Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

Ζωγραφική για μικρά παιδιά, για παιδιά με κινητική αναπηρία ή με νοητική καθυστέρηση

 Η ζωγραφική δεν είναι μόνο ένας τρόπος έκφρασης, αλλά και ένας τρόπος χαλάρωσης και επικοινωνίας για τα όλους τους ανθρώπους και ιδίως για τα παιδιά. 

Πολλές φορές τα παιδιά με κινητική αναπηρία στα άνω άκρα ή με νοητική καθυστέρηση θέλουν πολύ αλλά δεν μπορούν να ζωγραφίσουν. Δυσκολεύονται πάρα πολύ να πιάσουν μαρκαδόρους και να κάνουν αναγνωρίσιμα σχέδια, γεγονός που αφενός τα στεναχωρεί και αφετέρου τα καθιστά ευάλωτα στα κοροϊδευτικά σχόλια των συμμαθητών τους. Πολλά παιδιά προσπαθούν απλά να βάψουν έτοιμες εικόνες, κάτι που τα περιορίζει σημαντικά. Η αφηρημένη ζωγραφική είναι μια πολύ καλή λύση. Ωστόσο, η χρήση περίεργων μέσων ζωγραφικής που μπορεί να οδηγήσει σε ξεχωριστά έργα τέχνης μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν τα παιδιά με κινητικές δυσκολίες όχι μόνο να εκφραστούν, να επικοινωνήσουν και να περάσουν ευχάριστες στιγμές, αλλά και να κερδίσουν τον θαυμασμό των υπόλοιπων παιδιών. 

Νάσος Γκαβέλας: Ένας σπάνιος αθλητής στο δρόμο για το χρυσό μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς στο Παρίσι

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων, η Chiesi Hellas ανακοίνωσε ότι θα είναι υπερήφανος χορηγός του Νάσου Γκαβέλα, Χρυσού Παραολυμπιονίκη στα 100 μέτρα (κατηγορίας Τ11 για αθλητές με μερική απώλεια όρασης).

Παρότι το σπάνιο είναι και ξεχωριστό, τα σπάνια νοσήματα είναι μια κατηγορία παθήσεων που αξίζει την προσοχή της επιστημονικής κοινότητας. “Τα σπάνια νοσήματα στο σύνολό τους δεν είναι τόσο σπάνια όσο νομίζουμε, ενώ δυστυχώς οι ασθενείς υποδιαγιγνώσκονται και μπορεί να χάσουν πολύτιμο χρόνο μέχρι την ορθή διάγνωσή τους.

Ένθετο Χωρίς Περιορισμούς: Μαθήματα Pole Dancing για άτομα με αναπηρία

Τα ακροβατικά αθλήματα έχουν γίνει της μόδας τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα, με πιο γνωστό το pole dancing.

Αυτό όμως που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι υπάρχει μια σχολή ακροβατικών αθλημάτων, η πρώτη στη χώρα μας, όπου πλέον έχουν την δυνατότητα – εντελώς δωρεάν – άτομα με αναπηρία να αναπτύξουν τις σωματικές τους ικανότητες ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, σωματότυπου ή εμπειρίας.

Διαμαρτυρία ΟΜ.Κ.Ε. προς το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής

H Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος (OM.K.E.) εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) δεν εξασφάλισαν την ισότιμη πρόσβαση των κωφών – βαρήκοων εκπαιδευτικών, μέσω διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (Ε.Ν.Γ.) και υποτιτλισμού, στο Πρόγραμμα «Εισαγωγική Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού».

Άποψη: Οδυσσέας Ιωάννου - Η συμπερίληψη ως «φιλανθρωπία»;

Οι λέξεις έχουν αρκετές αναγνώσεις και ερμηνείες. Στην ουσία είναι η αντιστοιχία του μέσα κόσμου μας προς τον έξω και όχι το αντίστροφο. Δίνεις την ερμηνεία που θέλεις, που καταλαβαίνεις, που αντέχεις και ορισμένες φορές εκείνη που σε συμφέρει. Η λέξη «συμπερίληψη» εμφανίστηκε στη γλώσσα μας το 1888, όμως είναι τα τελευταία χρόνια που ενεργοποιήθηκε με σκοπό να εκφράσει ένα αίτημα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο και λυμένο. Ομως όπου χρονίζουν τα αιτήματα εμφανίζονται οι λέξεις για να θολώσουν το τοπίο.

Επιδόματα - ΟΠΕΚΑ: Τι πληρώνεται μέχρι και το τέλος της εβδομάδας

Νωρίτερα θα γίνουν οι πληρωμές του ΟΠΕΚΑ λόγω της αργίας της Καθαράς Δευτέρας.

Με αυτά τα δεδομένα, την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου πληρώνονται στους δικαιούχους μία σειρά από επιδόματα και παροχές από τον Οργανισμό.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου.

Από ποια Πανεπιστημιακά Τμήματα διορίζονται στα σχολεία Φυσικοί, Χημικοί, Βιολόγοι και Γεωλόγοι

Με ποια πτυχία μπορείς να προσληφθείς ως καθηγητής Πληροφορικής σε Γυμνάσιο, Γενικό Λύκειο και ΕΠΑΛ Τα απαιτούμενα προσόντα για πρόσληψη-διορισμό στην εκπαίδευση στον κλάδο της Πληροφορικής (ΠΕ86)

Σεμινάριο στο Άργος με τον «ΑΓΗΣΙΛΑΟ» για τη συνεισφορά του πολιτισμού στην κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023, 10.00 - 15.00, Βυζαντινό Μουσείο Αργολίδας, Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων και Εκδηλώσεων, Στρατώνες Καποδίστρια, Άργος

Στο πλαίσιο του έργου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) σχετικά με την προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, από τον Μάιο του 2021 υλοποιείται η Πράξη «Καταπολέμηση των Διακρίσεων και Προώθηση της Κοινωνικής και Εργασιακής Ένταξης για τα Άτομα με Αναπηρία, Χρόνιες Παθήσεις και τις Οικογένειές τους που Διαβιούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, «ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ», μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Πελοπόννησος 2014-2020» με τη συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ.

Με Ελληνίδες μαμάδες, αλλά ξένος για την Ελλάδα

«Passport, please?». O 4χρονος Αλέξανδρος δίνει το βρετανικό του διαβατήριο στον αστυνομικό στην πύλη του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τον κοιτάζει χαμογελώντας με τα καστανά του μάτια και συνεχίζει, συνοδευόμενος από τις δυο του μαμάδες, στην παραλαβή των αποσκευών. Η τριμελής οικογένεια, που έχει ως έδρα το Λονδίνο, επισκέπτεται την Ελλάδα, πατρίδα των γονέων του Αλέξανδρου, τρεις με τέσσερις φορές τον χρόνο. Ο ίδιος έχει το δικαίωμα να εισέλθει ως Βρετανός πολίτης. «Δεν είναι εύκολο να βρεις Ελληνίδα νταντά στο Λονδίνο», μου λέει η Κατερίνα, ενώ με υποδέχεται στο σπίτι τους στη Γλυφάδα. «Ωστόσο, τα καταφέραμε και έτσι δύο απογεύματα την εβδομάδα μια κοπέλα από την Ελλάδα προσέχει τον γιο μας». Ο Αλέξανδρος, περιτριγυρισμένος από τα ξαδέλφια του, παίζει στο διπλανό δωμάτιο.

Σουφλί: Δράση ευαισθητοποίησης για σχολικές ομάδες στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής (3/3) αλλά και την πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί το καλοκαίρι του 2022 στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς,το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών ΠάρκωνΔέλτα Έβρου και Δαδιάς, οργανώνει την Παρασκευή 3 Μαρτίου (ώρα 10:00) δράση ευαισθητοποίησης για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.