Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

Τέμπη: Πώς μιλάμε στα παιδιά για την απώλεια - Συστάσεις ψυχιάτρου

Για τον τρόπο με τον οποίο οι συγγενείς των θυμάτων στα Τέμπη θα πρέπει να προσεγγίζουν τα παιδιά, μίλησε ο καθηγητής Ψυχιατρικής ΑΠΘ- Διευθυντής Γ’ Ψυχιατρικής Κλινικής ΑΧΕΠΑ, Κωνσταντίνος Φουντουλάκης.

«Η ζωή είναι και θάνατος. Περιλαμβάνει πολλά δυσάρεστα γεγονότα και δε χρειάζεται να κλείνουμε τα παιδιά σε μια γυάλα ή να κλείσουμε την οθόνη. Αυτό τους αυξάνει την ευαλωτότητα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τα βοηθήσουμε να γίνουν δυνατά και όχι μόνο να μας απασχολεί πώς θα ελέγξουμε το ερέθισμα. Σαφώς έχει σημασία αλλά νομίζω ότι υπάρχει μία υπερβολή σε όλο αυτό. Αυτό που μετρά είναι να δημιουργήσουμε την ψυχική ανθεκτικότητα στα παιδιά για να το διαχειριστούν όλο αυτό», δήλωσε.

Στερήσεις, αλλά με ισχυρή υποστήριξη από την οικογένεια παιδιά και έφηβοι στην Ελλάδα

Στα «κόκκινα» βρίσκονται τα παιδιά στη χώρα μας από πλευράς στέρησης φαγητού, σπιτιού και συγκεκριμένες υλικές στερήσεις. Την ίδια στιγμή είναι υπέρβαρα ή και παχύσαρκα. Οι 15χρονοι πάνε πολύ χειρότερα από τα άλλα παιδιά των χωρών του ΟΟΣΑ σε ότι αφορά τα μαθηματικά και τα άλλα μαθήματα των θετικών επιστημών. Πολύ χειρότερα, οι νέοι δεν πηγαίνουν κάν σχολείο, δεν δουλεύουν, ούτε ακολουθούν κάποιο είδος εκπαίδευσης.

«Loud»: Η ΚΟΙΝΣΕΠ στη Θεσσαλονίκη που δίνει στα άτομα με αναπηρία την ευκαιρία να εργαστούν

Μία πρωτότυπη λύση στο πρόβλημα της έλλειψης θέσεων εργασίας για τα άτομα με αναπηρία προσπαθεί να δώσει η ΚΟΙΝΣΕΠ «Loud» στη Θεσσαλονίκη.

Η ιδέα της ΚΟΙΝΣΕΠ γεννήθηκε πριν χρόνια, όταν η Ελευθερία Καστρινάκη, η οποία είναι αρχιτέκτονας και κατασκευάζει αθλητικό εξοπλισμό για το παραολυμπιακό άθλημα μπότσια (boccia), ξεκίνησε να παρουσιάζει σε σχολεία της Θεσσαλονίκης μαζί με τον Αντώνη Παρισιάδη και τον Γιώργο Τοπούζη, οι οποίοι είναι άτομα με αναπηρία, τι ακριβώς είναι η μπότσια.

Ο «χορευτής» με τις πατερίτσες: Η ιστορία πίσω από το γκολ της χρονιάς

Το δικό του γκολ δεν το είδαν δισεκατομμύρια τηλεθεατές, όπως αυτό του Ριτσάρλισον με ανάποδο ψαλίδι στο πρόσφατο Μουντιάλ του Κατάρ στον αγώνα της Βραζιλίας με την Σερβία. Επίσης, δεν χάρισε μια νίκη σε ευρωπαϊκή διοργάνωση σαν το εκπληκτικό σουτ του Ντμίτρι Παγιέ στον αγώνα της Μαρσέιγ με τον ΠΑΟΚ για τα προημιτελικά του Conference League.

Το εύθραυστο «πνεύμα της Ανταρκτικής»

Υπάρχουν όμως και αυτοί που βρήκαν σε αυτήν μυστήριο ιδωμένο από τη σκοπιά της επιστήμης. Παθιασμένοι ερευνητές που αναζητούν πανάρχαια μυστικά του πλανήτη και του σύμπαντος, την επισκέπτονται οικειοθελώς και ξοδεύουν μήνες πάνω της, μέσα σε επιστημονικούς σταθμούς και αστρονομικά παρατηρητήρια. Συχνά ασυνήθιστοι, ιδιοσυγκρασιακοί χαρακτήρες, συγγενικοί με το τοπίο που τους τράβηξε προς το μέρος του, αποτέλεσαν πρώτη ύλη (μαζί με μερικούς πιγκουίνους) για το ντοκιμαντέρ του Βέρνερ Χέρτζογκ «Επαφές στο τέλος του κόσμου» (2007).

Προκήρυξη Πανελλήνιων Αγώνων Κολύμβησης Γενικών (ΓΕ.Λ.) και Επαγγελματικών (ΕΠΑ.Λ.) Λυκείων, σχολικού έτους 2022-2023

Η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Π.Ε. και Δ.Ε. του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε συνεργασία με την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας (Κ.Ο.Ε.), προκηρύσσει τους Πανελλήνιους Αγώνες Κολύμβησης των μαθητών και μαθητριών Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, σχολικού έτους 2022-2023. Αναθέτει τη διοργάνωση (α) της Α΄ Φάσης των Πανελληνίων Αγώνων Κολύμβησης ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. στις Οργανωτικές Επιτροπές Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων (Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πειραιά, Δυτικής Θεσσαλονίκης και Λάρισας και (β) της Β΄ και Γ΄ φάσης στην Ο.Ε.Σ.Α.Δ. Μαγνησίας. 

Κριτήρια επιλογής και όροι υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων για τη β’ ξένη γλώσσα δημοτικού σχολείου για το σχολικό έτος 2023-2024

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για το σχολικό έτος 2023-2024 θα αγοραστούν μόνο τα βιβλία της Γαλλικής και Γερμανικής Γλώσσας για τις Ε' και ΣΤ' τάξεις του Δημοτικού Σχολείου, από τα ελεύθερα βοηθήματα που θα υποβληθούν για έγκριση βάσει του με αρ. 67/15-12-2022 Πρακτικού του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.). Διαβάστε τα κριτήρια επιλογής και τους όρους υποβολής διδακτικών σειρών και προαιρετικών βοηθημάτων στο σχετικό έγγραφο του Υπουργείου.

Βιολογικός υπολογιστής με εγκεφαλικά κύτταρα θα έχει «οργανοειδή νοημοσύνη»

Την ανάπτυξη ενός βιολογικού υπολογιστή με εκατομμύρια ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα, προτείνουν δεκάδες επιστήμονες στις ΗΠΑ, εκτιμώντας πως, στο μέλλον, μια τέτοια συσκευή θα μπορούσε να ξεπεράσει σε επιδόσεις τους συμβατικούς υπολογιστές που βασίζονται σε μικροτσίπ από πυρίτιο, καταναλώνοντας σημαντικά λιγότερη ενέργεια. 

Η μεσογειακή διατροφή βοηθά τους ανθρώπους με πολλαπλή σκλήρυνση να διατηρήσουν τη νοητική υγεία τους

Οι άνθρωποι με πολλαπλή σκλήρυνση που τηρούν με συνέπεια τη μεσογειακή διατροφή, έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων μνήμης και σκέψης, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.