Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

Η μη αναμενόμενη σύνδεση ανάμεσα στο γράψιμο με το χέρι και την εκμάθηση της ανάγνωσης.

Όταν ήμουν παιδί «γράψιμο» σήμαινε ένα ή δύο πράγματα: Είτε έγραφες με το χέρι χρησιμοποιώντας μολύβι ή στυλό, είτε χτυπούσες τα πλήκτρα μιας γραφομηχανής. Αυτό ήταν. Τα λάθη δύσκολα διορθώνονταν και το ίδιο δύσκολα γίνονταν αλλαγές. Αν έπρεπε να αλλάξεις κάτι έπρεπε πολύ προσεκτικά να σβήσεις (χωρίς να μουτζουρώσεις ή να σκίσεις το χαρτί) ή να χρησιμοποιήσεις διορθωτικό. Αλλά πάντα φαινόταν ότι είχε γίνει κάποιο λάθος. Για τους μαθητές με δυσκολίες μάθησης που είχαν τη βάση τους στη γλώσσα, όπως π.χ. η δυσλεξία, αυτό τους προκαλούσε μεγάλο εκνευρισμό. Ο μηχανισμός της γραφής παρεμπόδιζε την έκφραση και γινόταν πηγή μεγάλου άγχους για τα παιδιά.

«Μην με κρίνετε, δεν μπορώ να το σταματήσω»: 12χρονη έγραψε βιβλίο για το σύνδρομο Tourette

«Μην με κρίνετε, δεν μπορώ να το σταματήσω», είναι το μήνυμα της 12χρονης Lucy-Marie προς όλους όσοι κάνουν λανθασμένες υποθέσεις για το σύνδρομο Tourette.

Τα τικ που άρχισε να εκδηλώνει η ανήλικη στα 8 της, ήταν στην αρχή ένα μυστήριο για την ίδια και τη μητέρα της, την Toniann. Όμως οι ακούσιες κινήσεις, οι βρισιές και οι αστείες φωνές γίνονταν όλο και πιο συχνές. Έτσι αποφάσισε να γράψει το βιβλίο «Δεν μπορώ να το σταματήσω» για να βοηθήσει τον εαυτό της και τους άλλους.

Πανελλήνιες: Από Μάιο θα μπορούν να κάνουν μηχανογραφικό οι υποψήφιοι με σοβαρές παθήσεις

Κανένα χαμένο εξάμηνο για τους υποψηφίους με σοβαρές παθήσεις που επιθυμούν να εισαχθούν σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, χάρη στην επιτάχυνση και απλούστευση της διαδικασίας υποβολής της Αίτησης-Μηχανογραφικού Δελτίου τους.

Τα προηγούμενα χρόνια, η υποβολή Μηχανογραφικού των υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις που εισάγονται στα ΑΕΙ μας σε ποσοστό 5% καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων, ξεκινούσε αρχές Σεπτεμβρίου και τα αποτελέσματά τους εκδίδονταν στα μέσα Οκτωβρίου - παλαιότερα είχαν εκδοθεί ακόμη και Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα οι νέοι φοιτητές να ξεκινούν τις σπουδές τους από μειονεκτική θέση, χάνοντας ουσιαστικά το πρώτο εξάμηνο, με ψυχολογικές, οικονομικές, κοινωνικές και άλλες επιπτώσεις.

Κομοτηνή: Μαθητές έχουν κατακλύσει τους λαχανόκηπους κάνοντας μαθήματα βιολογικής γεωργίας

Μαθήματα βιολογικής γεωργίας διδάσκονται σε μαθητές από την Κομοτηνή. Πρόκειται για μία δράση που υλοποιείται από παιδιά γυμνασίων της Κομοτηνής, σε συνεργασία με τους «Σπορίτες» Ροδόπης, απ’ όπου προμηθεύονται τους σπόρους.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της ομάδας “Σπορίτες” Ροδόπης, Νίκο Δομπάζη, τα παιδιά διδάσκονται βιωματικά την σπορά, τη φροντίδα των φυτών τους και τέλος την συγκομιδή των καρπών τους. Τα παιδιά ενθουσιάζονται με το θαύμα της Φύσης, κάθε φορά που βάζουν ένα πολύ μικρό σποράκι στο χώμα και σιγά – σιγά αυτό βγάζει τις ρίζες του. Ήδη, έχουν φυτεύσει ντομάτες, τις ποτίζουν και τις φροντίζουν.

Μαθητική ...«Agôra» συγκρίνει τιμές προϊόντων και παραδίδει τα φθηνότερα

Με στόχο να καλύψουν τις καθημερινές και πραγματικές ανάγκες των καταναλωτών και λαμβάνοντας υπόψη τις ραγδαίες αυξήσεις των προϊόντων, εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης, μια ομάδα μαθητών από την Επισκοπή Κρήτης, δημιούργησε τη δική της «Agôra», μια ηλεκτρονική πλατφόρμα παραγγελιοληψίας και διανομής προϊόντων σούπερ μάρκετ, που συγκρίνει τις τιμές και ετοιμάζει το καλάθι του καταναλωτή, στην πιο οικονομική τιμή.

Η Οδύσσεια των τυφλών στους δρόμους και τα πεζοδρόμια της Θεσσαλονίκης

Κακοτεχνίες στις οδεύσεις, ξεπερασμένα ηχητικά συστήματα στα φανάρια και η έλλειψη παιδείας των οδηγών είναι μερικά από τα προβλήματα.

Ως μια καθημερινή Οδύσσεια θα μπορούσε να περιγραφεί η μετακίνηση των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Δημοτικά: Αυτά τα βιβλία πρέπει να επιστρέψουν οι μαθητές στο σχολείο για να επαναχρησιμοποιηθούν του χρόνου

H αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη της φετινής σχολικής χρονιάς ξεκίνησε. Σύμφωνα με νέα εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας και τη νέα τροποποιητική Υπουργική Απόφαση, ορισμένα διδακτικά βιβλία στα Δημοτικά σχολεία, τα οποία παρατίθενται στο παρακάτω αρχείο, είναι δυνατό είτε να ανακυκλώνονται είτε να επαναχρησιμοποιούνται ανάλογα με την κατάσταση στην οποία παραδίδονται.

24οι Ολυμπιακοί Αγώνες Κωφών: «Βουνίσιο» μετάλλιο από τη Χριστίνα Κατσιπίδου

Σε αυτούς τους 24ους Ολυμπιακούς Αγώνες, η ποδηλασία έλαμψε με τα μετάλλια της! Μετά τον Παναγιώτη Χιώνη και τα δύο μετάλλια του στο δρόμο (1000άρι, πόντοι) και η ποδηλασία βουνού (mountain bike) χάρισε το τρίτο μετάλλιο του αθλήματος, χάλκινου χρώματος, με τη Χριστίνα Κατσιπίδου. Η ελληνική αποστολή πλέον μετράει επτά μετάλλια και βρίσκεται στην 20η θέση, ακριβώς στη μέση του πίνακα των μεταλλίων, που έχουν κατακτήσει 40 χώρες.

Η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας Αστροφυσικής (Εκπομπή ΦΥΣΙΚΑ)

Η "Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας - Αστροφυσικής" είναι διεθνής θεσμός που έχει ως στόχο την προαγωγή της επιστήμης της Αστρονομίας/Αστροφυσικής μέσω της ευγενούς άμιλλας μαθητών Λυκείων. Διεξάγεται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα, με τη συμμετοχή μαθητών από πενήντα περίπου χώρες του πλανήτη, οι οποίες διαρκώς αυξάνονται.

«Η θεία σούπα», η γυναίκα που επί δύο μήνες τάιζε τους εγκλωβισμένους στο Αζοφστάλ, μπόρεσε να φθάσει στην Ζαπορίζια

Στα υπόγεια καταφύγια του εργοστασίου χαλυβουργίας «Αζοφστάλ» στην Μαριούπολη, μια νεαρή γυναίκα, η Ναταλία, επί δύο μήνες μαγείρευε φαγητό για παιδιά και ενήλικες χρησιμοποιώντας περιορισμένες ποσότητες τροφίμων και ενισχύοντας με τη δραστηριότητα της αυτή το ηθικό τους. Τα παιδιά την φώναζαν «Θεία σούπα»!.

90 μαθητές θα βρεθούν επί σκηνής στην εκδήλωση "Ονειρεμένοι Χαρταετοί.. Εγκλωβισμένα Όνειρα"!

Η Συμφωνιέττα του Μουσικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης και το ο όμιλος Μουσικής του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Αλεξανδρούπολης σας προσκαλεί την Πέμπτη 12 Μαΐου 2022 στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης, στη μουσική εκδήλωση σε έργα του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Το πρωί θα πραγματοποιηθεί μια ανοιχτή πρόβα, ελεύθερη για το κοινό και για μαθητές της ΣΤ' τάξης από τις 10.30 π.μ έως τις 12.30 μ.μ.

Διδυμότειχο: Θα δημιουργηθεί παράρτημα για ΑΜΕΑ

Οι Εθελοντές Ενεργοί Πολίτες σε συνεργασία με τον Νομαρχιακό Σύλλογο ατόμων με αναπηρία Ν. Έβρου προχώρησαν στην δημιουργία του παραρτήματος Διδυμοτείχου για ΑΜΕΑ. Ένα χρόνιο αίτημα των συμπολιτών μας ΑΜΕΑ, επιτακτικής και σημαντικότατης ανάγκης.

Τέλος στις «θεραπείες» μεταστροφής φύλου με τροπολογία του υπουργείου Υγείας

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου για τον Προσωπικό Ιατρό, θεσμοθετείται η απαγόρευση της μεθόδου μεταστροφής - δηλαδή, κάθε απόπειρας που λογίζεται πως να επιχειρεί να αλλάξει αναγκαστικά το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα και την έκφραση φύλου ενός ΛΟΑΤΚΙ ατόμου.