Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023

Συνεργασία Be My Eyes και LEGO για παιχνίδι χωρίς αποκλεισμούς σε τυφλά και με χαμηλή όραση άτομα λάτρεις των Lego.

Πρόσφατα, ο Όμιλος LEGO ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει μία νέα σειρά με τουβλάκια LEGO Braille, για να παρέχει σε παιδιά και ενήλικες με προβλήματα όρασης, και σε όποιον ενδιαφέρεται να μάθει Braille, ένα παιχνιδιάρικο εργαλείο για την υποστήριξη της ανάπτυξης δεξιοτήτων προ-Braille. Αυτή η πρωτοβουλία, που ξεκίνησε το 2019, αποτελεί μέρος της συνεχούς δέσμευσης του Ομίλου LEGO να κάνει τις εμπειρίες του παιχνιδιού πιο συμπεριληπτικές και προσβάσιμες σε χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που είναι τυφλοί ή έχουν χαμηλή όραση.

Σχολική χρονιά 2023: Από ποια μαθήματα μπορούν να πάρουν απαλλαγή οι μαθητές-Τι ισχύει για τα Θρησκευτικά

Απαλλαγή από τρία συνολικά μαθήματα μπορούν να πάρουν οι μαθητές στα σχολεία εφόσον συντρέχουν λόγοι υγείας , ενώ για τα Θρησκευτικά πρέπει να δηλωθούν «λόγοι Θρησκευτικής συνείδησης».

Τα μαθήματα αυτά είναι η Φυσική Αγωγή , η Μουσική και τα Θρησκευτικά. Όσον αφορά τα δυο πρώτα οι διαδικασίες είναι απλές αλλά για το μάθημα των Θρησκευτικών τα πράγματα είναι περισσότερο πολύπλοκα και έχουν δημιουργηθεί πολλές αντιδράσεις, προσφυγές στα δικαστήρια και στο Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά τελικά η απόφαση που ισχύει ορίζει τα εξής:

Το “Σπίτι του ∆ασκάλου” στην Ανώπολη Σφακίων

Το “Σπίτι του ∆ασκάλου” ξανάφτιαξαν από την αρχή οι Ανωπολίτες σε µια προσπάθεια να κάνουν πιο εύκολη την καθηµερινότητα των αναπληρωτών δασκάλων που αναµένουν να τοποθετηθούν τις επόµενες ηµέρες στο διθέσιο σχολείο τους!

Το “Σπίτι του ∆ασκάλου” έπαψε να χρησιµοποιείται πριν από 25 χρόνια σύµφωνα µε µαρτυρίες, ωστόσο οι ανάγκες της εποχής έκαναν απαραίτητη την επαναλειτουργία του. Χάρις στη στήριξη του χωριού και Ανωπολιτών του εξωτερικού το “Σπίτι” ανακατασκευάστηκε µέσα στο καλοκαίρι και είναι έτοιµο να φιλοξενήσει τους ενοίκους τους!

Τριτοβάθμια εκπαίδευση: Νέο μηχανογραφικό δελτίο για τις ρυθμίσεις εισαγωγής των υποψηφίων/πληγέντων στα Τέμπη

Από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοινώνεται ότι από 8-9-2023 ως και την Παρασκευή 15-9-2023, όσοι δικαιούχοι υποψήφιοι/πληγέντες του δυστυχήματος των Τεμπών είχαν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, πρέπει να υποβάλουν νέο μηχανογραφικό δελτίο, για την εφαρμογή των ευνοϊκών ρυθμίσεων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Hμερίδα παρουσίασης αποτελεσμάτων του έργου «ΑΠΤΟΣ»

Το Επιγραφικό Μουσείο σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά / Ινστιτούτο Επεξεργασίας Λόγου Ξάνθης και την εταιρία ARCALIA IKE σας προσκαλούν στην ημερίδα παρουσίασης των αποτελεσμάτων του ερευνητικού έργου «ΑΠΤΟΣ – Καινοτόμες Μέθοδοι Πρόσβασης στο Πολιτιστικό Απόθεμα από ΑμεΑ με Προβλήματα Όρασης».

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 18.00 – 21.00 στον χώρο διαλέξεων του Επιγραφικού Μουσείου, Τοσίτσα 1, 106 82 Αθήνα.

Στις 18 Σεπτεμβρίου το άνοιγμα των σχολείων της Θεσσαλίας

Δεν θα διεξαχθούν από τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023 έως και την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023 τα μαθήματα σε όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Αυτό αποφασίστηκε μετά από συνεννόηση του υπουργού Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκου Πιερρακάκη και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κωνσταντίνου Αγοραστού, και λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή της Θεσσαλίας λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας, ανακοινώνεται με απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θεσσαλονίκη: Συνεχίζονται οι εγγραφές για το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κορδελιού-Ευόσμου

Συνεχίζονται οι εγγραφές για το νέο σχολικό έτος 2023-24 στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας ΣΔΕ Κορδελιού-Ευόσμου όλο τον Σεπτέμβριο καθημερινά 17:00-20:00.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Κορδελιού-Ευόσμου είναι δημόσιο Γυμνάσιο για ενήλικους πολίτες (άνω των 18 ετών). Η φοίτηση είναι δωρεάν, διαρκεί δύο έτη και δίνεται απολυτήριο Γυμνασίου, χωρίς εξετάσεις. Το σχολείο λειτουργεί απογευματινές ώρες, 16:40 – 20:20, στο κτήριο του 1ου Γυμνασίου Ευόσμου.

Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη: Διαμαρτυρία της διοίκησης για τα προβλήματα στη μεταφορών μαθητών των νηπιαγωγείων

Την έντονη δυσαρέσκεια και διαμαρτυρία εκφράζει η διοίκηση του δήμου Πυλαίας -Χορτιάτη για την αναστάτωση που προκλήθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή πριν ανοίξουν τα σχολεία σχετικά με τη μεταφορά μαθητών των νηπιαγωγείων του δήμου μας.

Με voucher του ΕΣΠΑ στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της ΔΥΠΑ - 416 επιπλέον θέσεις για βρέφη και νήπια

Για πρώτη φορά, οι ιδιόκτητοι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί (ΒΝΣ) της ΔΥΠΑ εντάχθηκαν στη δράση "Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για τη πρόσβασή παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης" της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.), που συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. 

Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Το σκληρό παιχνίδι της ζωής» του Λαρισαίου Νίκου Φασούλα

Οι εκδόσεις Ελκυστής σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του δήμου Λαρισαίων παρουσίασαν απόψε το νέο βιβλίο του Λαρισαίου οικονομολόγου και συγγραφέα Νικόλαου Φασούλα με τίτλο «Το σκληρό παιχνίδι της ζωής»,