Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Προβολή: Kiran Bir Sethi "I CAN"



Δοκίμιο: "When Art Informs: Inviting Ways to See the Unexpected"

Στο δοκίμιο "When Art Informs: Inviting Ways to See the Unexpected" υποστηρίζεται ότι η τέχνη που δημιουργείται από καλλιτέχνες με αναπηρία, μπορεί να αξιοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς, για να επεξηγηθούν και να ανακληθούν εν μέρει τα όρια που θέτει η επιστημονική προσέγγιση της αναπηρίας καθώς και ο προβληματισμός αναφορικά με την πολιτισμική σημασία που αποδίδεται στην αναπηρία από τους εκπροσώπους σχετικών φορέων. 

H ατζέντα της εβδομάδας από το protagon

Διαβάστε την ατζέντα της εβδομάδας, όπως τη διαμόρφωσαν οι συντάκτες του protagon.

Δωρεάν προγράμματα απασχόλησης παιδιών

Οι εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών επιβαρύνουν αρκετά τον οικογενειακό προϋπολογισμό και οι γονείς δεν ξέρουν τι να περικόψουν! Αντί να απελπίζονται όμως καλό θα ήταν να αναζητήσουν λύσεις, κάνοντας μια πιο ενδελεχή έρευνα για όσα μπορεί να κάνει το παιδί τους εντελώς δωρεάν.

Η επιστροφή του Μικρού Πρίγκιπα στο Πλανητάριο του Ιδρ. Ευγενίδου

Στο βιβλίο του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ «Ο Μικρός Πρίγκιπας» ο ήρωας χαρίζει συναισθήματα και σκέψεις με το ταξίδι του στο Σύμπαν. Η νέα παράσταση που ξεκινά να προβάλλεται στις 5 Οκτωβρίου στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου βρίσκει τον Μικρό Πρίγκιπα να επιστρέφει στο σπίτι του τον Αστεροειδή Β612, μετά την περιήγησή του στο Σύμπαν και το Ταξίδι στη Γη, όπου ανακαλύπτει ότι το αγαπημένο του Τριαντάφυλλο λείπει! Συντροφιά με την Αλεπού, θα περιπλανηθεί ανάμεσα στον Πλανήτη του Χρόνου, του Βοσκού και της Μουσικής με την πίστη ότι κάπου εκεί θα το βρει.

Φυγή στη δημιουργία

Διέξοδο στη δημιουργικότητα εν καιρώ κρίσης αναζητούν όλο και περισσότεροι, επιλέγοντας εργαστήρια και των δράσεις, με χαμηλό εισιτήριο ή δωρεάν, σε χώρους πολιτισμού. Παραστάσεις και έργα τέχνης γεμίζουν με εικόνες τα παιδικά μπλοκ ζωγραφικής και δίνουν τροφή στους νεανικούς προβληματισμούς. Οι γονείς αναζητούν κάθε ευκαιρία για να έρχονται τα παιδιά σε επαφή με την τέχνη.

Ελληνικός Κόσμος: Τα εκπαιδευτικά προγράμματα της νέας χρονιάς

Η νέα χρονιά ξεκινά δυναμικά στον «Ελληνικό Κόσμο», με την επιστροφή στα θρανία να αποτελεί πολύ εύκολη υπόθεση για τα παιδιά, αφού γνωρίζουν πως όλες τις Κυριακές του χρόνου ο «Ελληνικός Κόσμος» θα τα υποδέχεται για να παίξουν, να μάθουν, να δημιουργήσουν και να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες. 

Ανακαλύφθηκε γενετικός μηχανισμός που μπορεί να αποτελεί την αιτία του αυτισμού

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ένα γενετικό μηχανισμό ο οποίος θα μπορούσε να εξηγήσει τη διαταραχή του αυτισμού, τροποποιώντας γενετικά ποντίκια τα οποία στη συνέχεια παρουσίασαν συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά των αυτιστικών παιδιών, σύμφωνα με εργασίες τους που δημοσιεύονται στα Χρονικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), στο τεύχος 3ης έως 7ης Οκτωβρίου.

Ραντεβού στο... εργαστήρι

Μέσα σε λίγες ώρες τα εκπαιδευτικά προγράμματα γίνονται ανάρπαστα – μέχρι και λίστες αναμονής τηρούνται – καθώς γονείς και εκπαιδευτικοί στρέφονται σε (δωρεάν, κατά κύριο λόγο) δραστηριότητες για να δώσουν τροφή στη φαντασία των νέων και να εμπλουτίσουν οι ίδιοι τις γνώσεις τους 

Οι φωτογραφίες της Britney έγιναν... μάθημα στη Μ. Βρετανία!

Οι φωτογραφίες της Britney Spears έγιναν μάθημα... σε δημοτικό σχολείο στη Μ. Βρετανία. 

Οι δασκάλες του συγκεκριμένου project λένε: «Τα πρότυπα που δίνει η σημερινή κοινωνία στα παιδιά είναι τέλεια και δίνουν μια τελείως λανθασμένη εικόνα της πραγματικότητας». 

Λεπτοί γονείς, λεπτά παιδιά

Τα παιδιά που έχουν λεπτούς γονείς είναι πολύ πιθανό ότι θα είναι λεπτά και τα ίδια, καθώς παίρνουν από αυτούς τα σχετικά γονίδια, σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, η οποία δείχνει για πρώτη φορά ότι όχι μόνο η παχυσαρκία των γονιών επηρεάζει το βάρος των παιδιών, αλλά και το αν οι γονείς έχουν χαμηλό βάρος, επίσης επιδρά στους απογόνους τους μέσω της κληρονομικότητας.

Εφτιαξαν βιονική σπονδυλική στήλη

Η 11χρονη Νατάσα Ράχμαν είναι ένα βιονικό κορίτσι. Εχει στη σπονδυλική της στήλη μία μαγνητική ράβδο που θεραπεύει τη σκολίωσή της και μεγαλώνει μαζί με τα οστά της.

Ευκαιρία εργασίας στην ΕΛΕΠΑΠ

Η ΕΛΕΠΑΠ Αθηνών και Παραρτημάτων χρειάζεται πάντα ΝΕΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ για τη στελέχωση των ολιστικών προγραμμάτων αποκατάστασης παιδιών με αναπηρία, ώστε να ενισχύσει τις παρεμβάσεις της και τα παιδιά της να κάνουν ΒΗΜΑΤΑ ΖΩΗΣ.

Κατασκευή: Πλανήτες

Το διαβάσαμε στο Παιχνιδόκουτο και το μοιραζόμαστε μαζί σας! Εάν θελετε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες της κατασκευής, επισκεφτείτε το ιστολόγιο.

Για να φτιάξετε τους πλανήτες θα χρειαστείτε:

Προκήρυξη αγώνα: Γεντί Κουλέ απόδραση

Η πρωτοβουλία προώθησης του ποδηλάτου BikeRespect σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Νεότητας Εθελοντών και Αθλητισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνουν τον 1ο αγώνα κατάβασης τύπου Downtown στην πόλη της Θεσσαλονίκης την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011.

Ενα σχολείο έδωσε βραβείο στη Ζάχα Χαντίντ

Το βρετανικό αρχιτεκτονικό βραβείο Στέρλινγκ πήγε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στη Ζάχα Χαντίντ, που άλλαξε με ένα νέο σχολείο τη φυσιογνωμία της «δυσκολότερης» γειτονιάς του Λονδίνου 

Θεραπεία για το Σύνδρομο Down;

Θεραπεία για το Σύνδρομο Down; Είναι ποτέ δυνατόν; Μάλλον είναι υπόσχεται η φαρμακευτική εταιρεία Roche η οποία θα δοκιμάσει ένα νέο φάρμακο το οποίο θα έχει ως στόχο, σύμφωνα με την εταιρεία, να βελτιώσει τα γνωστικά ελλείματα αλλά και τη διαταραχή συμπεριφοράς στα άτομα με σύνδρομο Down.


Χειροτέχνικα 2011

Οι ετοιμασίες για τη Χειροτέχνικα 2011, την πρώτη έκθεση υλικών χειροτεχνίας και εργαστηρίων στην Αθήνα συνεχίζονται πυρετωδώς! 

«Επιδημία» τυφλών και αναπήρων ερευνά το ΙΚΑ

Στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτικών μηχανισμών του ΙΚΑ μπαίνουν άμεσα 19.410 δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων, σε τέσσερις περιοχές της χώρας όπου διαπιστώθηκε επιδημία... τυφλών και αναπήρων! Πρόκειται για τις πρώην Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Θεσσαλονίκης, Ζακύνθου, Βοιωτίας και Κορίνθου, στις οποίες σημειώθηκε κατακόρυφη αύξηση των επιδοτούμενων Ατόμων με Αναπηρίες και επιδομάτων τυφλότητας.

Άποψη: Παντελής Καψής "Η γραβάντα..."

Με τους μαθητές που κάνουν τις καταλήψεις δεν έχω, δεν μπορεί κανείς να έχει, πρόβλημα. Αν δεν κάνουν τις κουτουράδες τους σ' αυτή την ηλικία πότε θα τις κάνουν; Πόσο μάλλον όταν τους έχουν πείσει ότι το δημόσιο σχολείο δεν αξίζει τίποτα - το φροντιστήριο να είναι καλά - κι όταν έχουν φουσκώσει τα μυαλά τους με την επαναστατική μπαρουφολογία του συρμού. Με τους γονείς όμως και τους καθηγητές - όχι όλους φυσικά - έχω. 

ΑΠΘ: συνεργασία με το Ιδρυμα Σπίλμπεργκ

«Δεκατρία χρόνια πέρασαν από την ημέρα εκείνη που το σαλόνι μου γέμισε κάμερες και φώτα. Ηταν η ημέρα εκείνη που η καλή φίλη, ιστορικός Ρένα Μόλχο, μου ζήτησε να καταγράψει την ιστορία μου για λογαριασμό του Ιδρύματος Σπίλμπεργκ. Εκείνη την ώρα δεν μπορούσα να φανταστώ τη σημασία που θα είχε αυτή η καταγραφή, όχι μόνο για μένα τον ίδιο, την οικογένειά μου και την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, αλλά και για την καταγραφή της ίδιας της ανθρώπινης ιστορίας».