Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Βιβλιοπαρουσίαση: Μιχαήλ Στρογκόφ

Οι όμορφες ιστορίες ανήκουν σε όλους: μικρούς και μεγάλους, δυνατούς και αδύναμους αναγνώστες, αγόρια και κορίτσια. Με αυτή τη φιλοσοφία οι εκδόσεις Κέδρος μάς χαρίζουν στη σειρά «Η κλασική λογοτεχνία… σαν παραμύθι» διαμάντια της κλασικής λογοτεχνίας σε τέτοια μορφή που να μπορούμε να τα απολαύσουμε όλοι και να ταξιδέψουμε μαζί τους σε κόσμους παράξενους και μακρινούς. 

Στο βιβλίο Μιχαήλ Στρογκόφ «ο γενναίος και ριψοκίνδυνος ήρωας του Ιουλίου Βερν ζωντανεύει σε μια μοναδική διασκευή για παιδιά. Γιατί ο νεαρός αξιωματικός Μιχαήλ Στρογκόφ πρέπει να διασχίσει μόνος του τη Σιβηρία; Ποιοι τον καταδιώκουν και γιατί; Ποια είναι αυτή η μυστηριώδης κοπέλα που συναντά στο τρένο και γιατί ταξιδεύει μόνη; Θα καταφέρει ο Μιχαήλ Στρογκόφ να εκτελέσει την αποστολή του με επιτυχία;» 

Ανάλυση: Οι εκπαιδευτικές ανισότητες σε συνθήκες πανδημίας

Τον τελευταίο μήνα η χώρα μας καλείται να αντιμετωπίσει καταστάσεις πρωτόγνωρες, που ξεπερνούν ενδεχομένως πολλά σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Η επέλαση του covid-19 στην Ευρώπη στοιχίζει πολλές ανθρώπινες ζωές, θέτει σε κίνδυνο τις οικονομίες των κρατών και αναγκάζει τους πολίτες να ζήσουν κάτω από συνθήκες αποστέρησης των κοινωνικών τους σχέσεων και της όποιας σωματικής εγγύτητας. Οι συναθροίσεις απαγορεύονται, οι συναντήσεις αποφεύγονται, οι επαφές καταδικάζονται, η απομόνωση επιβάλλεται, ο εγκλεισμός εξυμνείται και η μοναχικότητα επικρατεί, προβληματίζοντας επιστήμονες και πολίτες για το μέλλον των κοινωνικών σχέσεων και συναναστροφών.

Τετράδια αυτόνομης εκπαιδευτικής δράσης για γονείς και παιδιά από το MOMus

Tα τετράδια απευθύνονται κατά βάση σε οικογένειες και προσφέρουν online μια ποικιλία δράσεων για διάφορες ηλικίες παιδιών και νέων, ενώ ο καθένας μπορεί να τα χρησιμοποιεί κατά βούληση ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του.

Τα τετράδια οργανώθηκαν με βάση υλικό από τις μόνιμες συλλογές και τις εκθέσεις των φορέων που συγκροτούν το MOMus τα τελευταία χρόνια, επικαιροποιήθηκαν βάσει των νέων συνθηκών και είναι πλέον στον αέρα έτοιμα προς χρήση! Μπορείτε να τα κατεβάσετε στον υπολογιστή σας, να τα εκτυπώσετε, να ακολουθήσετε τις οδηγίες και εάν είστε… τολμηροί να ανεβάσετε τις δημιουργίες σας στα social media, χρησιμοποιώντας το hashtag #MOMusFamilyKit!

Τι θα γίνει με τις πανελλαδικές και τις προαγωγικές εξετάσεις – Τι απαντά η Κεραμέως για τα σχολεία

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να ξεκινήσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις εντός του Ιουνίου ώστε να ολοκληρωθούν έως τα μέσα Ιουλίου, τόνισε το πρωί η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Εκπαιδευτικό παιχνίδι για την ενέργεια

Το βράδυ στην Ενεργειούπολη όλα είναι ήρεμα...
Όμως η ζωή δεν σταματά με τη δύση του ήλιου!
Οι κάτοικοι είναι απασχολημένοι με τις καθημερινές
δουλειές τους και καταναλώνουν πολλή ενέργεια.
Όμως ξέχασαν ότι είναι πολύτιμη
Ευτυχώς κάποιος βρίσκεται σε εγρήγορση...
Αποστολή του; Η εξοικονόμηση ενέργειας στην πόλη!
Διάλεξε το χαρακτήρα σου
και μπες στο κυνήγι της σπατάλης!

Ολα για τον κορονοϊό και τα παιδιά: Τι γίνεται με τα εμβόλια που χάθηκαν, ποια είναι επείγον να γίνουν

Από τις αρχές Μαρτίου που τα σχολεία έκλεισαν, οι μαθητές έχουν βρεθεί μπροστά σε μια εντελώς διαφορετική και πρωτόγνωρη πραγματικότητα.

Και μπορεί τα παιδιά γενικότερα να θεωρούνται οι «ανθεκτική» ομάδα ενώπιον του κορονοϊού, δεν παύουν, όμως, να έχουν τις δικές τους ανάγκες. Τι πρέπει να προσέξουμε σε σχέση με συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάζουν τα παιδιά, πως θα πρέπει να «διαχειριστούμε» μαζί τους τον ελεύθερο χρόνο, το φαγητό και τις συνήθειές τους, πως θα μπορέσουμε να τους χτίσουμε ένα καλό ανοσιοποιητικό και τι γίνεται με τον παιδικό εμβολιασμό τώρα που οι επισκέψεις στον παιδίατρο έχουν μειωθεί στο ελάχιστο; Για όλα αυτά απαντά στη HuffPost ο Γεώργιος Μουστάκας παιδίατρος ΕΔΟΕΑΠ και Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Εργαστήρια για παιδιά και εφήβους από τον Μικρό Νότο & το ΟpenTheater

Το OPENTHEATER και η θεατρική ομάδα ΜΙΚΡΟΣ ΝΟΤΟΣ ενώνουν τη γνώση και την εμπειρία τους και σε συνεργασία με το OPENSTUDIOPOST και τους ειδικευμένους συνεργάτες τους, δημιουργούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα πρωτότυπο εργαστήριο για παιδιά και εφήβους στον χώρο της μεταγλώττισης και του voiceacting.

Ισπανία : «Φυλακισμένα» παιδιά στο πιο αυστηρό lockdown της Ευρώπης

Μια εικόνα για τις συνέπειες του παρατεταμένου lockdown στην ψυχική υγεία των παιδιών δίνει η κατάσταση που επικρατεί στην Ισπανία.

Το lockdown στην Ισπανία ισχύει από τις 14 Μαρτίου, αλλά είναι αρκετά πιο αυστηρό σε σχέση με την Ελλάδα και άλλες χώρες. Οι πολίτες μπορούν να βγουν μόνο ένας ένας για να ψωνίσουν, να πάρουν φάρμακα και να βγάλουν βόλτα τον σκύλο τους.

Η Δανία άνοιξε τα σχολεία αλλά οι γονείς κρατούν τα παιδιά στο σπίτι

Μπορεί η Δανία να άνοιξε τα σχολεία της και τους παιδικούς σταθμούς στο πλαίσιο της άρσης του lockdown εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού, αλλά χιλιάδες γονείς αγνοούν τις προτροπές της κυβέρνησης και κρατούν τα παιδιά τους στο σπίτι. 

Η χώρα των 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει 7.711 κρούσματα και 355 θανάτους, και πολλοί είναι οι πολίτες που φοβούνται ότι η η χαλάρωση της καραντίνας από τις 14 Απριλίου, θα προκαλέσει ένα νέο κύμα έξαρσης μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Για την ώρα ο ρυθμός καταγραφής νέων κρουσμάτων πέφτει αλλά η άρση των απαγορεύσεων έχει υποδαυλίσει τον δημόσιο διάλογο για την ισορροπία ανάμεσα στην επανεκκίνηση της αγοράς και την προστασία του γενικού πληθυσμού με αιχμή την υγεία των μικρών παιδιών. 

Σήμερα γνωρίζουμε τα πουλιά και ακούμε πόσο όμορφα κελαηδά το καθένα καθε πρωί!



Αν ανοίξουμε το παράθυρο και παρατηρήσουμε τους ήχους προσεκτικά, κάθε πρωί που ξυπνάμε, θα διαπιστώσουμε ότι ακούμε κελαηδίσματα πουλιών -τι πουλιών, όμως; Αυτό έχει να κάνει με την ώρα που ξυπνάμε, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς, πριν την ανατολή του ήλιου, κάθε πρωί, συγκεκριμένα πουλιά πιάνουν το… τραγούδι!

Το dasarxeio.com δημοσίευσε πρόσφατα ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο με μια γερμανική εφαρμογή (το ρολόι των πουλιών του NABU*) που μας δίνει την δυνατότητα να γνωρίσουμε τα πολύ πρωινά πουλιά μέσα από το κελάηδισμά τους: Πόση ώρα πριν την ανατολή του ήλιου αρχίζει κάθε πουλί το τραγούδι του;

Πέθανε ο Gene Deitch, δημιουργός των «Τομ & Τζέρι» και «Ποπάι

πηγή: e-stage.gr
Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο Gene Deitch, βραβευμένος με Όσκαρ εικονογράφος, animator, κινηματογραφικός σκηνοθέτης και παραγωγός. 

Ο Τσέχος εκδότης του, Petr Himmel, είπε στο Associated Press, πως ο Deitch έφυγε από την ζωή ξαφνικά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, ενώ βρισκόταν στο διαμέρισμά του στην Πράγα, χωρίς να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνθήκες θανάτου. 

Τον παππού και τη γιαγιά μην ξεχνάτε όλοι σας. Ο κοροναϊός δεν θα νικήσει

Ακούμε πολύ συχνά τον τελευταίο μήνα από δικούς μας ανθρώπους, νέους στην ηλικία κατά κύριο λόγο να λένε: «Δεν αντέχω άλλο την καραντίνα. Δεν μπορώ να κάθομαι σπίτι όταν γυρίζω από τη δουλειά. Βαρέθηκα, θέλω να πάω στην ταβέρνα ή σε ένα μπαράκι».

Εύλογες αναγκαιότητες αλλά από ανθρώπους που φοβούνται λιγότερο, που βλέπουν καθημερινά κόσμο, που βγαίνουν έστω και για λίγο, που έχουν παιδιά ή φίλους για να μιλήσουν από κοντά ή μέσω διαδικτύου.

Άποψη: Ρέα Βιτάλη - Παιδιά «Πάσχα»

Πενήντα παιδιά αναχωρούσαν για Γερμανία. Πενήντα τραυματισμένες ψυχές είχαν επιτέλους συγκεκριμένο προορισμό. Τους περίμεναν κάποιοι, κάπου με χαρά. Κοντά τους ο Πρωθυπουργός της χώρας μας, εμφανώς αμήχανος. Ιστορίες παιδιών αδιανόητες 

Το Πάσχα ξεσέρνει ανάμεικτα συναισθήματα. Χαρμολύπη. Και η εικόνα των ασυνόδευτων παιδιών στην πίστα του αεροδρομίου να αποχαιρετούν ένα «άγνωστο», για να ταξιδέψουν σε ένα υποσχόμενο άγνωστο… Χαρμολύπη.