Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

Πώς ένα ατύχημα κατέστρεψε την εμπιστοσύνη του γιου μου.

Ο γιος μου έχει αυτισμό. Έχει επίσης νοητική καθυστέρηση και δεν έχει προφορικό λόγο. Δεν θα σας πω ψέματα. Κάθε μέρα είναι μια μάχη. Είναι 9 ετών και πρόσφατα αποκτήσαμε στρατηγικές που βοηθούν και αυτόν και την υπόλοιπη οικογένεια να τα καταφέρει. 

Μάθαμε να χρησιμοποιούμε οπτικά βοηθήματα για να καταλαβαίνει. Έχουμε αυστηρές ρουτίνες τα πρωινά για την προετοιμασία για το σχολείο και την ώρα του βραδινού ύπνου. Χρησιμοποιούμε τις λέξεις «πρώτα/μετά» έτσι ώστε να ξέρει ότι το ένα πράγμα ακολουθεί το άλλο. Χρησιμοποιούμε κοινωνικές ιστορίες. Του δίνουμε πολύ χρόνο για να επεξεργάζεται τι συμβαίνει και τι κάνουμε. Τον αφήνουμε να διαλέγει ανάμεσα σε δύο (και όχι σε περισσότερα) πράγματα γιατί τα περισσότερα τον μπερδεύουν και τον στρεσάρουν. Ζούμε μέρα τη μέρα. Έχουμε φωνές και απογοητεύσεις, αλλά συνήθως τα καταφέρνουμε. Αλλά τι γίνεται όταν συμβαίνει μια έκτακτη κατάσταση ή μια κρίση και δεν έχεις χρόνο να κάνεις όλα τα παραπάνω; 

Ερευνα: 6 στα 10 παιδιά έχουν πρόσβαση-συχνά ανεξέλεγκτη-στο Ιντερνετ

Το 59% των παιδιών κάτω των δέκα ετών (έξι στα δέκα) έχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ, αλλά οι μισοί γονείς (το 48%) ανησυχούν για το περιεχόμενο που βλέπουν τα παιδιά τους στο διαδίκτυο, όπως προκύπτει από έρευνα της devolo Hellas σε συνεργασία με το infokids.gr.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 57% των γονέων επιτρέπουν στα παιδιά τους περιορισμένη χρήση του διαδικτύου. Το 30% των παιδιών - σύμφωνα με τις απαντήσεις των γονέων - έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο από δικές τους προσωπικές συσκευές (smartphones, tablets, PCs), ενώ το 20% έχουν απόλυτη αυτονομία στη χρήση, με προσωπικό κωδικό πρόσβασης ανεξάρτητο από τους γονείς. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών στην Ελλάδα -περίπου ένα στα πέντε- αποκτούν ελεύθερη χρήση του Ίντερνετ από πολύ νεαρή ηλικία και οι γονείς δεν φαίνεται να έχουν πρόβλημα με αυτό.

Βρέθηκαν εξαφανισμένα παιδιά: η φοβερή πρωτοβουλία της Ρόμα στην ανακοίνωση των μεταγραφών

Mια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία της Ρόμα, που ανακοινώνε τις μεταγραφές της ενημερώνοντας ταυτόχρονα για παιδιά που αγνοούνται, «έπιασε» τόπο και θα μπορούσε να γίνει παράδειγμα προς μίμηση.

Κάθε μεταγραφή που ανακοίνωναν στους επίσημους λογαριασμούς τους οι «τζιαλορόσι» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνοδευόταν από μια φωτογραφία ενός εξαφανισμένου παιδιου.

Εγκλημα στα Λεχαινά: Το ζήτημα της αποϊδρυματοποίησης και τα νεκρά παιδιά

Νεκρό, λίγες μόλις ημέρες πριν, 19χρονο κορίτσι που μεγάλωσε σε κλουβί στο ίδρυμα των Λεχαινών. Ή, για να είμαστε πιο σαφείς, στο κολαστήριο. Εκεί που παρατάνε τα ανάπηρα παιδιά. Σε ένα άσυλο «αναξιοπαθούντων» της ζωής. Παιδιών τυφλών, που δεν περπατάνε, στο φάσμα του αυτισμού, με νοητικές βλάβες και πάει λέγοντας. Τα Λεχαινά είναι ένας σύγχρονος Καιάδας. Με την διαφορά πως ο Καιάδας ιστορικά δεν υπήρξε ποτέ ως τόπος σφαγής ανάπηρων βρεφών. Τα Λεχαινά, εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, αποκαθιστούν την… ιστορική παρεξήγηση. Δολοφονούν όσους η κοινωνία αποφασίζει να μην τους χωρέσει.

Τουριστικοί οδηγοί της Θεσσαλονίκης «γραμμένοι» σε κώδικα Braille



Και οι τυφλοί επισκέπτες και τουρίστες της Θεσσαλονίκης από εδώ και στο έξης θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και να «δουν» με την καρδιά, τα «μάτια της ψυχής τους» και την αφή τους τα μνημεία και τους τουριστικούς προορισμούς της πόλης.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την ΜΚΟ «ΣΥΖΩΗ»- Σύλλογο Γονέων Ατόμων με Διαταραχές Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες.

Κρήτη: Το πρώτο μουσείο στο νησί αφιερωμένο στο παιδί και την οικογένεια

Μέσα από τις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες, προσφέρει ευκαιρίες μάθησης και παιχνιδιού, ενισχύει το θεσμό της οικογένειας και δημιουργεί νέες εμπειρίες μέσα από τη χρήση αντικειμένων, διαδραστικών εκθεμάτων και ζωντανής ερμηνείας.

Το Exploration Children’s Μuseum είναι ένα παιδικό μουσείο με έδρα το Ηράκλειο, αφιερωμένο στην υπηρεσία του παιδιού και της οικογένειάς του.

Drama Camp 2020 – Erasmus+

Η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα Erasmus+ ‘’Drama Camp – Making Diversity Colorful Through Art’’ που θα πραγματοποιηθεί από τις 04 έως και τις 19 Ιανουαρίου 2020 στη Νορβηγία (Όσλο) και από τις 08 έως τις 15 Απριλίου 2020 στην Ελλάδα (Αθήνα).

Η διεθνής καμπάνια «Μία Μπάλα Για Όλους» πάει… ΔΕΘ!

Η παγκόσμια καμπάνια «A Ball for All» έχει ως στόχο τη δωρεάν διανομή μπαλών και για τυφλά παιδιά. Η καινοτόμος αυτή μπάλα σε παγκόσμιο επίπεδο, δημιουργήθηκε από τον Ηλία Μάστορα και το σωματείο Όραμα Νέων Youthorama. Είναι μια μπάλα σχεδιασμένη να είναι ελαφρύτερη από τη μπάλα που χρησιμοποιείται στο ποδόσφαιρο τυφλών, μικρότερου μεγέθους και με ενσωματωμένα κουδουνάκια, ειδικά για να παίζουν και παιδιά με πρόβλημα όρασης.

Πώς συνδέεται η αρτηριακή πίεση στα παιδιά με τις περιβαλλοντικές συνθήκες

Ο ανθρώπινος οργανισμός βρίσκεται σε διαρκή αλληλεπίδραση με χημικούς παράγοντες, μετεωρολογικές συνθήκες και τις καθημερινές συνήθειες που ο ίδιος υιοθετεί. Η έκθεση σε όλα αυτά τα ερεθίσματα συνολικά, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και κατά την παιδική ηλικία, επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση των παιδιών, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η οικογένεια του αγοριού που έχασε την όρασή του λόγω διατροφής, λύνει τη σιωπή της για να γνωρίζουν όλοι τον κίνδυνο

Η οικογένεια του αγοριού από το Μπρίστολ, που υπέστη ανεπανόρθωτη απώλεια όρασης ακολουθώντας μια διατροφή με πατάτες τηγανιτές, λευκό ψωμί και σνακ όπως τα τσιπς, αποφάσισε να μιλήσει για την ιστορία του, καθώς η είδηση σήμερα κάνει το γύρο του κόσμου. 

Ο έφηβος, τώρα 19 ετών, ακολουθούσε μη ισορροπημένη διατροφή από νεαρή ηλικία ισχυριζόμενος πως δεν μπορεί να ανεχτεί την υφή των φρούτων και των λαχανικών. 

Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας: Άνοιξε τις πόρτες του στο Ιστορικό κέντρο

Ξεκίνησε τη λειτουργία του και άνοιξε τις πόρτες του από την αρχή του μήνα, για τους φίλους τού είδους και όχι μόνο, το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, διοργανωτής φορέας του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.

Ο νέος χώρος του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, στην οδό Μπενάκη 11 στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας, ακριβώς πίσω από το κτήριο της Φιλαρμονικής και λίγα μέτρα πιο πάνω από το Καλλιτεχνικό Στέκι, λειτουργεί κατ’αρχήν ως γραφείο για την προετοιμασία και τη διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, αλλά και όλων των δράσεων του Κέντρου καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου: