Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Κατασκευή: χριστουγεννιάτικο δέντρο από τσόχα



«Η Ρουτίνα» μια πολυβραβευμένη Ελληνική Ταινία μικρού μήκους για τον αυτισμό.

Η συμβίωση με τον Βαγγέλη, δεν είναι εύκολη. Η οικογένεια του προσπαθεί να μην διαταράξει την καθημερινότητά του, ώστε να τηρείται το πρόγραμμά του και να μην αλλάζει η ρουτίνα του. Από την άλλη πλευρά, οι έντονοι ρυθμοί της ζωής του Γιάννη δεν του αφήνουν περιθώρια για κατανόηση και ενσυναίσθηση. Ένα ξαφνικό γεγονός θα είναι ο συνδετικός κρίκος που θα ενώσει τους δυο ήρωές μας σε μια ταινία μικρού μήκους, που μας υπενθυμίζει πως όταν η αποδοχή υπερισχύει, η ζωή μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερη.

1o Δελτίο του Παρατηρητηρίου της ΕΣΑμεΑ: Μπροστά στην 3η Δεκέμβρη 2017, Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό στα άτομα με αναπηρία

• Τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους αναδεικνύονται με διαφορά οι φτωχότεροι μεταξύ των φτωχών
• Τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα είναι το 24,7% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω, δηλαδή 2.231.197 σε σύνολο 9.016.247, εκ των οποίων 1.014.177 άτομα με βαριά αναπηρία
• Τα επιδόματα αναπηρίας επανορθώνουν δεν εξαλείφουν τις οικονομικές ανισότητες
• 6 στους 10 πολίτες με σοβαρή αναπηρία από 16 έως 64 ετών βρίσκονται στο φάσμα της φτώχειας και του αποκλεισμού

Ξεκινάει η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ)

Ένα μεγάλο κενό στην μουσική εκπαίδευση στην Ελλάδα έρχεται να καλύψει η ίδρυση τηςΕλληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (ΕΛΣΟΝ) η οποία θα παρέχει, σε νέους Έλληνες μουσικούς 18-30 ετών, εκπαίδευση καθώς και πολύτιμη εμπειρία συνύπαρξης και συνεργασίας μέσα σε ένα μεγάλο μουσικό σύνολο όπως είναι μια ορχήστρα. 

Η Ελλάδα έχει το ευρωπαϊκό ρεκόρ στις κοινωνικές ανισότητες

Οι αρνητικές επιδόσεις οφείλονται σε λάθος επιλογές και τη διοικητική μετριότητα

Διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον την ετήσια έκθεση του γερμανικού ιδρύματος ερευνών Bertelsmann για την «κοινωνική δικαιοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Ειδικοί επιστήμονες αναλύουν την εξέλιξη μιας σειράς δεικτών που αφορούν την κοινωνική δικαιοσύνη και την κοινωνική ενσωμάτωση.

Επαναξιολογεί την εκπαίδευση στην Ελλάδα ο ΟΟΣΑ

Σε… επαναξιολόγηση από τους εκπροσώπους του διαγωνισμού PISA του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συγκρότησης και Ανάπτυξης) που γίνεται στις χώρες μέλη του κάθε τρία χρόνια για να μετρήσει τις επιδόσεις των 15χρονων μαθητών στην κατανόηση κειμένου, τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες, καλούνται σύντομα οι Έλληνες μαθητές.

Μη λέτε στα παιδιά ότι υπάρχει ο Άγιος Βασίλης!

Τα χριστουγεννιάτικα στολίδια και παιχνίδια κάνουν σταδιακά την εμφάνισή τους στα καταστήματα, καθώς πλησιάζουν οι γιορτές. 
Μαζί με αυτές, ο Άγιος Βασίλης ξεσκονίζει ήδη το θρυλικό έλκηθρο του για να αρχίσει τα πήγαινε-έλα στα σπίτια των ανθρώπων για άλλη μια χρονιά. Μήπως, όμως, φέτος θα έπρεπε να βρει κλειστές πόρτες ή μάλλον κλειστές καμινάδες;

Κι όμως τα παιδιά αναπτύσσουν φυλετικές προκαταλήψεις και μάλιστα από πολύ μικρή ηλικία

Παρουσιάζουν τα παιδιά από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής τους φυλετικές προτιμήσεις και προκαταλήψεις; Και όμως ναι. Μάλιστα τα παιδιά έχουν από πολύ μικρή ηλικία επίγνωση της φυλής και της διαφορετικότητας γι αυτό και παρεμβάσεις με στόχο τον περιορισμό των προκαταλήψεων δεν θα πρέπει να εστιάζουν σε λογικές που διαγράφουν την ίδια την ιδέα της ύπαρξης των διαφορετικών φυλών. 

Σαββατοκύριακο χωρίς διάβασμα

Ενα Σαββατοκύριακο «ελεύθερο μαθημάτων», δηλαδή χωρίς σχολικό διάβασμα, θα έχουν οι μαθητές των δημοτικών σχολείων από την επόμενη χρονιά. «Τσάντα στο σχολείο», λέγεται το σχετικό πρόγραμμα που ήδη έχει εφαρμοσθεί πιλοτικά σε 25 δημόσια δημοτικά σχολεία και από το 2018 θα επεκταθεί στα περίπου 4.400 δημοτικά της χώρας.

Γερμανοί μαθητές συμμετείχαν σε δράσεις με συμμαθητές τους από τα ΕΠΑ.Λ. Καβάλας

Το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Καβάλας φιλοξένησε Γερμανούς μαθητές και καθηγητές από την Τεχνική Επαγγελματική Σχολή Staatlishe Berufsschule Weilheim, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, που υλοποίησε με επιτυχία εργαστηριακά μαθήματα στην ειδικότητα των θερμοϋδραυλικών. Οι μαθητές παρακολούθησαν σε συνδιδασκαλία εργαστηριακά μαθήματα μαζί με μαθητές από τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) της Καβάλας.