Τρίτη 16 Αυγούστου 2022

Μην τιμωρείτε το παιδί σας για μια συμπεριφορά του που δεν μπορεί να ελέγξει.

Οι περισσότεροι γονείς είναι καλοί γονείς. Αλλά αν ο γιος σας ή η κόρη σας έχει Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με ή χωρίς Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ- ΔΕΠ) το “καλός” μπορεί να μην είναι αρκετό. Για να είστε σίγουρος/ να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας είναι χαρούμενο και καλά προσαρμοσμένο και να εξασφαλίσετε το ίδιο και για το μέλλον- και για να δημιουργήσετε ένα ήρεμο περιβάλλον στο σπίτι- θα πρέπει να είστε σπουδαίοι γονείς. 

Ευτυχώς είναι πιο εύκολο από ό,τι φαντάζεστε να πάει κανείς από το «καλός» στο «σπουδαίος». Το μόνο που πρέπει να κάνει κανείς είναι μικρές προσαρμογές στις στρατηγικές διαπαιδαγώγησης, φροντίδας και αλληλεπίδρασης με το παιδί. Δείτε τι είναι αποτελεσματικό και γιατί:

Μαθητές δημιούργησαν συσκευή για τους τυφλούς μαθητές

Ένα σύστημα συσκευών που θα διευκολύνει τη συμμετοχή των τυφλών μαθητών κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο σχολείο, δημιούργησαν δύο μαθητές Λυκείου από την Πάτρα, η Αλίκη Ράγκου και ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης.

Πρόκειται για το σύστημα συσκευών Pop2See Smart Class, που περιλαμβάνει μια κάμερα η οποία διαβάζει τον πίνακα της τάξης, μετασχηματίζοντας σε ήχο και σε ψηφιακό κείμενο τις σημειώσεις που βρίσκονται πάνω σε αυτόν, καθώς κι ένα πληκτρολόγιο ανάγνωσης και γραφής Braille (Μπράιγ), που μετατρέπει σε κείμενο στα αγγλικά, ό,τι πληκτρολογήσει ο μαθητής με κώδικα Μπράιγ, ώστε να τα παραλάβει ψηφιακά ο βλέπων καθηγητής. Παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στον τυφλό μαθητή να διαβάσει, όπως έχει συνηθίσει με την αφή, μέσω ακίδων που ανεβοκατεβαίνουν.

Μεγαλώνοντας παιδιά με συχνές κρίσεις θυμού

Δεν είχα βιώσει ποτέ από κοντά τον απόλυτο θυμό, μέχρι που έγινα γονιός μικρών παιδιών. Τα παιδιά μου, τα οποία είναι λίγο μεγαλύτερα τώρα, δεν είχαν μεγάλα ξεσπάσματα θυμού. Αλλά όταν είχαν, το πήγαιναν μέχρι τέλους: ούρλιαζαν, έκλαιγαν με λυγμούς, έτρεμαν σύγκορμα – όλο το έργο. Ημουν μπερδεμένη από τις κρίσεις θυμού τους και μερικές φορές ανησυχούσα για το τι παιδιά μεγάλωνα.

Προσλήψεις αναπληρωτών 2022 – Ειδική Αγωγή: ΟΔΗΓΟΣ αιτήσεων στο ΟΠΣΥΔ

Προσλήψεις αναπληρωτών – ΟΠΣΥΔ: Η Γεωργία Μπουλμέτη και ο Βασίλης Βούγιας ετοίμασαν οδηγό με ερωτήσεις και απαντήσεις. 

Πόσο διαρκούν οι αιτήσεις αναπληρωτών ΕΕΠ-ΕΒΠ 2022-23 για τη δήλωση περιοχών; 

Από την Τρίτη 16.08.2022 έως και την Τρίτη 23.08.2022. Συμβουλεύουμε τους/ις συναδέλφους να μην περιμένουν τελευταία στιγμή για να υποβάλλουν την αίτηση καθώς μπορεί να συμβεί οτιδήποτε. 

Κορωνοϊός: Στα σχολεία με νέο πρωτόκολλο και «ατομική ευθύνη»

Στην «γραμμή τoυ CDC» του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, φαίνεται πως θα κινηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων, τον Σεπτέμβριο 

Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες οδηγίες του Αμερικανικού Κέντρου, οι μαθητές μπορούν να παραμείνουν στην τάξη τους αυτό το φθινόπωρο εάν έχουν εκτεθεί στον Covid. Σημασία δίνεται στην "ατομική ευθύνη"-των γονέων- και στην χρήση μάσκας, αν και αυτή η υποχρέωση καταργήθηκε λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία,

Η εκπαίδευση, το «όχημα» για τη συμπερίληψη των Ρομά

Μέσα από την εκπαίδευση περνάει ο δρόμος για την κοινωνική συμπερίληψη των Ρομά, όπως διαπιστώνει ο πρόεδρος της Επιτροπής για τη Γενοκτονία των Ρομά στη Διεθνή Συμμαχία για την Ανάμνηση του Ολοκαυτώματος (International Holocaust Remembrance Alliance- IHRA) Δρ. Πωλ Ισαάκ Χάγουελ.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ρομά που τιμάται κάθε χρόνο στις 2 Αυγούστου, ο κ. Χάγουελ, γιος του Λεών, επιζώντα του Γερμανικού Στρατοπέδου Συγκέντρωσης και Εξόντωσης Άουσσβιτς - Μπιρκενάου στο Οσβιέτσιμ της Πολωνίας, εξηγεί ότι η ετήσια ημέρα μνημόνευσης έχει οριστεί να είναι η 2α Αυγούστου γιατί το βράδυ εκείνης της μέρας, το 1944, στο Στρατόπεδο Μπιρκενάου, οι φρουροί διέλυσαν το λεγόμενο Τζιγκόινερ Λάγκερ ή Τσιγγάνικο Στρατόπεδο και δολοφόνησαν όλους τους έγκλειστους, οι οποίοι είχαν απομείνει. Σχεδόν 3000 ψυχές εξοντώθηκαν στους θαλάμους αερίων του Στρατοπέδου και τα σώματά τους κάηκαν στα κρεματόρια.

Να ενισχυθούν οι Δήμοι εν όψει ολοήμερων σχολείων, ζητάει η ΚΕΔΕ

Σημαντική η πιλοτική εφαρμογή του ολοήμερου σχολείου σύμφωνα με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, εξίσου απαραίτητη όμως η άμεση κάλυψη των επιπλέον αναγκών που θα δημιουργηθούν σε προσωπικό και λειτουργικά έξοδα.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας χαιρετίζει την παράταση του σχολικού ωραρίου που θα ισχύσει από την επόμενη σχολική χρονιά πιλοτικά σε αρκετά Νηπιαγωγεία και Δημοτικά, η οποία θα δώσει σημαντικές λύσεις στους εργαζόμενους γονείς.

«Τη φώναζε πελεκάνο, χοντρέλα και γυαλάκια»: Στο σκαμνί διευθύντρια σχολείου και πρώην μαθητής για bullying

Αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη αναμένεται να βρεθούν διευθύντρια σχολείου της Βόρειας Ελλάδας και πρώην μαθητής, για υπόθεση bullying. «Επιτέλους ήρθε ο καιρός να λογοδοτήσουν γι’ αυτό που έκαναν στο παιδί μου», λέει η μητέρα στο GRTimes, σε μία εξομολόγηση – «γροθιά στο στομάχι» για όσα καταγγέλλει πως έζησε η κόρη της, ως μαθήτρια. Η νεαρή λαμβάνει ακόμα και σήμερα φαρμακευτική αγωγή για να αντιμετωπίσει τα σημάδια που άφησε πίσω του ο εκφοβισμός, στην ψυχή της…

Αφγανιστάν: Το «κρυφό σχολειό» των κοριτσιών και ο αγώνας των γυναικών για μια καλύτερη ζωή

Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν. Οι πολίτες υποφέρουν και η οικονομία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, αφού έχασαν κάθε δικαιώμα να εργαστούν και να σπουδάσουν. Δεκάδες χιλιάδες κορίτσια δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο. Γι’ αυτό η Ναφίσα και οι φίλες της κρύβονται στην κουζίνα του σπιτιού και προσπαθούν να μάθουν και να διαβάζουν. Τις βοηθάει μια γειτόνισσα που πρόλαβε να τελειώσει το σχολείο. Ευτυχώς, οι άντρες σπάνια πηγαίνουν στην κουζίνα.

ΦΕΚ: μεγαλώνει η λίστα των κατασκευών χωρίς άδεια δόμησης - Χωρίς οικοδομική άδεια οι κατασκευές για την κίνηση ατόμων με αναπηρία

Μεγαλώνει η λίστα των κατασκευών και εγκαταστάσεων, για τις οποίες δεν απαιτείται άδεια δόμησης, καθώς συμπληρωματικά με τα ισχύοντα στο πολεοδομικό νόμο (άρθρο 30 του ν. 4495/2017) με νέα κοινή απόφαση των υπουργείων ΠΕΝ και Ναυτιλίας προστίθενται πέντε νέες κατηγορίες. 

Τα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο: Η θέση των ελληνικών ιδρυμάτων

Με το Harvard στην πρώτη θέση για 20η διαδοχική χρονιά, τα αμερικανικά πανεπιστήμια εξακολουθούν να βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης της Σαγκάης, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Τα αγγλοσαξονικά πανεπιστημιακά ιδρύματα καταλαμβάνουν, όπως και πέρυσι, τις δέκα πρώτες θέσεις: οκτώ αμερικανικά πανεπιστήμια και δύο βρετανικά βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις με τα καλύτερα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης. Σημειώνεται πως η κατάταξη καταρτίζεται από το 2003 από τον ανεξάρτητο οργανισμό Shanghai Ranking Consultancy.

Κορωνοϊός: Τα ανεμβολίαστα παιδιά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για long Covid

Τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο, σε περίπτωση που αρρωστήσουν εξαιτίας του, να εμφανίσουν πολύμηνης διάρκειας συμπτώματα της λεγόμενης μακράς Covid-19, άσχετα με το πόσο σοβαρή ήταν η αρχική λοίμωξή τους, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Η έρευνα επιβεβαίωσε ότι, σε σχέση με τους ενήλικες, όλες οι επιμέρους ηλικιακές ομάδες παιδιών και εφήβων έχουν μικρότερο κίνδυνο για μακρά Covid-19, αλλά όχι ανύπαρκτο.

Τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν την 1η Σεπτεμβρίου στη Σανγκάη με καθημερινά τεστ για Covid-19

Η Σανγκάη, ο οικονομικός κόμβος της Κίνας, ανακοίνωσε σήμερα ότι την 1η Σεπτεμβρίου θα επαναλειτουργήσουν στην πόλη όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί, έπειτα από μήνες που παρέμειναν κλειστά λόγω της Covid-19.