Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

5 στρατηγικές για να διδάξουμε τους μαθητές να χρησιμοποιούν τη μεταγνώση.

Ως εκπαιδευτικοί ερευνητές έχουμε διαπιστώσει πόσο σημαντική είναι η ενδυνάμωση όλων των μαθητών με μεταγνωστικές και γνωστικές δεξιότητες που είναι αναγκαίες για να επιτύχουν στο σχολείο.

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, έχουμε εμπνευστεί από τα θετικά αποτελέσματα που έχουν οι εκπαιδευτικοί που έχουν θέσει τα πλαίσια για την διδασκαλία μεταγνωστικών δεξιοτήτων στις τάξεις και τα σχολεία τους. 

Συζήτηση: «Δημιουργική Μάθηση και Διαδίκτυο: μια εκπαιδευτική πρόκληση»

Τo Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ, το Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis και οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, διοργανώνουν την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου στις 19:00, διαδικτυακή συζήτηση (https://youtu.be/WcxX2z-nWmQ) με θέμα: «Δημιουργική Μάθηση και Διαδίκτυο: μια εκπαιδευτική πρόκληση» απαντώντας στα παρακάτω ερωτήματα:
*Μπορεί η διδασκαλία της Αστρονομίας σήμερα να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον των μαθητών για την κατανόηση των φυσικών νόμων που κυβερνούν το Σύμπαν;
*Εάν ναι, μπορεί αυτό να συμβεί μέσα από τα υπάρχοντα προγράμματα σπουδών ή χρειάζεται μια ανατρεπτικά διαφορετική κατεύθυνση, και ποια θα είναι αυτή; 

Hλεκτρονικοί σύνδεσμοι με θέματα πολιτιστικού περιεχομένου σε ιστοσελίδες του ΥΠΑΙΘ

Το ΥΠΑΙΘ με εγκύκλιό του ενημέρωσε σχετικά με την ανάρτηση ηλεκτρονικών συνδέσμων σε ιστοσελίδες του ΥΠΑΙΘ οι οποίοι διατίθενται από Μουσεία και άλλους Φορείς, προκειμένου να αξιοποιηθούν από τους/τις μαθητές/μαθήτριες και τους/τις εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των σχολικών μονάδων της χώρας. Οι προτεινόμενοι ηλεκτρονικοί σύνδεσμοι σύμφωνα με το με αρ. 56/03-12-2020 Απόσπασμα Πρακτικού του Δ.Σ. του ΙΕΠ (α) πληρούν τα κριτήρια παιδαγωγικής καταλληλότητας και σκοπιμότητας του ΙΕΠ, (β) δύνανται να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της σύγχρονης ή/και ασύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας και κατά την κρίση του/της εκπαιδευτικού για ό,τι αφορά την επιλογή και την απαραίτητη προσαρμογή του υλικού, ανάλογα με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών/τριών.
Δείτε τους προτεινόμενους ηλεκτρονικούς συνδέσμους εδώ.

Δήλωση-ντροπή του δημάρχου Ζακύνθου: Χαρακτήρισε ΑμεΑ ως «σακατεμένους»

Ιδιαίτερη αίσθηση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του δημάρχου Ζακύνθου, Νικήτα Αρετάκη, για την επιδοτούμενη πρόσληψη ΑμεΑ και ατόμων από ευπαθείς ομάδες στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ζακύνθου (ΔΕΥΑΖ).

Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στις 20 Νοεμβρίου συζητήθηκε η πρόσληψη στην ΔΕΥΑΖ μέσω ΟΑΕΔ ατόμων με αναπηρία.

Το πείσμα αυτής της γιατρού για το mRNA μας έδωσε το εμβόλιο!

«Δικαίωση! Ενθουσιάστηκα τόσο πολύ που φοβήθηκα ότι μπορεί να πεθάνω», αποκάλυψε στη λονδρέζικη Telegraph η δρ Κάταλιν Κάρικο, περιγράφοντας την αντίδρασή της στο άκουσμα της είδησης για την ιδιαίτερα υψηλή (90%) αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer και BioNTech. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό εμβόλιο το οποίο αναπτύχθηκε πάνω στη βάση των δικών της πολυετών ερευνών οι οποίες λίγο έλειψε να της κοστίσουν την καριέρα. 

Πώς ο κορωνοϊός επέδρασσε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Στην περίπτωση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, η πανδημία πλήττει έναν κλάδο που ήταν ήδη έτοιμος για να αποδιοργανωθεί.

του Alan Murray

Ο γκουρού της τεχνολογίας Scott Galloway είναι ο συγγραφέας του πρώτου βιβλίου για την οικονομία μετά τον κορωνοϊό. Γρήγορα και ορθά, εστίασε στο τι κάνει αυτή την οικονομική κρίση τόσο ξεχωριστή σε σχέση με το παρελθόν: ήταν επιταχυντής, όχι επιβραδυντής. «Ένας ιός με πλάτος ένα τετρακοσιοστό του πλάτους μιας ανθρώπινης τρίχας πήρε μια σφαίρα βάρους 13 δισεκατομμυρίων τρισεκατομμυρίων τόνων και την έκανε να γυρνάει δέκα φορές ταχύτερα».

15ος Εθνικός Διαγωνισμός έργων e-Twinning - Οι νικητές!

Με σκοπό την αναγνώριση των καλύτερων έργων eTwinning από πλευράς ελληνικών σχολικών μονάδων για το σχολικό έτος 2019-2020, η ελληνική Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης (ΕΥΥ) της δράσης προκήρυξε τον 15o Εθνικό Διαγωνισμό eTwinning. Η υποβολή των υποψηφιοτήτων έλαβε χώρα στο διάστημα από 4 έως 13 Νοεμβρίου 2020. Κατατέθηκαν 55 συνολικά αιτήσεις σε όλες τις κατηγορίες. Η αξιολόγηση των έργων, έγινε με βάση τα γενικότερα κριτήρια που έχουν καθοριστεί για την απόδοση Ετικέτας Ποιότητας, όπως αυτά καθορίζονται από την ΚΥΥ της δράσης eTwinning, τις πληροφορίες που υποβλήθηκαν από τον/την υπεύθυνο/η εκπαιδευτικό μέσω της φόρμας συμμετοχής, αλλά, κυρίως, από τα αποτελέσματα του έργου στην κοινή πλατφόρμα συνεργασίας, το TwinSpace. Η διαδικασία της αξιολόγησης πραγματοποιήθηκε από μέλη της Εθνικής Υπηρεσίας Υποστήριξης της δράσης eTwinning.

Η εξαιρετική παιδική εκπομπή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού προβάλλεται δωρεάν στη ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX

Η δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ, το ERTFLIX μεταδίδει εκ νέου τα επεισόδια της νεανικής σειράς που δημιούργησε το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού «Ο Γύρος του Κόσμου με 80 βιβλία». Οι χρήστες της πλατφόρμας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ξανά όλα τα επεισόδια της σειράς που γοήτευσε μικρούς και μεγάλους.

Η εκπομπή απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους. Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, παρ’ ότι επενδύει διαχρονικά στις νέες τεχνολογίες και στην απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων, θεωρεί ότι η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας στα παιδιά και τους νέους είναι επίσης, μία απαραίτητη δεξιότητα.

Την έξι μηνών Σοφία έσωσε το πιο ακριβό φάρμακο του κόσμου

Η Σόφια, ένα κοριτσάκι έξι μηνών, γεννήθηκε στη Νάπολη της Ιταλίας με το θανατηφόρο μειονέκτημα μίας σπάνιας εκφυλιστικής νόσου. Η ηλικία της, αν δεν αντιμετωπιζόταν αυτό το σοβαρότατο πρόβλημα υγείας, δεν θα ξεπερνούσε τα δύο έτη ζωής. 

Ωστόσο η εξέλιξη της νωτιαίας μυϊκής ατροφίας (SMA τύπου 1), δηλαδή της νευροεκφυλιστικής νόσου που μπορεί να προκαλέσει ντόμινο υπολειτουργίας σε ζωτικά όργανα και, συνεπώς, τον θάνατο, διακόπηκε με φροντίδα των νευροχειρουργών του παιδιατρικού νοσοκομείου Σαντομπόνο. Επικεφαλής τους ήταν ο δρ Αντόνιο Βαρόνε. 

SOS από Unicef : 39 εκατ. παιδιά χρήζουν άμεσης βοήθειας λόγω covid

Η UNICEF απηύθυνε σήμερα έκκληση για την συγκέντρωση έκτακτης βοήθειας 2,5 δισεκ. δολαρίων για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανθρωπιστικές ανάγκες 39 εκατομμυρίων παιδιών στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική, τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπα κυρίως με την πανδημία της COVID-19.

«Η έκκληση αυτή αποσκοπεί στην παροχή κρίσιμης ανθρωπιστικής βοήθειας στα παιδιά και στο να συνεχιστεί η ανταπόκρισή μας σε σημαντικές ανάγκες που προκάλεσε η πανδημία» του νέου κορονοϊού, δήλωσε ο διευθυντής του περιφερειακού γραφείου της UNICEF Τεντ Σάιμπαν.

Η οικογένεια του Ρόαλντ Νταλ απολογείται για τον αντισημιτισμό του

Στο επίσημο site του Ρόαλντ Νταλ μπορεί τώρα πια κάποιος να βρει (κάπως καταχωνιασμένη) την απολογία της οικογένειάς του για τα αντισημτικά σχόλια που είχε κάνει ο «νούμερο 1 παραμυθάς του κόσμου», ο συγγραφέας του «Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας», τη «Ματίλντα», το «The BFG» (το οποίο έκανε υπέροχη ταινία ο... Εβραίος Στίβεν Σπίλμπεργκ) και μια σειρά από τα πιο όμορφα σύγχρονα παραμύθια για παιδιά κάθε ηλικίας.

Ταξίδι στην γνώση με το «Mathesis»

Ξεκινάει ο νέος κύκλος των μαθημάτων με τίτλο «Από την Κλασική Αθηνά στη Νεοελληνική Γλώσσα»

Ξεκίνησε το 2015 ως ένα όραμα για μια Ελλάδα που δε θα έμενε πίσω στην αλματώδη πορεία των ανοικτών διαδικτυακών μαθημάτων και ως μια ακόμη προσφορά γνώσης σε όσους διψούν για μάθηση, και αποδείχτηκε ως ο προάγγελος μιας εποχής όπου η ψηφιακή διδασκαλία λόγω της COVID-19 αποτελεί πια μια παγκόσμια καθημερινότητα. Το Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων “Mathesis”, το οποίο ιδρύθηκε το 2015 ως ένα ιδιαίτερο τμήμα των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, κλείνει τον κύκλο της πρώτης πενταετίας της ζωής του έχοντας ήδη ένα “βιογραφικό” που το κατατάσσει στην κορυφή των αντίστοιχων παγκοσμίως και μια ανταπόκριση από το κοινό που προϊδεάζει για ένα ακόμα πιο ευοίωνο αύριο.

Η νέα κοινότητα του Υπουργείου Παιδείας στο Viber

Μέσω του Viber μαθητές, εκπαιδευτικοί, στελέχοι εκπαίδευσης, γονείς θα ενημερώνονται για θέματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, μέτρα για την προστασία από τον κορoνοϊό, νέα που αφορούν τη λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών αλλά και ευρύτερα εκπαιδευτικά νέα.


Πηγή: theCaller