Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Βιβλίο: Η πόλη μας

Η εβδομάδα μας ξεκίνησε με μία πολύ όμορφη έκπληξη… Ένα βιβλίο με θέμα μια σύγχρονη μεγαλούπολη, γραμμένο για παιδιά Α’ και Β’ κυρίως Δημοτικού, που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην ανάγνωση. Εμείς το διαβάσαμε σε παιδιά προσχολικής ηλικίας που έδειξαν να το απολαμβάνουν, βομβαρδίζοντάς μας με παρατηρήσεις, περιγραφές και σκέψεις για τη δική τους γειτονιά και τη δική τους ζωής. Και μετά, ζωγραφίσαμε την πόλη μας… Έτσι όπως την βλέπουμε εμείς. Γκρίζα ή πολύχρωμη, μεγάλη ή μικρή, όμορφη ή άσχημη, με πολλούς διαφορετικούς κατοίκους… 

Γιατί η Φινλανδία έχει τα καλύτερα σχολεία στον δυτικό κόσμο

Ο καθηγητής του Χάρβαρντ, Χάουαρντ Γκάρντνερ συμβούλευσε κάποτε τους Αμερικανούς: «Πάρτε μαθήματα από τη Φινλανδία, που έχει τα πιο αποτελεσματικά σχολεία και που κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που κάνουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Οικογένεια, φίλοι ο θεμέλιος λίθος της ευτυχίας

Ποια είναι, άραγε, τα συστατικά της ευτυχίας; Οι περισσότεροι ενήλικες πιστεύουν ότι ο πλούτος και η φήμη αποτελούν κλειδιά για μια ευτυχισμένη ζωή. Ομως μια πολυετής μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ υποδεικνύει ότι η μακροημέρευση και η ευτυχία εξαρτώνται από την ισχύ των δεσμών μας με την οικογένεια, τους φίλους και, βέβαια, το έτερον μας ήμισυ.

Η επανάσταση στη διατροφή ξεκινάει από το σχολείο: Λαχανόκηποι σε δημοτικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα

Να κάτι σε αυτή την χώρα που μας κάνει αισιόδοξους για το μέλλον: Εκατοντάδες σχολικοί λαχανόκηποι έχουν «ξεφυτρώσει» στις αυλές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων σε όλη την Ελλάδα και χάρη στην πρωτοβουλία και το κέφι δασκάλων, παιδιών και γονιών πολλαπλασιάζονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Πώς οι γονείς μεγαλώνουν εξαρτημένα παιδιά

Αρκετοί γονείς, και κυρίως όσοι είναι καινούριοι στο... σπορ, κάνουν το λάθος να δίνουν τα πάντα έτοιμα στο παιδί, σε σημείο που να εξαρτάται αποκλειστικά από εκείνους και να μην μπορεί να κάνει τίποτα μόνο του. Εξάλλου, ρόλος μας είναι να μεγαλώσουμε παιδιά που στο μέλλον θα γίνουν υπεύθυνοι και ανεξάρτητοι ενήλικες. Αν αυτή η κατάσταση σας φαίνεται αρκετά οικεία, δείτε τα λάθη που πιθανώς κάνετε και που οδηγούν τα παιδιά να γίνουν εξαρτημένα από εσάς!

Κάσπερ, ο καλύτερος φίλος των παιδιών με καρκίνο

Ο μικρός Κάσπερ σχεδιάστηκε για να βοηθά παιδιά που νοσηλεύονται με καρκίνο. Αυτό τον καιρό δοκιμάζεται σε νοσοκομείο της Λισαβόνας.

Ο μικρός Κάσπερ δεν είναι ένα συνηθισμένο ρομπότ. Κατασκευάστηκε έτσι ώστε να αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του και να αλληλεπιδρά μαζί του, χωρίς να είναι απλά ένα παιδικό παιχνίδι.

Νέα διεθνής διάκριση ομάδας φοιτητών του ΑΠΘ

Ομάδα φοιτητών της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ αναδείχθηκε 3η μεταξύ 60 Πανεπιστημίων , σε παγκόσμιο Διαγωνισμό διεθνούς Επενδυτικής Διαιτησίας που πραγματοποιήθηκε στη Φρανκφούρτη.

Στην ομάδα συμμετείχαν οι τελειόφοιτοι φοιτητές Θάνος Φωτιάδης (23 ετών) και Χρύσα Τραμουντάνα (21 ετών) και η πρωτοετής μεταπτυχιακή φοιτήτρια Βικτωρία Καλογεράτου (25 ετών). Την ομάδα συνέδραμε ο Ηλίας Ανδρεάδης, τελειόφοιτος μεταπτυχιακός φοιτητής, ο οποίος συμμετείχε πέρυσι ως παίκτης στον διαγωνισμό. Την επιμέλεια της ομάδας είχε ο Αν. Καθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Γκλαβίνης, στο πλαίσιο των μαθημάτων του οποίου επιλέγονται και προετοιμάζονται οι φοιτητές.

Υπάλληλος του σταθμού μετρό Πανόρμου απαγόρευε παρανόμως την είσοδο σε συρμό εκπαιδευτή και εκπαιδευόμενου σκύλου της Σχολής «Λάρα»

Την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016 και ώρα 14:00 ένας υπάλληλος του σταθμού μετρό Πανόρμου με κατεύθυνση προς Αγία Μαρίνα απαγόρευε παρανόμως για αρκετή ώρα την είσοδο σε συρμό σε εκπαιδευτή και εκπαιδευόμενο σκύλο - οδηγό της Ελληνικής Σχολής Σκύλων - Οδηγών Τυφλών «Λάρα».