Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Η δυσπραξία μπορεί να είναι σοβαρή κατάσταση – της αξίζει μεγαλύτερη αναγνώριση

Η δυσπραξία είναι πολύ λιγότερο κατανοητή από τα πολύ γνωστά ξαδέρφια της, τη δυσλεξία και το Σύνδρομο Asperger. 

«Στα 19 μου υπέφερα από κατάθλιψη και αγχώδη διαταραχή και ήμουν πολύ κοντά στο να παρατήσω το πανεπιστήμιο». Φανταστείτε ότι είστε ένα υγιέστατο νεαρό άτομο με καλό βαθμό πανεπιστημίου, το οποίο δυσκολεύεται να πιεί ένα ποτό χωρίς να το χύσει, να καθοδηγήσει ανθρώπους σε ένα κτίριο ή να θυμηθεί τι του είπαν την αμέσως προηγούμενη στιγμή. Αυτή είναι η τυπική εικόνα ενός ατόμου με δυσπραξία. Η δυσπραξία ή αλλιώς η αναπτυξιακή διαταραχή του συντονισμού (developmental co-ordination disorder, DCD) επηρεάζει το συντονισμό, την αίσθηση του χώρου και την αισθητηριακή αντίληψη. Βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα των Ειδικών Μαθησιακών Διαταραχών που ορίζονται ως (μη τυπικές) διαφοροποιήσεις των ικανοτήτων του ατόμου, καθώς και προβλήματα στη συγκέντρωση και τη βραχύχρονη μνήμη. 

Παιδιά και μπαλκόνι: Πώς να τα προστατέψετε- Οδηγός διαχείρισης του υπερκινητικού παιδιού

Ένα μωρό μόλις αρχίσει να μπουσουλάει, κινδυνεύει να βάλει τα χεράκια του στις πρίζες ή να φάει οτιδήποτε ακατάλληλο... Όταν αρχίζει να περπατάει, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο καθώς μπορεί να ανοίξει μια πόρτα και να φύγει. Μπορεί να πέσει από σκάλες. Μπορεί να πνιγεί σε μια λεκανίτσα με νερό. Να σφηνώσει το κεφάλι ανάμεσα σε δυο κάγκελα. Και βέβαια μετά τα 2 έτη μπορεί να σκαρφαλώσει σε ένα μπαλκόνι, να σκύψει προς τα κάτω το κεφάλι, να αλλάξει το κέντρο βάρους και να πέσει στο κενό... Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι γονείς τόσο μικρών παιδιών, είναι να βάλουν το γνωστό δίχτυ στα μπαλκόνια, να ασφαλίσουν τα ντουλάπια και τις πρίζες, να καλύψουν με κάτι μαλακό τις αιχμηρές γωνίες. Αλλά το βασικό είναι να τα προσέχουν συνεχώς καθώς δεν είναι σε θέση να καταλάβουν αν του εξηγήσουν τους κινδύνους.

Ημέρα Αγάπης "Χάρισε ένα βιβλίο" στις Δημοτικές Βιβλιοθήκες 14/2/2017

Οι Περιφερειακές Βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης γιορτάζουν την Ημέρα Αγάπης και του Αγίου Βαλεντίνου «Χάρισε ένα βιβλίο» H 14η Φεβρουαρίου 2017 InternationalBook Giving Day «Χάρισε ένα βιβλίο» γιορτάζεται από τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία έως την Αμερική, Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Τουρκία και σε πολλές άλλες χώρες. Οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες θέλοντας να συμβάλουν ώστε να γίνουν ευρύτερα γνωστές και στη χώρα μας, γιορτάζουν και σας περιμένουν κατά τις ώρες λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης να τις επισκεφθείτε μαζί με τα παιδιά σας, να ξεναγηθείτε στο χώρο τους και να χαρίσετε ένα βιβλίο! Στόχος είναι να γίνει γνωστή αυτή η φανταστική μέρα και να γεμίσουν τα ράφια των βιβλιοθηκών με περισσότερα βιβλία.

Είσοδος ελεύθερη 

Γιατί είναι πιο έξυπνα τα πρωτότοκα παιδιά

Η μελέτη έδειξε πως οι γονείς είχαν την τάση να παρέχουν περισσότερα νοητικά ερεθίσματα στα πρωτότοκα παιδιά κατά τα πρώτα 3 χρόνια της ζωής τους, ενώ στη διάρκεια της πρώτης εγκυμοσύνης οι μητέρες πρόσεχαν πολύ περισσότερο τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους απ’ όσο στις επόμενες.

Τα πρωτότοκα παιδιά είναι πιο ευφυή από τα μικρότερα αδέλφια τους εξαιτίας του διαφορετικού τρόπου με τον οποίο τα μεγαλώνουν οι γονείς τους, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Οι 19 καλύτερες χώρες για να μεγαλώσει κανείς παιδιά

Μια έρευνα της InterNations του μεγαλύτερου δικτύου στον κόσμο για ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, βαθμολόγησε 43 διαφορετικές πτυχές της καθημερινότητας με κλίμακα από 1 έως 7. Μία από αυτές τις πτυχές είναι ο δείκτης Οικογενειακής Ζωής.H κατηγορία της οικογενειακής ζωής περιλαμβάνει από τη φροντίδα των παιδιών και την εκπαίδευση, ως την υγεία και την ασφάλεια τους.

Δράσεις κοινωνικοποίησης για παιδιά με Δ.Α.Δ. στο Ρέντη

Δράσεις για παιδιά με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές (Δ.Α.Δ.) διοργανώνει για πρώτη φορά η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγ. Ι. Ρέντη. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 11- 16 ετών με σκοπό την κοινωνικοποίηση τους μέσω ομαδικών δράσεων εντός κι εκτός του χώρου της βιβλιοθήκης.

Γεύματα σχολικά και με ποιότητα

Ε​​θνική πολιτική. Ναι, ξέρω, αυτή η άγνωστη... Οχι, δεν θα μιλήσουμε για hard politics. Δεν θα ξεφύγουμε από το πεδίο θεμάτων της στήλης. Το θέμα μας είναι η παιδική διατροφή. Αφορμή, η φρεσκότατη είδηση για την τροπολογία που κατέθεσε πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση και τις «απευθείας αναθέσεις», κόστους σχεδόν 900.000 ευρώ, με τις οποίες επιχειρεί προσωρινά να αντιμετωπίσει μέσω «σχολικών γευμάτων» το φαινόμενο της παιδικής φτώχειας.

Πρόταση συνεργασίας του Ιστορικού Μουσείου Αλεξ/πολης με τα σχολεία σε κοινή δράση

Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης - με απόλυτη συνείδηση του ρόλου του ως φορέα πολιτισμού και με κοινωνική ευθύνη απέναντι σε κάθε φορέα παιδείας, τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης- λαμβάνει την πρωτοβουλία να επικοινωνήσει με τις σχολικές μονάδες της περιφέρειας και να καταθέσει ένα σχέδιο εκπαιδευτικών δράσεων για τον εμπλουτισμό της Θεματικής Εβδομάδας με τίτλο «Σώμα και Ταυτότητα», ένα πρόγραμμα στο οποίο καλούνται να συμμετάσχουν όλες οι σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2016-2017.

RAMCIP: Ρομπότ οικιακός βοηθός για ηλικιωμένους με ήπια νοητική διαταραχή

Ένα ρομπότ οικιακό βοηθό, που θα υποστηρίζει ηλικιωμένους με ήπια νοητική διαταραχή στις καθημερινές τους δραστηριότητες αναπτύσσεται, στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου RAMCIP το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ (Horizon2020). Το ρομπότ αυτό έχει ήδη δημιουργηθεί και αφού αξιολογηθεί στο πλαίσιο δύο πιλοτικών εφαρμογών, που θα αναπτυχθούν στην Πολωνία και την Ισπανία, προβλέπεται να είναι έτοιμο στην οριστική του μορφή τον Σεπτέμβριο, καθώς το έργο ολοκληρώνεται στον Δεκέμβριο του 2017, ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, διευθυντής του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Δημήτριος Τζοβάρας.

Υπουργείο Παιδείας, έγκριση προγράμματος εκπαίδευσης μαθητών σχολικής ηλικίας στην αναζωογόνηση.

Αρχές Φεβρουαρίου (09.02.17), το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας πήρε μια σπουδαία απόφαση, ενέκρινε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εισηγήθηκαν o ανθρωπιστικός Οργανισμός Kids Save Lives – Τα παιδιά σώζουν ζωέςκαι η Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας.

Προτεραιότητα για το ΙΕΠ τα μαθήματα γλώσσας και ιστορίας

Προτεραιότητα, αυτή τη στιγμή, για το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), στις αλλαγές που προετοιμάζονται για το ελληνικό σχολείο, έχουν τα μαθήματα της Γλώσσας και της Ιστορίας, τα οποία σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΕΠ, Γεράσιμο Κουζέλη, δέχονται τις μεγαλύτερες αντιστάσεις, τις οποίες, πάντως, χαρακτηρίζει εύλογες.