Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Κύπρος: Στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης το σκάνδαλο για τους λήπτες αναπηρικών επιδομάτων που κατέχουν επαγγελματικές άδειες οδήγησεις φορτηγών, λεωφορείων και ταξί.

Κύπρος

Tα «60 Λεπτά» αποκάλυψαν προχθές ότι άτομα με ολική τύφλωση, πάρκινσον, βαριές κακώσεις στ’ άκρα και αναπηρίες οδηγούν σχολικά λεωφορεία, φορτηγά και ταξί. Συγκεκριμένα, αποκάλυψε πως 533 άτομα που λαμβάνουν σύνταξη ανικανότητας από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατέχουν συνολικά 1066 επαγγελματικές άδειες οδήγησης. 
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της εκπομπής, 96 άτομα με σύνταξη ολικής ανικανότητας κατέχουν 199 επαγγελματικές άδειες.
Το σκάνδαλο περιλαμβάνεται στην έκθεση Χρυστάλλας Γιωρκάτζη. Περιπτώσεις συνταξιούχων με ποσοστό ανικανότητας 100%, κατέχουν και τις τέσσερις κατηγορίες επαγγελματικής άδειας οδήγησης. Το θέμα τέθηκε ενώπιον των αρμόδιων υπουργείων, που δηλώνουν δέσμια της νομοθεσίας και σηκώνουν τα χέρια.
Διαβάστε περισσότερα εδώ (απ' όπου και το απόσπασμα του άρθρου)

Συνέδριο με θέμα τις εφαρμογές ψηφιακής τεχνολογίας στις βιβλιοθήκες τέχνης των μουσείων

Οι νέες τεχνολογίες και η ψηφιακή τους εφαρμογή στις βιβλιοθήκες τέχνης των μουσείων στην Ελλάδα, θα τεθούν επί τάπητος σε συνέδριο, στις 5 και 6 Φεβρουαρίου, στο Μουσείο Μπενάκη, το οποίο διαθέτει και τη μεγαλύτερη μουσειακή βιβλιοθήκη στη χώρα, με 100.000 τόμους βιβλία και περιοδικά. Πρόκειται για το 3ο Συνέδριο που διοργανώνει η Βιβλιοθήκη του Μουσείου Μπενάκη, καλώντας τις βιβλιοθήκες τέχνης από όλη την Ελλάδα, να παρουσιάσουν αποτελέσματα εφαρμογών ψηφιακής τεχνολογίας και τρόπους διάθεσής τους στον παγκόσμιο ιστό. Παράλληλα με το συνέδριο και με πρωτοβουλία της Βιβλιοθήκης της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, θα πραγματοποιηθεί, στις 5 Φεβρουαρίου, εργαστήρι όπου επιστήμονες και καθηγητές, θα καταθέσουν τις εμπειρίες τους και θα παρουσιάσουν με ειδικά μηχανήματα και εργαλεία τρόπους ψηφιοποίησης έντυπου και αρχειακού υλικού. Το συνέδριο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του δοκιμιογράφου και κριτικού λογοτεχνίας, Αλέξανδρου Αργυρίου (1921-2009), ο οποίος κληροδότησε ολόκληρη την πολύτιμη βιβλιοθήκη του (πάνω από 25.000 τόμους νεοελληνικής λογοτεχνίας) στο Μουσείο Μπενάκη, τη μεγαλύτερη δωρεά βιβλίων που δέχθηκε ποτέ η Βιβλιοθήκη.
πηγή: Google

Υποβολή Αιτήσεων για Πανελλαδικές


Από το Υπουργείο Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2010 των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ – ΟΜΑΔΑ Β΄) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση πρέπει να υποβάλλουν στο Λύκειό τους σχετική Αίτηση-Δήλωση από 1 έως 22 Φεβρουαρίου. 

Υπόχρεοι για την υποβολή της ανάλογης Αίτησης – Δήλωσης είναι : 

Θεσσαλονίκη : Σεμινάρια για παιδιά


«Παιδικά σεμινάρια ζωγραφικής, μικρογλυπτικής & κατασκευών, θεάτρου και παιδικής μαγειρικής και διατροφής» διάρκειας 4 μηνών για παιδιά ηλικίας 4 - 12 ετών, Σάββατο 10.00 - 16.00 (εγγραφές έως 23/1)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Αγ. Δημητρίου και 3ης Σεπτεμβρίου, τηλ. 2310 968531 

Μουσική εναντίον άγχους και κατάθλιψης


Η μουσική μπορεί να λειτουργήσει ως φάρμακο για τη θεραπεία κοινών ασθενειών, σύμφωνα με τον δόκτορα Χανς Γιοακίμ Τράπε της πανεπιστημιακής κλινικής Μαριχόσπιταλ στην Χέρνη, της Γερμανίας.
Η κλασσική μουσική είναι η πλέον αποτελεσματική, έχει εξαιρετικά αποτελέσματα επί του άγχους, της κατάθλιψης και των καρδιοαγγειακών παθήσεων. Εκτός αυτών βοηθά στην αντιμετώπιση των πόνων, του στρες και των διαταραχών του ύπνου και έχει πολύ θετικές επιρροές στο ανοσοποιητικό σύστημα, γράφει ο Τράπε σε γερμανικό ιατρικό περιοδικό.
Επιπλέον η κλασσική μουσική βοηθά στη συγκέντρωση, στη μνήμη, τη δημιουργικότητα και την ενέργεια σύμφωνα πάντα με τη μελέτη του ίδιου επιστήμονα.
Ωστόσο υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους αρέσει η ορχηστρική μουσική. Ο Τράπε στην περίπτωση αυτή συστήνει να δοκιμάσουν ως εναλλακτική λύση την ποπ ή τη ροκ μουσική. Τα δύο αυτά είδη μουσικής έχει διαπιστωθεί ότι επηρεάζουν την ανθρώπινη διάθεση. Επίσης η λατινοαμερικάνικη μουσική έχει παρατηρηθεί ότι διαθέτει ιδιότητες βελτίωσης της διάθεσης.
Το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί σε καμιά περίπτωση για τη μουσική χέβι μέταλ ή την τέκνο, υπογραμμίζει ο Τράπε και προσθέτει ότι αυτά τα είδη μουσικής αυξάνουν τους καρδιακούς παλμούς και την αρτηριακή πίεση.

Πηγή : HEALTH.ana-mpa.gr. Για να διαβάσετε το άρθρο, πατήστε εδώ 

iTablet για διάβασμα, μουσική και ενημέρωση



ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ Ως ένα νέο τεχνολογικό επίτευγμα, «σωσίβιο» για εφημερίδες οι οποίες αναζητούν νέους τρόπους να προσελκύσουν διαφημιστές και νεανικό κοινό, θα παρουσιάσει στις 27 Ιανουαρίου η Αpple το νέο της λάπτοπ. Η εταιρεία του Στιβ Τζομπς είναι παραδοσιακά μυστικοπαθής και δεν έχει ανακοινώσει πολλά για τη μορφή και τις εφαρμογές που θα διαθέτει το iΤablet ή iSlate. Εχει διαρρεύσει πάντως ότι το νέο tablet ΡC της Αpple θα περάσει στην ιστορία των νέων μέσων ως σημαντικό ορόσημο των ψηφιακών ΜΜΕ. Με πλαίσιο από αλουμίνιο, μέγεθος μιας κόλλας Α4 και οθόνη αφής, η πολυαναμενόμενη «ταμπλέτα» θα είναι ένα είδος μεγάλου iΡhone. Θα χρησιμεύει για να σερφάρει κανείς στο Διαδίκτυο, να διαβάζει βιβλία και εφημερίδες, να παίζει παιχνίδια και, μεταξύ άλλων, να ακούει μουσική διαβάζοντας παράλληλα τους στίχους των τραγουδιών. Ισως η ιδέα να μην ακούγεται τόσο ριζοσπαστική. Αλλά η Αpple επιμένει ότι ο παράγοντας που πρόκειται να συντελέσει στην επιτυχία του νέου τύπου φορητού υπολογιστή είναι ο ίδιος που οδήγησε στη μαζική εξάπλωση του iΡhone: οι εφαρμογές που θα το συνοδεύουν. Η εταιρεία κέρδισε 6,7 δισ. δολάρια από το iΡhone, ενώ μόνο οι χρήστες της υπηρεσίας iΤunes που προσφέρει τραγούδια ανέρχονται σε 100 εκατ. Μεγάλη επιτυχία σημειώνει και το σύστημα μικροπληρωμών της Αpple για εφαρμογές του ιταλικού ομίλου Μondadori που προφέρουν πρόσβαση μέσω iΡhone στο περιεχόμενο δημοφιλών περιοδικών και εφημερίδων στην Ιταλία και στη Γαλλία. 

Η εταιρεία συνομιλεί ήδη με εκδότες βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων για να συγκεντρώσει περιεχόμενο. Οπως αποκαλύπτει η «Wall Street Journal», η Αpple βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον εκδοτικό κολοσσό ΗarperCollins, με σκοπό να διαθέτει μέσω της ταμπλέτας βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή (e-books) τα οποία θα συνοδεύονται και από βίντεο, συνεντεύξεις των συγγραφέων και υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, με τιμή 10-14 ευρώ, ποσόν πολύ μεγαλύτερο από τα 7 ευρώ που κοστίζει συνήθως ένα νέο μπεστ σέλερ σε ηλεκτρονική μορφή στο διαδικτυακό βιβλιοπωλείο Αmazon. Οι εκδότες παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις στον χώρο των e-books. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι όμιλοι Ηearst, Μeredith, Τime, Νews Corp. και Conde Νast δημιούργησαν το κονσόρτσιουμ Νext Ιssue Μedia για να πουλούν το ψηφιοποιημένο περιεχόμενο των εφημερίδων και των περιοδικών τους μέσω Διαδικτύου.


Ο αυτισμός και τα χαρακτηριστικά του.



Στην στήλη της Ελευθεροτυπίας Επί Ίσοις Όροις (18/1/2010) γίνεται ένα μικρό αφιέρωμα στον αυτισμό, με την παρουσίαση των κυριότερων χαρακτηριστικών του. Διαβάστε το πολύ ενδιαφέρον άρθρο και στη συνέχεια δείτε ένα εκπληκτικό βιντεάκια από το youtube "Autism Every Day" των Lauren Thierry και  Jim Watkins. 

Η συναυλία της ψυχής τους


Πήρε το μικρό παιδικό χεράκι και το έβαλε πάνω στο δοξάρι. «Είναι μαγικό αυτό το τσέλο! Περίμενε και θα δεις», της είπε. Με το άλλο του χέρι άρχισε να παίζει ψηλά τις χορδές. Η μικρή κούνησε διστακτικά στην αρχή το δοξάρι και μετά με ενθουσιασμό. Η μελωδία από το «Φεγγαράκι μου λαμπρό» ξεχύθηκε στους διαδρόμους του δεύτερου ορόφου στο «Αγλαΐα Κυριακού».

UNESCO: Θύμα της οικονομικής κρίσης η εκπαίδευση



Η διεθνής οικονομική κρίση μπορεί να έχει επιπτώσεις στην εκπαίδευση σε όλο τον κόσμο και να αποτρέψει εκατομμύρια παιδιά από το να πάνε στο σχολείο, σύμφωνα με έκθεση της UNESCO.

Στην έκθεση "Εκπαίδευση για όλους", αναφέρεται ότι ενώ το 2000, 160 χώρες είχαν θέσει ως στόχο μέχρι το 2015 να έχουν όλοι πρόσβαση στη βασική εκπαίδευση, λόγω της διεθνούς κρίσης "μειώνονται οι πιθανότητες επίτευξης" του στόχου αυτού.
Σε όλο τον κόσμο, 72 εκατομμύρια παιδιά σχολικής ηλικίας δεν έχουν καθημερινή πρόσβαση στις αίθουσες διδασκαλίες και εφόσον επιβεβαιωθεί η τάση, λόγω της διεθνούς κρίσης, το 2015 άλλα 56 εκατομμύρια παιδιά θα βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση.
Στην έκθεση πάντως επισημαίνεται "η ιδιαίτερη πρόοδος" που έχει γίνει την τελευταία δεκαετία σε αρκετές φτωχές χώρες, όπως το Μπενίν, η Αιθιοπία, η Τανζανία, η Μοζαμβίκη, το Μπαγκλαντές και το Νεπάλ, αλλά τονίζεται η ανησυχητική τάση που υπάρχει διεθνώς λόγω της κρίσης.


Πηγή : Ημερισία Online, 19/1/2010

Δωρεάν φροντιστήριο με τη βοήθεια του Διαδικτύου



«Προσπάθησα να υποστηρίξω το μάθημά μου, να το κάνω και πιο ενδιαφέρον, και για μένα και για τους μαθητές μου. Δημιούργησα, λοιπόν, τη δική μου ιστοσελίδα για να τους εφοδιάζω με επιπλέον εκπαιδευτικό υλικό, να αναπτύσσω μαζί τους και διαδικτυακή επικοινωνία, σε μια εκτός σχολείου εθελοντική διδασκαλία μου...».
Το πρωί διδάσκει μπροστά στον πίνακα. Στον υπόλοιπο ελεύθερο χρόνο του συνεχίζει το μάθημά του, αυτή τη φορά μέσω Ίντερνετ. Καθηγητής Φυσικής στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αμπελοκήπων, στη Θεσσαλονίκη, ο 45χρονος Βαγγέλης Κολτσάκης λανσάρει, εδώ και πέντε μήνες, με επιτυχία τη διαδικτυακή διδασκαλία. Με τη σειρά τους κι αρκετοί από τους νεαρούς μαθητές του υιοθέτησαν το λεγόμενο «e-learning», τo εξωσχολικό διάβασμα στα μαθήματά τους, μπροστά πια στην οθόνη του υπολογιστή τους. «Με την έναρξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, μόλις ήρθα στο νέο σχολείο μου, σκέφτηκα να στήσω τον δικό μου εκπαιδευτικό ιστότοπο: μια ηλεκτρονική σελίδα (http://kga. based.gr), που θα απευθύνεται κυρίως στους μαθητές μου, με αντικείμενο τη Φυσική και τη Γεωγραφία, τα μαθήματα που τους κάνω κι εντός αιθούσης.

AIKIDO για τυφλούς


Πολλά από τα βασικά χαρακτηριστικά του Αϊκίντο το καθιστούν ιδιαίτερα κατάλληλο για τους τυφλούς και για τα άτομα με περιορισμένη όραση. Τα βασικά αυτά χαρακτηριστικά είναι τα εξής:
• Το Αϊκίντο δεν είναι ανταγωνιστική αλλά συνεργατική πολεμική τέχνη. Η εξάσκηση και εκμάθηση των τεχνικών του Αϊκίντο γίνεται μέσω παρτενέρ και όχι αντιπάλων. Ο στόχος εδώ είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να μπορεί ο ένας να βοηθήσει τον άλλον στο να μάθει και να βελτιώσει τις σχετικές τεχνικές. Όσοι εξασκούνται στο Αϊκίντο βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι με την ανάγκη να υπερβούν τους προσωπικούς τους περιορισμούς.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τζούντο Τυφλών




Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας πραγματοποιείται το Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010 το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τζούντο Τυφλών. Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα θα αγωνιστούν αθλητές από τα Αθλητικά Σωματεία ΌΜΗΡΟΣ, ΠΥΡΣΟΣ, ΠΥΡΡΟΣ και ΠΕΤΑ.
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με τη ζύγιση των αθλητών στις 12.00 το μεσημέρι και στις 13.00 θα ξεκινήσουν οι αγώνες. Στις 29 και 30 Ιανουαρίου θα ακολουθήσει το Διεθνές Πρωτάθλημα Τζούντο που θα πραγματοποιηθεί στη Γερμανία με τη συμμετοχή των παρακάτω Ελλήνων αθλητών του Τζούντο: Θεόκλητος Παπαχρήστος, Ιωάννης Μίχος, Ελευθέριος Ζερβάκης, Ευστάθιος Σούλιος, Χριστίνα Σκανδάλη, Ιωάννης Τσικριτζής, Νικολέτα Φάσσα, Ευάγγελος Έξαρχος. Την ομάδα θα ακολουθήσουν ο Ομοσπονδιακός προπονητής Τζούντο τυφλών Βασίλης Νικολάκαρος και ο προπονητής ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας Σταύρος Στραγάλης


Πηγή : http://www.olimazi.eu/ 
Διαβάστε για το Τζούντο Τυφλών στην ιστοσελίδα της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες, πατώντας εδώ και δείτε ένα βιντεάκι από τους Παραολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004 πατώντας εδώ 

Αποκριάτικος χορός της ΑΜΥΜΩΝΗΣ - Θεσσαλονίκης



«Η ΑΜΥΜΩΝΗ - Σύλλογος Θεσσαλονίκης» σας προσκαλεί την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010, στις 1.30 μ.μ., στο πιάνο-εστιατόριο «Δηβέλια»(7ο χλμ. Θεσσαλονίκης - Ωραιοκάστρου, στη δεξιά πλευρά πηγαίνοντας προς το Ωραιόκαστρο, τηλ. 2310 698907)
Ελάτε να γιορτάσουμε μαζί, σε ένα φιλικό, ευχάριστο και προσβάσιμο περιβάλλον, παρέα με τις οικογένειες της «ΑΜΥΜΩΝΗΣ - Θεσσαλονίκης». Προσεγμένο και καλό φαγητό, ζωντανή μουσική, ποιοτικό τραγούδι, επικοινωνία, χορός και καλή διάθεση.
(Καρναβάλια επιθυμητά για μικρούς και μεγάλους)

Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί και το κόψιμο της βασιλόπιτας του Συλλόγου
Τιμή πρόσκλησης: 20€
Θα χαρούμε πολύ να σας έχουμε στην παρέα μας
Το Δ.Σ. του Συλλόγου
Δείτε την ανακοίνωση του συλλόγου στην ιστοσελίδα του, πατώντας εδώ