Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Όταν ο θυμός του εξουδετερώνει τη λογική – και την αγάπη.

Το παιδί σας πρέπει να εκφράζει τον θυμό του. Το χρειάζεται. Είναι υγιεινό και καθαρτικό. «Αλλά αυτό το συναίσθημα πρέπει να είναι σαν το φτέρνισμα: να καθαρίζει τα περάσματα και να τελειώνει» λέει ο Dr. Ned Hallowell. Δείτε μερικές από τις τεχνικές διαχείρισης θυμού που προτείνει για παιδιά που έχουν έντονα συναισθήματα (και αντιδράσεις). 

Πώς να μάθουμε στα παιδιά σωστούς τρόπους

Κάθε γονιός θέλει το παιδί του να είναι ευγενικό. Με όλες τις ευθύνες όμως που έχουν ήδη οι γονείς σε καθημερινή βάση, το να διδάξουν στα παιδιά τους τι είναι σωστό και τι λάθος και πώς να συμπεριφέρονται σωστά, μερικές φορές μένει κάπως πίσω. Έτσι, πολλοί γονείς αισθάνονται σοκαρισμένοι και ντροπιασμένοι μπροστά σε άλλους ενήλικες όταν τα παιδί τους παρουσιάζει άσχημη συμπεριφορά.

Μια βιβλιοθήκη χρειάζεται τη βοήθειά μας

Μια τυχαία κοινοποίηση ενός -τελικά- πολύ σημαντικού ποστ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έφερε την Κόκκινη Αλεπού σε επαφή με έναν άνθρωπο που αγαπά πολύ τα βιβλία και τα παιδιά και που προσπαθεί εδώ και αρκετό καιρό να στήσει μια καινούργια δανειστική βιβλιοθήκη. Οχι σε ένα σχολείο ή σε έναν χώρο δημιουργικής απασχόλησης, αλλά σε ένα δικαστηρίο. Ενα δικαστήριο ανηλίκων. Η κ. Αγγελική Ρουμελιώτου είναι Επιμελήτρια Aνηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής Δικαστηρίου Καλαμάτας και της ζητήσαμε να μας εξηγήσει τι είναι αυτή η νέα βιβλιοθήκη που έχουν ήδη ξεκινήσει να στήνουν, σε ποιους απευθύνεται και σε τι αποσκοπεί. 

Οι συχνότερες διαταραχές ύπνου στην παιδική ηλικία

Οι διαταραχές ύπνου στην παιδική ηλικία μπορεί να τρομάζουν πολλούς γονείς, όμως πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψιν ότι πρόκειται για συνήθεις καταστάσεις, οι οποίες κατά κανόνα δε χρειάζονται φαρμακευτική θεραπεία. 

Σχολή Τυφλών: Χρειάζεται τη στήριξη του δήμου για την ανακατασκευή της παιδικής χαράς

Την παιδική… χαρά τους αναζητούν τα παιδιά του ειδικού και του ολοήμερου σχολείου της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης καθώς και της γύρω περιοχής, αφού τα τελευταία δύο χρόνια λόγω προβλημάτων δεν λειτουργεί. Αυτό που επιθυμούν τόσα τα ίδια όσο και οι άνθρωποι της Σχολής είναι η άμεση ανακατασκευή της ώστε και πάλι να αποτελέσει ένα πάρκο ανεμελιάς, χαράς και παιχνιδιού.

Τα γαλακτοκομικά δεν προκαλούν παιδική παχυσαρκία

Το γάλα και τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί και το γιαούρτι, δεν ευθύνονται για την παιδική παχυσαρκία, σύμφωνα με διεθνή μελέτη με επικεφαλής Έλληνα ερευνητή.

Η μετα-ανάλυση, που παρουσιάσθηκε στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στη Βιέννη, αξιολόγησε 95 συνολικά έρευνες των τελευταίων τριών δεκαετιών πάνω στη σχέση γαλακτοκομικών και βάρους των παιδιών, οι οποίες αφορούσαν πάνω από 203.000 άτομα.

Νέο ερευνητικό πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη αποτελεσματικών παρεμβάσεων για παιδιά με DLD

Σε μια μέση τάξη 30 μαθητών νηπιαγωγείου, περίπου δύο αντιμετωπίζουν αναπτυξιακή γλωσσική διαταραχή, που σημαίνει ότι μαθαίνουν λέξεις πιο αργά από τους συνομηλίκους τους. Ενώ το DLD (Developmental Language Disorder) Διαταραχή γλωσσικής ανάπτυξης, είναι εξίσου συνηθισμένο με τη δυσλεξία ή την ADHD (μια κοινή διαταραχή που επηρεάζει την εστίαση, τον αυτοέλεγχο και άλλες δεξιότητες σημαντικές στην καθημερινή ζωή), λιγότεροι άνθρωποι έχουν ακούσει για τη διαταραχή αυτή και ακόμα λιγότερη έρευνα και χρηματοδότηση πηγαίνουν στην ανάπτυξη αποτελεσματικών παρεμβάσεων.

Όλα όσα χρήσιμα μαθαίνεις στη σχολική εκδρομή του παιδιού

Αν το σχολείο του παιδιού σας διοργανώσει εκδρομή και με τους γονείς, τότε έχετε να μάθετε αρκετά…

Κι ενδεχομένως, δεν έχετε φανταστεί. Πολλά σχολεία, λίγο πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς, διοργανώνουν εκδρομή, όπου συμμετέχουν και οι γονείς. Και είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξεφύγετε από την καθημερινότητά σας, να περάσετε χρόνο με το παιδί σας, να διασκεδάσετε και να έρθετε κοντά και με τους υπόλοιπους γονείς.

Πιο χαμηλά ο πήχυς της μάθησης στο σχολείο

Τα μαθήματα για το σχολικό έτος ολοκληρώθηκαν, όμως οι ενδοσχολικές εξετάσεις είναι... παιχνιδάκι. Η διαδρομή των μαθητών στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι ανεμπόδιστη, καθώς ο πήχυς της προαγωγής ή απόλυσης έχει χαμηλώσει ιδιαίτερα. Ενας μαθητής μπορεί να προαχθεί ακόμη και με βαθμούς κάτω από τη βάση σε κρίσιμα μαθήματα, ενώ οι ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας την τελευταία τριετία έχουν μειώσει τα υπό εξέταση μαθήματα στο τέλος της σχολικής χρονιάς στο γυμνάσιο. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εξετάζει τη μείωση των υπό εξέταση μαθημάτων στο τέλος της χρονιάς και για την Α΄ και Β΄ του Λυκείου.

Πανελλαδικές: Ποιες είναι οι προτιμήσεις των υποψηφίων

Πριν από λίγες ημέρες, δόθηκαν στο φως της δημοσιότητας τα φετινά μηχανογραφικά δελτία, στα οποία αποτυπώνονται οι αλλαγές στα επιστημονικά πεδία, με την κατάργηση εκείνου των παιδαγωγικών επιστημών και στις σχολές και τα τμήματα, αφού δεν υπάρχουν πια εκείνα των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, αλλά του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Η ανακοίνωση των μηχανογραφικών, ωστόσο, αναζωπυρώνει το θέμα των επιλογών των σχολών που πρόκειται να κάνουν οι υποψήφιοι, με το πέρας των εξετάσεων.

Πόσο εύκολη είναι η προαγωγή στο Λύκειο;

Μπορεί να περάσει ένας μαθητής λυκείου στην επόμενη τάξη αν έχει ετήσιο βαθμό στα μαθηματικά 05 και στα θρησκευτικά 15; Η απάντηση είναι ναι. Για να προαχθεί ένας μαθητής στην επόμενη τάξη αρκεί να έχει γενικό μέσο όρο 9,5 σε όλα τα μαθήματα πλην της γυμναστικής Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά είναι εξαιρετικά δύσκολο να μείνει κανείς μετεξεταστέος. Ακόμη και αν κάνει το ακατόρθωτο και μείνει μετεξεταστέος θα δώσει εξετάσεις μέσα στον Ιούνιο και αυτή τη φορά θα περάσει.