Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

1o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αναπηρίας και Μη IDFD



Παρουσίαση της Έκθεσης για την Εκπαίδευση των ΚΑΝΕΠ- ΓΣΕΕ και Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας της ΕΣΑμεΑ

Στο Μουσείο της Ακρόπολης παρουσιάστηκε η Ετήσια Έκθεση για την Εκπαίδευση 2017-18 , η οποία εκπονήθηκε από το ΚΑΝΕΠ - ΓΣΕΕ σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας της ΕΣΑμεΑ.

Το θέμα της Έκθεσης έχει τίτλο: «Βασικά μεγέθη Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης: Διακρίσεις και Ανισότητες στην Εκπαίδευση και στην Εργασία». Παρουσιάστηκαν τα βασικά μεγέθη της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης/συνεκπαίδευσης καθώς και τα βασικά πληθυσμιακά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα και την ΕΕ-28.

Η καφεΐνη κατά την κύηση επιδρά στο βάρος του παιδιού

Οι γυναίκες που καταναλώνουν 200 mg καφεΐνης την ημέρα κατά τη διάρκεια της κύησης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο απόκτησης παιδιού με περιττά κιλά, σύμφωνα με διεθνή μελέτη.

Ερευνητές της Ακαδημίας Sahlgrenska της Σουηδίας σε συνεργασία με ειδικούς από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας αξιολόγησαν στοιχεία για πάνω από 50.000 μητέρες και παρατήρησαν ότι οι γυναίκες που προσλάμβαναν πάνω από 200 mg καφεΐνης την ημέρα ήταν πιθανότερο να έχουν παιδιά τα οποία ήταν υπέρβαρα σε προσχολική και σχολική ηλικία.

Παθητικό κάπνισμα του παιδιού στο σπίτι: Ποια συνήθεια των γονέων το επιδεινώνει

Η μελέτη -η πρώτη που εστιάσθηκε στους γονείς με παιδιά στο σπίτι- προειδοποιεί ότι η συνδυασμένη χρήση τσιγάρων και μαριχουάνας/κάνναβης από τους γονείς αυξάνει την έκθεση των παιδιών στο παθητικό κάπνισμα.

Άποψη: Κ. Βίδος "Τα παιδιά δεν είναι ασπίδες!"

Πάλι τραυματισμένα και νεκρά παιδιά στη Γάζα, πάλι παγκόσμιος αποτροπιασμός, πάλι εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση από Βερολίνο και Βρυξέλλες. (Αυτοσυγκράτηση στον πόλεμο; Αλλο κι αυτό!). Φταίνε οι Ισραηλινοί που χτυπάνε σε περιοχές που ξέρουν πως υπάρχουν ανήλικοι και βρέφη; Φταίνε οι Παλαιστίνιοι που βάζουν τα παιδιά μπροστά, τα σπρώχνουν στην πρώτη γραμμή, αντί να τα κρύψουν σε μέρη ασφαλή; Είδα ανθρώπους να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Χρειάζεται αλήθεια να πάρουμε το μέρος της μίας ή της άλλης πλευράς; Νομίζω πως εδώ συμφωνούμε όλοι, ανεξαρτήτως πολιτικής θέσεως: τα παιδιά δεν είναι ασπίδες, ούτε μπορούν να χρησιμοποιούνται ως ασπίδες.

Εξεταστικό στρίμωγμα μαθητών και καθηγητών

Έντονες διαμαρτυρίες εκφράζονται από την εκπαιδευτική κοινότητα τόσο από καθηγητές όσο και από μαθητές και γονείς μετά την ανακοίνωση του χρονοδιαγράμματος των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων των Γυμνασίων, Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ της χώρας.

Ειδική Αγωγή: Σοβαρές καταγγελίες από τους Λογοθεραπευτές για το Πόρισμα & τα Πρωτόκολλα

Σε πολύ σοβαρές καταγγελίες αναφορικά με το Πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής αλλά και τις επερχόμενες συμβάσεις που προωθεί ο ΕΟΠΥΥ μαζί με το υπουργείο Υγείας προχώρησαν οι εκπρόσωποι της Ειδικής Αγωγής, μέσα από το θεσμικό τους όργανο, τον Σύλλογο Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος.

DW: Θύμα σωματικής βίας ένας στους 4 εκπαιδευτικούς

Στα μισά σχολεία της Γερμανίας ασκείται ψυχολογική και σωματική βία στους εκπαιδευτικούς και ένας στους τέσσερεις είναι θύμα εκφοβισμού. Αυτό προκύπτει από έρευνα που διενήργησε το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Forsa.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί παιδική υπέρταση

Τα έμβρυα που έχουν εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά τον τρίμηνο της κύησης έχουν υψηλότερο κίνδυνο αυξημένης αρτηριακής πίεσης κατά την παιδική ηλικία, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Hypertension.

Υπάρχει life coaching για παιδιά;

Έχει αποδειχθεί ότι η επιτυχία και κυρίως η ευτυχία δεν επιτυγχάνονται μόνο με τη γνώση και τις αντικειμενικές ικανότητες όπως τις γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Βρίσκονται σε απόλυτη συνάφεια με τη φιλοσοφία ζωής που θα επιλέξουμε ή δεν θα επιλέξουμε, καθώς και με πολύτιμες αρχές, συνήθειες και αξίες, οι οποίες στην πλειονότητά τους δεν διδάσκονται στα σχολεία. Δεν μπορείς να καθορίσεις τη ζωή σου. Μπορείς όμως να καθορίσεις τις συνήθειές σου, οι οποίες με τη σειρά τους καθορίζουν τη ζωή σου. 

Απορίες ΙΙ/ Αλλαγή πάνας με την άδεια του μωρού;

«Πριν αλλάξετε την πάνα, θα πρέπει να ζητήσετε την άδεια από το μωρό σας». Η συμβουλή αυτή δόθηκε σε εκπομπή του ABC Australia, από την ειδική σε θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης Ντιν Κάρσον. «Είναι σαφές ότι το παιδί σας δεν θα σας απαντήσει -εξήγησε η Κάρσον- αλλά αν αφήσετε χώρο για τη γλώσσα του σώματος και περιμένετε μέχρι να έχετε μια οπτική επαφή, θα κάνετε το παιδί σας να καταλάβει ότι η απάντησή του μετράει». Παρά τη διευκρίνιση, η Κάρσον δέχθηκε πληθώρα κριτικής και ειρωνικών σχολίων, όπως ανέφερε το Newsweek. Ο Ρόουαν Ντιν, διευθυντής του The Spectator Australia, έκανε λόγο για «αριστερίστικη τρέλα».