Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Το catering των γονέων, της Ρέας Βιτάλη

Την κρυάδα, την πήραμε πέρυσι όταν έφυγε για σπουδές στο εξωτερικό. Κι έτσι η ζωή μας γέμισε απογειώσεις, προσγειώσεις και ευχές. Όπως γίνεται πάντα! Την παρακολουθούσαμε να «πετάει», άτεχνα στην αρχή και μετά με σιγουριά. Να δοκιμάζει τις δυνάμεις της σε μοναξιές, σε συννεφιασμένους μόνιμα ουρανούς και δρόμους με άγνωστα βιαστικά πλήθη, σε σιδερώματα , μπουγάδες και απόπειρες μαγειρικής, σε πρωτόγνωρες οικονομικές διεκπεραιώσεις και αποστολές sos «ξέμεινα από λεφτά!». Κι έτσι…Μέρα τη μέρα ο καθένας μας εκπαιδευόταν στο δικό του ρόλο. Τυχερός τελικά όποιος αξιώνεται να δει το «πέταγμα» του παιδιού του.

Πάρτυ με θέμα "Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία" (Π.Ε.Κ.-Επ. Νεολαίας-Π.Ο.Κ)

Χριστουγεννιάτικο Φιλανθρωπικό Πάρτυ (ΚΕΝΓ)

Ερευνητικά επίκαιρα

Πώς ο νυχτερινός ύπνος μπορεί να γίνει μαρτύριο για το παιδί σας

Υπάρχουν φορές που η απολύτως απαραίτητη φυσική ανάγκη του ύπνου μετατρέπεται μέσα στο παιδικό δωμάτιο σε μια διαδικασία τρομακτική. Αγχογόνα γεγονότα όπως ο αποχωρισμός του παιδιού από τους γονείς, η αλλαγή σχολείου ή η έλευση ενός αδελφού μπορούν να «γεννήσουν» μέσα στο παιδικό μυαλό σκοτεινές και απειλητικές μορφές που το εμποδίζουν να αφεθεί ήσυχο στην αγκαλιά του Μορφέα. Εάν το παιδί σας παρουσιάζει τέτοια προβλήματα «αγκαλιάστε» το με στοργή προκειμένου να του χαρίσετε ήρεμες νύχτες. 

Εκδήλωση: "Είμαι Παιδί, έχω Δικαίωμα για..."

Οι ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και υγείας και η παιδική εργασία, εξαιτίας της φτώχειας και της εξαθλίωσης, αποτελούν παραβιάσεις των δικαιωμάτων του παιδιού, για πολλές κοινωνικές ομάδες (Ρομά, μεταναστών, μειονοτήτων, κοινωνικά αποκλεισμένων) στη χώρα μας, με επιπτώσεις στην εκπαίδευση των παιδιών αυτών (σχολική διαρροή, σχολική αποτυχία).

"Χριστουγεννιάσματα και Καλαντίσματα"

ια τέσσερις μόνο παραστάσεις, οι ''Μορφές 'Εκφρασης'' διοργανώνουν τη παράσταση "Χριστουγεννιάσματα και Καλαντίσματα" στις 19, 26, 27 Δεκεμβρίου και 2 Ιανουαρίου (19.30 μμ). Πρόκειται για την μουσική θεατρική παράσταση βασισμένη στην παράδοση, που επιχειρεί να μας ξανακάνει παιδιά με τα κάλαντα, τους καλικατζάρους και τις πίττες του Άι Βασίλη.

Μαφάλντα


Δασκάλα: Η μαμά μου είναι καλή. Η μαμά μου με αγαπάει.
Μαφάλντα: Συγχαρητήρια δεσποινίς: βλέπω πως έχετε μια εξαιρετική μαμά. Και τώρα, σας παρακαλώ, μάθετέ μας πράγματα αληθινά σημαντικά.

Μαθητικές πενθήμερες εκδρομές: «Πάμε Ελλάδα» το εφετινό σύνθημα

Πενθήμερες εκδρομές στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσουν εφέτος οι μαθητές των σχολείων. Με το σύνθημα «Πάμε Ελλάδα» το υπουργείο Παιδείας εγκαινιάζει εκστρατεία ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού, ενώ επόμενο βήμα είναι η δημιουργία εκδρομικών πακέτων που θα απευθύνονται σε μαθητές και φοιτητές άλλων χωρών.

Θεσσαλονίκη - Το έθιμο του «ματωμένου σεντονιού» των Τσιγγάνων - Ημερίδα για τους πρόωρους γάμους από την ΑΡΣΙΣ

Βγάζουν ακόμα το ματωμένο σεντόνι μετά την πρώτη νύχτα γάμου για να αποδείξουν την αγνότητα των κοριτσιών τους αλλά συγχρόνως τα καταδικάζουν σε μια ζωή με δυσεπίλυτα προβλήματα υγείας και προσωπικά και με ελάχιστες επαγγελματικές ευκαιρίες. Τη συνήθεια των Τσιγγάνων να παντρεύουν από πολύ μικρή ηλικία τα παιδιά τους είχε ως θέμα ημερίδα που διοργάνωσε η Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων ΑΡΣΙΣ με σκοπό την ευαισθητοποίηση σχετικά με το φαινόμενο των πρόωρων και αναγκαστικών γάμων και την επίδρασή του στη ζωή των νέων.

Τα θρανία της βαρεμάρας

Βαριούνται που ζουν... στις τάξεις των ελληνικών σχολείων περισσότεροι από τους μισούς μαθητές της Γ' Λυκείου. Τους λείπει, λένε, η διδασκαλία με δημιουργικότητα, εφευρετικότητα, αλλά και χιούμορ! Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύει επιστημονική έρευνα, η οποία παρουσιάζεται σε διεθνές συνέδριο ψυχολογίας του ΑΠΘ.