Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Πώς να μιλήσετε στον δάσκαλο/ τη δασκάλα του παιδιού σας για τον όγκο των σχολικών εργασιών στο σπίτι.

Μήπως το παιδί σας έχει δυσκολίες με τον όγκο των σχολικών εργασιών για το σπίτι; Μερικά σχολεία ακολουθούν τον κανόνα των 10 λεπτών για ασκήσεις κάθε μέρα ανά τάξη του Δημοτικού. Ωστόσο, συχνά (αν όχι πάντα) τα παιδιά με προβλήματα μάθησης και προσοχής χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να τα καταφέρουν. 

Πώς μπορείτε να μιλήσετε στον εκπαιδευτικό του παιδιού σας για τα καθήκοντα; Δείτε μερικές ιδέες. 

Τα παιδία παίζει... τόπια και πλαγγόνες

Φτάνοντας στο Ναύπλιο, οι αφίσες με το χρωματιστό, παλιομοδίτικο ξύλινο αλογάκι κατευθύνουν τον επισκέπτη στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, στο πάρκο ΟΣΕ. Εκεί όπου το 1989 το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα «Βασίλειος Παπαντωνίου» (ΠΛΙ) εγκαινίασε ένα πρωτότυπο για την εποχή χώρο, αφιερωμένο στα παιδιά. Το κτίριο της παλιάς αποθήκης και η πλατφόρμα παραχωρήθηκαν στο Ιδρυμα από τον Δήμο Ναυπλιέων και έτσι οργανώθηκε το Μουσείο Παιδικής Ηλικίας. Το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα. Το όνομά του; «Σταθμός» φυσικά.

Εκπαίδευση σχολικών τροχονόμων από την Α΄ Σχολική Επιτροπή του Δήμου Βριλησσίων

Οι σχολικοί τροχονόμοι, μετά από αίτημα της προέδρου της Α΄ Σχολικής Επιτροπής, Γιώτας Παρασκευοπούλου, παρακολούθησαν εκπαιδευτικό σεμινάριο υπό τις οδηγίες του Ανθυπαστυνόμου, Απόστολου Χαρμάνη και του Αρχιφύλακα Δημήτρη Αποστολόπουλου της Β΄ Τ.Τ. Β/Α Αττικής και έλαβαν τις απαραίτητες οδηγίες και κατευθύνσεις, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά στα καθήκοντά τους.

Όταν η σχολική ποδιά μπήκε στο...Μουσείο

Ήταν 6 Φεβρουαρίου 1982, η σχολική ποδιά καταργείται επισήμως στα σχολεία…

Της Ελένης Μπετεινάκη*

Κι ήρθε μια είδηση πριν από μερικές μέρες που σφράγισε ορμητικά τα χρόνια της νιότης μας. Ο Γιάννης Τσεκλένης δεν ήταν πια στη ζωή. Μια ζωή που την πάλεψε με δουλειά, πολύ τύχη και ατυχία, φήμη και αρρώστια, δύναμη και πίστη στο …ωραίον! Μια βδομάδα μετά από το θάνατο αυτού του σπουδαίου ανθρώπου που δεν τον λύγησε σχεδόν τίποτα, έμελλε να θυμηθώ ξανά την δική μου την ποδιά, την πολυαγαπημένη…

Μαθητική έκθεση φωτογραφίας, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και γονέων

Το Σωματείο Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Χώρων Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας , η Ένωση Γονέων Βόλου, και η Φωτογραφική Λέσχη Βόλου, προτίθενται να διοργανώσουν Μαθητική Έκθεση Φωτογραφίας, στην οποία μπορούν να συμμετέχουν με τους ίδιους όρους, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, με θέμα: «Πλατείες και κρήνες’’. Σημεία αναφοράς του τόπου μας. Ματιά στην Παράδοση και τον Πολιτισμό’’ .

Θα διώκονται οι γονείς για τις καταλήψεις σχολείων από τα παιδιά τους;

Με επιστολή του το 6ο Λύκειο Ν. Ιωνίας προειδοποιεί ότι θα διώκονται οι γονείς για παραμέληση ανηλίκων στην περίπτωση που τα παιδιά τους, μαθητές του σχολείου πραγματοποιήσουν κατάληψη.

Άραγε ποια είναι η θέση της δημοτικής αρχής, των παρατάξεων και των εκπαιδευτικών; Θα δούμε για πρώτη φορά στην πόλη μας διώξεις γονέων για ένα τρόπο διαμαρτυρίας των μαθητών (όχι πάντα ο καταλληλότερος);

Κεραμέως: Υπεγράφησαν οι πρώτοι μόνιμοι διορισμοί στη γενική εκπαίδευση μέσω ΑΣΕΠ


Αναρτήθηκαν την Τετάρτη τα ονόματα των 1.040 επιτυχόντων για μόνιμο διορισμό σε κενές οργανικές θέσεις σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. «Οι πρώτοι μόνιμοι διορισμοί, στην ιστορία της χώρας, μέσω ΑΣΕΠ, στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση» τονίζει το υπουργείο Παιδείας. 

Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά για τον θάνατο του αγαπημένου τους σελέμπριτι

Τα πρότυπα των παιδιών διαφέρουν: μπορεί να θαυμάζουν κάποιον γονέα, συγγενή, δάσκαλο, έναν παλιό φίλο, ακόμα και ένα δημόσιο πρόσωπο.

Οταν τα παιδιά έχουν είδωλο μια διασημότητα που μετά από ένα διάστημα πεθαίνει, ίσως ακολουθήσει μια πληθώρα συναισθημάτων, καθώς αντιμετωπίζουν θρήνο και σύγχυση για κάποιον που δεν γνώριζαν προσωπικά. Αυτή ήταν και η περίπτωση με τον θάνατο του σταρ του NBA, Κόμπι Μπράιαντ. Κι ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που τόνισαν τις πολύπλοκες πτυχές του χαρακτήρα του, λίγες ώρες μετά την είδηση του θανάτου, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι επρόκειτο για έναν ήρωα και πρότυπο για πολλούς νέους, από παιδιά με τα οποία συνεργάστηκε από κοντά, μέχρι αυτά που τον θαύμαζαν από απόσταση.

Ο Σύλλογος ΣΥΖΩΗ συμμετέχει στο πρόγραμμα “ΕrISFaVIA” στο πλαίσιο του Erasmus+

Ύστερα από 13 χρόνια λειτουργίας του εκπαιδευτικού υποστηρικτικού προγράμματος Πρώιμης Παρέμβασης για βρέφη και παιδιά με διαταραχές όρασης, του μοναδικού σε ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα, ο Σύλλογος «Συζωή» συμμετέχει από τον Σεπτέμβριο του 2019 στο ευρωπαϊκό δίκτυο ErISFaVIA το οποίο έρχεται να ενισχύσει διακρατικές συνεργασίες στον σημαντικό τομέα της Πρώιμης Παρέμβασης.

Τι δεν πρέπει να κάνετε για το καλό των παιδιών σας

Με την καθημερινότητα να τρέχει και εσείς να προσπαθείτε να την προλάβετε, πολλές φορές κάνετε σχεδόν μηχανικά ενέργειες, με στόχο να εξοικονομήσετε μερικές ακόμα ώρες για να την αφιερώσετε στην φροντίδα των μικρών σας. Ωστόσο, καθώς μπαίνετε στον «αυτόματο πιλότο» δεν μπορείτε εκείνη την στιγμή να συνειδητοποιήσετε πως παρά την εξοικονόμηση χρόνου, δεν αποτελούν το καλύτερο για τα παιδιά σας, είτε γιατί αγχώνουν εσάς ή και τα ίδια είτε γιατί δεν καταφέρνετε να περάσετε τον απαραίτητο ποιοτικό χρόνο τόσο μαζί τους όσο και με τον σύντροφό σας.

Καταργείται η Θεματική Εβδομάδα στα Γυμνάσια - Τι θα γίνει με την Σεξουαλική Αγωγή

Δεν θα υλοποιηθεί φέτος η Θεματική Εβδομάδα στα Γυμνάσια, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Παιδείας, με την Νίκη Κεραμέως να δίνει την ίδια στιγμή διευκρινίσεις σχετικά με την Σεξουαλική Αγωγή. 

Ειδικότερα, μετά από σχετική πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), η υφυπουργός Παιδείας αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Σοφία Ζαχαράκη, υπέγραψε εγκύκλιο, με βάση την οποία από φέτος και στο εξής δεν θα υλοποιείται η Θεματική Εβδομάδα στα Γυμνάσια. 

Μετ' αποδοχών άδεια και για τους νέους πατέρες στην Φινλανδία

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Φινλανδίας, επικεφαλής της οποίας είναι γυναίκες, σχεδιάζει να διπλασιάσει σχεδόν τη διάρκεια της άδειας πατρότητας ώστε να δώσει στους νέους πατέρες άδεια μετ' αποδοχών ίσης διάρκειας με εκείνη που δικαιούνται οι νέες μητέρες, ανακοινώθηκε σήμερα.

Η άδεια πατρότητας μετ' αποδοχών θα παραταθεί σε σχεδόν επτά μήνες, ευθυγραμμιζόμενη με την άδεια μητρότητας. Περίπου η μισή από την άδεια αυτή μπορεί να δίνεται στον άλλον γονιό.