Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Βιβλιοκριτική: Γκρούσαμ Γκρέιντζ

Το «Γκρούσαμ Γκρέιντζ» αποτελεί ένα πραγματικά ιδιαίτερο βιβλίο. Είναι από εκείνα τα βιβλία που ή θα τα λατρέψεις για την αντισυμβατικότητα και το μακάβριο χιούμορ τους ή θα τα χαρακτηρίσεις ως κακόγουστες απομιμήσεις αμερικάνικων ταινιών τρόμου που περνούν αμφιλεγόμενα μηνύματα στα παιδιά και τους νέους. 

Οι πρώτες σελίδες όπου παρουσιάζεται η οικογένεια του πρωταγωνιστή θυμίζει πολύ την αμερικάνικη κινηματογραφική παραγωγή «Οικογένεια Άνταμς», όπου το λογικό και καθημερινό πρόγραμμα μπερδεύεται με το υπερβολικό και το αδύνατο, βγάζοντας γέλιο σε πολλά σημεία. 

Προβολή: “Ο πίνακας”

Στο πλαίσιο της “Ημέρας Γαλλοφωνίας” του 55ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και το γαλλόφωνο κανάλι TV5MONDE προσκαλούν τους μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην προβολή της ταινίας

“Ο πίνακας” (2011) του Ζαν-Φρανσουά Λαγκυονί

Γιατί βλέπουμε εφιάλτες;

  • Γράφει ο Θεόδουλος Γεωργιάδης στο pathfinder
    Σημαντικά περισσότερους εφιάλτες βιώνουν οι τυφλοί άνθρωποι, σε σχέση με τα άτομα που έχουν πλήρη όραση και εκείνους που έχουν τυφλωθεί αργότερα στη ζωή, δείχνει νέα μελέτη από Δανούς επιστήμονες, η οποία παρέχει στοιχεία γύρω από το τι ονειρεύονται οι τυφλοί άνθρωποι, επιχειρώντας -παράλληλα- να απαντήσει στο ερώτημα "γιατί έχουμε εφιάλτες;".

Ανακαλύφθηκαν γονίδια που σχετίζονται με τον αυτισμό

Οι επιστήμονες αναμένουν ότι θα βρουν και πολλά άλλα «ένοχα» γονίδια στο μέλλον. Όσο περισσότερο φωτίζεται το γενετικό υπόβαθρο του αυτισμού, για τον οποίο μέχρι σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για νέα διαγνωστικά τεστ και νέα φάρμακα.

Λιγότερη ύλη, καλύτερη προετοιμασία στο Δημοτικό

Μείωση των αντικειμένων που διδάσκονται στα δημοτικά αλλά και μειωμένη ύλη στα βασικά μαθήματα, σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα «μελέτης» των μαθητών στο σχολείο ώστε να έχουν προετοιμαστεί σωστά όταν έχουν πλέον επιστρέψει στο σπίτι και να μην έχουν επιπλέον φόρτο εργασίας, μελετούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας στο πλαίσιο των αλλαγών που θα γίνουν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας.

Πώς να κρυφτείς απ' τα παιδιά: Η κρίση μέσα από τα μάτια μαθητών του Δημοτικού

Η πιο καθαρή ματιά, αυτή των παιδικών χρόνων, δίνει συγκλονιστικές απαντήσεις στην κρίση που βιώνει η χώρα την τελευταία πενταετία. Μαθητές της Ε' και της ΣΤ' Δημοτικού από τρία σχολεία της Θεσσαλονίκης απάντησαν γραπτώς σε ερωτηματολόγιο πώς αντιλαμβάνονται την οικονομική κρίση.