Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

5 δημοφιλείς πεποιθήσεις στην εκπαίδευση που δεν υποστηρίζονται από τα ερευνητικά δεδομένα.


Αλλάζοντας αυτές τις κοινές παρανοήσεις μπορούμε να μετατρέψουμε αμφίβολες στρατηγικές σε παραγωγικά μαθήματα, σύμφωνα με τις έρευνες.

Φάσμα αυτισμού: Οι διατροφικές συνήθειες της γυναίκας που συνιστάται να ελεγχθούν – Οι ειδικοί διευκρινίζουν

Μια νέα σύσταση απευθύνουν οι επιστήμονες στις έγκυες γυναίκες που θέλουν να φέρουν στον κόσμο υγιή παιδιά. Συγκεκριμένα, νέα μελέτη τάσσεται υπέρ του περιορισμού της κατανάλωσης καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς τα ευρήματά της την συνδέουν με αυξημένο κίνδυνο αυτισμού. Τα σχετικά συμπεράσματα δημοσιεύονται στο Ecotoxicology and Environmental Safety.

Γιατί τα παιδιά δεν διαβάζουν βιβλία – 4 Έλληνες συγγραφείς μιλούν στο ΒΗΜΑ

"Διασχίστε τις θάλασσες με τα φτερά της φαντασίας!" προτρέπει το μήνυμα της διεθνούς οργάνωσης βιβλίων για τη Νεότητα (IBBY) για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου για το 2024, γραμμένο από την συγγραφέα Ίκο Καντόνο σε μετάφραση στα ελληνικά της αναγνωρισμένης Ελληνίδας συγγραφέως Λότης Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου. «Οι ιστορίες ταξιδεύουν πάνω στα σύννεφα, λαχταρώντας ν’ ακούσουν το χαρούμενο χτύπημα της καρδιάς σας.» λέει στους μικρούς (και μεγάλους) φίλους του παιδικού βιβλίου η Γιαπωνέζα συγγραφέας, υπογραμμίζοντας τη δύναμη του γραπτού λόγου να ταξιδεύει τους αναγνώστες ελεύθερα διευρύνοντας τους ορίζοντες των παιδιών.

Παιδί: Οι ξένες γλώσσες είναι «επένδυση» για την υγεία του

Όσο νωρίτερα μαθαίνει κανείς μια δεύτερη γλώσσα, τόσο μεγαλύτερο είναι το γνωστικό απόθεμα που έχει για την προστασία των κοινωνικών γνωστικών διεργασιών από τις επιπτώσεις της γήρανσης.

Κακομαθαίνει ένα μωρό όταν το έχουμε συνέχεια αγκαλιά; Οι ειδικοί λένε όχι

Ένας γονιός μπορεί σίγουρα να κακομάθει με διάφορους τρόπους το δεκάχρονο ή δεκαπεντάχρονο παιδί του. Παρά την αντίθετη επικρατούσα άποψη, όμως, δεν μπορεί να συμβεί το ίδιο όταν το παιδί του είναι νεογέννητο.

Γιατί τα παιδιά που έχουν κατοικίδιο τα πάνε καλύτερα στο σχολείο

Σύμφωνα με έρευνες τα παιδιά έχουν πολλαπλά οφέλη-τόσο ψυχικά όσο και σωματικά- όταν ζουν με ένα κατοικίδιο στο σπίτι. Ένα από τα συμπεράσματα αυτών των ερευνών είναι το ότι τα παιδιά αυτά τα πάνε και καλύτερα στο σχολείο. Έχουν καλύτερη απόδοση και φέρνουν σπίτι καλύτερους βαθμούς.

Είμαι ο Γιώργος. Νέος μπαμπάς. Νέος και μπαμπάς

«Πώς νιώθεις τώρα που έγινες μπαμπάς;», ρωτούν όλοι από τη στιγμή που ο γιος μου ήρθε στον κόσμο. Το ρωτούσαν και πριν, βέβαια: «Πώς νιώθεις που θα γίνεις μπαμπάς;». Ως τότε απαντούσα με ένα πλατύ χαμόγελο, λέγοντας πως είμαι ευτυχής και ανυπόμονος. Από την ημέρα που γεννήθηκε το παιδί μου, όμως, η απάντηση στην ερώτηση αυτή άλλαξε. «Είναι πολύ δύσκολο και υπέροχο», απαντώ. Με αυτήν τη σειρά.

Στον «πάγο» οι διορισμοί στα σχολεία

Ξεπερνούν τις 120.000 οι αδιόριστοι πτυχιούχοι νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, φιλόλογοι, φυσικοί (το σύνολο των ειδικοτήτων είναι περίπου 80), πολλοί εκ των οποίων είναι κάτω των 35 ετών. Ωστόσο θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον μία τριετία για να διεκδικήσουν μια μόνιμη θέση στη δημόσια εκπαίδευση μέσω ενός διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Παρότι η κυβέρνηση της Ν.∆. εδώ και καιρό έχει ανοίξει τη συζήτηση για αλλαγή του τρόπου διορισμού των εκπαιδευτικών, θέτοντας ως βασικό κριτήριο την επιτυχία σε γραπτές εξετάσεις του ΑΣΕΠ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» ο επόμενος διαγωνισμός αναβάλλεται για το τέλος της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας.

Χαλκιδική: Δεντροφύτευση στην κατασκήνωση του ΑΠΘ στο Ποσείδι από μαθητές και μαθήτριες δημοτικών σχολείων

Περισσότερα από 150 δέντρα φυτεύτηκαν στην κατασκήνωση του ΑΠΘ στο Ποσείδι Χαλκιδικής από μαθητές και μαθήτριες των τάξεων Δ', Ε' και Στ' των δημοτικών σχολείων Καλάνδρας και Φούρκας Χαλκιδικής. Η δράση έγινε σε συντονισμό με το δασαρχείο Κασσάνδρας και την αρμόδια αντιδημαρχία του δήμου Κασσάνδρας.