Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

5 τρόποι για να βοηθήσετε ένα τυφλό παιδί να αναπτύξει κοινωνικές δεξιότητες

Από την εξάσκηση της βλεμματικής επαφής μέχρι τη διεξαγωγή καθημερινών συζητήσεων, ένας δάσκαλος της σχολής Perkins μοιράζεται μαζί μας πολύτιμες συμβουλές για όσα μπορούν να κάνουν οι γονείς στο σπίτι.

Αν είσαι τυφλός πώς ξέρεις πού πρέπει να κοιτάξεις όταν κάποιος σου μιλάει; Ή πότε κάνεις χειραψία; Ή τι σημαίνει «προσωπικός χώρος»;

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις δεξιότητες που πρέπει τα τυφλά παιδιά να διδαχθούν συστηματικά αναλυτικά και ξεκάθαρα, καθώς δεν μπορούν να παρατηρήσουν τις ενέργειες και τις αντιδράσεις της οικογένειάς τους και των φίλων τους σε κοινωνικές καταστάσεις, όπως τα βλέποντα παιδιά.

Κορωνοϊός: Το σχέδιο για μαθήματα και εξετάσεις στα σχολεία

Αποστολή οδηγιών για τα κεφάλαια… SOS στο λύκειο, επιστροφή δημοτικών και γυμνασίων στα σχολεία στα μέσα Μαΐου, παράταση των μαθημάτων τον Ιούνιο, Πανελλαδικές Εξετάσεις στα μέσα Ιουνίου, οργάνωση μεγάλης ποιοτικής έρευνας για την τηλεκπαίδευση. Πρόκειται για τα βήματα που έχουν «κλειδώσει» για το τρέχον σχολικό έτος, το οποίο εξαρτάται από τα κύματα της πανδημίας. Την ίδια στιγμή, ενισχύεται το σενάριο να μην οργανωθούν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ εξετάζεται η έναρξη του επομένου σχολικού έτους να μετατεθεί κατά μία εβδομάδα νωρίτερα, όπως και πέρυσι.

Παιδιά, τα αόρατα θύματα της πανδημίας -Η στρατηγική της ΕΕ για την επόμενη ημέρα

Τα παιδιά που υποφέρουν από βία και παραμέληση είναι τα αόρατα θύματα της πανδημίας COVID-19, αναφέρει ευρωπαϊκή ΜΚΟ.

Η Eurochild ανησυχεί για την κλιμάκωση της βίας κατά των παιδιών, καθώς οι γονείς βιώνουν αυξημένο άγχος λόγω της απώλειας εισοδημάτων και την αβεβαιότητα στον εργασιακό τομέα.

Η Jana Hainsworth, γενική γραμματέας της Eurochild, λέει ότι ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη αισθάνεται συχνά λυπημένο ή δυσαρεστημένο.

Τα 15 σημεία SOS στις δηλώσεις φορολογουμένων που έχουν παιδιά

Δεκαπέντε σημεία-SOS πρέπει να προσέξουν και φέτος περίπου 1.350.000 φορολογούμενοι που βαρύνονται με «εξαρτώμενα τέκνα», προκειμένου να συμπληρώσουν σωστά τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και να μη χάσουν τα οικογενειακά επιδόματα που δικαιούνται από τον ΟΠΕΚΑ, ούτε τα προσαυξημένα αφορολόγητα όρια εισοδήματος που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για όσους εξ αυτών είναι μισθωτοί, συνταξιούχοι ή κατ’ επάγγελμα αγρότες ούτε τη μερική ή ολική απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, η οποία προβλέπεται να χορηγηθεί σε όσους εξ αυτών είχαν πέρυσι χαμηλά εισοδήματα.

Η Neuralink παρουσίασε μια μαϊμού με ασύρματα εγκεφαλικά τσιπάκια να παίζει βιντεοπαιγνίδι μόνο μέσω του νου της

Η εταιρεία νευροτεχνολογίας Neuralink του δισεκατομμυριούχου Ίλον Μασκ (Tesla και Space X) έδωσε μια ακόμη γεύση από τα έως τώρα πειράματα της, παρουσιάζοντας μια μαϊμού, η οποία, έχοντας στο κεφάλι της δύο ασύρματα εγκεφαλικά εμφυτεύματα, φαίνεται να παίζει ένα βιντεοπαιγνίδι σε μια οθόνη απλώς με το νου της.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε ως γονείς για το Among Us και το Roblox.

Στις μέρες μας τα διαδικτυακά παιχνίδια αποτελούν τον κύριο τρόπο ψυχαγωγίας των παιδιών τα οποία από την ηλικία των 6 ή 7 ετών ξεκινούν να παίζουν παιχνίδια με πρόσβαση στο διαδίκτυο. Παιχνίδια που όχι μόνο δεν είναι κατάλληλα για την ηλικία τους αλλά κρύβουν και πολλούς κινδύνους.

Δύο πολύ γνωστά και δημοφιλή παιχνίδια για τα παιδιά είναι το Among Us και το Roblox. Για το Among Us η κατάλληλη ηλικία που συστήνει η εταιρία για να παίξει ένα παιδί είναι άνω των 9 ετών. Για το Roblox είναι άνω των 12 ετών. Ωστόσο, τα ηλικιακά όρια δεν φαίνεται να τηρούνται καθώς υπάρχουν παιδιά τα οποία από 6 ετών παίζουν τα συγκεκριμένα παιχνίδια.

Κουζίνα: Πώς θα γίνει ασφαλής για τα παιδιά

Μόλις το μωρό σας αρχίσει να κινείται, μπουσουλώντας και έπειτα κάνοντας τα πρώτα του βήματα θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, διότι αυξάνονται και οι κίνδυνοι για μικρά ατυχήματα. Παράλληλα η κουζίνα «κρύβει» τους δικούς της κινδύνους ανεξάρτητα από την ηλικία των παιδιών.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Οδοιπορικό στο Ναύπλιο της Παλιγγενεσίας»

«Οδοιπορικό στο Ναύπλιο της Παλιγγενεσίας» από το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου», σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη – Παράρτημα Ναυπλίου, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021

Αύξηση των επιπέδων στρες, μοναξιάς και του θυμού σε παιδιά-εφήβους στη διάρκεια της πανδημίας

Αύξηση των επιπέδων στρες, μοναξιάς και του θυμού στα παιδιά και τους εφήβους στη χώρα μας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έδειξαν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έρευνας, που διενεργήθηκε στο πλαίσιο της «Παγκόσμιας Μελέτης Υγείας και Λειτουργικότητας σε Περιόδους Μεταδοτικών Λοιμώξεων» (Μελέτη COH-FIT). Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα 10/11/2020 έως 25/11/2020 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 689 παιδιών και εφήβων, εκ των οποίων 332 ηλικίας 7-13 ετών (52% αγόρια, 48% κορίτσια) και 357 ηλικίας 14-17 ετών (51,5 αγόρια, 48,5 κορίτσια).

Έξυπνοι τρόποι για να διαβάζουν περισσότερο τα παιδιά

Μπορεί όταν τα παιδιά σας να ήταν μικρότερα να απολάμβαναν το διάβασμα παραμυθιών από εσάς, τώρα όμως που μεγάλωσαν… ίσως να μην ενθουσιάζονται πλέον τόσο με αυτή τη δραστηριότητα. Άλλωστε, πλέον είναι αρκετά μεγάλα και μπορούν να διαβάζουν μόνα τους. Εμείς βρήκαμε μερικούς έξυπνους (ή ακόμη και…πονηρούς) τρόπους να κάνετε τα παιδιά σας να διαβάζουν περισσότερο, χωρίς καν να το συνειδητοποιούν.

Μέρες ραδιοφώνου για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Θέση μπροστά σε μικρόφωνα για την παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών στο διαδίκτυο παίρνουν ασυνόδευτοι ανήλικοι οι οποίοι συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά εργαστήρια που λειτουργούν στις Ασφαλείς Ζώνες (Safe Zones) των Ανοιχτών Δομών Φιλοξενίας Προσφύγων στη Βόρεια Ελλάδα.

To νέο παιδικό show του Netflix με την Μισέλ Ομπάμα θα σώσει εμάς, τους ενήλικες

Ακούγοντας ότι η Michelle Obama ετοιμάζει ένα νέο show μαγειρικής στο Netflix, θα περίμενες να δεις κάτι πολύ σοβαρό, επηρεασμένο από τα reality μαγειρικής τα οποία έχεις συνηθίσει. Ωστόσο, η Michelle Obama έφερε έναν αέρα αλλαγής δημιουργώντας τελικά ένα show μαγειρικής που απευθύνεται σε παιδιά. Όπως όλα δείχνουν, όμως, μέχρι στιγμής, είναι αυτό ακριβώς που χρειαζόμασταν κι εμείς μετά από έναν χρόνο καραντίνας.

Διαγωνισμός Ορθοδόξου Χριστιανικού παιδικού βιβλίου

Η Ιερά Μητρόπολις Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού και οι Εκδόσεις «Νάμα» προκηρύσσουν διαγωνισμό Βραβείων Ορθοδόξου Χριστιανικού παιδικού βιβλίου, για ενήλικες και μαθητές άνω των 15 ετών. Τα κείμενα πού θα σταλούν θα πρέπει να είναι γραμμένα στην ελληνική γλώσσα, βασισμένα στις αρχές της ορθοδόξου πίστεώς μας.

Πρωτεΐνη: Τα καλύτερα τρόφιμα «πηγές» για τα παιδιά

Πολλά είναι τα παιδιά που λατρεύουν τους υδατάνθρακες, χωρίς να θέλουν να πλησιάζουν το κρέας. Έτσι πολλοί είναι και οι γονείς με την σειρά τους, που ανησυχούν αν τα παιδιά παίρνουν αρκετή πρωτεΐνη από την διατροφή τους καθημερινά ώστε να αναπτυχθούν σωστά.

Κορονοϊός: Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ανησυχεί για την διασπορά σε παιδιά και εφήβους

Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ανησυχεί για την αυξανόμενη εξάπλωση του κορονοϊού σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία, δηλαδή σε παιδιά και εφήβους. Το RKI συνιστά την εφαρμογή όλων των μέτρων προστασίας από την Covid-19 εκτός των σχολικών κτιρίων ώστε να αποτραπεί τυχόν μετάδοση στις εγκαταστάσεις όπου φοιτούν οι μαθητές.

Γιατί δεν πρέπει να φωνάζουμε στα παιδιά μας

Είτε επειδή πιστεύουν ότι είναι μια αποτελεσματική μέθοδος πειθαρχίας είτε επειδή απελπίζονται βλέποντας το παιδί τους να παραφέρεται, πολλοί γονείς καταλήγουν να φωνάζουν στα παιδιά τους. Κι ενώ μπορεί να νομίζουμε ότι αυτή η στρατηγική είναι το κλειδί για να μας ακούσει το παιδί και να συμμορφωθεί, στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν είναι έτσι. Οι φωνές μας όχι απλώς δεν έχουν αποτέλεσμα, αλλά επηρεάζουν αρνητικά το παιδί και τη σχέση μας μαζί του.