Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Παιχνίδια για παιδιά τυφλά και αμβλύωπα

Το Βασιλικό Ινστιτούτο Τυφλών της Αγγλίας (Royal Institute of Blind People, RNIB) υπολογίζει ότι στην Αγγλία υπάρχουν περίπου 25.000 παιδιά κάτω των 16 ετών που έχουν σοβαρά προβλήματα όρασης τα οποία επηρεάζουν την εκπαίδευσή τους.

Ο όρος «προβλήματα όρασης» αναφέρεται σε άτομα που είναι τυφλά και αμβλύωπα.

Τα άτομα με τύφλωση: βλέπουν ελάχιστα ή και καθόλου. Τα περισσότερα τυφλά παιδιά διακρίνουν απλώς το φως από το σκοτάδι και την κίνηση.

Λένα Παπαδημητρίου: Γονείς εφήβων στα χαρακώματα

«Η μέρα που η κόρη μου με αποκάλεσε “πουτάνα”» («El día que mi hija me lllamó “zorra”»). Ναι, έτσι τιτλοφορείται ο οδηγός επιβίωσης για γονείς εφήβων που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Ισπανία (ως γνωστόν, στα κοινωνικά θέματα οι Ισπανοί λένε τα πράγματα έξω από τα δόντια). 

Οπως λέει στην «El País» η συγγραφέας του, εκπαιδευτικός, Σάρα Ντεσιρέ Ρουίθ, με τους αισίως 80 χιλιάδες followers, «ο τίτλος είναι τόσο αληθινός όσο η ζωή η ίδια». 

Πέννυ, η δασκάλα των Ρομά

Η πρώτη εικόνα, αν θες να το φανταστείς λιγάκι σαν ταινία, είναι αυτή της Πέννυς στην αυλή με τα παιδιά. Παρεμβάλλονται κάτι μπλε κάγκελα, μέσα από τα οποία διακρίνεται το πολύχρωμο φλοράλ πουκάμισό της, το χαμόγελό της, οι ζωηρές κινήσεις των μαθητών και ο πρωινός αγώνας τους, ο ποδοσφαιρικός. Από δίπλα, η Πέννυ δίνει τον δικό της αγώνα. Όμως, αν δεν σ’ το πει κανείς, δεν το καταλαβαίνεις. Όχι επειδή προσποιείται, αλλά επειδή, όπως θα πει αρκετές φορές πάνω στην κουβέντα, «γουστάρει».

Οι απορίες των μαθητών για το λευκό μπαστούνι και το αναπηρικό αμαξίδιο του δασκάλου

Εκπαιδευτικοί με αναπηρία που είναι παρόντες σήμερα στον αγιασμό, μιλούν στη Voria για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την πρόσβαση στα σχολεία

Ο Στέφανος Εφραιμίδης και η Χρυσούλα Αντωνιάδου είναι δύο εκπαιδευτικοί με αναπηρία, οι οποίοι καθημερινά καλούνται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες τόσο εντός του σχολείου όσο και εκτός και να προσαρμοστούν σε ένα σύστημα που δεν είναι σχεδιασμένο για αυτούς. Οι ελλείψεις σε ράμπες και ασανσέρ, τα μικρά μπάνια στα οποία με το ζόρι χωράει αναπηρικό αμαξίδιο και οι συνεχείς μετακινήσεις με αποσπάσεις και τοποθετήσεις σε νησιά και μικρές πόλεις της χώρας, μακριά από συγγενείς και φίλους που συχνά τους βοηθούν στην καθημερινότητά τους, είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που συναντούν οι εκπαιδευτικοί με αναπηρία στην Ελλάδα.

Θεανώ Κόντα: "Η σεξουαλικότητα είναι δικαίωμα και για ανθρώπους με αναπηρίες"

Η Θεανώ Κόντα, μία από τις ηθοποιούς της εκπληκτικής παράστασης «Ερωτευμένα άλογα», μιλάει για το πώς είναι να ζει στην Ελλάδα ένα άτομο με κινητική αναπηρία και για το δικαίωμα των ανθρώπων με αναπηρίες στη σεξουαλικότητα.

Δάσκαλος, μόνος, ψάχνει σπίτι στο νησί

Το πρώτο κουδούνι ηχεί σήμερα στα σχολεία, όμως εκατοντάδες εκπαιδευτικοί αντί να προετοιμάζονται για τη διδακτέα ύλη, εκλιπαρούν για ένα κατάλυμα, ει δυνατόν με παράθυρο, νεροχύτη, θέρμανση και ντουζιέρα με κουρτίνα.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου που γνωστοποιήθηκαν οι τοποθετήσεις ξεκίνησε η εβδομάδα των «παθών» τους. Με μισθούς από 736 έως 885 ευρώ καλούνται στις τουριστικές περιοχές να πληρώσουν ενοίκια από τα 400 ευρώ και άνω. «Δυσμενείς» τοποθετήσεις, επομένως, θεωρούνται πλέον οι Κυκλάδες, οι οποίες ακόμα βουλιάζουν από τουρίστες, που «επισκιάζουν» τους άρτι αφιχθέντες δημοσίους υπαλλήλους. Η άνοδος, ωστόσο, στα μισθώματα καθιστά και άλλους προορισμούς απλησίαστους. «Να είναι καλά η μαμά και ο μπαμπάς», λένε οι νεότεροι, ενώ όσοι έχουν κάνει δική τους οικογένεια άλλοτε δεν παρουσιάζονται και άλλοτε επιλέγουν ένα εξίσου δαπανηρό «aller retour».

ΕΟΑΚ: Ούγγρος ο νέος πρόεδρος της I.C.S.D.-Και επίσημα οι επόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο

Στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, τη Βιέννη πραγματοποιήθηκε το 49ο Διεθνές Συνέδριο Αθλητισμού Κωφών 9 και 10 Σεπτεμβρίου 2022, της I.C.S.D. (International Committee of Sports of the Deaf) με την παρουσία του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών και προέδρου της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Αθλητισμού Κωφών (E.D.S.O.). Ιωσήφ Σταυρακάκη.

Κ. Μακεδονία: Ανησυχία γονέων με το πρώτο κουδούνι για κορονοϊό και ολοήμερα

Το πρώτο κουδούνι χτύπησε σήμερα σε όλα τα σχολεία της χώρας και από αύριο αρχίζουν κανονικά τα μαθήματα στις σχολικές αίθουσες. Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας τα σχολεία ανοίγουν με ρεκόρ προσλήψεων, προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν, με γονείς και εκπαιδευτικούς να εκφράζουν την ανησυχία τους για ζητήματα που αφορούν κυρίως στη λειτουργία του ολοήμερου αλλά και στην έλλειψη μέτρων για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού. Υπενθυμίζεται ότι μαθητές, εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό επιστρέφουν στα σχολεία χωρίς μάσκες και tests ενώ υποχρεωτικό είναι ένα rapid test ή PCR την εβδομάδα, για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς.

Εγγραφές στο Δημόσιο ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής Πυλαίας Χορτιάτη για άτομα με οπτική αναπηρία

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΙΕΚ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΥΛΑΙΑΣ ΧΟΡΤΙΑΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2022Β για άτομα με οπτική αναπηρία
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ: ΑΠΟ 1 ΕΩΣ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Επίδομα παιδιού- ΟΠΕΚΑ: Έξτρα δόση για όλους- Πόσα χρήματα θα λάβουν οι δικαιούχοι

Παραπάνω χρήματα θα δουν στους λογαριασμούς τους οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ. Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός χορηγείται μιάμιση επιπλέον δόση επιδόματος παιδιού τον Δεκέμβριο στους δικαιούχους Νοεμβρίου (δόση δηλαδή που αντιστοιχεί σε 1,5 μήνα).

Δεύτερη ζωή… για τα σχολικά είδη – Κερδίζουν έδαφος οι «πράσινες» αγορές

Όσοι έχουν παιδιά στις τάξεις του δημοτικού, το γνωρίζουν από πρώτο χέρι, στην αρχή κάθε νέας σχολικής χρονιάς οι ανάγκες είναι και πολλές: από την τσάντα και τα καινούργια ρούχα, μέχρι τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή το tablet που ενδεχομένως μπαίνει στη ζωή του παιδιού, το νέο ποδήλατο αλλά και τα έπιπλα για το παιδικό δωμάτιο. Και ενώ οι επιλογές για να αγοράσει πια κανείς όλα τα παραπάνω – τα οποία σημειωτέον, φέτος έρχονται να προστεθούν σε ένα ήδη πολύ επιβαρυμένο λόγω πληθωρισμού οικογενειακό καλάθι – είναι πια πολλές, ανάλογα με το πορτοφόλι του καθενός, άλλες τόσες είναι και οι επιλογές για όσους θέλουν να αγοράζουν επώνυμα προϊόντα σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τις αρχικές.

Μαθήματα σε κοντέινερ και με... βάρδιες: Σχολείο στην Παιανία κρίθηκε ακατάλληλο τρεις ημέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Απίστευτη ταλαιπωρία για γονείς και μαθητές σε σχολείο της Παιανίας, καθώς μόλις τρεις ημέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, πληροφορήθηκαν ότι οι εγκαταστάσεις του έχουν κριθεί ακατάλληλες και ότι τα μαθήματα θα γίνουν σε κοντέινερ.