Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020
Πώς η κοινωνική απομόνωση βλάπτει σοβαρά τον παιδικό εγκέφαλο
H μοναξιά αναγνωρίζεται ως σοβαρή απειλή για την ψυχική υγεία. Παρότι ο σύγχρονος κόσμος μας γίνεται ολοένα και πιο «συνδεδεμένος» ψηφιακά, τα νεαρά άτομα φαίνεται να είναι σήμερα πιο απομονωμένα από ποτέ στην πραγματική ζωή. Παράλληλα η πανδημία του νέου κορωνοϊού η οποία οδήγησε πολλά κράτη επί μήνες σε lockdown ενώ και τώρα απαιτεί κοινωνική αποστασιοποίηση επί μακρόν, αυξάνει την ανάγκη για κατανόηση των συνεπειών που μπορεί να έχει στην ψυχική υγεία η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά. Παρότι μελέτες σε πολλά είδη θηλαστικών έχουν δείξει πως η κοινωνική απομόνωση κατά την παιδική ηλικία είναι επιβαρυντική για τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη συμπεριφορά στην ενήλικη ζωή, μέχρι σήμερα οι μηχανισμοί που αφορούν τα νευρικά δίκτυα του εγκεφάλου και βρίσκονται πίσω από αυτή τη σύνδεση παρέμεναν εν πολλοίς άγνωστοι.
Εκπληκτική εφαρμογή: Τα ΑμεΑ στην Ελλάδα μπορούν πλέον να προστατεύονται
Το δυναμικό των ανθρώπων είναι αστείρευτο. Αρκεί να τους δοθεί η δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης και θαύματα γίνονται. Όταν ο υπάλληλος του δήμου Πατρέων Γεράσιμος Φεσσιάν με προβλήματα αναπηρίας είχε την ιδέα να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα –δίχτυ ασφαλείας – για άτομα ΑΜΕΑ, αυτόματα ένας ολόκληρος μηχανισμός έσπευσε να αγκαλιάσει την ιδέα με αποτέλεσμα σήμερα να έχει ήδη γίνει πράξη. Το Πανεπιστήμιο Πατρών σε συνεργασία με τον δήμο, ανέλαβε την πρωτοβουλία της υλοποίησης. Ο επικεφαλής του προγράμματος αναπληρωτής καθηγητής Σπύρος Δενάζης του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών και η ομάδα του απέδειξαν πως όταν ο σκοπός είναι σημαντικός τότε σε πολύ σύντομο διάστημα υπάρχει παραδοτέο και μάλιστα πολύ καλό.
Η πιλοτική εφαρμογή του αναμένεται να δημιουργήσει την αναγκαία συνθήκη ώστε να υιοθετηθεί από πολλούς δήμους σε όλη την Ελλάδα αλλά και άλλους φορείς και συλλόγους ΑΜΕΑ. Μια πιο ασφαλής μέρα ξημέρωσε για τους ανθρώπους ΑμεΑ, οι οποίοι αποτελούν ένα σημαντικό δυναμικό για την χώρα αρκεί να λύσουν βασικά τους προβλήματα.
Ποιοι εργαζόμενοι δικαιούνται άδεια σχολικής παρακολούθησης
Διευκρινίσεις σχετικά με τη χορήγηση της άδειας σχολικής παρακολούθησης παρέχει η ΓΣΕΕ μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων.
Όπως επισημαίνει η Συνομοσπονδία εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, προβλέπεται η χορήγηση από τον εργοδότη άδειας σχολικής παρακολούθησης για τους γονείς παιδιών μέχρι 16 ετών, τα οποία παρακολουθούν μαθήματα στοιχειώδους ή μέσης εκπαίδευσης.
«Ζητώ δικαίωμα επιλογής τηλεκπαίδευσης για μαθητές με ευπαθείς γονείς»|Επιστολή μιας μητέρας με κυστική ίνωση
Ονομάζομαι Μαρία Ζούμπου, είμαι ασθενής με Κυστική Ίνωση, 40 ετών και μητέρα δύο παιδιών. Για όσους γνωρίζουν τη νόσο, όλες αυτές μαζί οι ιδιότητες αποτελούν ένα θαύμα κι έναν θρίαμβο. Η Κυστική Ίνωση για όσους δεν γνωρίζουν, είναι εκ γενετής, πολυσυστηματική πάθηση και προσβάλλει διάφορα όργανα, κυρίως το αναπνευστικό και πεπτικό. Ιδίως για το αναπνευστικό σύστημα, ως ασθενείς είμαστε εξαιρετικά ευάλωτοι σε πολυανθεκτικά μικρόβια, τα οποία σταδιακά καταστρέφουν τους πνεύμονες οδηγώντας σε αναπνευστική ανεπάρκεια. Το προσδόκιμο ζωής είναι 25-30 έτη.
Παπαευαγγέλλου σε ΣΚΑΪ: Τι θα γίνει τη Δευτέρα στα σχολεία - Πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα μασκών
Τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί η μάσκα στα παιδιά ενόψει του ανοίγματων των σχολείων που ξεκινούν στις 14 Σεπτεμβρίου, εξήγησε μεταξύ άλλων η Βάνα Παπαευαγγέλλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.
«Εγώ νομίζω ότι είναι μειοψηφία αυτοί που αντιδρούν για την μάσκα. Ο γονιός θέλει το καλό του παιδιού του. Έχουμε επικοινωνήσει με κάθε τρόπο γιατί η μάσκα είναι απαραίτητη. Είναι για την προστασία όχι μόνο των παιδιών αλλά ολόκληρης της κοινωνίας» σημείωσε η ίδια.
Η Ελένη, η πρώτη πτυχιούχος στην Κύπρο με σύνδρομο Down
Με την αγάπη για τα παιδιά να κυριαρχεί στη ζωή της και τον δυναμισμό που τη διακατέχει, η Ελένη Λουκά είναι η πρώτη στην Κύπρο, με σύνδρομο down, που ακολούθησε πιστά το όνειρό της και το υλοποίησε. Φοίτησε στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και σήμερα είναι και επίσημα πτυχιούχος νηπιαγωγός. Τώρα, ετοιμάζεται ν’ ανοίξει νέα κεφάλαια στη ζωή της και να κάνει σχέδια για νέα «ταξίδια».
Νέοι γονείς: Απαντήσεις στις συχνότερες απορίες
Όλοι οι γονείς έχουν απορίες για ποικίλα ζητήματα που σχετίζονται με την ανατροφή των παιδιών, με αυτές να αυξάνονται εκθετικά στην περίπτωση της νέας μαμάς και του νέου μπαμπά που μόλις έχουν υποδεχθεί το πρώτο τους παιδάκι. Συχνά οι γονείς αναρωτιούνται σχετικά με το τι είναι φυσιολογικό ή υγιές και τι όχι όταν πρόκειται για το νέο μέλος της οικογένειάς τους. Μερικές από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις, περιλαμβάνουν:
Βουλή: Φωταγωγήθηκε με τη χρυσή κορδέλα- Σύμβολο της μάχης κατά του παιδικού καρκίνου
Με τη χρυσή κορδέλα, το σύμβολο της μάχης κατά του παιδιού καρκίνου, φωταγωγήθηκε το κτίριο της Βουλής.
Η Βουλή συμμετείχε με αυτό τον τρόπο στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του «Παγκόσμιου Μήνα Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο στην Παιδική και Εφηβική ηλικία». Το βράδυ της Πέμπτης η πρόσοψη του κτιρίου του κοινοβουλίου φωταγωγήθηκε με τη «χρυσή κορδέλα», που αποτελεί το σύμβολο της μάχης κατά του καρκίνου στα παιδιά και τους εφήβους.
Βουλή: Νέα διάταξη για την εισαγωγή αθλητών στα πανεπιστήμια
Μεταβατική διάταξη που ρυθμίζει ζητήματα εισαγωγής αθλητών στα ΑΕΙ, κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου «Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή(Ε.Ο.Ε), Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Π.Ε.) και άλλες διατάξεις».
Εισαγγελέας για τις απειλές κατά καθηγητών από τους αρνητές της μάσκας
Την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσαν οι καταγγελίες σχετικά με εξώδικα που στέλνουν γονείς απειλώντας καθηγητές σχολείων για τη χρήση μάσκας. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι ευθέως τίθενται κατά του μέτρου αυτού.
Από το 2024 τα Οσκαρ έχουν ραντεβού με τη διαφορετικότητα
Χαρακτηρίζεται ήδη από αρκετούς κίνηση ιστορικής σημασίας. Και μάλλον είναι: η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών ανακοίνωσε προχθές ότι τα κριτήρια που πρέπει να πληροί μια κινηματογραφική παραγωγή προκειμένου να βρεθεί υποψήφια για το Oσκαρ Καλύτερης Ταινίας, αλλάζουν ριζικά, ώστε να ενθαρρύνουν τη διαφορετικότητα σε ζητήματα φύλου, χρώματος, ερωτικού προσανατολισμού και αναπηρίας, προάγοντας τη συμπερίληψη υποεκπροσωπούμενων ατόμων και ομάδων, τόσο μπροστά όσο και πίσω από τις κάμερες.
ΥΠΠΟΑ: Voucher για αγορά βιβλίων σε ανέργους 15-24 ετών
Μνημόνιο συνεργασίας υπογράφηκε χθες από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη και τον Διοικητή του ΟΑΕΔ, κ. Σπύρο Πρωτοψάλτη. Αντικείμενο του μνημονίου είναι η διαμόρφωση και η εκτέλεση, με πρωτοβουλία του ΥΠΠΟΑ, και με τη συνδρομή και υποστήριξη του ΟΑΕΔ, προγράμματος με σκοπό τη διάθεση σε άνεργους νέους ηλικίας 15-24 ετών πιστωτικών σημειωμάτων (voucher) αξίας €20, για την αγορά βιβλίων από βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα, τα οποία θα επιλέξουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Εγκύκλιος για τις επαναληπτικές πανελλαδικές για τα Ειδικά και Μουσικά Μαθήματα
Από τις 14 Σεπτεμβρίου και 23 Σεπτεμβρίου θα διαρκέσουν οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις για τα ειδικά και τα μουσικά μαθήματα. Οι Εξετάσεις των Ειδικών και Μουσικών Μαθημάτων για τους υποψηφίους των Επαναληπτικών Εξετάσεων ΓΕΛ-ΕΠΑΛ, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα διεξαχθούν σε πρόγραμμα που έχει καθορισθεί ως ακολούθως:
Καβάλα: Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες αλλοδαπούς
Δωρεάν μαθήματα ελληνικών σε ενήλικες αλλοδαπούς και παλιννοστούντες στο πλαίσιο της δράσης του «Ας μιλήσουμε καλύτερα τα ελληνικά», διοργανώνει ο Όμιλος Καβάλας για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας. Τα μαθήματα γίνονται για 7η συνεχή χρονιά. Θα πραγματοποιούνται από 17 Οκτωβρίου, κάθε Σάββατο 12.00 με 13.00 και Δευτέρα 6.00 με 7.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πυθαγόρας».
Πηγή: ΕΡΤ
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)