Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Χριστουγεννιάτικες κατασκευές με LEGO

 

Αναλυτικές οδηγίες για τις κατασκευές μπορείτε να βρείτε εδώ.


Τα μέτρα που ισχύουν από τη Δευτέρα σε σχολεία και πανεπιστήμια

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση για τα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 06:00».

Συλλέγουν στοιχεία από παιδιά κι εφήβους!

Το Facebook και το Instagram συγκεντρώνουν στοιχεία για νέους κάτω των 18 ετών χρησιμοποιώντας λογισμικό που καταγράφει τις διαδικτυακές δραστηριότητες των χρηστών, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μητρική εταιρεία των δύο εταιρειών είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο ότι θα επιτρέπει σε διαφημιστές να στοχεύουν νεαρούς χρήστες βάσει τριών κατηγοριών μόνο – ηλικία, φύλο και τοποθεσία – αντί για ένα ευρύ φάσμα επιλογών, μεταξύ των οποίων και τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα. Ομως έρευνα έδειξε ότι το Facebook και το Instagram συνεχίζουν τη χρήση του λογισμικού, γνωστού ως conversion API, το οποίο συγκεντρώνει πληροφορίες για όλες τις κινήσεις των εφήβων στο Διαδίκτυο.

i-Teacher: Αναρτήθηκε το 31ο τεύχος

Αναρτήθηκε το 31ο τεύχος του διαδικτυακού εκπαιδευτικού περιοδικού i-Teacher. Διατίθεται ελεύθερα για μεταφόρτωση, στη διεύθυνση http://i-teacher.net

Ορισμένα από τα θέματα του τρέχοντος τεύχους είναι τα εξής:
  • Η Επαυξημένη Πραγματικότητα στην εκπαίδευση ως μέσο κατάκτησης γνώσης και καλλιέργειας θετικού μαθησιακού κλίματος
  • Αναπτυξιακή διαταραχή συντονισμού. Αιτίες, χαρακτηριστικά και υποστήριξη

Ποινή έως 3 χρόνια φυλάκιση για γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στα σχολεία – Εντός της εβδομάδας η ρύθμιση

Με αφορμή την άρνηση γονέων με πρόσχημα την πανδημία να στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία, που συνεχώς αυξάνεται, τα συναρμόδια υπουργεία επαναφέρουν την διάταξη στον Ποινικό Κώδικα με ποινικές κυρώσεις εναντίον τους. Τι θα λέει η ρύθμιση.

Σε πλημμέλημα που θα τιμωρείται με φυλάκιση έως 3 χρόνια μετατρέπεται η άρνηση των γονέων να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Παιδείας με νομοθετική ρύθμιση που θα εισαχθεί πιθανότατα εντός της εβδομάδας, επαναφέρουν την ποινική κύρωση για τους γονείς που αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους (εν προκειμένω με πρόσχημα την πανδημία) στο σχολείο, η οποία καταργήθηκε στον νέο Ποινικό Κώδικα του 2019 ως πταίσμα. Η μορφή του αδικήματος λοιπόν θα είναι ελαφρύ πλημμέλημα και είναι η αυστηρότερη αντιμετώπιση του θέματος που υπήρξε ποτέ.

Νόμος-σκούπα για τα ΑΕΙ: Το πανεπιστήμιο του 2030

Νέος νόμος-πλαίσιο σχεδιάζεται για τα πανεπιστήμια, με τον οποίο η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα κλείσει τον κύκλο των μεταρρυθμίσεων και στις τρεις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Ο νόμος θα μεταβάλει άρδην το τοπίο στα ΑΕΙ, καθώς προγραμματίζονται αλλαγές στα προγράμματα σπουδών, στην εκλογή των διδασκόντων, στη διοίκηση των ιδρυμάτων.

Σεμινάριο: «Πολίτες διαφορετικοί αλλά ισότιμοι: ελεύθερη πρόσβαση στον πολιτισμό για όλους/ες»

Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της ΔΑΜΕΕΠ στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης ΑμεΑ 2021-2023, διοργανώνει επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο «Πολίτες διαφορετικοί αλλά ισότιμοι: ελεύθερη πρόσβαση στον πολιτισμό για όλους/ες» (25-26 Νοεμβρίου 2021). Το σεμινάριο, το πρώτο της τριετίας, θα διεξαχθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης - το οποίο, με αφορμή το Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2021-2023, σχεδίασε και υλοποίησε ειδική δράση για άτομα με προβλήματα όρασης- και απευθύνεται σε υπαλλήλους από τις έξι Υπηρεσίες της ΠΕ Θεσσαλονίκης.

Αναδοχή παιδιών: Ενήλικοι από 25 ως 75 ετών μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη

Σήμερα, Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021, τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού και ως ύψιστο δικαίωμα, για πολλά παιδιά, αναδεικνύεται το ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον. Σύμφωνα με στοιχεία από τα Παιδικά Χωριά SOS, το 80% των παιδιών τα οποία για σοβαρούς λόγους δεν μπορούν να ζήσουν με τις οικογένειές τους, καταλήγουν σε ιδρύματα. Η Ελλάδα μέσω του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Εγγύηση για το Παιδί (Child Guarantee) προωθεί την αναδοχή και την αποϊδρυματοποίηση.

Ιράκ: Μητέρα προσέφυγε στα δικαστήρια για να ακυρώσει τον γάμο της 12χρονης κόρης της -Έπεσε θύμα βιασμού

Ιρακινό δικαστήριο ανέβαλε σήμερα την ακροαματική διαδικασία για να μην επιτραπεί σε έναν άνδρα να επισημοποιήσει τον θρησκευτικό γάμο του με μια 12χρονη, μια υπόθεση που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στη χώρα.

Λάρισα: 35 μαθητές κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά λόγω «αρνητών» γονέων

Τριάντα πέντε μαθητές κινδυνεύουν, στη Λάρισα, να χάσουν την σχολική χρονιά λόγω της άρνησης των γονέων τους να τα στχείλουν στα σχολεία.

Συμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιοποίησε ο ΣΚΑΪ, οι γονείς των παιδιών αυτών φαίνεται να αρνούνται να τα στείλουν στο σχολείο, μη αποδεχόμενοι το υγειονομικό πρωτόκολλο που ισχύει στις εκπαιδευτικές δομές.

Τα δικά σας βιβλία θα παρηγορούν ασθενείς στο ΠΓΝΑ! - Δώρισε και εσύ ένα βιβλίο

Το ΠΓΝΑ με την δική σας βοήθεια ίσως μετατρεπεί σε ένα μικρό "στέκι φιλανγνωσίας" καθώς η ομάδα "Φίλοι Π.Ν. Αλεξάνδρούπολης", αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια όμορφη δράση για τους ανθρώπους που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Σκοπός της ομάδας είναι να δημιουργηθεί μια φορητή δανειστική βιβλιοθήκη, εντός του νοσοκομείου με σκοπό, οι ασθενείς μιας και αδυνατούν να έχουν επαφή με την έξω ζωή τους να μπορούν να διαβάζουν ένα βιβλίο για να περνά όσο γίνεται πιο ευχάριστα η ώρα τους.