Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

Παιδική γωνιά: Φτιάχνουμε μια... μουτζούρα!!!

 

Φτιάχνουμε μια και δυο και τρεις μουτζούρες παρέα με την Κατερίνα Κρις.

Η επόμενη μέρα του δημόσιου σχολείου – Οι αλλαγές και τα νέα προγράμματα σπουδών

"Ο γιος σας βρίσκεται στο πρώτο 2% του πληθυσμού σε θέματα επιστημονικότητας, σε θέματα δηλαδή ιδιαίτερων δεξιοτήτων στην επίλυση προβλημάτων. O ίδιος αισθάνεται υποτίμηση, έλλειψη αυτοπεποίθησης και αδιαφορία, έχει μπει συνειδητά στο περιθώριο, οπότε το χάρισμά του αυτό είναι σαν να μην υπάρχει…".

«Σχολεία Ενταξιακού Αθλητισμού - Παίζουμε Μαζί. Μαθαίνουμε Μαζί.»

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του μη κερδοσκοπικού, αθλητικού και εκπαιδευτικού σωματείου Special Olympics Hellas υπεγράφη, με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με νοητική αναπηρία, την υποστήριξη των οικογενειών τους και την ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας σε θέματα που τους αφορούν, μέσω της ανάπτυξης του Εκπαιδευτικού Προγράμματος των Special Olympics Hellas: «Σχολεία Ενταξιακού Αθλητισμού (Unified Schools) - Παίζουμε Μαζί. Μαθαίνουμε Μαζί.».

Οδηγός Ευαισθητοποίησης και Καλών Πρακτικών για Εργοθεραπευτές/-τριες: Σε ΛΟΑΤΚΙ+ Ζητήματα

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών (ΠΣΕ-ΝΠΔΔ), μετά από αίτημα του Συλλόγου Εργοθεραπευτών της Ιρλανδίας (Association of Occupational Therapists of Ireland - AOTI), κοινοποιεί στα μέλη του την απόδοση στα Ελληνικά του Οδηγού με τίτλο "Οδηγός Ευαισθητοποίησης και Καλών Πρακτικών για Εργοθεραπευτές/-τριες: Σε ΛΟΑΤΚΙ+ Ζητήματα".

Οι παιδικές ασθένειες αυξάνονται καθώς η πανδημία της Covid-19 επιβραδύνει τους παιδικούς εμβολιασμούς ρουτίνας

Σχεδόν 23 εκατομμύρια παιδιά παρέλειψαν να κάνουν εμβολιασμούς ρουτίνας το 2020, εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19, ο υψηλότερος αριθμός μετά από πάνω από μια δεκαετία, τροφοδοτώντας ξεσπάσματα κρουσμάτων ιλαράς, πολιομυελίτιδας και άλλων αποτρέψιμων ασθενειών, προειδοποίησαν σήμερα υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών.

Η ιλαρά, μια από τις πιο μεταδοτικές ασθένειες στον κόσμο, μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα για παιδιά κάτω των πέντε ετών, ειδικά σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας με αποδυναμωμένα συστήματα υγείας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η πολιομυελίτιδα μπορεί να προκαλέσει παράλυση σε ένα παιδί για ολόκληρη τη ζωή του.

Παιδιά: Γιατί δεν πρέπει να σηκώνουμε τα νήπια από τα χέρια

Τα νήπια συνήθως ξεκαρδίζονται στα γέλια όταν ένας μεγάλος τα πιάνει από τα χεράκια τους και τα στριφογυρίζει ή τα βοηθάει να πηδήξουν ψηλά. Το παιχνίδι αυτό όμως, δεν είναι πάντοτε αθώο.

Τουναντίον, κρύβει έναν κίνδυνο ο οποίος είναι άγνωστος στους περισσότερους από εμάς. Ο κίνδυνος αυτός λέγεται επώδυνο πρηνισμός ή υπεξάρθρημα της κεφαλής της κερκίδας. Πρόκειται για έναν τραυματισμό καλοήθη, αλλά ταυτοχρόνως εξαιρετικά δυσάρεστο για το παιδί.

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για εμβολιασμό των εφήβων 15 - 17 ετών

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό οι έφηβοι από 15 έως 17 ετών. Μετά και την έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για εμβολιασμό των παιδιών που είναι γεννημένα μέχρι και 31/12/2005, οι γονείς των παιδιών αυτών μπορούν από σήμερα να κλείνουν ραντεβού για αυτά, με το εμβόλιο της Pfizer.

Σύγχρονη οικογένεια: Tι σημαίνει να είσαι γονιός σήμερα;


«Να συζητάμε ότι το παιδί μας δεν ήρθε στον κόσμο όπως μας έμαθε η γιαγιά μας.»

Άποψη: Γ. Καλκανης "Η ευρύτερη συνεισφορά στην εξέλιξη της εκπαίδευσης"

Ως εκπαιδευτικός της πράξης και φυσικός προτάσσω σε αυτό το σημείωμα ένα –πρωθύστερο– «παράδειγμα» που αφορά στην πειραματική διαδικασία της Φυσικής στο λύκειο και, εμμέσως, τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία (ΠΠΣ).

Το –μακρινό ήδη– 1991, με δεδομένη (και) τότε μια ανεπαρκή πειραματική διαδικασία της Φυσικής στο λύκειο και με έναυσμα εισηγήσεις να εφαρμοστεί και στη χώρα μας ένα ξένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Φυσικής, το PSSC, που είχε επιτυχία και στον πειραματισμό διεθνώς, η τότε ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να το εφαρμόσει δοκιμαστικά. Η πιλοτική/αξιολογική εφαρμογή του ανετέθη σε δημόσια σχολεία, διεκόπη όμως πριν ολοκληρωθεί, με απόφαση μιας νέας κυβέρνησης, εν μέσω αμφισβητήσεων της θεσμικότητας και της μη τυποποιημένης ή πιστοποιημένης αξιολογικής διαδικασίας, αλλά και αντιδράσεων κάποιων επαγγελματιών. Η πειραματική διαδικασία της Φυσικής στο λύκειο συνεχίστηκε –και συνεχίζεται (;) έως σήμερα– χωρίς αλλαγές. Οι προτάσεις, φυσικά, για αλλαγές συνεχίζονται ακόμη.

Με το «Mobius» ξεκινάει το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας στις 16 Ιουλίου

Με τη θεαματική παράσταση Möbius της ομάδας ακροβατών και χορευτών Compagnie XY από τη Γαλλία, σε χορογραφία του Rachid Ouramdane, ξεκινά την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Ιουλίου το φετινό 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Πρόκειται για μια πολυπρόσωπη και εντυπωσιακή παραγωγή η οποία, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και στο πλαίσιο του νέου προγράμματος εξακτίνωσης του Φεστιβάλ σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας, μετά τις δύο παραστάσεις στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας, θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 19 Ιουλίου στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο στη Σπάρτη.

Ένα σχολείο με τρανς εκπαιδευτικούς για τρανς μαθήτριες στο Πακιστάν

Η τρανς νεολαία στην πόλη Μουλτάν του Πακιστάν θα έχει την ευκαιρία να εκπαιδευτεί από μια ομάδα τρανς εκπαιδευτικών σε ένα σχολείο που άνοιξε πρόσφατα.

Μέρος ενός κυβερνητικού προγράμματος που ονομάζεται TransEducation, το πρωτοποριακό αυτό εκπαιδευτικό ίδρυμα άνοιξε τις πόρτες του την περασμένη Πέμπτη και μέχρι στιγμές έχει 18 μαθήτριες, σύμφωνα με τη South China Morning Post.

16 Ιουλίου 2021 θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες στα ειδικά μαθήματα

Το υπουργείο παιδείας με το έγγραφο του Φ251/84749/Α5/13-06-2021 ενημερώνει ότι η ανακοίνωση της βαθμολογίας των ειδικών μαθημάτων προγραμματίζεται να γίνει την Παρασκευή 16-7-2021. Οι Διευθυντές των Διευθύνσεων Δ.Ε. την Παρασκευή 16-7-2021 θα λάβουν από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων, μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, καταστάσεις σε μορφή pdf ανά Λύκειο με τους βαθμούς στα ειδικά μαθήματα, στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι. 

Τι να κάνετε όταν το παιδί δυσκολεύεται να κοιμηθεί

Ο ύπνος είναι μία από τις βασικές ανάγκες του οργανισμού μας, όπως το νερό και η τροφή. Όσο εμείς κοιμόμαστε, ο οργανισμός αποκαθιστά τυχόν βλάβες στα συστήματά του, το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενισχύεται και παράλληλα αναμνήσεις και εμπειρίες που είχαμε μέσα στην ημέρα οργανώνονται στον εγκέφαλό μας. Μάλιστα, ο ύπνος συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, στις αντοχές μας και στην αποδοτικότητά μας.

Εκδήλωση: «Ενδυνάμωση των Γυναικών από Ευαίσθητες Κοινωνικές Ομάδες»

Το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας σας προσκαλεί στη δωρεάν εκδήλωση «Ενδυνάμωση των Γυναικών από Ευαίσθητες Κοινωνικές Ομάδες» που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Ιουλίου 2021, 15:00 με 16:00. Η διοργάνωση γίνεται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έργου «WIDTH: Women in Diaspora communities as champions of learning to live Together».

Πρόσκληση στη διαδικτυακή ενημερωτική Ημερίδα του ευρωπαϊκού προγράμματος EU-VET CARE

Το Ινστιτούτο Prolepsis σας προσκαλεί στην ενημερωτική εκδήλωση EU-VET CARE – Ενίσχυση δεξιοτήτων για τη βελτίωση της φροντίδας υγείας παιδιών μεταναστών/προσφύγων και ασυνόδευτων ανηλίκων, την Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021, 11:00 - 14:00. Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος "EU-VET CARE - Strengthening capacities for better health care to refugee and migrant children" σε συνεργασία με τον οργανισμό Faros.

ΗΠΑ: Οπλο που μοιάζει με παιχνίδι Lego προκαλεί έντονες αντιδράσεις

Μια αμερικανική εταιρεία όπλων αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις εξαιτίας της παραγωγής ενός πιστολιού που μοιάζει με παιδικό παιχνίδι φτιαγμένο από Lego.

Η Culper Precision δήλωσε ότι το προσαρμοσμένο Glock, που ονομάζεται Block19, σχεδιάστηκε για να «αναδείξει την καθαρή απόλαυση των αθλημάτων σκοποβολής».

Ωστόσο, η εταιρεία Lego της ζήτησε να σταματήσει να παράγει το όπλο, το οποίο καλύπτεται εξολοκλήρου με τα χαρακτηριστικά «τουβλάκια».

Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2021: Η ΕΛΕΠΑΠ ανάμεσα στους 28 νικητές

Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Προσώπων (ΕΛΕΠΑΠ) τιμάται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2021.

Η ΕΛΕΠΑΠ είναι το πρώτο φιλανθρωπικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο στην Ελλάδα το οποίο παρέχει υπηρεσίες αποκατάστασης σε παιδιά από το 1937. Με εγκαταστάσεις σε 6 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα, η οργάνωση υποδέχεται βρέφη, παιδιά και ενήλικες και τους προσφέρει θεραπευτικά προγράμματα, εκπαίδευση και ιατρική παρακολούθηση. Παράλληλα πλαισιώνει και παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στις οικογένειές τους.