Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Θεσσαλονίκη, 15 Μαρτίου 1943


Σαν σήμερα, 15 Μαρτίου 1943, αναχωρεί από τη Θεσσαλονίκη ο πρώτος συρμός με Έλληνες Εβραίους, με προορισμό το Άουσβιτς. Συνολικά, πάνω από 48.000 Ελληνοεβραίοι θα εκτοπιστούν στο Άουσβιτς, στο Μπιργκενάου και στο Μπέργκεν-Μπέλσεν. Μόνο 2.000 θα επιστρέψουν τελικά στην Ελλάδα μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Disabilities Inclusive: Ένα πρόγραμμα που προσφέρει υποστήριξη σε πρόσφυγες με αναπηρία

Το πρόγραμμα ‘Disabilities Inclusive’, που ξεκίνησε τη λειτουργία του στα τέλη του 2021, συνεχίζει να παρέχει υπηρεσίες και το 2023, έχοντας συμβάλει μέχρι σήμερα στη βελτίωση των συνθηκών ζωής 100 ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.

Βασικό στόχο του προγράμματος αποτελεί η διευκόλυνση της πρόσβασης προσφύγων και αιτούντων/ουσών άσυλο με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στο κρατικό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, παρέχοντάς τους υποστηρικτικές υπηρεσίες. Το πρόγραμμα υλοποιεί ο Δήμος Αθηναίων μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ) σε στενή συνεργασία με το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) του Δήμου Αθηναίων με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (UNHCR).

WWF Ελλάς: Μαθητές σε δράση για το κλίμα

Το νέο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης από το WWF Ελλάς, Μαθητές σε δράση για το Κλίμα ξεκίνησε φέτος τον Σεπτέμβριο με την πολύτιμη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), την υποστήριξη του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη και του Ιδρύματος Μποδοσάκη και την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, και φιλοδοξεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να έχει εμπλέξει άμεσα 40 σχολεία ανά την Ελλάδα, αλλά και έμμεσα όλη τη σχολική κοινότητα, στον δρόμο της καινοτομίας και της αναχαίτισης της κλιματικής κρίσης.

Προβολή διαδικτυακής ημερίδας: «Μαθησιακές Δυσκολίες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση»


Το Κέντρο Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης (ΚΕΔΙΜ) (πρώην ΓΡΑΔΙΜ) και τα στελέχη του Προγράμματος Κοινωνικής Μέριμνας Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης διοργάνωσαν την 3η Διαδικτυακή Ημερίδα, η οποία διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023 με θέμα «Μαθησιακές Δυσκολίες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».

ΙΜΕΓΕΕ: Άρθρο σχετικά με την εξέταση μαθητών με προβλήματα λόγου και ομιλίας

“Διόρθωση σοβαρού λάθους και η συμπερίληψη όλων των μαθητών με προβλήματα λόγου και ομιλίας στην παράταση επιπλέον χρόνου στις πανελλήνιες εξετάσεις”
γράφει η Πρόεδρος του ΙΜΕΓΕΕ, Λαμπριάνα Τσιακπίνη

Από τις 3 Μαρτίου 2023 και για πρώτη φορά, μέσω των με ειδικών διευκρινιστικών οδηγιών ως προς το Κεφάλαιο Γ της με αρ. Πρωτ. Φ.251/ 2843 /Α5/12-1-2023 εγκυκλίου της Δ/νσης Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων, συμπεριλαμβάνονται πια όλοι μαθητές με δυσκολίες στην επικοινωνία και με προβλήματα λόγου ή/και ομιλίας.

Τι βλέπουν οι μεγάλοι στις ζωγραφιές των παιδιών-Πώς λειτουργεί η παιδική ζωγραφική

Ακούγοντας τις πρώτες νότες από τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Μπετόβεν μέσα στην τάξη, οι μαθητές του δημοτικού σχολείου έλαβαν την οδηγία από τον δάσκαλο των εικαστικών Δημήτρη Πετρόπουλο, να ζωγραφίσουν ό,τι τους έρχεται στο μυαλό. Ο ίδιος δεν προϊδέασε καθόλου τα παιδιά για το είδος της μουσικής, τη χρησιμοποίησε, ωστόσο, για να δει στην πράξη πώς διαχειρίζονται οι μαθητές και οι μαθήτριες ένα ερέθισμα για να εκφραστούν και να εξωτερικεύσουν σκέψεις και συναισθήματα.

«Boccia»- Ένα άθλημα επί ίσοις όροις

Οι Αετοί Θεσσαλονίκης υλοποίησαν στο Καυταντζόγλειο Εθνικό Στάδιο εκπαίδευση προπονητών στο συμπεριληπτικό και ασφαλές Boccia.

Δώδεκα άτομα από την Ελλάδα, την Βουλγαρία, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Ramps4Champs του προγράμματος ErasmusPlus για να συμμετάσχουν στην εκπαίδευση.

Η Κομοτηνή πρωτοστατεί στον αθλητισμό ατόμων με αναπηρία

Η Κομοτηνή πρωταγωνιστεί καθώς αποτελεί καμπ για την εκπαίδευση νέων με αναπηρία στο άθλημα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης με τη συμμετοχή 70 αθλητών από επτά χώρες. Χρησιμοποιώντας τις εγκαταστάσεις του ΤΕΦΑΑ της πόλης μας οι αθλητές από το εξωτερικό προπονούνται, ενώ συμμετέχουν και αθλητές του Συλλόγου «Άγιοι Θεόδωροι» με σκοπό την περαιτέρω επιμόρφωση. Οι προπονήσεις και η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του ΤΕΦΑΑ έγιναν μέσω του προγράμματος Erasmus+ SEEYou.

Αντιδράσεις από γονείς στην Καλαμαριά για την αναστολή των σχολικών εκδρομών


Έρευνα ρίχνει «φως» στον τρόπο αφύπνισης βλαστοκυττάρων που οδηγεί στη γέννηση νέων νευρώνων στον εγκέφαλο

Ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου των ενηλίκων περιέχουν νευρικά βλαστοκύτταρα σε κατάσταση ηρεμίας ή αδρανοποίησης που μπορούν να επανενεργοποιηθούν για να σχηματίσουν νέους νευρώνες. Ωστόσο, η διεργασία της μετάβασης από τον λήθαργο στον πολλαπλασιασμό είναι επί του παρόντος ελάχιστα κατανοητή.