Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

Διαδικτυακά ηλεκτρονικά παιχνίδια πολλών παικτών (multiplayer online video games) και παιδιά με δυσκολίες στον κοινωνικό τομέα: τι πρέπει να ξέρετε.

Παρατηρήσατε ποτέ ότι τα παιδιά που παίζουν διαδικτυακά ηλεκτρονικά παιχνίδια πολλών παικτών έχουν τη δική τους γλώσσα; Έχουν μάλιστα και τα δικά τους αστεία. Αυτή η μοναδική κουλτούρα μπορεί να είναι διασκεδαστική για πολλά παιδιά. Αλλά μπορεί να αποτελεί πρόκληση για τα παιδιά που δυσκολεύονται στον έλεγχο της παρορμητικότητάς τους, στην αυτορρύθμιση ή τις κοινωνικές δεξιότητες. Τα παιδιά αυτά όταν παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια με άλλα παιδιά έχουν τις ίδιες δυσκολίες που έχουν και στις κοινωνικές καταστάσεις της αληθινής ζωής. Διαβάστε πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να περιηγηθεί στον κόσμο των διαδικτυακών ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

ΥΠΑΙΘ: Ερωτήσεις-απαντήσεις για τη λειτουργία των σχολείων

Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και ποιοι λόγοι οδήγησαν στην απόφαση αυτή;

Τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά, δια ζώσης, τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων είναι καίριας σημασίας:
Πρώτα από όλα για το ίδιο το εκπαιδευτικό έργο – τίποτε δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία.
Για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών μας, τα οποία είναι πολύ σημαντικό να λειτουργούν στο φυσικό τους χώρο, με τους συμμαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους.

Clear Sky: Η ταινία για τα στερεότυπα σε ένα σχολείο της Αθήνας

Σε ένα δημοτικό σχολείο της Αθήνας τρία παιδιά, ένα με αυτισμό, ένα με ΔΕΠΥ και ένα προσφυγόπουλο παλεύουν ενάντια στα στερεότυπα. Θα μπορέσουν οι δασκάλες τους να μεγαλώσουν τον χώρο που πιστεύουν ότι αναλογεί στους μαθητές τους υπερβαίνοντας τα όρια του σχολείου; Αυτό είναι εν ολίγοις το σενάρια στην ταινία μικρού μήκους Clear Sky.

Μουσείο της ΤτΕ. «Οικονομία και Κλίμα: Handle with care»

Η πρώτη ανάρτηση του έτους στο blog του περιοδικού ΞΕΝΟΦΩΝ έχουμε επιλέξει να είναι η νέα περιοδική έκθεση του Μουσείου της Τράπεζας της Ελλάδος με θέμα: «Οικονομία και Κλίμα: Handle with care». Πρόκειται για μία εξαιρετική εκπαιδευτική πρόταση που μπορεί κάθε οικονομολόγος εκπαιδευτικός να αξιοποιήσει είτε διδάσκει στο Γυμνάσιο είτε στο Λύκειο. Στόχος της έκθεσης είναι να περιγράψει και να αναλύσει τις οικονομικές συνέπειες αλλά και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και να προβληματίσει για την χάραξη των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών πολιτικών που πρέπει να υιοθετηθούν.

Σε λειτουργία η ηλεκτρονική αίτηση για το νέο επίδομα γονικής άδειας

Ενεργοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022, η ηλεκτρονική αίτηση για την επιδότηση της γονικής άδειας του νόμου 4808/2021 για την «Προστασία της Εργασίας» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου (www.gov.gr), με κωδικούς TAXISnet ή ΟΑΕΔ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/epidoma-gonikes-adeias. Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Αποζημιώσεις και παροχές → Επίδομα γονικής άδειας.

Μεξικό: 17χρονη ανέπτυξε εφαρμογή για κωφούς, για να βοηθήσει την αδερφή της

Η Εστρέγια Σαλαζάρ, μια 17χρονη επιστήμονας από μια μικρή πόλη κοντά στην Πόλη του Μεξικού, εμπνεύστηκε από την αδερφή της για να αναπτύξει μια εφαρμογή για να βοηθήσει τους κωφούς και βαρήκοους Μεξικανούς να επικοινωνούν πιο εύκολα.

Η μεγαλύτερη αδερφή της Σαλαζάρ, η Πέρλα, γεννήθηκε με μια σπάνια διαταραχή που επηρεάζει την κινητικότητα και την ακοή και ονομάζεται σύνδρομο MERRF. Η 25χρονη Πέρλα έχει υποβληθεί σε σχεδόν δώδεκα χειρουργικές επεμβάσεις, ακολουθούμενες από χρόνια φυσικοθεραπείας. Δυστυχώς, ακόμη και έτσι, μια σχολή νοηματικής γλώσσας της είπε ότι δεν θα μπορούσε να μάθει τη γλώσσα, λόγω της πολύ δύσκολης κατάστασής της.

Ένας εκδοτικός οίκος χαρίζει βιβλία σε παιδιά


Σχολεία – Aρχισε η διάθεση των self test – Τα βήματα για την επιστροφή στα θρανία

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης για επαναλειτουργία των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου. Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα γυρίσουν στα μαθήματα με διαφορετικό πρωτόκολλο, που περιλαμβάνει αυξημένο testing. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι αντιδράσεις από ειδικούς και τις ομοσπονδίες εκπαιδευτικών που ζητούν από την κυβέρνηση να άρει το μέτρο του 50 συν 1 σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος.

Οδηγήστε τα παιδιά σας να κάνουν υγιεινές επιλογές

Μία από τις κύριες αρμοδιότητες της οικογένειας είναι η εκπαίδευση των παιδιών προς τις σωστές επιλογές, ώστε να εξελιχθούν σε υγιείς, ανεξάρτητους ενήλικες. Ο καλύτερος τρόπος για να το καταφέρετε είναι φυσικά η διδασκαλία μέσω της μίμησης.

Το ΚΕΑΤ τυπώνει σε γραφή Braille τη «Σχεδία»

Το ΚΕΑΤ εκτύπωσε στο σύστημα Braille μια πληθώρα εντύπων. Το περιοδικό δρόμου «Σχεδία», το πρόγραμμα του φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το πρόγραμμα των ταινιών του 64ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ο τουριστικός οδηγός της Σκοπέλου, είναι μόνο κάποια από αυτά