Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

H τέχνη της φωτογραφίας για παιδιά 9-12 ετών

Νέο μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα 'Photo Art' από το Σεπτέμβριο του 2011 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, για παιδιά 9-12 ετών. Στα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα, που από τη δεκαετία του 1980 διεξάγει το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με στόχο την αισθητική καλλιέργεια, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία μέσω της τέχνης, προστίθεται ένα ακόμη για τους νεαρούς μας φίλους.

«Μαθαίνω-βλέπω-ζωγραφίζω και παίζω σκάκι»

Σκακιστική Γιορτή στους ανοιχτούς χώρους του Νέου Δημαρχείου για παιδιά και ενήλικες οργανώνουν ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Αντιδημαρχία Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντών και οι Σκακιστικοί σύλλογοι του Δήμου το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Ομιλίες στη ΧΑΝΘ 2011-2012

Η ΧΑΝΘ στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς διοργανώνει ένα κύκλο σεμιναρίων δωρεάν για τους κατοίκους της πόλης.

Κάθε Δευτέρα 6:00 – 8:00 το απόγευμα στην αίθουσα σεμιναρίων της ΧΑΝΘ μία ομάδα από νοσηλευτές, γιατρούς, διατροφολόγους, διασώστες και ψυχολόγους μοιράζονται μαζί σας τις γνώσεις τους για θέματα που αφορούν όλους μας.

Συμβουλές διατροφής για γονείς και όχι μόνο

Από την κα Κυριακή Μιχαλοπούλου (Ειδικό Ιατρό Εργασίας):

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και με τα καθημερινά προβλήματα να μας κατακλύζουν ολοένα και περισσότερο, σας στέλνω κάποιες συμβουλές για τη διατροφή των παιδιών στο σχολείο.

Ομάδες Γονέων στις βιβλιοθήκες της Θεσσαλονίκης

Το Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών της Διεύθυνσης Βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τα Κέντρα Πρόληψης και Ενημέρωσης για τις Εξαρτήσεις και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Σείριος» θα υλοποιήσουν και φέτος Ομάδες Γονέων για γονείς με παιδιά σχολικής ηλικίας στις Βιβλιοθήκες Άνω Πόλης (Κρίσπου 7, 2310219329), Κάτω Τούμπας (Πυλαίας 59, 2310919039) και 40 Εκκλησιών (Γ. Βιζυηνού 65, 2310203443).

Εγκύκλιος για εγγραφές, φοίτηση και εξετάσεις στα Πανεπιστήμια

Εγκύκλιο στα ΑΕΙ για τις εγγραφές φοιτητών, τη διάρκεια φοίτησης ανά εξάμηνο και τη διενέργεια εξετάσεων των ΑΕΙ, μετά την δημοσίευση νόμου 4009/2011 (195 Α'), απέστειλε το υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Η εγκύκλιος με θέμα "Εγγραφές φοιτητών, διάρκεια φοίτησης ανά εξάμηνο και διενέργεια εξετάσεων των ΑΕΙ μετά την δημοσίευση νόμου 4009/2011 (195 Α')", αναφέρει:

Τέλος στις φήμες κατά των εμβολίων

Η έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς είναι μια ευκαιρία για τους γονείς να κάνουν ένα προληπτικό έλεγχο της υγείας των παιδιών τους, ελέγχοντας την όραση, την ακοή, τη σωματική τους ανάπτυξη καθώς και τα εμβόλια που παραμελήθηκαν ή που πρέπει άμεσα να γίνουν.

Άποψη: Άρης Δημοκίδης "Γιατί οι τηλεοπτικές παιδικές σειρές των '80ς παραμένουν αξεπέραστες"



Ελεγχος σχολικής ετοιμότητας

Ένα πρότυπο πρόγραμμα ελέγχου σχολικής ετοιμότητας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας έθεσε από πέρυσι σε εφαρμογή και πραγματοποίησε φέτος για δεύτερη χρονιά το σωματείο των Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής και Ιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά», με τη χορηγική συνδρομή της INTERAMERICAN.

Ηγουμενίτσα: Φροντιστές κάνουν δωρεάν μαθήματα σε φτωχούς μαθητές!

Φροντιστές της Ηγουμενίτσας αποφάσισαν να παραδίδουν δωρεάν μαθήματα σε οικονομικά αδύναμους μαθητές, προκειμένου, στον καιρό της κρίσης, να τους ενισχύσουν στην προσπάθειας της μαθησης.

Πλειονότητα στην τάξη, πλειονότητα στην επιτυχία

Είχαμε αναφερθεί ξανά στο παρελθόν στο 2ο Επαγγελματικό Λύκειο Γαλατσίου. Τότε είχαμε κάνει λόγο για την πολυπολιτισμικότητα στην πράξη. Από το σύνολο των 196 μαθητών για το σχολικό έτος που πέρασε, το 55% προερχόταν από τη λεγόμενη «δεύτερη γενιά μεταναστών». Είναι δηλαδή παιδιά που είτε έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα (η πλειονότητα) είτε έχουν έρθει από τις πατρίδες τους σε πολύ μικρή ηλικία και σε κάθε περίπτωση έχουν περάσει από το δημοτικό και το γυμνάσιο σε ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Από το σύνολο αυτό, το 45% προέρχεται από την Αλβανία και το άλλο 10% από όλες τις άλλες κοινότητες των μεταναστών.

Πήγε διακοπές και γύρισε... κορίτσι

Μπορεί ο δεκάχρονος Livvy να έχει το σώμα ενός μικρού αγοριού, όμως σύμφωνα με τον ίδιο και τη μητέρα του είναι ένα μικρό κορίτσι παγιδευμένο σε ένα αντρικό σώμα.

Η συγκεκριμένη ιστορία σχετικά με το φύλο του ανήλικου έχει προκαλέσει εντάσεις στην κοινωνία της περιοχής Worcester της Αγγλίας, ενώ χθες το ανήλικο παιδί και η μητέρα του έδωσαν μια συνέντευξη που μάλλον έριξε λάδι στη φωτιά.

Παιδικοί σταθμοί... στάθμευσης

«Πάρκινγκ παιδιών» είναι μάλλον ο πιο επιεικής χαρακτηρισμός για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της χώρας.

Συναυλία για το «Χαμόγελο του παιδιού»

Σεμινάρια Επιμόρφωσης από το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών

Το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών κατά το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 οργανώνει στους χώρους του Σεμινάρια Επιμόρφωσης Πτυχιούχων Α.Ε.Ι. στους επιστημονικούς τομείς των πέντε Τμημάτων του:

Η Μικρόπολις επιστρέφει..

Ανανεωμένη, πιο πλούσια σε θέματα, πιο μεγάλη σε διάρκεια και πιο πολύχρωμη, η «Μικρόπολις», η μεγαλύτερη διοργάνωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης παιδιών,πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων.

Σεμινάριο από το Κέντρο Ημέρας Κ.Η.Π.Ο.Σ.: «Τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών»

Την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:00 στο Κέντρο Ημέρας για την προώθηση της ψυχικής υγείας Κ.Η.Π.Ο.Σ θα διεξαχθεί ενημερωτική συζήτηση – σεμινάριο με θεματικό αντικείμενο «Τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών». Προσκεκλημένοι ομιλητές είναι ο Δικηγόρος Βόλου και εισηγητής σεμιναρίων κ. Ιωάννης – Αλέξανδρος Χριστόπουλος και η Δικηγόρος Αθηνών κ. Αικατερίνη Μούντριχα.

Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για σπουδές στη Σχολή ΑΜΕΑ Γαλατσίου

Το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕ∆ ενέκρινε τον καθορισμό Τμημάτων - Ειδικοτήτων στη Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Αθήνας (Γαλάτσι) για το σχολικό έτος 2011-2012.

Βιβλίο: Το Παραμύθι της Μουσικής


Μια φορά κι έναν καιρό, στη Μαρώνεια της Θράκης γεννιέται η Θεοδώρα, ένα κορίτσι διαφορετικό από τα άλλα. Η διαφορετικότητά της ξεκινά από το γεγονός ότι είναι τυφλή. Αυτό όμως την κάνει να αντιλαμβάνεται και να αισθάνεται τον κόσμο με τρόπο μοναδικό, μέσα από τις άλλες αισθήσεις της, και κυρίως μέσα από την ακοή.