Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Βιβλίο: "Το μικρό ελεφαντάκι"

Ένα από τα πιο όμορφα και διασκεδαστικά βιβλιαράκια για πολύ μικρά παιδιά είναι «Το μικρό ελεφαντάκι» από την σειρά «Τα ζωάκια μου» των εκδόσεων Κουτσούμπος Π. (2006). Με πρωταγωνιστή ένα μικρό ελεφαντάκι που είναι δυστυχισμένο επειδή έχει βουλωμένη μύτη και τους φίλους του που προσπαθούν να το βοηθήσουν, το βιβλιαράκι ταξιδεύει τους μικρούς μας φίλους σε έναν κόσμο γεμάτο χρώματα και αγάπη. 

Πνοή Ελπίδας: Ανάγκες Μαρτίου- Απριλίου 2015

Η Πνοή Ελπίδας ετοιμάζεται για το Πάσχα και τα δέματα που θα διανέμει στις 100 περίπου οικογένειες που υποστηρίζει συστηματικά. 

Tinkerplay: Η νέα εφαρμογή για παιδιά που επιτρέπει τη σχεδίαση και εκτύπωση παιχνιδιών

Κατά καιρούς έχουμε δει να εκτυπώνονται σε 3D εκτυπωτές από ρομπότ και ζωτικά όργανα μέχριπροσθετικά μέλη για ανθρώπους και χαριτωμένα τετράποδα. Όμως αυτό που παρατηρείται είναι πως σταδιακά η τεχνολογία δεν είναι εύκολα προσβάσιμη σε μικρά παιδιά.

Πρόγραμμα θεραπευτικής ιππασίας από τον Δήμο Θεσσαλονίκης

Ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Επαγγελματικό Αθλητικό Σωματείο “Ιππικό Κέντρο Μακεδονίας- Ι.Κ.Ε.Μ.” και την εταιρία “Mouzenidis Travel” υλοποιεί για δεύτερη συνεχή χρονιά το πρόγραμμα θεραπευτικής ιππασίας για τους μαθητές και τις μαθήτριες τριών Ειδικών Σχολείων της Θεσσαλονίκης.

Άποψη: Λ. Παπαδημητρίου "Η σιωπή κακοποιεί τα παιδιά"

Προ καιρού ένας αγαπητός φίλος μού εξιστόρησε μια μικρή, αλλά αρκούντως τραυματική εμπειρία που είχε η δωδεκάχρονη κόρη του. Ενα απόγευμα έλαβε από άγνωστο αποστολέα στο Viber (η εξαιρετικά δημοφιλής μεταξύ των εφήβων εφαρμογή για την ανταλλαγή μηνυμάτων, εικόνων, βίντεο κ.ο.κ.) το εξής: «Στείλε αυτό το μήνυμα σε άλλους 10, διαφορετικά θα πάθει κάτι κακό ένα αγαπημένο σου πρόσωπο». Η μικρή, που έχει την τύχη να μεγαλώνει σε ένα εξαιρετικά «προνομιούχο» περιβάλλον (υπό την έννοια ότι έχει δύο ευαισθητοποιημένους και ουσιαστικά παρόντες γονείς), έτρεξε θορυβημένη να το δείξει στον πατέρα της. Εκείνος αρχικά έστειλε μια οργισμένη προειδοποίηση στον αποστολέα. Τα μηνύματα όμως συνέχισαν να καταφθάνουν: «Στείλε αυτό το μήνυμα σε άλλους 10, διαφορετικά θα σε επισκεφθεί στον ύπνο σου ένα νεκρό κορίτσι».

Πιθανή η αυτοκτονία αν δεν έχεις συμμάχους, λέει ψυχολόγος για το bullying

Η τραγική κατάληξη του 20χρονου σπουδαστή Βαγγέλη Γιακουμάκη, που βρέθηκε νεκρός σε αγροτική περιοχή στον Κατσικά Ιωαννίνων, έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη ανοίγοντας ξανά το «φάκελο» του bullying. Με αφορμή το περιστατικό αυτό, το in.gr μίλησε με την ψυχολόγο, παιδοψυχολόγο και συγγραφέα, Αλεξάνδρα Καππάτου, για τη στάση που πρέπει να υιοθετούν μαθητές, γονείς και καθηγητές απέναντι στον εκφοβισμό. 

"Τα χαρισματικά παιδιά υφίστανται σχολικό εκφοβισμό"

Περιθωριοποίηση, εκφοβισμό, λεκτική, ψυχολογική και σωματική βία. 

Τα φαινόμενα αυτά φαίνεται πως είναι καθημερινότητα για την πλειονότητα των χαρισματικών παιδιών, καταγγέλλει οΑλέξανδρος Παπανδρέου, υπεύθυνος του τομέα χαρισματικών παιδιών της ελληνικής Mensa και δημιουργός των πρώτων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα παιδιά αυτά.

Οι Διαφορετικοί και οι Νταήδες

της Βίκυς Μιχελή* στην AthensVoice

Είμαστε μια ομάδα παιδιών, οι Διαφορετικοί. Μας λένε έτσι γιατί όλοι μας έχουμε κάτι διαφορετικό από τους πολλούς στο σχολείο. Κάποιοι από εμάς φοράμε γυαλιά, κάποιοι σιδεράκια, μεικοί είμαστε από άλλη χώρα, έχουμε έντονη ακμή, είμαστε μικροκαμωμένοι, οι γονείς μας έχουν χωρίσει, κάποιος από τους γονείς μας έχει πεθάνει, μερικοί έχουμε κάποια κιλάκια παραπάνω, άλλοι είμαστε πολύ ήσυχοι και κλειστοί και πολλά άλλα διαφορετικά στοιχεία από τα περισσότερα παιδιά.Αναγνωρίζουμε ότι κάποια από αυτά τα διαφορετικά μπορούμε να τα αλλάξουμε, μερικά όμως δεν αλλάζουν και το μόνο που κάνουμε εμείς οι Διαφορετικοί είναι να συμβιβαζόμαστε με αυτά και να μην επιτρέπουμε να επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή μας.

«Έξυπνο» δαχτυλίδι για τυφλούς μετατρέπει το κείμενο σε ήχο!

Ένα πρωτοποριακό δαχτυλίδι για άτομα με προβλήματα στην όραση, το οποίο μετατρέπει το γραπτό κείμενο σε ηχητική αφήγηση, κατασκεύασαν οι επιστήμονες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) στις ΗΠΑ. 

Οταν ο Χόμερ Σίμσον ανακάλυπτε το μποζόνιο του Χιγκς, τουλάχιστον μία δεκαετία πριν από τον Χιγκς

Τελικά ο Πίτερ Χιγκς και ο Φρανσουά Ανγκλέρ χρωστούν το Νόμπελ Ειρήνης με το οποίο τιμήθηκαν το 2013 στον… Χόμερ Σίμσον; Σύμφωνα με την Independent μπορεί και ναι. Αυτό που είναι «βέβαιο» είναι ότι ο πατέρας της γνωστής οικογένειας των αμερικανικών κινουμένων σχεδίων είχε ανακαλύψει πρώτος, περίπου πριν από μία δεκαετία, «το σωματίδιο του Θεού». 

Η ανθυγιεινή διατροφή των παιδιών επηρεάζει αρνητικά τη μελλοντική υγεία της καρδιάς

Η διατροφή στην παιδική ηλικία έχει μακροπρόθεσμη επίδραση στην κατοπινή τους υγεία, προειδοποιεί νέα έρευνα.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes’’, αναφέρει ότι η υγεία της καρδιάς που είναι στο επιθυμητό επίπεδο στη γέννηση μπορεί ενδεχομένως να υποχωρήσει σημαντικά με τις ανθυγιεινές παιδικές συμπεριφορές.

Ψηφιακό bullying τώρα σε αυτούς που κατονομάζονται ως νταήδες

«Με τον Βαγγέλη ήμασταν φίλοι, δεν είναι δυνατόν να με παρουσιάζουν ως έναν από τους φονιάδες του». Με αυτά τα λόγια ένας από τους συμφοιτητές του Βαγγέλη Γιακουμάκη αντέδρασε έντονα στη στοχοποίησή του και τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών του που τον έδειχναν ως έναν από τους «τέσσερις κρητικούς τραμπούκους» οι οποίοι εξευτέλιζαν και χτυπούσαν τον 20χρονο σπουδαστή. Ο φασισμός του Διαδικτύου με πολύ μεγάλη ευκολία δίκασε και καταδίκασε.