Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021

Βιβλία στο δρόμο


Παιδικά βιβλία ακουμπισμένα πάνω στο κουτί του ΟΤΕ έξω από Δημοτικό Σχολείο. Και λίγα εκπαιδευτικά CD Αγγλικών στο πεζοδρόμιο μπροστά του.

Ξανά στο εδώλιο τηλεόραση και gadgets για τον ύπνο των παιδιών

Αν και οι γονείς γνωρίζουν από πρώτο χέρι στην καθημερινότητα τους τον αρνητικό ρόλο που παίζουν η τηλεόραση, τα κινητά τηλέφωνα, οι ταμπλέτες, οι κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών και γενικά οι ηλεκτρονικές συσκευές στον ύπνο των παιδιών όλες οι έρευνες που γίνονται τα τελευταία χρόνια πιστοποιούν και επιστημονικά αυτό το γεγονός.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας έκαναν μια μετανάλυση μελετώντας τα δεδομένα 49 μεγάλων ερευνών που έγιναν σε διάστημα δέκα ετών από το 2009 ως το 2019 σε όλο τον κόσμο και αφορούσαν παιδιά ηλικίας πέντε-δεκαπέντε ετών. Κάθε έρευνα είχε μελετήσει δεκάδες χιλιάδες παιδιά με τη μικρότερη έρευνα να αφορά στοιχεία για 55 χιλιάδες παιδιά και την μεγαλύτερη στοιχεία για περίπου 400 χιλιάδες παιδιά.

Γιατί ο κόσμος της μόδας πρέπει να αφορά και στα ΑΜΕΑ

Τον τελευταίο καιρό, η μόδα, έχει αρχίσει να απευθύνεται σε μια σειρά από σωματότυπους και κοινωνικά φύλα, καταλήγοντας να είναι πιο συμπεριληπτική σε σχέση με το παρελθόν. Ένας διαγωνισμός όμως, που μόλις έλαβε χώρα στo πλαίσιo του London Fashion Week, αποδεικνύει ότι ο χώρος της μόδας χρειάζεται να κάνει ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της διαφορετικότητας.

Ο διαγωνισμός έχει σαν θέμα την δημιουργία μιας συλλογής, αποκλειστικά σχεδιασμένης για άτομα με ειδικές ανάγκες. Εμπνευστής του διαγωνισμού είναι η ερευνήτρια Faduma Farah, η οποία έμεινε παράλυτη το 2011 μετά από μια μακροσκελή μάχη με την μηνιγγίτιδα.

edupass.gov.gr – Εγχειρίδιο χρήσης για διευθυντές σχολικών μονάδων

Στην πλατφόρμα edupass θα γίνεται η δήλωση παρουσίας και συμμετοχής στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία σε δημόσιες δομές με βάση το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού rapid test ή self-test. Οι Διευθυντές των σχολείων μέσα από τις Θυρίδες των σχολικών μονάδων έχουν την δυνατότητα έκδοσης κατάστασης με τις δηλώσεις παρουσίας μαθητών & εκπαιδευτικού προσωπικού.

Στην Κέρκυρα μεριμνούν για την ασφαλή κολύμβηση των τυφλών

Ένα καινοτόμο, πιλοτικό σύστημα προστασίας των ανθρώπων με προβλήματα όρασης εισήγαγε ο Δήμος Κέρκυρας στη καθημερινότητα του νησιού. Η αποτελεσματικότητα θα φανεί σε βάθος χρόνου όπως και η εξοικείωση με την χρησιμοποίηση του από τον κόσμο. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια ένδειξη πως η δημοτική αρχή νοιάζεται για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού

ΠΕΑΝΔ: Νέο σχολικό ημερολόγιο για παιδιά με διαβήτη τύπου 1

Το ημερολόγιο περιέχει μεταξύ άλλων τις οδηγίες για δημοφιλή παιχνίδια που παίζαμε παλιά, όπως τα αγαλματάκια, τα μήλα και τα πεντόβολα, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για την καθημερινότητα και τις οικογενειακές σχέσεις των παιδιών με διαβήτη τύπου 1.

Ένα ημερολόγιο για τα παιδιά με τύπου 1 διαβήτη, με το οποίο ενθαρρύνονται να είναι δραστήρια παίζοντας παιχνίδια εκτός σπιτιού, ετοίμασε και διαθέτει δωρεάν η Πανελλήνια Ένωση Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη (ΠΕΑΝΔ).

Συναντήσεις της Υφυπουργού Παιδείας με την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών

Η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή, πραγματοποίησε δυο συναντήσεις με εκπροσώπους της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών (ΕΟΤ) και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών (ΠΣΤ), και συγκεκριμένα τον κύριο Νικόλαο Γιαλούρη, Πρόεδρο της ΕΟΤ, τον κύριο Παναγιώτη Μαρκοστάμο, Αντιπρόεδρο της ΕΟΤ και μέλος του ΔΣ του ΚΕΑΤ, την κυρία Παρασκευή Τσαβαλιά, Γενική Γραμματέα της ΕΟΤ, την κυρία Άγκαθα Καρρά, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα της ΕΟΤ, καθώς και με τη Διοικήτρια του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών και Πρόεδρο του ΔΣ αυτού, κυρία Σοφία-Λευκή Χαμονικολάου.

Έρευνα: Το 56% των γονέων έχουν τοποθετήσει εσφαλμένα το παιδικό καθισματάκι αυτοκινήτου

Το 56% των γονέων έχουν τοποθετήσει εσφαλμένα ένα παιδικό καθισματάκι αυτοκινήτου, ενώ το 60% βρίσκουν κάποιο στάδιο της όλης διαδικασίας απογοητευτικό. Φυσικά, σημαντικό ρόλο στην σωστή τοποθέτηση παίζει και το αυτοκίνητο, το οποίο θα πρέπει να διαθέτει μια σειρά από προϋποθέσεις για να μπορεί να δεχτεί με πλήρη ασφάλεια ένα παιδικό καθισματάκι.

Πανεπιστήμια: Επιστρέφουν στα αμφιθέατρα οι φοιτητές - Οι προϋποθέσεις και τα μέτρα

Ποια Πανεπιστήμια ξεκινούν μαθήματα 4 Οκτωβρίου και ποια πήραν παράταση

Επιστρέφουν σήμερα Δευτέρα 4 Οκτωβρίου στα πανεπιστημιακά έδρανα οι φοιτητές μετά από 1,5 χρόνο, κατα τον οποίο τα τμήματα λειτουργούσαν μόνο με τηλεκπαίδευση. Ωστόσο, η διά ζώσης εκπαίδευση δεν ξεκινά ταυτόχρονα σε όλα τα ιδρύματα της χώρας καθώς ορισμένα Πανεπιστήμια θα ανοίξουν την επόμενη Δευτέρα, στις 11 Οκτωβρίου. Όπως εκείνα σημειώνουν, ακόμα δεν έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε τα μαθήματα να γίνουν με ασφάλεια και επομένως θα χρειαστούν αυτή την εβδομάδα παράτασης.

Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής την 30η Σεπτεμβρίου 2021.

Η Ολομέλεια της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής: 

- Συζήτησε διεξοδικά:
τη συμμετοχή της Ελληνικής Παραολυμπιακής Ομάδας στους Παραολυμπιακούς Αγώνες ΤΟΚΙΟ 2020
τον αγωνιστικό και διοικητικό απολογισμό μιας, όπως χαρακτηρίστηκε, απόλυτα επιτυχημένης Αποστολής δεδομένου των δυσκολιών λόγω Πανδημίας τόσο στην προετοιμασία της όσο και στην παρουσία της στο Τόκιο.

Λευτέρης Κοκογιοννάκης: «Βάζω το 100% των δυνάμεων μου για υποδυθώ τον Ντόντο»

Ο Λευτέρης Κοκογιαννάκης, ο οποίος υποδύεται τον Ντόντο στo «Κομάντα και Δράκοι» μίλησε για τη συμμετοχή του στη νέα σειρά του MEGA.

Στην κάμερα του «Τι Λες Τώρα» μίλησε ο Λευτέρης Κοκογιαννάκης. Ο νεαρός ο οποίος υποδύεται τον Ντόντο στη σειρά «Κομάντα και Δράκοι» αποτελεί αναμφίβολα την αποκάλυψη της χρονιάς και μίλησε για τη συμμετοχή του στη νέα σειρά του MEGA.