Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Κάνοντας το βούρτσισμα των δοντιών παιχνίδι!

Πώς θα σας φαινόταν αν αντί να κυνηγάτε το πεισματάρικο πιτσιρίκι σας για να πλύνει τα δόντια του σας το ζητούσε από μόνο του; Αν αντί για κλειστό στόμα και κλάματα είχατε γέλιο και τρέξιμο στο μπάνιο για να πάρει την οδοντόβουρτσα; Αν όλα αυτά σας φαίνονται σενάρια επιστημονικής φαντασίας, διαβάστε μερικά κολπάκια για να γίνει μια δύσκολη στιγμή... παιχνίδι!

Δωρεάν εκπαίδευση για πρόσφυγες & μετανάστες με προοπτικές απασχόλησης ως προσωπικοί βοηθοί ατόμων με αναπηρία

Με στόχο τη διευκόλυνση πρόσβασης του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού στην αγορά εργασία, η ΜΕΤΑδραση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), εγκαινιάζει ένα νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Παιδικά παιχνίδια και υπεύθυνοι καταναλωτές: Οι καλύτερες εταιρείες «βιώσιμων» παιχνιδιών

Έρχονται τα Χριστούγεννα, ο πληθωρισμός «καλπάζει» και το άγχος των νοικοκυριών για το κόστος θέρμανσης και διαβίωσης «χτυπάει κόκκινο». Αλλά για πολλούς γονείς δημιουργείται επιπλέον επίπεδο αγωνίας και αυτό είναι πως το καθημερινό άγχος για τα προς το ζην δεν θα μετακυλήσει στα παιδιά και μάλιστα την ομορφότερη περίοδο του χρόνου, ήτοι την εορταστική.

Ο Οδικός Χάρτης για την υλοποίηση της Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Περισσότεροι από ένας στους δύο κατοίκους της Θεσσαλίας με σοβαρή αναπηρία (ηλικίας 18-64), βρίσκονται στο φάσμα της φτώχειας ή του αποκλεισμού, η πρόταση της ΕΣΑμεΑ για ένα περιφερειακό Σχέδιο Δράσης στη Θεσσαλία

Τον Οδικό Χάρτη Υλοποιώντας τη Σύμβαση των ΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας απέστειλαν κ. Κ. Αγοραστό, Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, η ΕΣΑμεΑ και το Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας της ΕΣΑμεΑ, επιθυμώντας να συνδράμουν την Πολιτεία στην ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στη χώρα και σε περιφερειακό επίπεδο.

Το 18ο Διεθνές Τουρνουά ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΔΑ 25-27 Νοεμβρίου 2022

Θεσσαλονίκη και γκόλμπολ χωρίς ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΔΑ γίνεται; Δεν γίνεται....Για αυτό και το τριήμερο 25-27 Νοεμβρίου βάζουμε τα καλά μας και υποδεχόμαστε στο Κλειστό γυμναστήριο του Ε.ΑΚ. Σταυρούπολης ομάδες από όλο τον κόσμο, ανάμεσα τους και την δεύτερη στο πρόσφατο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κατηγορίας Β', εθνική μας ομάδα ανδρών!

Ποια θέση μπορούν να έχουν τα ανάπηρα άτομα στις επαγγελματικές κουζίνες;

ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ, όπως υποτίθεται και η σύγχρονη κοινωνία, είναι πιο βιώσιμες, πιο δημοκρατικές και πιο συμπεριληπτικές. Οι σημερινοί χώροι της επαγγελματικής εστίασης, τα εστιατόρια, τα καφέ, τα μπαρ, τα ντελικατέσεν, τα καταστήματα τροφίμων αλλά και οι καλλιέργειες καλωσορίζουν και ανάπηρα άτομα;

«Ναι!» άκουσα από σεφ, εστιάτορες και δασκάλους σε ειδικά σχολεία. Η σύγχρονη κουζίνα και οι χώροι εστίασης μπορούν και πρέπει να περιλαμβάνουν και αυτά τα άτομα σε πόστα που τους ταιριάζουν, ανάλογα με τις δεξιότητές τους.

ΑμεΑ στην Κρήτη: Χαμηλός δείκτης απασχόλησης, αναλφαβητισμός, προβλήματα προσβασιμότητας

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας της ΕΣΑμεΑ σχετικά με το προφίλ της Περιφέρειας Κρήτης ως προς την κατάσταση των ατόμων με αναπηρία.

Χαμηλός δείκτης απασχόλησης ΑμεΑ, αναλφαβητισμός, ανέχεια και σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας αντιμετωπίζουν συνάνθρωποί μας με σοβαρά ποσοστά αναπηρίας σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχονται στον Οδικό Χάρτη για την υλοποίηση της Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στην Περιφέρεια Κρήτης.

Κλιματική κρίση και περιβαλλοντική συνείδηση

Επτά κινηματογραφικές ταινίες ντοκιμαντέρ, μυθοπλασίας και animation που δείχνουν με χαρακτηριστικό τρόπο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα εξαιτίας των αδιέξοδων ανθρώπινων πρακτικών πάνω στον πεπερασμένο πλανήτη μας. Το αφιέρωμα συμπληρώνεται από κινηματογραφικά εργαστήρια και δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας.

Πολλοί μαθητές τραυματίστηκαν σε σχολικό επιστημονικό πείραμα στο Σίδνεϊ

Δύο μαθητές Δημοτικού νοσηλεύονται σε σοβαρά εγκαύματα ύστερα από ατύχημα που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια σχολικού επιστημονικού πειράματος στο (Manly West Public School). Συνολικά οι τραυματίες ανέρχονται σε συνολικά 12.

Ομάδα 11 μαθητών και ενός καθηγητή βρίσκονταν σε εξωτερικό χώρο για την παρουσίαση του πειράματος. Οι πέντε από τους ανηλίκους ήθελαν να φτιάξουν ένα «φίδι ζάχαρης» με μαγειρική σόδα, ένα μείγμα ζάχαρης και ένα επιταχυντικό.

Δημήτρης Αντωνίου: "Κάθε μέρα και κάθε βόλτα σε αυτή τη χώρα με αμαξίδιο, μοιάζει με φάρσα"

Η 3η Δεκεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Για τον Δημήτρη Αντωνίου, έχει διπλή σημασία. Αφενός είναι η ημερομηνία στην οποία κάνει πρεμιέρα η παράστασή του "Στα καλά του καθισμένου 2 1/2" στο θέατρο Αυλαία, αφετέρου για τον ίδιο, είναι μια ημέρα σαν όλες τις άλλες (ενώ δεν θα έπρεπε να είναι).

Μπορεί για την Πολιτεία σε διαχρονικό επίπεδο, οι Παγκόσμιες Ημέρες να αποτελούν μια "λαμπρή ευκαιρία" για να δείξει πως "νοιάζεται", ωστόσο η πραγματικότητα είναι εμμονικά σκληρή απέναντι στις αυταπάτες και τις κούφιες υποσχέσεις. Εν έτει 2022 τα τροχαία αποτελούν ακόμη μάστιγα στη χώρα μας, εθνικές "αρτηρίες" παραμένουν ανολοκλήρωτες, την ώρα που η προσβασιμότητα για ανθρώπους με αναπηρίες αποτελεί μια διατύπωση, σχεδόν ανεκδετολογικού χαρακτήρα.

Παιδιά σε κλουβιά: Μία… “παιδαγωγική” μέθοδος από τη δεκαετία του ’30

Το ότι βρισκόμαστε στο 2022 και χθες ακούστηκαν δίπλα – δίπλα οι λέξεις “κλουβί” και “παιδιά” θα έπρεπε από μόνο του να μας εξοργίζει, αλλά κάπου εδώ έρχεται η Ιστορία να μας δείξει ότι η κακοποίηση των παιδιών και μάλιστα οι… ευφάνταστοι τρόποι για να “κάτσει φρόνιμο” ένα παιδί υπήρχαν εκεί από πολύ πολύ παλιά.

Κάνοντας μια μικρή, πρόχειρη έρευνα στο διαδίκτυο μπορεί κανείς εύκολα να πέσει πάνω σε παράξενες, εξοργιστικές φωτογραφίες από τη δεκαετία του ’30 και μετά με μωρά, νήπια ή και μεγαλύτερα παιδάκια που κυριολεκτικά κρέμονται έξω από τα μικρά παράθυρα των διαμερισμάτων τους σε πολυκατοικίες που ανεγείρονταν κατά εκατοντάδες στην Αγγλία και στις ΗΠΑ.

Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής: Αργυρό μετάλλιο και δεύτερη θέση για την ελληνική ομάδα Robocores – Τι είναι το σύστημα “Pop2See”

Τη δεύτερη θέση με την κατάκτηση αργυρού μεταλλίου κατέκτησε η ελληνική ομάδα Robocores στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής (WRO 2022) που πραγματοποιήθηκε στο Ντόρτμουντ της Γερμανίας, στις 17-19 Νοεμβρίου.

Η ομάδα συμμετείχε με το σύστημα Pop2See Smart Class, που στοχεύει στην ένταξη των παιδιών με απώλεια όρασης στη σχολική τάξη και μετά από έναν διήμερο απαιτητικό αγώνα, κατάφερε να κερδίσει το ενδιαφέρον των κριτών και να κατακτήσει τη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 34 ομάδες από όλο τον κόσμο.