουλειές, κάποιες φορές έμεινε για καιρό άνεργος, πάντοτε όμως είχε φίλους δίπλα του να τον υποστηρίζουν και να τους υποστηρίζει, πάντοτε στις δύσκολες καμπές τα βόλευε.

Η πολλή καθαριότητα κάνει κακό...


Αν είστε από τους γονείς ή τους δασκάλους που φροντίζουν να μην λερώνονται τα παιδιά και να ζουν σε ένα υπερβολικά καθαρό περιβάλλον, διαβάστε το άρθρο της Καθημερινής για το πως "Η υπερβολική καθαριότητα βλάπτει την υγεία των παιδιών" (9/12/2009). Παραθέτουμε τα πιο βασικά σημεία του άρθρου, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο εδώ.

«Επιθυμεί να τον κρίνουν αυστηρά, αποκλειστικά και μόνο ως ποιητή. Να μην επηρεαστεί η κρίση τους από την κινητική αναπηρία»



Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Αλέξανδρο Δαμουλιάνο, ποιητή  με βαριά κινητική αναπηρία, που έχει στα 20 χρόνια του εκδώσει ήδη δύο ποιητικές συλλογές. Το έργο του παρουσιάζεται απο τον  κ. Κιούσης στο άρθρο του "Με ελπίδα και χαμόγελο στη ζωή" στην Ελευθεροτυπία (8/12/2009), το οποίο και παραθέτουμε αυτούσιο.

Υπό τον τίτλο «Θεός στον ορίζοντα» η πρώτη, εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2007 με έξοδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης - Επικοινωνίας (ΓΓΕ-ΓΓΕ) και έτυχε διθυραμβικών σχολίων. Τον γνωρίσαμε στην εκδήλωση του Δήμου Κηφισιάς, με τον δήμαρχο Νίκο Χιωτάκη και υπεύθυνη οργάνωσης τη δημοτική σύμβουλο Δήμητρα Κ. Μουτζούρη. Σεμνότατος ο ίδιος, ανταποκρινόταν στους διθυράμβους πάντοτε με ένα έντονο... κοκκίνισμα στα μάγουλα και χαμηλώνοντας το βλέμμα. Ωσάν κάτι να τον ενοχλούσε...

Μπαν Κι Μουν: «Στο πλευρό των θυμάτων των διακρίσεων ο ΟΗΕ»


Ακολουθεί το άρθρο της Καθημερινής "Μπαν Κι Μουν: Στο πλευρό των θυμάτων των διακρίσεων ο ΟΗΕ" (9/12/2009)

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έδωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.
«Διακρίσεις υπάρχουν σε όλες τις χώρες. Τις βλέπουμε παντού σε πολλές μορφές: παλιές και νέες, κρυφές και φανερές, δημόσιες και ιδιωτικές. Μπορεί να εμφανίζονται ως θεσμοθετημένος ρατσισμός ή εθνοτική σύγκρουση, ως επεισόδια μισαλλοδοξίας και απόρριψης ή ως επίσημη, εθνική εκδοχή της ιστορίας που αρνείται την ταυτότητα των άλλων», αναφέρει σε μήνυμά του με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.Σημειώνει ότι «οι διακρίσεις έχουν στόχο τις ομάδες ατόμων και τα άτομα που είναι ευάλωτα σε επιθέσεις: τα άτομα με αναπηρία, οι γυναίκες και τα κορίτσια, οι φτωχοί, οι μετανάστες, οι μειονότητες, καθώς και όλοι εκείνοι που θεωρούνται διαφορετικοί. Τα ευάλωτα αυτά άτομα συχνά αποκλείονται από τη συμμετοχή στην οικονομική, πολιτική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή των κοινωνιών τους. Η μισαλλοδοξία, που είναι η αιτία του στιγματισμού και αποκλεισμού τους μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους εξτρεμιστές. Σε ορισμένες χώρες, γινόμαστε μάρτυρες της ανόδου μίας νέας πολιτικής ξενοφοβίας».

Το ψέμα βλάπτει σοβαρά το παιδί




Τα ψέματα που χρησιμοποιούν οι γονείς για να ελέγχουν την συμπεριφορά των παιδιών τους, αποτελεί άρθρο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ ("Το ψέμα βλάπτει σοβαρά το παιδί", 10/12/2009). Παρακάτω αναφέρουμε μερικά ενδεικτικά σημεία του άρθρου. Για να το διαβάσετε όλο, πατήστε εδω.

"Οι φαινομενικά αθώες «απειλές» των γονιών μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα.
«Η κόρη μου πεταγόταν στον ύπνο της για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και γι΄ αυτό ευθυνόμουν εγώ. Την απειλούσα ότι αν άνοιγε την πόρτα και έβγαινε έξω θα ερχόταν η γιαγιά για να την πάρει και το παιδί είχε αρχίσει να φοβάται πολύ»...
Έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και του Πανεπιστημίου του Τορόντο που έγινε από την Αμερικανίδα ψυχολόγο Γκέιλ Χέιμαν και που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Μoral Εducation» δείχνει ότι ακόμη και οι γονείς που δεν θέλουν να λένε ψέματα, καταφεύγουν σε αυτά για να ελέγχουν τη συμπεριφορά των παιδιών. Η Γκέιλ Χέιμαν εξέτασε 130 σπουδαστές αλλά και τους γονείς τους και διαπίστωσε ότι περισσότερο από 80% των γονέων είχαν χρησιμοποιήσει ψέματα κάποια στιγμή, ακόμη και εκείνοι που επέμειναν στα παιδιά τους ότι δεν ήταν ποτέ εξοικειωμένοι με τα ψέματα. Η έρευνα έδειξε ότι όταν τα παιδιά αντιληφθούν τα ψέματα, χάνουν την εμπιστοσύνη τους προς τους γονείς τους...