Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Βιβλιοκριτική: "Το αυγό της Έχιδνας"

O Στέφανος είναι 18 χρονών, γεμάτος όνειρα για το μέλλον και ενθουσιασμό για τη ζωή. Κανείς όμως δεν τον έχει προειδοποιήσει για τις κακοτοπιές που μπορεί να συναντήσει, κανείς δεν του έχει πει ότι ακόμα και ο έρωτας, η ομορφότερη εμπειρία της νιότης, μπορεί να είναι επικίνδυνος, αν δεν ξέρεις να προφυλαχτείς από τον κίνδυνο της εποχής μας - το AIDS. Και ο Στέφανος θα κάνει το μοιραίο λάθος. H ζωή του τώρα απειλείται. Πόσο άραγε θα τον βοηθήσει η συμπαράσταση της Όλγας, της φίλης του; Και πόσο θα βοηθήσουν το μικρό του αδελφό, τον 14χρονο Αργύρη, τα όσα ο Στέφανος του διηγείται σ' αυτό το βιβλίο; O Αργύρης δεν πρέπει να κάνει το ίδιο λάθος όταν μεγαλώσει. O Αργύρης πρέπει να σωθεί. Γιατί τώρα θα ξέρει.

Νευροεπιστήμη - Μαθηματικά: Δεν γεννιούνται όλα τα παιδιά με το ίδιο μαθηματικό μυαλό

Η ιδιαίτερη μαθηματική ικανότητα είναι κάτι με το οποίο εν μέρει γεννιέται κανείς, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που επιβεβαιώνει αυτό που πολλοί ανέκαθεν υποψιάζονταν: ότι τα μαθηματικά «μυαλά», σε ένα βαθμό τουλάχιστον, είναι έμφυτα.

5 πράγματα που πρέπει να αναρωτηθούμε πριν μαλώσουμε το παιδί μας

Κανένας γονιός δεν θέλει να βάζει τις φωνές, να απειλεί ή να στέλνει το παιδί του τιμωρία. Μερικές φορές όμως δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά, ενώ παράλληλα είναι δική του υποχρέωση να δείξει στο παιδί με σαφή τρόπο ποιες συμπεριφορές είναι αποδεκτές και ποιες όχι. Ωστόσο, καλό θα ήταν πριν πάρετε την απόφαση να επιβάλλετε κάποιου είδους «πειθαρχία» ή να φέρετε το παιδί σας αντιμέτωπο με τις συνέπειες της πράξης του να αναρωτηθείτε; 

Eίσαι νέος; Κάνε γυμναστική να δεις καλό (και στις σχολικές επιδόσεις)

Καλύτερες σχολικές επιδόσεις έχουν οι νέοι που ασκούνται τακτικά, σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που έρχεται να επιβεβαιώσει την αρχαιοελληνική πεποίθηση «νους υγιής εν σώματι υγιεί». Η μελέτη έδειξε ότι η άσκηση συνδέεται με καλύτερους βαθμούς τόσο στα θεωρητικά μαθήματα (γλώσσα), όσο και στα θετικά (μαθηματικά, φυσική κ.α.) και μάλιστα σε βάθος χρόνου. 

Ο ήλιος δρα ευεργετικά για τα υπερκινητικά παιδιά

Οι περιοχές με μεγαλύτερη ηλιοφάνεια εμφανίζουν μικρότερα ποσοστά παιδιών με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ/Υ), σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

Το ξύλο κάνει επιθετικά τα παιδιά

Το γνωμικό «η βία γεννά βία» επιβεβαιώνει μία νέα μελέτη που έδειξε ότι το έστω και περιστασιακό ξύλο όχι μόνο δεν συνετίζει τα παιδιά, αλλά τα κάνει πιο επιθετικά και ατίθασα.

Η μελέτη βασίσθηκε σε σχεδόν 1.900 παιδιά από 20 πόλεις των ΗΠΑ, τα οποία γεννήθηκαν την περίοδο 1998-2000.

Στο φως και άλλα μυστικά του εγκεφάλου του Αϊνστάιν

Η μεγαλοφυΐα του Αλβέρτου Αϊνστάιν, πέρα από τον θαυμασμό που προκαλεί, έχει προβληματίσει πολλούς, επιστήμονες και μη, οι οποίοι ψάχνουν να βρουν την «πηγή» της. Για τους μη επιστήμονες η συζήτηση είναι καθαρά θεωρητική, οι ειδικοί όμως μπορούν να προχωρήσουν από τη θεωρία στην... πράξη εξετάζοντας τον εγκέφαλο του μεγάλου φυσικού για να βρουν τι ήταν εκείνο που τον έκανε ξεχωριστό. Η τελευταία μελέτη του είδους έρχεται από την Κίνα και διαπιστώνει πως τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου του Αϊνστάιν ήταν καλύτερα συνδεδεμένα από ό,τι αυτά του μέσου ανθρώπου.

Με υπογραφή γονέων η απαλλαγή από τα Θρησκευτικά

Στο περιθώριο της συζήτησης που προκλήθηκε προ μηνός για το μάθημα των Θρησκευτικών και το αν θα έπρεπε να επικρατήσει η θρησκειολογική προσέγγιση, όπως υποστήριξαν βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ, ή η ομολογιακή (κατηχητική), η οποία ισχύει σήμερα, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε αλλαγή του τρόπου απαλλαγής από το μάθημα για τα παιδιά όλων των βαθμίδων.

Pandora Team: Τα τρομερά παιδιά του ΑΠΘ

Το ραντεβού μας έχει οριστεί λίγες εβδομάδες μετά την ανακοίνωση του Α.Π.Θ. για τον άμεσο κίνδυνο της λειτουργίας του. Ο Κωνσταντίνος Τσουράπας και η υπόλοιπη ομάδα της Pandora έχουν γνωρίσει από πρώτο χέρι την κατάσταση που επικρατεί στους διαδρόμους και τα εργαστήρια του Αριστοτελείου. Παρόλ' αυτά πριν από λίγο καιρό έφεραν το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας στη 2η θέση του Παγκοσμίου Διαγωνισμού RobocupRescue 2013. Το Αϊντχόφεν της Ολλανδίας υποκλίθηκε στους Έλληνες. 

Πρόσωπο: Κωνσταντίνος Νικολαντωνάκης

«…Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε στον αθλητισμό με ΑΜΕΑ είναι όλοι μας να υποστηρίξουμε το άτομο να κινητοποιήσει και να αναπτύξει ισόρροπα και ισότιμα τις ιδιαίτερες δυνατότητες και ικανότητές του…» Κωνσταντίνος Νικολαντωνάκης, Προπονητής ΑΜΕΑ

Συνέντευξη Ματθαίος Φραντζεσκάκης

Επιδόματα τέλος για όσους γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο

Νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα διακοπούν τα προνοιακά επιδόματα για παιδιά που δεν λαμβάνουν τη στοιχειώδη εκπαίδευση, προανήγγειλε ο ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, μιλώντας στο περιθώριο της εκδήλωσης του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την παρουσίαση της καινοτόμου υπηρεσίας ΣΥΣΠΕΑΠ (Σύστημα Συλλογής Παραγωγής Εμπλουτισμού και Αξιοποίησης Περιεχομένου).

Tips για να περιορίσετε τα γλυκά στα παιδιά

Τα παιδιά σας καλό θα είναι να καταναλώνουν κάποιο μικρό γλυκό το πολύ μέχρι 2 φορές/εβδομάδα σαν επιδόρπιο μετά το φαγητό και όχι στη θέση κάποιου άλλου γεύματος! Το γλυκό δηλαδή θα είναι κάτι έξτρα, δεν θα αντικαταστήσει κάποιο γεύμα της ημέρας (πχ βραδυνό)!

«Ανοιξαν» οι υποτροφίες του Ιδρύματος FULBRIGHT

Τα προγράμματα που είναι διαθέσιμα για τους Ελληνες υποψηφίους από το Ιδρυμα FULBRIGHT είναι τα εξής:

Web Nτοκιμαντέρ για Έλληνες και Τούρκους στη Λάμψακο

Την ιστορία προσφύγων, Ελλήνων και Τούρκων, αφηγείται μέσα από 50 βίντεο μικρού μήκους το διαδικτυακό ντοκιμαντέρ «Νέα Ζωή» που αναρτήθηκε πριν από λίγες ημέρες σε διαδραστική ιστοσελίδα και αφορά τη Λάμψακο, ένα χωριό σε δύο εκδοχές, την αρχαία στην Τουρκία και τη νέα στην Εύβοια.