Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023

Παγκόσμια ημέρα Braille

Η Παγκόσμια ημέρα Braille διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 4 Ιανουαρίου από την Παγκόσμια Ένωση Τυφλών (WBU), για να τιμηθούν τα γενέθλια του Λουί Μπράιγ (1809-1852) και να αναγνωρισθούν οι προσπάθειές του για την καλυτέρευση της ζωής των τυφλών ανθρώπων. Τυφλός και ο ίδιος, επινόησε ένα ειδικό αλφάβητο για τυφλούς, που φέρει το όνομά του. Η Παγκόσμια ημέρα Braille καθιερώθηκε το 2018 και διοργανώθηκε πρώτη φορά στις 4 Ιανουαρίου 2019.

Παιδιά: «Κλειδί» για την υγεία στην ενηλικίωση η αίσθηση του «ανήκειν» στο σχολείο

Κίνδυνο διαβήτη και μεταβολικού συνδρόμου αντιμετωπίζουν οι ενήλικοι που ως παιδιά φοιτούσαν σε σχολείο με έντονες κοινωνικές ανισότητες

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά πέρασαν και όλοι μας περάσαμε τις γιορτές με τους δικούς μας ανθρώπους απολαμβάνοντας τη θέρμη, τη σιγουριά και ασφάλεια που δίνει η αίσθηση του «ανήκειν», η αίσθηση της αποδοχής στο πλαίσιο μιας ομάδα ανθρώπων. Η αίσθηση του «ανήκειν», μας κινητοποιεί να μοιραστούμε, να συμβιώσουμε, να επικοινωνήσουμε και να δημιουργήσουμε με ασφάλεια.

H εγκύκλιος που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας και στάλθηκε στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Να καταχωρίζονται, χωρίς να προσμετρώνται, οι απουσίες έως πέντε εργάσιμων ημερών που οφείλονται σε εποχικό επιδημικό ρεύμα της γρίπης από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023 προβλέπει εγκύκλιος που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας και εστάλη στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας.

Υλικό για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με το φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων.

Η A21 και A21 Greece έχουν δημιουργήσει πλούσιο υλικό για μικρούς και μεγάλους για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γύρω από το φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων.

Η εκμετάλλευση ανθρωπίνων ζωών συμβαίνει και σήμερα. Εξαναγκαστική εργασία, σεξουαλική εκμετάλλευση, εξαναγκαστική επαιτεία είναι οι κυριότερες μορφές εμπορίας που συναντούμε στη χώρα μας.

Βρείτε το υλικό  στο A21.org/Education και κατεβάστε το δωρεάν και στα ελληνικά.

Podcast: Χάρις Καρνέζη, η ψυχολόγος που έφερε στην Ελλάδα το θέατρο για παιδιά με αυτισμό


The X-File: Η πάλη των γενεών στα σόσιαλ μίντια

Στα εορταστικά τραπέζια όλοι οι έφηβοι ασχολούνταν με το ΤikΤok. Ηταν δύσκολο να απαλλοτριωθούν τα κινητά τους ακόμη και στη διάρκεια του μασήματος, αφού τα κορίτσια είχαν καταφέρει να σφηνώσουν τις συσκευές ανάμεσα στα ισχνά τους πόδια, στο σημείο ακριβώς που τελείωνε η κοντή φούστα, ενώ τα αγόρια χρησιμοποιούσαν υπερμεγέθη μανίκια-μπατζάκια ως αόρατους μανδύες. Στα σύντομα βιντεάκια της εφαρμογής ζει κι αναπνέει η Generation Z. Μαθαίνει και πειραματίζεται με συνταγές, αντιγράφει τάσεις κομμωτικής, γεννάει στιχουργικές ιδέες, εμπνέεται από χορευτικά βήματα, γελάει, συγκινείται, θυμώνει, πολιτικοποιείται.

Μια γενιά, γαμάτη πάση θυσία

Στο βιβλίο της με τίτλο Η εντύπωση της ευτυχίας: Πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ωθούν μια γενιά να δείχνει άψογη πάση θυσία [The Happiness Effect: How Social Media Is Driving a Generation to Appear Perfect at Any Cost], η Ντόννα Φρέιτας [Donna Freitas] παρουσιάζει αναλυτικά τις επιπτώσεις του διάχυτου λόγου περί ευτυχίας στα κοινωνικά δίκτυα, ιδίως για τις νεότερες γενιές. Μεταξύ άλλων, η Φρέιτας επισημαίνει τον βαθμό στον οποίον οι έφηβοι έχουν εσωτερικεύσει την αντίληψη ότι πρέπει να δείχνουν ευτυχισμένοι πάση θυσία. Αυτή η αντίληψη, υποστηρίζει, υπερβαίνει πολιτισμικά, κοινωνικά και φυλετικά σύνορα, διεισδύοντας αδιακρίτως στις νέες γενιές.

«Αλλάζω συνήθειες, μετακινούμαι αλλιώς»: Μία δράση για βιώσιμες σχολικές μετακινήσεις στη Θεσσαλονίκη

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΤΑ ΚΜ) στο πλαίσιο της συμμετοχής του, για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), στο ευρωπαϊκό έργο «e-smartec» (enhanced sustainable mobility with marketing techniques) του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Διαπεριφερειακής Συνεργασίας INTERREG EUROPE 2014-2020, προσκαλεί τους μαθητές και τις μαθήτριες ηλικίας 11-15 ετών να δηλώσουν συμμετοχή στη δράση ευαισθητοποίησης για βιώσιμες σχολικές μετακινήσεις «Αλλάζω συνήθειες, μετακινούμαι αλλιώς», που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023, από τις 10:00 μέχρι τις 14:00 στην παραλία Θεσσαλονίκης.

Το Μονοθέσιο Ελληνικό Σχολείο που παράγει πολιτισμό

Μερικές φορές δεν έχει σημασία που σπουδάζεις, αν ζεις σε μια μεγαλούπολη ή σε ένα μικρό ακριτικό χωριό. Ακόμα και αν ο εξοπλισμός και οι προσβάσεις που διαθέτεις σε πολιτιστικά κέντρα είναι από μηδαμινός έως ελλιπής, παύει να έχει τόση σημασία, όταν ο ίδιος ο τόπος και οι άνθρωποι με τα ελαχιστότατα μέσα που διαθέτουν, μπορούν να παράγουν πολιτισμό.

Μνημόνιο Συνεργασίας της ΔΥΠΑ με τον Ελληνικό Σύλλογο για το Σύνδρομο Asperger

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022, ο Διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) Σπύρος Πρωτοψάλτης και η Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου για το Σύνδρομο Asperger (Ελ.σ.σ.Α) Μαρία Ηλιοπούλου.

Σκοπός του μνημονίου είναι η συνεργασία στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη δράσεων και παρεμβάσεων για την άμβλυνση των ανισοτήτων και την ενίσχυση της κοινωνικής ομάδας των ατόμων με Σύνδρομο Asperger, ώστε τα άτομα με διαταραχή αυτιστικού φάσματος υψηλής λειτουργικότητας να αποκτήσουν ενεργό ρόλο στην κοινωνία και την οικονομία.