Σε πανδημία θα εξελιχθεί η οστεοπόρωση εάν τα σημερινά παιδιά δεν αλλάξουν τρόπο ζωής, επισημαίνουν οι ειδικοί με αφορμή την 20η Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης. Σήμερα οι συνθήκες διαβίωσης των παιδιών είναι άκρως επιβαρυντικές για την εμφάνιση οστεοπόρωσης μελλοντικά, καθώς η πρόσληψη ασβεστίου δεν είναι επαρκής λόγω της υπερκατανάλωσης αναψυκτικών και φαστ φουντ ενώ παράγοντας κινδύνου θεωρείται και η καθιστική ζωή.
Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010
Χρειάζονται νέες δομές για τα παιδιά
Η οικονομική δυσπραγία αποτελεί τον υπ’ αριθμόν 1 κίνδυνο για τα παιδιά υπό ψυχοκοινωνική φροντίδα. Το επιβεβαιώνουν τα λόγια του διευθυντή των Παιδικών Χωριών SOS στην Ελλάδα, κ. Γιώργου Πρωτόπαπα, ο οποίος, στο περιθώριο διημερίδας που διοργάνωσαν στις 15 και 16/10 τα Χωριά με θέμα «Οταν το παιδί κινδυνεύει», μίλησε για «60% αύξηση το τελευταίο εξάμηνο στις αιτήσεις, λόγω φτώχειας, με πρόβλεψη να αυξηθούν στα επόμενα δύο χρόνια». Επιπλέον, «μετά το Πάσχα, για 6 θέσεις Μητέρων SOS, παρουσιάστηκαν 500 υποψήφιες». Πρόβλημα και η μείωση κατά 30% των δωρεών, με τις οποίες συντηρούνται τα Χωριά, καθώς με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο δεν εκπίπτουν πλέον.
Με κουπόνι η πληρωμή οικιακών βοηθών, οι απασχολούμενοι κατ΄ οίκον φροντιστές καθηγητές, τεχνίτες, κηπουροί, κομμώτριες κ.ά.
Τα κουπόνια και τα εξελιγμένης τεχνολογίας ΑΤΜ δεύτερης γενιάς εισέρχονται στον πόλεμο που έχει κηρύξει το υπουργείο Εργασίας κατά της εισφοροδιαφυγής. Από τις αρχές του 2011 και βάσει του νόμου 38/63/10 μια σειρά από επαγγελματίες, όπως οι οικιακοί βοηθοί (ανασφάλιστοι και μη), οι καθηγητές που παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα, οι κομμώτριες, μανικιουρίστες που προσφέρουν εργασία κατ΄ οίκον, οι κηπουροί, οι φυσικοθεραπευτές και οι κάθε ειδικότητας τεχνίτες που καλούνται για μικροεπισκευές σε σπίτια, δεν θα αμείβονται πλέον από τους περιστασιακούς εργοδότες με μετρητά ή με επιταγές, αλλά με... κουπόνια τα οποία θα εξαργυρώνουν. Θα παίρνουν, δηλαδή, το κουπόνι και θα εισπράττουν μετρητά.
Εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για την αντιμετώπιση στο σχολείο των παιδιών χωρισμένων γονέων
Τις προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη σχετικά με το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται στον χώρο του σχολείου τα παιδιά των οποίων οι γονείς βρίσκονται σε διάσταση υιοθέτησε πλήρως το υπουργείο Παιδείας, εκδίδοντας σχετική εγκύκλιο προς τους εκπαιδευτικούς.
Η διατροφή από τη κούνια στην εφηβεία
Οι διατροφικές μας συνήθειες εξαρτώνται από το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουμε και ακόμα από το εμβρυικό στάδιο στη μήτρα της μητέρας. Γι’ αυτόν το λόγο η διατροφή των μέλλουσων μαμάδων, των νηπίων και των παιδιών στην προσχολική ηλικία είναι πολύ σημαντική. Έρευνες έχουν δείξει ότι χρόνιες παθήσεις όπως Alzheimer’s disease, καρδιοπάθειες και διαβήτης μπορεί να εξελιχθούν στην ενήλικη ζωή μετά από υποσιτισμό του εμβρύου στη μήτρα και συνάμα υπερβολική κατανάλωση τροφής και παχυσαρκία στην προ-σχολική ηλικία.
Τα συχνά διαγωνίσματα κάνουν καλό στο μυαλό των μαθητών
Δεν θα αρέσει μάλλον στα παιδιά όταν θα το ακούσουν, αλλά μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα συμπέρανε ότι οι μαθητές που υποβάλλονται σε τακτικά διαγωνίσματα, εμφανίζουν βελτιωμένη ικανότητα μνήμης και μάθησης, μια ανακάλυψη που αναμένεται να αναζωπυρώσει την παλαιά διαμάχη σχετικά με την αποτελεσματικότητα των τεστ στο σχολείο.
Ίδρυση Κέντρου Συμβουλευτικής & Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας
Το Κέντρο Συμβουλευτικής & Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας, το οποίο λειτουργεί και εδρεύει στη Ναύπακτο, είναι ένας φορέας που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2009. Είναι μια Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία (Ν.Π.Ι.Δ.), λειτουργεί δυνάμει της υπ. αριθμ. 159/09 απόφασης του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου, σε εφαρμογή της διατάξεως του άρθρου 7 παρ.1β του Ν.208/92 και εντάσσεται γενικότερα στον τομέα των αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών.
Από τη γέννηση μέχρι την εφηβεία
Πόσο καλά γνωρίζουμε το παιδί μας; Πότε θα πρέπει να περιμένουμε συγκεκριμένες αντιδράσεις και συμπεριφορές από αυτό; Όσα περισσότερα γνωρίζουμε για τα στάδια ανάπτυξης του παιδιού μας τόσο πιο καλά προετοιμασμένοι είμαστε ώστε να αντιμετωπίσουμε κάθε αλλαγή ανάλογη της ηλικίας του, να αποφύγουμε αδικαιολόγητες ανησυχίες, καθώς και να μάθουμε τον τρόπο που θα πρέπει να πλησιάσουμε το παιδί μας στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο... Παρακάτω, παραθέτουμε αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά της παιδικής συμπεριφοράς όπως αυτή εκδηλώνεται στα διάφορα στάδια.
Ο εύπλαστος εγκέφαλος χαρίζει καλή όραση στους κωφούς
Κανένα τμήμα του δεν πάει χαμένο!
Φως στην αιτία για την οποία οι εκ γενετής κωφοί βλέπουν καλύτερα από τους υπόλοιπους ρίχνει μία νέα καναδική έρευνα.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνητών, αυτό που συμβαίνει είναι πως η περιοχή του εγκεφάλου που κανονικά ασχολείται με την ακοή, αναλαμβάνει νέα καθήκοντα και ασχολείται πλέον με την όραση. Αυτή η νευρωνική «αναδιάταξη» βελτιώνει κυρίως την περιφερειακή όραση των ανθρώπων με προβλήματα ακοής.
To διαχρονικό στοίχημα ανεξαρτησίας των Κυπρίων τυφλών
Αληθινή ανεξαρτησία των ανθρώπων με απώλεια όρασης, απαλλαγή τους από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της όποιας μορφής φιλανθρωπίας και πατερναλισμού. Η αφιερωμένη στο Λευκό Μπαστούνι παγκόσμια ημέρα που προχθές (15 Οκτωβρίου) γιορτάστηκε, αντανακλά την μακροχρόνια προσπάθεια των τυφλών ανά τον κόσμο να κατοχυρώσουν το “δικαιωματικόν” της ανεξαρτησίας και της ισότομης ένταξής τους σε όλο το φάσμα των κοινωνικών δράσεων. Η ωρίμανση του κινήματος των τυφλών στην Κύπρο “μετρά” ήδη τρεις γεμάτες δεκαετίες, η δε αποτίμηση είναι λίγο πολύ αναμενόμενη για ένα κίνημα που ανδρώθηκε σε μιά κοινωνία μάλλον συντηρητική : Κάποια βήματα έγιναν, πολλά περισσότερα εξακολουθούν ζητούμενα ...
Οδηγός για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας Παιδιών και Εφήβων: Ένας οδηγός για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Ο "Οδηγός για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας Παιδιών και Εφήβων" απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μπορεί επίσης να φανεί χρήσιμος στους γονείς, στο υπόλοιπο προσωπικό του σχολείου αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για το πρόβλημα της αυτοκτονίας του παιδιού και του εφήβου.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)