Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Οι δυσκολίες που παραβλέπονται όταν ένα παιδί με αυτισμό έχει προφορικό λόγο.

Είμαι τυχερή που έχω μια κόρη με πλούσιο λεξιλόγιο και καθαρή ομιλία. Μπορεί να διαβάζει με ευχέρεια και να κάνει σύνθετες προτάσεις. Μπορεί να θυμάται με ακρίβεια στοιχεία για διάφορα πράγματα και να τα επαναλαμβάνει χωρίς δυσκολία. Μπορεί να κάνει επιλογές, να ανακαλεί συμβάντα και να εκφράζει την άποψή της. 

Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα να θεωρείται (λανθασμένα) ότι ο αυτισμός της είναι ελαφριάς μορφής, την επηρεάζει σε μικρό βαθμό και δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας απασχολεί σοβαρά. 

26ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας & Διαστήματος 2021

Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Παν/μίου Θεσσαλίας και η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος διοργανώνουν τον 26ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής για το σχολικό έτος 2020 – 2021 ως εξής:

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η περαιτέρω ενασχόληση και εμβάθυνση των μαθητών στην επιστήμη της Αστρονομίας, της Αστροφυσικής και της Διαστημικής, η εξοικείωσή τους με τις θαυμαστές τελευταίες ανακαλύψεις των τεχνητών δορυφόρων και άλλων παρατηρητηρίων και η επιβράβευση της ενδόμυχης και διερευνητικής αυτής προσπάθειάς τους.

Κεν Σπίαρς : Πέθανε ο συνδημιουργός του Scooby-Doo

Ο Κεν Σπίαρς, ο συνδημιουργός της διάσημης σειράς κινουμένων σχεδίων Scooby-Doo, πέθανε σε ηλικία 82 ετών.

Ο Σπίαρς, ο οποίος μαζί με τον συνεργάτη του Τζο Ράμπι, δημιούργησαν τον διάσημο χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων, τον σκύλο Scooby-Doo, πέθανε από επιπλοκές της άνοιας με σωμάτια Lewy, μιας εκφυλιστικής νόσου του εγκεφάλου από την οποία έπασχε.

Τα δύο μυστικά για την καλή ψυχική υγεία του εφήβου

Νέα επιστημονική μελέτη από τους ερευνητές του University of British Columbia, υποστηρίζει ότι οι έφηβοι, ειδικά τα κορίτσια, έχουν καλύτερη ψυχική υγεία όταν περνούν περισσότερο χρόνο συμμετέχοντας σε εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως τα αθλήματα και η τέχνη και λιγότερο χρόνο μπροστά στις οθόνες.

Αγωνίες και φόβοι παιδιών για την υγεία των μεγάλων

«Και εγώ θα πεθάνω;» ήταν η πρώτη ερώτηση. «Εσύ; Εσύ θα πεθάνεις;» επέμεινε. Αρκούσαν πέντε λεπτά τηλεοπτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, για να προκύψουν αυτά τα εναγώνια ερωτήματα στην οκτάχρονη Ελισάβετ. Η φωνή της ήταν ήρεμη αλλά ήταν φανερό ότι ζητούσε σαφείς απαντήσεις «εδώ και τώρα». 

Ξεκινούν τα μαθήματα της Ψηφιακής Ακαδημίας: Student Edition, από το CSIi και τη Eurolife FFH

Τα μαθήματα της Ψηφιακής Ακαδημίας: Student Edition, από το Cyber Security International Institute και τη Eurolife FFH, ξεκινούν στις 20 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για ένα δωρεάν online εκπαιδευτικό πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα και τα εργαλεία σε μαθητές να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους, αναπτύσσοντας ψηφιακές δεξιότητες και αποκτώντας χρήσιμες και βασικές γνώσεις προγραμματισμού, ρομποτικής και game development. Το σχεδιασμό του προγράμματος έχει αναλάβει το CSIi, με την υποστήριξη της Eurolife FFH, σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα SeRi (STEM-Engineering-Robotics-Informatics) του Τμήματος Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Πλατφόρμα Webex: Ενέργειες ενίσχυσης του συστήματος- Νέα ανακοίνωση για τηλεκπαίδευση

Σε νεότερη ενημέρωση σχετικά με τη λειτουργία της πλατφόρμας Webex προχώρησε η Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης , επισημαίνοντας τα ακόλουθα σχετικά: 

- Έχουν υλοποιηθεί ενέργειες ενίσχυσης του συστήματος από τον πάροχο της πλατφόρμας προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες ψηφιακές τάξεις. 

Το μυστικό για ευτυχισμένα παιδιά

Οι περισσότεροι γονείς θα συμφωνήσουν ότι η ενθάρρυνση της καλής συμπεριφοράς του παιδιού ίσως να μην είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται.

Η προσπάθεια καθορισμού του καλύτερου τρόπου πειθαρχίας του παιδιού εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες.

Εθνικό Θέατρο: Διαδικτυακή δράση για σχολεία -Πώς συμμετέχουν τα παιδιά

Στη νέα υφιστάμενη συνθήκη των τριών εβδομάδων περιορισμού, λόγω της πανδημίας το Εθνικό Θέατρο δημιουργεί μία ξεχωριστή θεατρική εμπειρία για τους μικρούς φίλους.

Ετσι, επιχειρείται να κρατηθεί ζωντανή η επαφή μαθητών και μαθητριών του δημοτικού με το θέατρο και «τα δώρα του», αλλά και με το Εθνικό Θέατρο, τον πλέον πολυσχιδή και ζωντανό θεατρικό οργανισμό και πυρήνα δημιουργίας του τόπου.

25 χρόνια “Χαμόγελο του Παιδιού”: Πάνω από 1.700.000 παιδιά και οι οικογένειές τους στηρίχτηκαν

Tα εικοστά πέμπτα "γενέθλιά" του γιόρτασε σήμερα (σημ. 9-11-2020) "Το Χαμόγελο του Παιδιού". Στην αποψινή Επετειακή Εκδήλωση, όπου λόγω των έκτακτων συνθηκών μεταδόθηκε διαδικτυακά, ο πρόεδρός του, Κώστας Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στη διαδρομή του οργανισμού μέχρι σήμερα.

Διαδικτυακή Εκδήλωση: «Δίνοντας Φωνή στο Μέλλον - Earth Speakr»

«Σε ποιον ανήκει το μέλλον; Ανήκει στους πολιτικούς του σήμερα; Ή μήπως πολύ περισσότερο στα παιδιά που σε τριάντα χρόνια θα εργάζονται στον χώρο της πολιτικής; Πώς μπορούμε να φέρουμε κοντά αυτές τις διαφορετικές προοπτικές;» ρωτάει ο Olafur Eliasson.
Στις 14 Νοεμβρίου θα παρουσιαστεί στην Ελλάδα το πανευρωπαϊκό πολιτιστικό πρόγραμμα «Earth Speakr». 
Παρακολουθήστε εδώ www.youtube.com/watch?v=6z55gXtNttY την εκδήλωση και ακούστε τη φωνή του μέλλοντος. 

Φεστιβάλ για όλη την οικογένεια

Στη Νορβηγία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, δύο αδέλφια φυγαδεύουν τους Εβραίους φίλους τους στην ουδέτερη Σουηδία· στο Μπρούκλιν των ΗΠΑ οι μαθητές της Ε΄ Τάξης ενός δημόσιου σχολείου αναλαμβάνουν να πείσουν τους γύρω τους για την επιτακτική ανάγκη ενός «plastic free future»· στη Μογγολία, η ειδυλλιακή ζωή μιας οικογένειας νομάδων απειλείται από την πανίσχυρη βιομηχανία εξορύξεων. Αυτοί είναι ορισμένοι από τους τόπους στους οποίους θα μεταφερθούν νοητά οι μικροί σινεφίλ από την Ελλάδα και την Κύπρο μέσω του φετινού 3ου Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας, που σηκώνει την ψηφιακή του αυλαία την Κυριακή 14 Νοεμβρίου. 

Στην πλατφόρμα myKEPlive ο δήμος Θέρμης

Από τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών Θέρμης έχει ενταχθεί στην πλατφόρμα myKEPlive η οποία δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να εξυπηρετηθούν με προγραμματισμένη βιντεοκλήση από εκπαιδευμένο υπάλληλο των ΚΕΠ, υποβάλλοντας τις σχετικές αιτήσεις από το σπίτι τους, δίχως να χρειάζεται να περιμένουν στην ουρά. 

Διαδικτυακά μαθήματα για φροντιστές ασθενών με άνοια, νόσο Αλτσχάιμερ

Διαδικτυακά μαθήματα για όσους φροντίζουν ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλες μορφές άνοιας διοργανώνει η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών. Στη διάρκειά τους οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τις μορφές της άνοιας και τις εκδηλώσεις τους, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

Τα μαθήματα του Σχολείου Φροντιστών ατόμων με άνοια – Αλτσχάιμερ άρχισαν την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου. Πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη το απόγευμα, από τις 6 μ.μ. έως τις 8 μ.μ. Θα διαρκέσουν έως και την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020.