Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Τι πρέπει να προσέχετε, όταν το παιδί λέει αρνητικά πράγματα για τον εαυτό του.

«Είμαι χαζός»
«Κανείς δεν με συμπαθεί»
«Είμαι κακός στο σχολείο»

Είναι οδυνηρό να ακούει κανείς τα παιδιά να λένε αρνητικά πράγματα για τον εαυτό τους. Αλλά τι σημαίνει αυτή η συμπεριφορά; Είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί; Πώς πρέπει να αντιδράμε σε αυτές τις περιπτώσεις; Διαβάστε γιατί τα παιδιά μιλούν αρνητικά για τον εαυτό τους και τι πρέπει να προσέχετε.

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στα Νηπιαγωγεία και στην Α’ τάξη Δημοτικού

Άνοιξε τη Δευτέρα 1/3/2021 και θα παραμείνει ενεργή έως το Σάββατο 20/3/2021 η ηλεκτρονική πλατφόρμα εγγραφών στα δημόσια Νηπιαγωγεία Γενικής Παιδείας για το σχολικό έτος 2021-2022, 

Παράλληλα, ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για την εγγραφή των μαθητών/τριών που θα φοιτήσουν για πρώτη φορά στην Α΄ τάξη του δημοτικού σχολείου, για το σχολικό έτος 2021-2022, από 1 έως 20 Μαρτίου 2021. Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά θα κατατίθενται στη σχολική μονάδα με κάθε πρόσφορο τρόπο προς αποφυγή μετακινήσεων, όπως μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) ή ταχυδρομείου.

Οδηγίες για τη συμπερίληψη μαθητών και μαθητριών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

Η European Association for Research on Learning and Instruction (EARLI) έχει συντάξει ένα συνοπτικό οδηγό που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, παρέχοντας πληροφορίες, συμβουλές και καλές πρακτικές για την εκπαίδευση των μαθητών και μαθητριών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στα πλαίσια της διαδικτυακής εκπαίδευσης.
Μπορείτε να βρείτε τον οδηγό στην ελληνική γλώσσα εδώ.

Τα ΙΕΚ ειδικής αγωγής πρότυπο διδασκαλίας και σε καιρούς πανδημίας

Δύσκολη η σχολική χρονιά 2020 -2021 για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Ένας λόγος επιπλέον για τα σχολεία ειδικής αγωγής. Η διασπορά του ιού ανέστειλε την λειτουργία τους σε κάποιες περιοχές, για την προστασία παιδιών και διδασκόντων.

Πώς να διαχειριστείτε το πεισματάρικο παιδί

Το πεισματάρικο παιδί ορισμένες φορές μπορεί να είναι μια πραγματική πρόκληση για τους γονείς, καθώς το να το πείσουν να κάνει ακόμη και καθημερινά πράγματα, όπως να πλυθεί και να βουρτσίσει τα δόντια του, μπορεί να εξελιχθεί σε μάχη. Συχνά, οι γονείς άθελά τους ενθαρρύνουν τη συμπεριφορά του παιδιού, υποχωρώντας στην ταραχή του. Ο καλύτερος τρόπος να διαχειριστείτε το πεισματάρικο παιδί είναι δείχνοντάς του ότι η συμπεριφορά του δεν λειτουργεί.

Στέλα Αναστασάκη: H εμπνεύστρια του project “Mind’sEye”, έκανε πράξη το όραμά της, για μία ισότιμη πρόσβαση στον πολιτισμό

“Η Επιστήμη και η Τέχνη ανήκουν σε όλον τον κόσμο, και μπροστά τους εξαφανίζονται όλα τα σύνορα” είχε πει ο Γκαίτε. Σχεδόν δυο εκατονταετίες μετά, και φαίνεται ότι η ρήση του , δεν έχει βρει ακόμα ουσιαστικό έρεισμα, σε μια ελληνική κοινωνία που θέλει να (αυτο)αποκαλείται δημοκρατική και ισότιμη. Ευτυχώς, πάντα θα υπάρχουν εκείνοι, που όχι μόνο οραματίζονται την αλλαγή, αλλά την κάνουν πράξη. Η Στέλα Αναστασάκη, μετά από μία διαδρομή πέντε ετών, είδε το όραμά της να παίρνει σάρκα και οστά, αποδεικνύοντας τα οφέλη του κοινωνικού πολιτισμού, μέσα από το project “Mind’s Eye | Ψηλαφώντας την Τέχνη”, το οποίο η ίδια εμπνεύστηκε και σχεδίασε. Έχοντας σπουδάσει Αρχαιολογία με μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Τέχνης, έχει διανύσει μια σημαντική επαγγελματική πορεία σε μουσεία, πολιτιστικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης (Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, PlantCult, LABattoir Project). Το project MindsEye, είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα προσβασιμότητας ατόμων με οπτική αναπηρία, το οποίο εφαρμόστηκε επιτυχώς για πρώτη φορά στη συλλογή και τον χώρο του MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη. Βασική του επιδίωξη, να άρει τους αποκλεισμούς και να επιτρέψει την αληθινή βίωση των διάφορων εκφάνσεων του πολιτισμού, σε άτομα με μειωμένη όραση και οπτική αναπηρία, μέσα από συμπεριληπτικές πρακτικές.

«Ασπίδα» η καλή σχέση με τους γονείς

Σύσσωμη η ελληνική κοινωνία βιώνει τον τελευταίο καιρό αλλεπάλληλα σοκ, καθώς τραύματα που μέχρι πρότινος αιμορραγούσαν, αθέατα και σιωπηλά, έρχονται σιγά σιγά στην επιφάνεια. Με πρωτοστάτες ανθρώπους του αθλητισμού και του πολιτισμού, πολλοί έχουν βρει το θάρρος να μοιραστούν επώδυνες εμπειρίες, κάποιοι για πρώτη φορά, στον Τύπο, στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τους φίλους, τους γονείς τους. Πριν από λίγες εβδομάδες, περισσότερα από 60 άτομα μοιράστηκαν εμπειρίες σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης με την «Κ» – η συντριπτική πλειονότητά τους τις είχε βιώσει στην παιδική ή στην εφηβική ηλικία. Και όσο το βουνό των περιστατικών που αποκαλύπτονται μεγαλώνει, τόσο οι γονείς ανησυχούν μήπως τα παιδιά τους μπορούν κι εκείνα να πουν #MeToo, και άλλοι αναρωτιούνται με ποιον τρόπο να τους μιλήσουν για να τα προφυλάξουν από ένα πιθανό τραύμα που θα τα στιγματίσει για μια ζωή.

Κακοποίηση ανηλίκων : Προκαλούν σοκ τα στοιχεία για την έκταση του εγκλήματος στην Ελλάδα

Προκαλούν πραγματικό σοκ τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα για την σεξουαλική κακοποίηση των ανηλίκων στην Ελλάδα. Οι πρόσφατες εξελίξεις με το ελληνικό metoo και την καταιγίδα αποκαλύψεων περιστατικών σεξουαλικής επίθεσης ή παρενόχλησης έχουν ανοίξει τον ασκό Αιόλου καθώς, εκτός των άλλων, παρατηρείται αύξηση των αναφορών και των ανώνυμων μαρτυριών σε γραμμές βοήθειας, ψυχολόγους ή ακόμη και συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα.

Οι ανισότητες μεγαλώνουν τη θλίψη στους ασθενείς με σπάνιες παθήσεις

Τις ανισότητες στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και τις κοινωνικές ευκαιρίες των ασθενών με κάποια σπάνια πάθηση, σηματοδοτεί η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων στις 28 Φεβρουαρίου, με στόχο την κινητοποίηση για εξομάλυνση αυτών των διακρίσεων.

Την ίδια στιγμή, εκτός από τα καθημερινά πρακτικά προβλήματα, οι σπάνιες παθήσεις έχουν τεράστιο αντίκτυπο και στην ψυχική υγεία των ασθενών. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σπάνιων Παθήσεων (EURORDIS), συνολικά, το 37% των συμμετεχόντων ασθενών δηλώνουν ότι αισθάνονται συχνά (19%) ή πολύ συχνά (18%) δυστυχείς και θλιμμένοι. Για την επιτυχή ανταπόκριση στις ειδικές ανάγκες των ατόμων που πάσχουν από σπάνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, απαιτείται ολιστική προσέγγιση και συντονισμένη δράση όλων των εμπλεκόμενων μερών.

DW: Παιδιά ενός κατώτερου Θεού στο Καρά Τεπέ

Καρά Τεπέ: Δημοσίευμα της DW για τις συνθήκες στις οποίες ζουν 2.000 παιδιά στον προσωρινό προσφυγικό καταυλισμό της Λέσβου.

Περισσότερα από 2.000 παιδιά ζουν σήμερα στον προσφυγικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ στη Λέσβο χωρίς ρεύμα, θέρμανση και τρεχούμενο νερό. Η παιδοψυχολόγος Κάτριν Γκλατς-Μπρούμπακ, η οποία τα τελευταία πέντε χρόνια έχει βρεθεί πολλές φορές στη Λέσβο για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, εκτιμά ότι η κατάσταση των παιδιών χειροτερεύει.

Θεραπεία παιδιατρικών καρδιοπαθειών

To να δίνεις ζωή πάλι σε ένα μικρό παιδί με καρδιοπάθεια είναι ο στόχος όλων όσων ασχολούνται με τις συγγενείς καρδιοπάθειες. Το παιδί πρέπει να μεγαλώσει φυσιολογικά, να πάει σχολείο, να παίξει ελεύθερα και να κάνει γυμναστική. Να μην διαφέρει από τα άλλα παιδιά και όταν ενηλικιωθεί να μπορέσει να κάνει οικογένεια και τα κορίτσια να γίνουν ανεμπόδιστα μητέρες.

Για να πραγματοποιηθούν όμως όλα αυτά χρειάζεται σωστός προγραμματισμός, επιστημονική ακρίβεια και εξειδίκευση, γνώσεις που αποκτώνται μετά από πολύχρονη εκπαίδευση και εμπειρία χρόνων. Τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται από ομάδες που δουλεύουν συνεργικά για την επίτευξη του κοινού στόχου.

Φάουτσι: Tα παιδιά στις ΗΠΑ θα εμβολιαστούν μάλλον στις αρχές του 2022

Ο εμβολιασμός των παιδιών αποτελεί σημαντικό ζήτημα στις ΗΠΑ, διότι θα μπορούσε να ελαφρύνει το βάρος εκατομμυρίων γονέων

Τα παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες «πιθανότατα» θα εμβολιαστούν στις αρχές του 2022, δήλωσε ο κορυφαίος αμερικανός ανοσολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου Αντονι Φάουτσι. Ο εμβολιασμός των παιδιών αποτελεί σημαντικό ζήτημα στις Ηνωμένες Πολιτείες, διότι θα μπορούσε να ελαφρύνει το βάρος εκατομμυρίων γονέων τα παιδιά των οποίων εξακολουθούν να παρακολουθούν τα μαθήματα εξ αποστάσεως.