Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

7 συμβουλές για την προπόνηση παιδιών με Μαθησιακές Δυσκολίες και Διαταραχές Προσοχής.

Ως προπονητής ομάδας μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά να ξεπεράσουν συνηθισμένες δυσκολίες και να φτάσουν στην επιτυχία όταν ασχολούνται με κάποιο άθλημα. Χρησιμοποιήστε τις παρακάτω συμβουλές αν γνωρίζετε ή υποψιάζεστε ότι κάποιος από τους παίκτες/ αθλούμενος έχει δυσκολίες μάθησης ή/και προσοχής. 

1) Να δίνετε σύντομες οδηγίες: Οι μακροσκελείς επεξηγήσεις μπορεί να μπερδεύουν τα παιδιά με δυσκολίες μάθησης και προσοχής. Ενδέχεται να μην μπορούν να θυμηθούν οδηγίες με πολλά βήματα. Είναι καλό να επαναλαμβάνετε ή να παραφράζετε τις οδηγίες για να βεβαιώνεστε ότι όλοι κατανοούν τι πρέπει να κάνουν. Όταν δίνετε οδηγίες, μπορείτε να ζητάτε από το παιδί (πηγαίνοντας κοντά του) να επαναλάβει τις οδηγίες για να βεβαιωθείτε ότι έχει καταλάβει τι πρέπει να κάνει. 

Πώς δυο γονείς κάνουν συναρπαστική τη ζωή του κωφού παιδιού τους

Η ετήσια καλοκαιρινή γιορτή του 16ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας έκρυβε φέτος μια μικρή και συνάμα συγκινητική έκπληξη. Στην πραγματικότητα φανέρωσε μια αλήθεια... Παρουσίασε το αληθινό πρόσωπο μιας ζωής δύσκολης μεν, συναρπαστικής δε, που αποφάσισαν να προσφέρουν δύο γονείς στο κωφό παιδί τους.

Ολα ξεκίνησαν όταν στη σχολική γιορτή μια μαθήτρια εκφώνησε τα τραγούδια που οι γονείς "θα ...δουν και σίγουρα δε θα ακούσουν". Προς στιγμή οι παρευρισκόμενοι έδωσαν την ερμηνεία ότι η μαθήτρια έκανε λάθος στο ρήμα που χρησιμοποίησε. Η μαθήτρια, όμως, διατύπωσε σωστά την πρόταση και στα επόμενα δέκα λεπτά οι μαθητές των μικρών τάξεων του σχολείου μαζί με τον 11χρονο κωφό μαθητή Παναγιώτη δεν τραγούδησαν, αλλά νοημάτισαν δύο αγαπημένα τραγούδια του ελληνικού πενταγράμμου.

Θερινό Αρχαιολογικό Σχολείο: Εκπαιδευτική δράση για μαθητές Λυκείου στο Ανάκτορο των Αιγών

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, στο πλαίσιο της κοινής τους δράσης «Πρεσβευτές / Πρέσβειρες μουσείων και μνημείων της Ημαθίας» συνεχίζουν για δεύτερη χρονιά το θερινό αρχαιολογικό σχολείο, με την συμμετοχή μαθητών λυκείου στο έργο της ανασκαφής κυρίως, αλλά και της τεκμηρίωσης, συντήρησης, αναστήλωσης και ανάδειξης του Ανακτόρου του Φιλίππου Β’ στις Αιγές.

Τα παιδιά με νευροαναπτυξιακές διαταραχές και οι οικογένειές τους στα χρόνια του μνημονίου…

Γράφει η Μαρία Λευτάκη 

Τον Ιανουάριο του 2019 δώθηκε στη δημοσιότητα ο αναθεωρημένος πίνακας προσδιορισμού των ποσοστών της αναπηρίας. Μια απ’ τις ομάδες που πλήττονται με βάση αυτό τον πίνακα είναι τα παιδιά που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού.

Το κατώτατο ποσοστό αναπηρίας μειώθηκε απο το 67% στο 50% και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας μεγάλος αριθμός παιδιών θα χαρακτηρίζεται πια με μικρότερο ποσοστό από το 67% και δε θα δικαιούται προνοιακού επιδόματος, εφοσον για να είναι κάποιος δικαιούχος αυτης της παροχής θα πρέπει να έχει ποσοστό άνω του 67%.

ΕΟΠΥΥ: Σε τι στάδιο βρίσκονται οι πληρωμές για την ειδική αγωγή

Ο ΕΟΠΥΥ παρουσίασε σε ανακοίνωση του, το στάδιο της εκκαθάρισης των αποζημιώσεων για θεραπείες ειδικής αγωγής που μετά τον νέο κανονισμό ΕΚΠΥ είχαν «παγώσει» και χρειάστηκε νέα νομοθετική ρύθμιση για να ξεμπλοκάρουν οι πληρωμές

«Θα συνεχίζει να αποζημιώνει, τους γονείς που τα παιδιά τους χρειάζονται θεραπείες ειδικής αγωγής», δηλώνει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, σε απάντηση καταγγελιών που είδαν το φως της δημοσιότητας και κάνουν λόγο για στάση πληρωμών στα ατομικά αιτήματα ειδικής αγωγής.

«Για φαντάσου...»: Η καλοκαιρινή εκστρατεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης για παιδιά 4 - 14 ετών

Για φαντάσου... Αν μπορούσες να ακούσεις τη φωνή των λουλουδιών ή των αστεριών... Αν μπορούσες να ταξιδέψεις μέχρι τον Άρη και να δεις πως μια μέρα οι άνθρωποι θα καταφέρουν να ζήσουν εκεί! Φαντάσου μια Βιβλιοθήκη να μετατρέπεται σε σχολή μαγείας και μέσα από τα βιβλία να ξεπηδούν οι ήρωες τους ή ακόμα η Βιβλιοθήκη αυτή να γίνεται ένας χώρος για κυνήγι θησαυρού ή μια χρονομηχανή! Φαντάσου τα όνειρα σου να γίνουν μια ιστορία που θα φτιάξεις και θα παίξεις με εσένα πρωταγωνιστή!

Όλα αυτά και πολλά ακόμη θα μπορέσουν να ζήσουν όσα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2019, με θέμα «Για φαντάσου…».

Κρήτη: 15χρονος με προβλήματα όρασης δίνει καταπληκτικές παραστάσεις Καραγκιόζη

Ο μπερντές στήνεται… Από τη μία η παράγκα του Καραγκιόζη και από την άλλη το Σαράι του Πασά. Οι λάμπες ανάβουν, οι φιγούρες ζωντανεύουν και η παράσταση ξεκινά!

Μόνο που δεν μιλάμε για μία συνηθισμένη παράσταση, αλλά για μία κατάθεση ψυχής, καθώς πίσω από τη σκηνή, ο πρωταγωνιστής μετράει μόλις 15 χρόνια ζωής ενώ το πρόβλημα όρασης που αντιμετωπίζει δεν τον εμποδίζει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα!

Τουρνουά αγώνων ποδοσφαίρου για φιλανθρωπικό σκοπό

Τουρνουά αγώνων ποδοσφαίρου για φιλανθρωπικό σκοπό οργανώνει η ΕΔΑ ΘΕΣΣ με την υποστήριξη του Δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη και τη συμμετοχή των ομάδων παλαίμαχων αθλητών των Π.Α.Ο.Κ., ΑΡΗ, ΗΡΑΚΛΗ και της Α.Ε.Λ.

Σε ανακοίνωση της, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, τονίζει ότι, "η δέσμευσή της να ενσωματώνει την εταιρική κοινωνική ευθύνη στις δράσεις της, γίνεται για μια ακόμη φορά πράξη μέσα από την πρωτοβουλία της εταιρείας και την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη για τη διοργάνωση τουρνουά αγώνων ποδοσφαίρου φιλανθρωπικού χαρακτήρα, στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης με δράσεις που έχουν ως επίκεντρο τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες".

ΠΕΔ-ΚΜ: Διήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του έργου “I do” από την ΕΕΤΑΑ

Ενεργά μέλη στις τοπικές τους κοινωνίες πρόκειται να καταστούν νέοι Ρομά που διαμένουν σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, με στόχο να δραστηριοποιηθούν και να διαχειριστούν ζητήματα και προβλήματα που απασχολούν τις κοινότητες τους και στη συνέχεια να υποβάλλουν προτάσεις στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.

Τα παιδιά αυτού του σχολείου πληρώνουν τα δίδακτρα με... πλαστικά σκουπίδια

Οι μαθητές του σχολείου «Ασκάρ» στην Ινδία δεν πληρώνουν δίδακτρα, αλλά φέρνουν πλαστικά σκουπίδια. Με αυτή την πρωτοβουλία, παρατηρείται ότι είναι πολύ λιγότερα τα παιδιά που εγκαταλείπουν το σχολείο, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.



Το Κινητό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης στο Ηράκλειο Κρήτης

Το 1ο πανευρωπαϊκά «ΚΙΝΗΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ», συνεχίζει την πορεία του σε όλη την Ελλάδα περνώντας από το Ηράκλειο Κρήτης. Μετά την ιδιαίτερα επιτυχημένη παρουσία του στα Χανιά, όπου, κατά τη διάρκεια των 3 εβδομάδων παραμονής του, το επισκέφθηκαν πάνω από 1.500 μαθητές και δημότες, το ΚΙΝΗΤΟ ΚΕΝΤΡΟ θα βρίσκεται από την Τετάρτη 26/6/2019 έως την Παρασκευή 12/7/2019 στην Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο.

Τι να κάνεις με το παιδί τώρα που έκλεισαν τα σχολεία

Τα σχολεία έκλεισαν, τα παιδιά μένουν στο σπίτι, κι ορισμένοι γονείς δεν ξέρουν πώς να... ξεβιδώσουν τα βλαστάρια τους από τον καναπέ και την οθόνη της τηλεόρασης και του υπολογιστή, και να τα απασχολήσουν δημιουργικά, ώστε να μην βυθιστούν στην απραξία, την βαρεμάρα και την ιδιοτροπία.