Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Καθημερινές δραστηριότητες για τυφλά παιδιά.

Το να μεγαλώνει κανείς χωρίς όραση μπορεί να είναι δύσκολο. Μπορεί συχνά να είναι δύσκολο για το παιδί σας να «συμπληρώσει τα κενά» και να καταλάβει τι γίνεται γύρω του. Για αυτό τον λόγο, ειδικά όταν είναι μικρά σε ηλικία, χρειάζονται εσάς για να τους εξηγήσετε πώς λειτουργεί ο κόσμος ή πώς οι άνθρωποι κάνουν απλές δουλειές. Επίσης, θα πρέπει να δείξετε στο παιδί σας οτιδήποτε υπάρχει στο περιβάλλον του, όπως πχ το μηχάνημα παγωτού στο ζαχαροπλαστείο ή το αλογάκι που κουνιέται στο εμπορικό κέντρο. Μπορεί να θεωρείτε ότι το παιδί σας έχει καλή συμπεριφορά και τρόπους επειδή δεν σας παρακαλεί ποτέ να του αγοράσετε παγωτό ή να ανέβει στο αλογάκι, αλλά ενδέχεται να μην γνωρίζει απλά ότι υπάρχουν εκεί!

Πώς μια κούκλα δείχνει το επίπεδο των κοινωνικών δεξιοτήτων του παιδιού

Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου City στο Λονδίνο αποδεικνύει ότι η προτίμηση του παιδιού στο πώς θα κρατήσει μία κούκλα αποτελεί ένδειξη ακόμα και για διαταραχές που αφορούν στην κοινωνική ανάπτυξή του. Τα νέα ευρήματα δείχνουν και τις ικανότητες στην αναγνώριση των εκφράσεων του προσώπου.

Μικρές, απλές αλλά τόσο χρήσιμες συμβουλές για γονείς και δασκάλους για την ασφάλεια των παιδιών (Call Mom)

Εάν ετοιμάζεστε για μια οικογενειακή βόλτα στο κοντινό πολυκατάστημα, στο πλησιέστερο πάρκο ή ξεκινάτε μόλις για εκείνη την εκδρομή ή το ταξίδι που τόσο καιρό οργανώνατε, σιγουρευτείτε ότι έχετε προετοιμαστεί κατάλληλα για την ασφάλεια των παιδιών σε πολυσύχναστα μέρη και δημόσιους χώρους.

Τι δείχνουν οι βαθμολογίες για τις βάσεις

Το πρώτο βήμα για τη λύση στον γρίφο της πορείας των φετινών βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έγινε χθες με την ανακοίνωση των επιδόσεων των φετινών υποψηφίων. Στις Πανελλαδικές Εξετάσεις μετείχαν –με βάση τον αριθμό προσέλευσης στα κοινά μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών Γενικής Παιδείας, ανά τύπο λυκείου– 83.658 υποψήφιοι από τα Γενικά Λύκεια και 12.386 υποψήφιοι από τα Επαγγελματικά Λύκεια. Οι θέσεις που θα διατεθούν στους υποψηφίους όλων των κατηγοριών είναι 74.692 σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνονται οι περίπου 3.000 θέσεις των στρατιωτικών σχολών, της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και των ακαδημιών του εμπορικού ναυτικού.

Οι φροντιστές θέλουν μια εκπαίδευση ανοικτών οριζόντων

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε το συνέδριο της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος. Πολλά τα μηνύματα για μία Εκπαίδευση της Αριστείας.

Η αναγκαιότητα για μια εκπαίδευση ανοικτών και διευρυμένων οριζόντων, αλλά και το μέλλον της ελληνικής εκπαίδευσης βρέθηκαν στο επίκεντρο του 37ου συνεδρίου της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ), που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή φροντιστών από όλη την Ελλάδα.

Οι επιπτώσεις της αποχώρησης του γονέα στο παιδί

Ένα ζήτημα στο οποίο οι απόψεις διίστανται είναι η πολιτική διαχωρισμού των παιδιών από τους γονείς στα σύνορα. Η Meri Wallace ως ειδικός στην ανάπτυξη του παιδιού εξηγεί τις ισχυρές συνέπειες αυτών των διαχωρισμών.

Όταν γεννιέται ένα παιδί εξαρτάται πλήρως από τον γονέα (ή κύριο φύλακα) για την επιβίωσή του. Ο γονέας αναλαμβάνει να ταΐσει το βρέφος όταν αυτό πεινάει, να το ηρεμήσει όταν πονάει και γενικότερα η απουσία του γονέα δημιουργεί το αίσθημα της ασφάλειας στο βρέφος. Καθώς ο γονέας είναι σταθερά εκεί για να φροντίζει το παιδί και να το προστατεύει, το παιδί αρχίζει να οικοδομεί την εμπιστοσύνη στον γονέα και στον κόσμο. Στην πραγματικότητα, ο αναπτυξιακός στόχος του πρώτου έτους της ζωής, είναι το παιδί να αναπτύξει αγάπη και εμπιστοσύνη προς τους άλλους.

Εικονική περιήγηση στο Μουσείο

Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας –τα Γυαλιά Επαυξημένης Πραγματικότητας (VR glasses)–, στο πλαίσιο της δράσης «Εικονικό Μουσείο και Προσβασιμότητα», ανοίγει τον δρόμο σε ομάδες ανθρώπων που δεν έχουν τη δυνατότητα –είτε για λόγους κινητικούς, οικονομικούς ή και μακροχρόνιας παραμονής σε χώρους φροντίδας υγείας και κοινωνικών υποδομών είτε ακόμη επειδή κατοικούν σε απομακρυσμένα μέρη της χώρας– να επισκεφθούν το μουσείο.

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο κλείνει έξι χρόνια λειτουργίας

Εξι χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε εφέτος το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Αθηναίων, από τα θρανία του οποίου έχουν περάσει μέχρι στιγμής πάνω από 1.200 παιδιά με θετικά αποτελέσματα.

Σε μια προσπάθεια να έχουν όλοι οι μαθητές τις ίδιες ευκαιρίες για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου παρακολουθούν στο Κοινωνικό Φροντιστήριο τα μαθήματα εντελώς δωρεάν με την πολύτιμη συμμετοχή εθελοντών καθηγητών.

Διορισμός επιτρόπου για κάθε ασυνόδευτο παιδί στην Ελλάδα- Τι αρμοδιότητες θα έχει

Τον διορισμό ενός επιτρόπου για κάθε ασυνόδευτο παιδί που βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια προβλέπει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή, ενώ για πρώτη φορά, θεσμοθετείται ο τρόπος αξιολόγησης του βέλτιστου συμφέροντος του ανηλίκου.