Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Τι κάνουμε στο ΚΕΑ;

Εάν θέλαμε να παρουσιάσουμε συνοπτικά με τι ασχολούμαστε στο ΚΕΑ και πώς μπορούμε να φανούμε χρήσιμες σε εσάς, θα αναφέραμε ενδεικτικά τα παρακάτω: 
- Ειδική αγωγή
- Σχολική μελέτη
- Διαδικτυακά επιμορφωτικά σεμινάρια
- Υποστήριξη γονέων - εποπτεία εκπαιδευτικών
- Προσαρμοσμένο εκπαιδευτικό υλικό

Οι υπηρεσίες μας προσφέρονται και διαδικτυακά

Πώς να επανακκινήσετε τους μαθητές σας μετά τις διακοπές των εορτών

Παππά Άννα
δασκάλα – συγγραφέας

Η επιστροφή στο σχολείο, μετά τις διακοπές, είναι δύσκολη για τους περισσότερους μαθητές.
Μετά από δύο εβδομάδες ξεκούρασης, παιχνιδιού, φαγητού και καλοπέρασης, η προοπτική της βύθισης στη σχολική ρουτίνα είναι δύσκολα αποδεκτή από τα παιδιά.
Ως δάσκαλοι, είναι σπουδαίο αλλά και επιβεβλημένο να βρούμε τρόπους ώστε να παρακινήσουμε τους μαθητές μας, μετά το μακρύ διάλειμμα των διακοπών, να επανέλθουν στην σχολική ζωή και στα καθήκοντά τους.
Η διαδικασία δεν είναι δύσκολη, είναι λίγο πολύ κοινή, και περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμους στόχους με συναρπαστικό υλικό, όπως μικρές εργασίες που χρησιμοποιούν την νέα τεχνολογία.
Μία μικρή σειρά από μικρές εργασίες θα επαναδραστηριοποιήσει και τους λιγότερο δραστήριους μαθητές.

Το βάρος των γονέων επηρεάζει τη νοητική ανάπτυξη του παιδιού

Το βάρος των γονέων μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζει την ανάπτυξη ενός παιδιού, σύμφωνα με έρευνα του National Institutes of Health (NIH) η οποία είναι μεταξύ των πρώτων που αναλύουν πώς το βάρος ενός πατέρα μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει τα παιδιά του νοητικά.

Tα χαμένα παιδιά του Ολοκαυτώματος

Τη «λίστα του Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης», έναν οδυνηρό κατάλογο όλων των παιδιών ηλικίας μέχρι 16 ετών που μαρτύρησαν στα στρατόπεδα εξόντωσης των ναζί και υπολογίζονται σε περίπου 12.000, συντάσσει με βάση έρευνα που πραγματοποιεί εδώ και πολλά χρόνια η οικονομολόγος και δικηγόρος, συνταξιούχος πανεπιστημιακός, Στέλλα Σαλέμ από τη Θεσσαλονίκη.

Το πρώτο μέρος του καταλόγου, που αφορά συνολικά 4.500 παιδιά, από νεογέννητα μέχρι 4 ετών, θα το παρουσιάσει σε επιστημονικό συνέδριο το οποίο θα γίνει 8-12 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Δημογραφικές και κοινωνικές εξελίξεις στο πλαίσιο της εβραϊκής κοινότητας Θεσσαλονίκης».

Τα Lego βάζουν τα παιδιά στον κόσμο του προγραμματισμού

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η επιστήμη του παρόντος και του μέλλοντος είναι ο προγραμματισμός. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, η δανέζικη εταιρεία παιχνιδιών δημιούργησε και παρουσίασε το παιχνίδι «Lego Boost», μέσω του οποίου στοχεύει να μυήσει τα παιδιά στον κόσμο του προγραμματισμού, να τα εξοικειώσει με το τεχνολογικό περιβάλλον και να τους μάθει τις βασικές του αρχές.

Μια ολόκληρη μέρα στον Φάρο Τυφλών

Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟ στη LIFO

Νιώσε, βίωσε, ψηλάφισε, άκουσε, μύρισε, άγγιξε και δες με άλλα μάτια. Λίγες μέρες πριν επισκεφτούμε τον Φάρο τυφλών συμμετείχα στο πρόγραμμα «Διάλογοι στο Σκοτάδι», στο Θέατρο Badmibton. Για 80 λεπτά έζησα μια συναρπαστική εμπειρία. Βυθισμένος στο απόλυτο σκοτάδι και καθοδηγούμενος από έναν τυφλό ξεναγό, μέσα από ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες, έκανα μια διαφορετική βόλτα στην Αθήνα. Περπατάς σε ένα κόσμο χωρίς εικόνες, αλλά πλουτίζεις από αμέτρητα συναισθήματα και στο σκοτάδι μπορείς να κατανοήσεις έστω και για λίγο το θέμα της τυφλότητας. Συνειδητοποιείς, επανεκτιμάς, σκέφτεσαι ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και αυτονόητο. Ορμώμενος από αυτή την εμπειρία, αποφάσισα να επισκεφθώ τον Φάρο Τυφλών και το Μουσείο Αφής στην Καλλιθέα, για να μιλήσω με ανθρώπους που έχουν αφήσει ελεύθερες όλες τις αισθήσεις τους -εκτός της όρασης- κι έχουν μάθει να ζουν με το σκοτάδι, σκορπώντας απλόχερα το φως της ψυχής τους. 

Μια ψηφιακή περιήγηση στις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες του κόσμου

Τέσσερις από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες του κόσμου ανοίγουν τα κάθε είδους αρχεία τους στη διάθεση του κοινού, συγκεντρώνονταςεκατομμύρια αναγνώστες από όλο τον κόσμο. Η πρόσβαση είναι ελεύθερη και δωρεάν και δίνει την ευκαιρία και στον κάτοικο του πιο απομακρυσμένου μέρους του πλανήτη να έχει πρόσβαση σε σπάνια χειρόγραφα, φωτογραφίες και κείμενα, σε μοναδικούς θησαυρούς.

Η απίστευτη πατέντα των κινέζων για να «πατάξουν» τα σκονάκια στο σχολείο

Έναν απίστευτο τρόπο για να αποτρέψουν τους μαθητές από το να αντιγράφουν στις εξετάσεις σκέφτηκαν οι δάσκαλοι σε ένα κινεζικό σχολείο στην επαρχία Anhui.

Όπως ήταν φυσικό, μου το που εμφανίστηκε η συγκεκριμένη φωτογραφία στα social media ξέσπασε μια ολόκληρη διαμάχη αναφορικά με το εάν ο συγκεκριμένος τρόπος είναι κατάλληλος και κατά πόσον πλήττει τα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα του μαθητή.

Ψηφιακά Εκπαιδευτικά Βοηθήματα: «Μαθηματικά Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών / Οικονομίας & Πληροφορικής».

Για το σχολικό έτος 2016-2017 έχει προγραμματιστεί η αντικατάσταση των ασκήσεων που είναι εκτός εξεταστέας ύλης με νέες και η δημιουργία πρόσθετων επαναληπτικών θεμάτων. Επίσης, σταδιακά προβλέπεται η ανάρτηση επαναληπτικών διαγωνισμάτων σύμφωνα με τη ροή διδασκαλίας της ύλης στο σχολείο.

Μαθήματα Θεάτρου από την Κάρμεν Ρουγγέρη στο ίδρυμα Κακογιάννης

Σε συνέχεια της επιτυχημένης σεζόν 2015 – 2016, το θεατρικό εργαστήρι της Κάρμεν Ρουγγέρη, θα λειτουργήσει και φέτος για την περίοδο 2016 – 2017.

Το θεατρικό εργαστήρι περιλαμβάνει: μουσική, χορό, διασκέδαση, προετοιμασία μίας μεγάλης παράστασης, εύκολες κατασκευές και δημιουργίες.