Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2015

Χωρίς γλώσσα...


 
Πόσο δύσκολο είναι άραγε για ένα παιδί 12 ετών να μπορεί να επικοινωνήσει μόνο δείχνοντας, ενώ δεν έχει καμία κινητική και γνωστική δυσκολία ; 
Πώς είναι ένας πανέξυπνος και ζαβολιάρης μικροκαμωμένος τυπάκος να περιορίζεται σε έναν κόσμο που εκτείνεται μέχρι τον τοίχο του δωματίου ενώ διψά να φτάσει πολύ μακριά ; Πώς γίνεται ένα κωφό παιδί στην εποχή μας να μην έχει πρόσβαση στη νοηματική γλώσσα όταν αποτυγχάνει τόσα χρόνια στον προφορικό λόγο ;
Ευτυχώς ο μικρός πήρε αμέσως μπροστά και άρχισε να γίνεται «λαλίστατος». Χέρια κουνιούνται πάνω- κάτω με ενθουσιασμό, εκφράζοντας σκέψεις, επιθυμίες και πολλές- πολλές απορίες.

Προβληματισμοί σχετικά με τα φάρμακα που συνταγογραφούνται σε περιπτώσεις νοητικής καθυστέρησης.


Νέες έρευνες δείχνουν ότι πολλά φάρμακα χορηγούνται σε άτομα με νοητική καθυστέρηση, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ελάχιστα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τη θετική τους δράση. Από την ανάλυση των ιατρικών αρχείων της περιόδου 1999-2013 σε δείγμα 33.000 ενηλίκων με νοητική καθυστέρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκε ότι στο 25 % αυτών (1στους 4) είχε συνταγογραφηθεί αντιψυχωσικό φάρμακο. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα φάρμακα χορηγούνται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων συμπεριφοράς (επιθετικότητα, αυτο-τραυματισμοί). Σύμφωμα με τους ερευνητές, η τάση αυτή είναι πολύ ανησυχητική, καθώς το 71 % των ατόμων που πήραν αντιψυχωτικά φάρμακα, δεν είχαν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα σοβαρής ψυχικής ασθένειας, περιπτώσεις για τις οποίες προορίζονται τα συγκεκριμένα σκευάσματα. "Τα ερευνητικά στοιχεία δεν υποστηρίζουν τη χρήση αντιψυχωσικών φαρμάκων για τη διαχείριση των προβλημάτων συμπεριφοράς σε άτομα με νοητική αναπηρία", δήλωσε ο Rory Sheehan του University College του Λονδίνου, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

Το κανάλι της Disney στρέφει την προσοχή του στον Αυτισμό.


Το Disney Channel δίνει έμφαση στον αυτισμό μέσα από ένα επεισόδιο της βραβευμένης με Έμμυ κωμικής σειράς "Girl Meets World». Σύμφωνα με τους υπεύθυνους, στο επεισόδιο που θα προβληθεί στις 11 Σεπτεμβρίου, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν πραγματικά την αναπτυξιακή αυτή διαταραχή. Για την δημιουργία του επεισοδίου, στρατεύτηκαν 3 ειδικοί στον τομέα του αυτισμού, προκειμένου να προσφέρουν μια αυθεντική ιστορία που θα είναι σε θέση να προκαλέσει συζητήσεις μεταξύ των παιδιών και των οικογενειών τους. Συγκεκριμένα, στο επεισόδιο "Meets Girl Farkle,« ο Farkle Minkus αναρωτιέται αν έχει Σύνδρομο Asperger και λαμβάνει υποστήριξη και αγάπη από τους φίλους του Riley και Μάγια.

Η σειρά "Girl Meets World" είναι η συνέχεια της δημοφιλούς σειράς της δεκαετίας του 1990 του ABC "Boy Meets World και εστιάζει στη ζωή ενός κοριτσιού (που είναι η κόρη των πρωταγωνιστών της αρχικής σειράς). 
 
Πηγή  : Disabilityscoop. com

(Το επεισόδιο προβλήθηκε χθες και περιμένουμε με αγωνία να το δούμε για να σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας)

Δικαστής στο Ιράν αντί για ποινές επιβάλλει... διάβασμα βιβλίων

Ένας ανοικτόμυαλος δικαστής στο Ιράν αποφάσισε να δίνει εκπαιδευτικές ποινές αντί για φυλακίσεις. Όπως αναφέρει το BBC, ο δικαστής Κασέμ Νακιζαντέχ, της βορειοανατολικής πόλης Γκονμπάντ ε-Καβούς χρησιμοποιεί εναλλακτικές ποινές για να αποφύγει τις «μη αναστρέψιμες σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις που προκαλεί ένας εγκλεισμός στους κατάδικους αλλά και τις οικογένειες τους» όπως λέει ο ίδιος. Γι’ αυτό λοιπόν οι κατηγορούμενοι καταδικάζονται να αγοράσουν και να διαβάσουν πέντε βιβλία κι έπειτα να γράψουν μια περίληψη του καθενός βιβλίου και να την επιστρέψουν στον Νακιζαντέχ. Επίσης, μετά πρέπει να χαρίσουν τα βιβλία στην τοπική φυλακή.