Ευφορία, χαλάρωση και αίσθηση αποστασιοποίησης. Το αέριο γέλιου, γνωστό και με το λιγότερο ενδιαφέρον, αλλά επιστημονικό, όνομα οξείδιο του αζώτου, ακούγεται σαν όνειρο. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που οι Ευρωπαίοι το χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο ως ψυχαγωγικό ναρκωτικό. Ωστόσο, μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε εφιάλτη, όπως διαπιστώνεται από αναφορές για τις επιπτώσεις της αυξανόμενης χρήσης μεταξύ των νέων στη Δανία που ανακοινώθηκαν λεπτομερώς αυτήν την εβδομάδα.
Σάββατο 16 Μαρτίου 2024
ΗΠΑ: Το 80% των εφήβων δεν κοιμούνται αρκετά – Παράγοντας επιδείνωσης της ψυχικής υγείας ο κακός ύπνος
Τέσσερις στους πέντε εφήβους στις ΗΠΑ δεν κοιμούνται αρκετά, σύμφωνα με έκθεση του Εθνικού Ιδρύματος Ύπνου, το οποίο συνιστά 8 έως 10 ώρες ύπνου. Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του ιδρύματος, περισσότερο από το 1/3 των εφήβων ανέφεραν ότι αισθάνονται κατάθλιψη και σχεδόν τα 3/4 από αυτούς είπαν ότι ο κακός ύπνος επιδείνωσε την ψυχική τους υγεία.
Βραβεία ΙΒΒΥ Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2024: Οι υποψήφιοι και τα βιβλία τους
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου ανακοίνωσε τους βραχείς καταλόγους για τα βραβεία του Ελληνικού Τμήματος ΙΒΒΥ 2024. Τα βραβεία θα απονεμηθούν στις 2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Δείτε εδώ όλες τις υποψηφιότητες για τα βραβεία που αφορούν τη συγγραφή, εικονογράφηση, διασκευή και μετάφραση λογοτεχνικών βιβλίων για παιδιά και νέους (έργα έκδοσης 2023).
«764»: Η «σέχτα» του τρόμου για παιδιά στο διαδίκτυο
Συστήθηκε ως «Brad». Χρησιμοποιώντας κολακεία και δόλο, έπεισε ένα 14χρονο κορίτσι από την Οκλαχόμα, να του στείλει μια γυμνή φωτογραφία. Αμέσως μετά, η φωτογραφία έγινε μέσο χειραγώγησης.
Τις επόμενες δύο εβδομάδες, τον Απρίλιο του 2021, αυτός και άλλα διαδικτυακά αρπακτικά απείλησαν να στείλουν την εικόνα στους συμμαθητές του κοριτσιού, εκτός αν η 14χρονη προέβαινε σε εξευτελιστικές και βίαιες πράξεις, σε ζωντανή μετάδοση.
Τα «Θρανία στο Αιγαίο» συμμετείχαν στο πρώτο τους εργαστήριο δημοσιογραφίας
Σε συνέχεια της προσπάθειας βιωματικής γνωριμίας των νέων ανθρώπων με τον κόσμο και την αξία της Δημοσιογραφίας, 16 από τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «Θρανία στο Αιγαίο» και προέρχονται από επτά νησιά του Αιγαίου (τον Άγιο Ευστράτιο, την Αστυπάλαια, το Καστελλόριζο, την Κάσο, τους Λειψούς, τη Νίσυρο και τους Φούρνους) βρέθηκαν στα γραφεία του iMEdD για να συμμετάσχουν στο πρώτο τους εργαστήριο δημοσιογραφίας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του πυλώνα iMEdD Bridge.
Άννα Φρανκ: Το παιδί – σύμβολο του Ολοκαυτώματος
«Ο,τι έγινε δεν μπορεί να αναιρεθεί, μπορεί όμως κάποιος να αποτρέψει να ξανασυμβεί»
Ιούνιος 1944. Στην Ευρώπη ξεκινάει η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατά των ναζιστικών στρατευμάτων. Η Μάχη της Νορμανδίας…
Βιβλίο: Πώς μαθαίνουμε
Πώς μαθαίνουμε; Το βασικό ερώτημα, που απασχολεί το ανθρώπινο είδος εδώ και αιώνες, διερευνά, μέσα από δεκάδες επιστημονικά παραδείγματα, ο Γάλλος γνωσιακός νευροεπιστήμονας Stanislas Dehaene στο βιβλίο του με τίτλο: «Πώς Μαθαίνουμε. Γιατί ο εγκέφαλός μας μαθαίνει καλύτερα από οποιαδήποτε μηχανή … προς το παρόν» (Εκδόσεις ΤΡΑΥΛΟΣ).
Σχολεία: Το «Πείραμα του Ερατοσθένη» θα επαναληφθεί στις 20 Μαρτίου 2024 - Οδηγίες
Το Πείραμα αυτό συγκαταλέγεται στα 10 πιο όμορφα επιστημονικά πειράματα στην ιστορία της Φυσικής
Η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ι.Α.Α.Δ.Ε.Τ.), διοργανώνει την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 την πανελλήνια εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης – 2024» (Έγκριση Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. με Αρ. Πρωτ. 121603/ΓΔ4/27-10-2023). Πρόκειται για συνέχεια της δράσης που διοργανώθηκε το σχολικό έτος 2018-2019 από τα Ε.Κ.Φ.Ε. Σερρών, Πιερίας, Λακωνίας, Θεσπρωτίας, Κω και Αργολίδας.
Αλλαγές στις ενισχύσεις για τη μητρότητα
Στο τέλος Μαρτίου πρόκειται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας σε μη μισθωτές (ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες). Οι μη μισθωτές μητέρες για να λάβουν επίδομα μητρότητας ύψους 780 ευρώ για 9 μήνες, κατ’ αντιστοιχίαν του επιδόματος που εισπράττουν οι μισθωτές, θα πρέπει να είναι ασφαλιστικά ενήμερες. Οι νέες μητέρες θα πρέπει να καταβάλλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές τους, χωρίς βέβαια –τουλάχιστον κατά το πρώτο διάστημα – να διατηρούν ενεργή την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)