Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017
Πρωτάρης στο Δημοτικό
Όταν το πρώτο σου παιδί πηγαίνει στην πρώτη τάξη του Δημοτικού, δεν είναι το μόνο πρωτάκι. Σ' αυτή την συνωμοταξία περιλαμβάνεσαι κι εσύ, ο γονιός, που ποτέ δεν είχες παιδί στο Δημοτικό πριν και - με το συμπάθειο - δεν ξέρεις την τύφλα σου σχετικά με το τι συμβαίνει στο καινούριο σχολείο, τι ακριβώς θα κάνει το παιδί, αλλά και τι θα κάνεις κι εσύ, ως γονιός. Με λίγα λόγια, δεν ξέρεις τι σε περιμένει, γι' αυτό ορίστε μερικά tip.
Όταν ένας Έλληνας γονιός βρέθηκε σε Σουηδικό σχολείο
Ανάμεσα στο ελληνικό και στο σουηδικό σχολείο υπάρχει χάσμα. Ένα χάσμα που ξεκινάει από τη διδασκαλία, την βαθμολόγηση, τα διαγωνίσματα, τις σχολικές συνήθειες, τη φιλοσοφία που διέπει όλο το σχολικό σύστημα από την αρχή ως το τέλος του.
Φανταστείτε λοιπόν έναν έλληνα που έχει τελειώσει είτε δημόσιο είτε ιδιωτικό σχολείο στη χώρα μας να βρεθεί στη Σουηδία και να στείλει το παιδί του εκεί στο σχολείο.
Μην υποβαθμίζεις την διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών
Τα παρακάτω άρθρο γράφτηκε με αφορμή το πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και το μεταρρυθμιστικό πλάνο της κυβέρνησης για το «νέο σχολείο». Στο ανακοινωθέν σχέδιο Νόμου μεταξύ των αλλαγών, μειώνεται ο αριθμός των υποχρεωτικών μαθημάτων στη Β’ και Γ’ Λυκείου, υποβαθμίζεται η διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών στο σύνολο τους ενώ παράλληλα προτείνεται η ενοποίηση των ωρών διδασκαλίας Χημείας και Βιολογίας στη Γ΄ Λυκείου παρόλο που πρόκειται για δύο διακριτές επιστήμες με δική τους ιστορία, εξέλιξη, περιεχόμενο και μεθοδολογία.
Οι απαραίτητες εξετάσεις πριν χτυπήσει το κουδούνι
Οι παρακάτω εξετάσεις αποτελούν ένα αρκετά ολοκληρωμένο τσεκ απ, δεν είναι όμως απαραίτητες όλες σε όλα τα παιδιά, ούτε πρέπει να γίνονται κάθε χρόνο.
Στην πραγματικότητα, για ένα υγιές παιδί κάποιες πολύ συγκεκριμένες εξετάσεις είναι αρκετές και ο παιδίατρός σας είναι αυτός που θα σας κατευθύνει στην περίπτωση που χρειάζεται να κάνετε κάποιες πιο εξειδικευμένες, π.χ. σε καρδιολόγο στην περίπτωση που το παιδί σας ασχολείται εντατικά με τον αθλητισμό ή σε ΩΡΛ στην περίπτωση που διαπιστώσει κάποιο πιθανό πρόβλημα με την ακοή του παιδιού.
Σε λειτουργία η Μονάδα Αναμονής Παιδιού στο Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου»
Σε λειτουργία τέθηκε ήδη η Μονάδα Αναμονής (ΜΑΝΑ) Παιδιού στο Γενικό Νοσοκομείο Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου». Έχει δυνατότητα φιλοξενίας 18 νεογνών που για κοινωνικούς λόγους παραμένουν στο νοσοκομείο μετά τη γέννησή τους.
Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν για τη σεξουαλική κακοποίηση, συμβουλεύουν οι ειδικοί
Συχνά τα ίδια τα παιδιά βιώνουν το τραύμα της κακοποίησης με αισθήματα ενοχής που τα αποτρέπει από το να μιλήσουν.
Η σεξουαλική κακοποίηση των ανηλίκων είναι ένα «βουβό» πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία, όπως προκύπτει τόσο από την εμπειρία των ειδικών όσο και από τα στοιχεία.
Εκπαιδευτικοί με αναπηρίες δίνουν μαθήματα ζωής
Δεν είναι απλώς οι εκπαιδευτικοί που θα οδηγήσουν τους μαθητές τους στα μονοπάτια της γνώσης… Είναι οι δάσκαλοι που δίνουν μαθήματα ζωής, εμπνέουν και γίνονται παράδειγμα δύναμης και θέλησης. Εκπαιδευτικοί με αναπηρίες, εκ γενετής ή επίκτητες, βρίσκονται σε ειδικά σχολεία και τμήματα ένταξης σε σχολικές μονάδες του Βόλου και γίνονται πρότυπα για τους μαθητές τους, επίσης παιδιά με αναπηρίες. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι αυτό που τους ενώνει. Μαθητές και εκπαιδευτικοί γίνονται ένα και ο ένας παίρνει δύναμη από τον άλλο για να συνεχίσει στο δύσκολο μονοπάτι της ζωής…
KinderDocs: προβολές ντοκιμαντέρ για παιδια και νέους
Καλωσορίσατε στο KinderDocs, τις προβολές βραβευμένων ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους, καθώς και δασκάλους, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, θείες, θείους, νονούς, νονές και τους φίλους τους. Μαζί θα ζήσουμε τη μαγεία της τέχνης του ντοκιμαντέρ και θα δοκιμάσουμε νέους τρόπους επικοινωνίας, με αφορμή ιστορίες που μας αφορούν όλους και αναδεικνύουν θέματα σημερινά, που ενδιαφέρουν, προβληματίζουν αλλά και ψυχαγωγούν. Κάθε ντοκιμαντέρ, μια ιστορία που μιλάει για εφηβεία, φιλία, οικογένεια, εκπαίδευση, δημιουργικότητα, έκφραση, χορό, ψυχολογία, οικογενειακές σχέσεις, τέχνη, διαπολιτισμικότητα, μετανάστευση, περιβάλλον.
Μέτρα προστασίας μαθητών και σχολείων από τη νέα σχολική περίοδο
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία, εν όψει της έναρξης και για όλη τη διάρκεια της νέας σχολικής χρονιάς (2017 - 2018), ενεργοποιεί ειδικό σχεδιασμό που αποσκοπεί στην εξασφάλιση συνθηκών ασφάλειας και απρόσκοπτης λειτουργίας των σχολείων της χώρας και στην προστασία της μαθητικής κοινότητας (μαθητών, εκπαιδευτικών) καθώς και των σχολικών συγκροτημάτων.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)