Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Παιδιά, φτιάξτε τις δικές σας ζωγραφιές και ταινίες


Η ιστοσελίδα της Kerpoof (http://www.kerpoof.com) έχει ως στόχο την ψυχαγωγία και τη δημιουργική απασχόληση παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Πρόκειται για ένα υπέροχο περιβάλλον γεμάτο χρώματα,  ζωγραφιές και γνωστούς ήρωες κινουμένων σχεδίων και παιδικών ταινιών, που δίνει την δυνατότητα στα παιδιά να φτιάξουν μόνα τους, να αποθηκεύσουν και να τυπώσουν ιστορίες, κινούμενα σχέδια, μικρές ταινίες, κάρτες, ζωγραφιές κτλ. Το παιδί καλείται να διαλέξει με το ποντίκι του την σκηνή στην οποία πχ διαδραματίζεται η ιστορία και στη συνέχεια, πάλι με τη χρήση του ποντικιού, να επιλέξει τα στοιχεία (ήρωες και αντικείμενα) της ιστορίας. Ταυτόχρονα, του δίνεται η δυνατότητα με πολύ πιο σύνθετους χειρισμούς του ποντικιού, να ζωγραφίσει στην εικόνα ό,τι θέλει. Στην περίπτωση που θέλει να φτιάξει ταινία, πάλι του δίνονται δυνατότητες επιλογής στοιχείων από μια πλούσια βιβλιοθήκη εικόνων και αντικειμένων και απλές οδηγίες για να πραγματοποιήσει όσα θέλει. 

Η ιστοσελίδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από εκπαιδευτικούς που θέλουν να εμπλουτίσουν το μάθημά τους με ενδιαφέρουσες για τα παιδιά δραστηριότητες. 

Μολονότι οι οδηγίες δίνονται στα αγγλικά, μπορεί να πλοηγηθεί κάποιος σε αυτή και να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που παρέχει ακόμα και αν δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την αγγλική γλώσσα πχ ένα μικρό παιδί.

Ταυτόχρονα, το περιβάλλον της ιστοσελίδας είναι φιλικό σε παιδιά με περιοσμένη κινητικότητα στα άνω άκρα, ή με δυσκολία στη γραφή και τη ζωγραφική ή και  με νοητική καθυστέρηση, αφού με πολύ απλές και βασικές κινήσεις του ποντικιού, το παιδί είναι σε θέση να δημιουργεί πανέμορφες εικόνες και ταινίες. 

Οι περισσότερες υπηρεσίες της ιστοσελίδας είναι δωρεάν. Εκμεταλλευτείτε τις και χαρίστε στα παιδιά σας ώρες χαράς και δημιουργίας. 

Καλή διασκέδαση

Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (IPC)



Στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα (17-23 Νοεμβρίου 2009) η Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (IPC). Στην συνέλευση έλαβαν μέρος 140 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα (που εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο της Ολομέλειας κ. Π. Σταματόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα της ΕΠΕ και Πρόεδρο της Ομοσπονδίας ΕΑΟΜ - ΑμεΑ κ. Γ. Φουντουλάκη, το μέλος της Ολομέλειας κ. Ι. Καρακουλάκη και την κα. Μ. Καραδημητροπούλου, Στέλεχος Διεθνών Σχέσεων). 

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης :
  • Έγινε η εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και επανεξελέγη πρόεδρος ο Σερ Φίλιππ Κρέιβεν από τη Μ. Βρετανία
  • Εγκρίθηκε η συμμετοχή των αθλητών με νοητική αναπηρία στις διοργανώσεις της IPC (από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2012)
  • Δόθηκαν κατευθύνσεις από την IPC για την διοργάνωση Χειμερινών Παραολυμπιακών Ημερών στις χώρες μέλη της IPC και συζητήθηκαν τρόποι προβολής των Εθνικών Παραολυμπιακών Επιτροπών
  • 'Εγινε συνάντηση των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Παραολυμπιακής Επιτροπής (ΕPC), όπου αποφασίστηκε η διεξαγωγή (για πρώτη φορά) Ευρωπαϊκών Αγώνων Νέων το καλοκαίρι του 2010.
Η Γενική Συνέλευση ήταν ιδιαίτερα σημαντική για την ελληνική αντιπροσωπεία, καθώς :
  • Προγραμματίστηκε υπογραφή συμφωνιών συνεργασίας με τις Παραολυμπιακές Επιτροπές της Αργεντινής και του Μεξικού
  • Κανονίστηκε οτι μετά τον Απρίλιο του 2010 θα οριστικοποιηθεί η διμερής συνεργασία Ελλάδας - Κροατίας.
  • Αποφασίστηκε η συνεργασία με την ιταλική Παραολυμπιακή Επιτροπή για την ανάπτυξη των χειμερινών παραολυμπιακών αθλημάτων
  • Κατατέθηκαν ιδέες και προτάσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας, που αξιολογήθηκαν θετικά και έγιναν αποδεκτές. 

Προτάσεις της ΕΣΑΕΑ για το έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης


Ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης και ο Γενικός Γραμματέας της κ. Αρ. Πανανός παρευρέθηκαν στη συζήτηση της 2ης συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το Σχέδιο Νόμου που αφορά στη χορήγηση του έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης, που έλαβε χώρα στις 25 Νοεμβρίου 2009. 

Κατά τη συνεδρίαση, ο κ. Ι. Βαρδακαστάνης, εξέφρασε την ικανοποίηση του αναπηρικού κινήματος για τη χορήγηση αυτού του επιδόματος, τονίζοντας την αναγκαιότητα αυτού του μέτρου, το οποίο έχει αποτελέσει καθολικό και πάγιο αίτημα της Ε.Σ.ΑμεΑ. από το έτος 2008. 

Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων έχουν ως εξής: 

προσαύξηση του ύψους της εισοδηματικής ενίσχυσης για τους δικαιούχους, των οποίων οι οικογένειες έχουν ένα τουλάχιστον μέλος με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, δεδομένου ότι οι οικογένειες αυτές αντιμετωπίζουν περαιτέρω μείωση του εισοδήματος τους λόγω του πρόσθετου κόστους που πηγάζει από την αναπηρία. 

Βάσει των ανωτέρω προτείνεται στο τέλος της περ. Α. της παρ. 2 του άρθρου 1 του Σχεδίου Νόμου να προστεθεί το ακόλουθο εδάφιο: «Για του δικαιούχους που βαρύνονται φορολογικά με ένα πρόσωπο, το οποίο είναι άτομο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, το ύψος της ενίσχυσης καθορίζεται στο ποσό που αντιστοιχεί στο δικαιούχο που βαρύνεται με 2 πρόσωπα, όπως αναγράφεται στον ανωτέρω πίνακα. Για όσους βαρύνονται φορολογικά με δύο πρόσωπα εκ’ των οποίων το ένα τουλάχιστο είναι άτομο με αναπηρία, η ενίσχυση καθορίζεται στο ποσό που αντιστοιχεί στο δικαιούχο που βαρύνεται με 3 πρόσωπα. Με ανάλογο τρόπο καθορίζεται το ύψος της ενίσχυσης στους δικαιούχους που βαρύνονται φορολογικά με 4, 5 ή 6 πρόσωπα εκ’ των οποίων το ένα τουλάχιστο είναι άτομο με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.»

Σε ότι αφορά την κατηγορία των ατόμων που βάσει της κείμενης νομοθεσίας λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα παραπληγίας από τα Ασφαλιστικά Ταμεία αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ζήτησε να αναφερθεί ως πρόσθετη περίπτωση στην παρ. Γ του άρθρου 1 του Σχεδίου Νόμου, η οποία έχει ως εξής: «Δικαιούχοι του εκτάκτου επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης είναι οι ασφαλισμένοι όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων που λαμβάνουν, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, το εξωϊδρυματικό επίδομα παραπληγίας » 

Η ένταξη των ασφαλισμένων/δικαιούχων του επιδόματος παραπληγίας, καθίσταται αναγκαία, δεδομένου ότι μόνο οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου, λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα παραπληγίας από την Πρόνοια των Νομαρχιών και ως εκ’ τούτου θα λάβουν και το έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης. 

Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών ζητά για συνεργασία άνεργους με προβλήματα όρασης



Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, προκειμένου να καλύψει άμεσα τις αυξημένες ανάγκες για πιστοποιημένους εκπαιδευτές διδασκαλίας γραφής Braille, καλεί ανέργους με προβλήματα όρασης, που διαθέτουν σχετική πιστοποίηση, να επικοινωνήσουν με τον συντονιστή του προγράμματος κ. Παναγιώτη Μαρκοστάμο, στο τηλέφωνο 6944903848.