Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους μαθητές με υπερλεξία στην παραγωγή γραπτών κειμένων μικρής ή μεγάλης έκτασης.

Υπάρχουν πολλές γλωσσικές δεξιότητες στις οποίες τα παιδιά με υπερλεξία χρειάζονται επιπλέον βοήθεια/ υποστήριξη. Μια περιοχή που χρειάζεται επιπλέον προσοχή είναι η εκφραστική γλώσσα, προφορική και γραπτή.

Αν αναλογιστεί κανείς τις δυσκολίες των παιδιών με υπερλεξία στην εκφραστική γλώσσα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι χρειάζονται υποστήριξη, βοήθεια και καθοδήγηση όταν έχουν να γράψουν εργασίες ή κείμενα για το σχολείο.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά με υπερλεξία στην παραγωγή γραπτών κειμένων:

Σημαντικός ο κίνδυνος θερμοπληξίας για τα παιδιά μέσα στο αυτοκίνητο

Ανεξάρτητα αν πρόκειται για καλοκαιρινή εξόρμηση, για ημερήσια εκδρομή στην παραλία, για ελεύθερο χρόνο στην ύπαιθρο ή για μια ολιγόλεπτη επίσκεψη σε κατάστημα τροφίμων, το καλοκαίρι η θερμοκρασία μέσα στο αυτοκίνητο αυξάνεται πολύ γρήγορα. Η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να εξελιχθεί σε τραγωδία, καθώς κάθε χρόνο, μικρά παιδιά και κατοικίδια ζώα υφίστανται θερμοπληξία μέσα στο αυτοκίνητο. Έστω και λίγα λεπτά σε μια ζεστή ημέρα, μπορούν να αποβούν μοιραία.

Ο πρωτοπόρος Φρανσουά Μπεζέρ στην «Κ»: Πώς τα ζώα θεραπεύουν παιδιά και ενηλίκους

Η πιο δύσκολη περίπτωση που έχει αντιμετωπίσει ήταν ένα επτάχρονο αγόρι στο φάσμα του αυτισμού, ο Γιαν. Δεν μπορούσε καν να μιλήσει. Χρειάστηκαν επτά χρόνια σκληρής και επίμονης δουλειάς του Φρανσουά Μπεζέρ, μαζί με τον σκύλο του, όμως το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό: ο μικρός όχι μόνο έμαθε δεκάδες λέξεις αλλά και άρχισε να σχηματίζει φράσεις.

Ο 76χρονος εθνολόγος και ψυχοθεραπευτής είναι πρωτοπόρος της ζωοθεραπείας, μεθόδου μέσω της οποίας ένα ζώο (σκύλος, γάτα, κουνέλι, γαϊδούρι, άλογο) λειτουργεί ως διαμεσολαβητής, μαζί με έναν επαγγελματία (συνήθως ψυχολόγο, ψυχίατρο, ειδικό παιδαγωγό, εργοθεραπευτή, νοσηλευτή, φυσιοθεραπευτή) σε περιπτώσεις ψυχικών διαταραχών, αναπτυξιακών δυσκολιών ή αυτισμού, σε παιδιά και ενηλίκους. Επίσης έχει γράψει πολλά βιβλία και έχει πολυετές ερευνητικό και κλινικό έργο.

Ε.Κ.Κ.Α.: 303 υιοθεσίες και 338 αναδοχές το πρώτο τρίμηνο του 2021

Με τη λειτουργία του Ενιαίου Εθνικού Συστήματος Υιοθεσιών και Αναδοχών, το Κράτος έχει για πρώτη φορά μία σαφή εικόνα με ακριβή δεδομένα, που καθημερινά ανανεώνονται, για τον αριθμό και τα στοιχεία των παιδιών, των αιτήσεων, αλλά και την πορεία των συνδέσεων υιοθεσιών/αναδοχών. Από την Τρίτη 22 Ιουνίου και κάθε 3 μήνες, θα δημοσιοποιούνται στο paidi.gov.gr τα επίσημα δεδομένα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.).

Ανοιχτή επιλογή σχολικών βιβλίων, εναλλακτικές μέθοδοι εξέτασης

Τρεις «κομβικές πρωτοβουλίες», όπως τις χαρακτήρισε, ξεχώρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ατζέντα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου που βρίσκεται σε εξέλιξη, μέσω τηλεδιάσκεψης υπό την προεδρία του. Αυτές είναι: το νομοσχέδιο για το νέο σχολείο, το καινοτόμο σύστημα επικουρικής ασφάλισης και την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας. Επεσήμανε ακόμη πως υπό συζήτηση τίθενται και άλλες σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπως ο αναπτυξιακός νόμος για την περαιτέρω τόνωση των επενδύσεων. «Όλες, όμως, κινούνται υπό το φως του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δημοσιονομικής πολιτικής μέχρι και το 2025, το οποίο λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι έχουμε διαθέσει 41 δισεκατομμύρια για τη στήριξη της οικονομίας αυτό το δύσκολο 18μηνο, προβλέπει σταθερή ανάπτυξη της χώρας, 3,6% για φέτος, 6,2% του χρόνου, γύρω στο 4% όλο το επόμενο διάστημα, μέχρι το 2025», τόνισε.

Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα (Κ.Π.) για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) 2021

Το Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα για τα Άτομα με Αναπηρία (ΚΠ ΑμεΑ) μας βρίσκει, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, αντιμέτωπους/ες με την πανδημία του κορωνοϊού Covid-19 και τις επιπτώσεις της στην καθημερινότητά μας. Αν και το τελευταίο διάστημα η γενική εικόνα της χώρας βελτιώνεται και οι αριθμοί των κρουσμάτων της λοίμωξης επιτρέπουν μια συγκρατημένη αισιοδοξία, το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να παραμένει υψηλό, όπως και η κρισιμότητα της κατάστασης. Άλλωστε, πολιτεία και ειδικοί επιστήμονες έχουν τονίσει ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό από το περσινό, καθώς ξεκινά από υψηλότερο σημείο σε ό,τι αφορά τους επιδημιολογικούς δείκτες, ενώ ακόμη βρισκόμαστε μακριά από το ‘τείχος ανοσίας’ που επιχειρείται μέσω των εμβολιασμών.

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εισαγωγή καταρτιζομένων ηλικίας από 18 έως 58 ετών, στη Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμεΑ Αθηνών, για το σχολικό έτος 2021-2022.

Ο Φάρος Τυφλών Ελλάδος σας ανακοινώνει ότι ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) κοινοποιεί πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εισαγωγή καταρτιζόμενων στην Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία. Τα τμήματα που θα λειτουργήσουν στον Φ.Τ.Ε. για τα σχολικά έτη 2021-2022 είναι τα εξής:

• Κεραμικής - Πηλοπλαστικής, για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης
• Διοικητικών και Οικονομικών Στελεχών Επιχειρήσεων, για τους αποφοίτους λυκείου.

Η Αλία Ίσσα φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη γυναίκα στην Παραολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων

Για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εστιάζει το μήνυμά της στη δύναμη της ένταξης σε τρεις τομείς: την υγεία, την εκπαίδευση και τον αθλητισμό.

Αυτό το μήνυμα αντικατοπτρίζεται χαρακτηριστικά στη ζωή και την πορεία μιας 20χρονης αθλήτριας με καταγωγή από τη Συρία, που γεννήθηκε και ζει στην Ελλάδα. Η Αλία Ίσσα φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη γυναίκα- μέλος της Παραολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων.

Στον Κήπο με τα Παραμύθια: Τριήμερο αφηγήσεων στη Νίκαια 25-26-27 Ιουνίου 2021

Η απεικόνιση και η αφηγηματική παράδοση των παραμυθιών όλων των ανθρώπων όπου γης συνθέτουν μια απεριόριστη πολιτισμική γεωγραφία της ανθρώπινης δημιουργικής φαντασίας. Οι Τέχνες και οι Επιστήμες αποδεικνύουν ότι η ψυχική και πνευματική κατάσταση των ανθρώπων διαπλάθεται αρμονικά από τη φαντασία η οποία δημιουργεί ένα εξαίσιο έρεισμα στην άλλοτε εύκολη και άλλοτε τραχιά διαδρομή της ζωής τους. Η παγκοσμιότητα της ελληνικής μυθολογίας τα Ομηρικά Έπη, οι αρχαίες τραγωδίες, οι μύθοι του Αισώπου, τα λαϊκά παραμύθια…τι άλλο μπορεί να είναι, παρά η έκρηξη της φαντασίας; Όταν, όμως, κλείνονται οι πόρτες της , τότε οι άνθρωποι μοιάζουν σαν νομάδες που περιφέρονται χωρίς κανένα προορισμό.

Μεγάλη διάκριση για τους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Άργους και 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Άργους.

Μεγάλη διάκριση για τους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Άργους και 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Άργους. Βραβεύτηκαν με το Βραβείο "Best Romance Film" για την ταινία τους «Μία απέραντη Αγάπη - An Endless Love» στον Διεθνή Διαγωνισμό Global Short Film Awards 2021 στις Κάννες της Γαλλίας.

Μητέρα, στη μνήμη του γιου της, συμβάλλει στην αναβάθμιση σχολείων

Η απώλεια του γιου της μετατράπηκε σε κύμα αγάπης και στοργής προς όλα τα παιδιά. Η Αικατερίνη Ηλιούδη ζούσε μόνιμα στο Παρίσι, όταν έχασε τον μονάκριβο γιο της. Επέστρεψε στον τόπο καταγωγής της, στα Γιαννιτσά (ν. Πέλλας), και αποφάσισε να συμβάλλει ενεργά στην αναβάθμιση των σχολείων της περιοχής, στη μνήμη του γιου της. Δύο σχολεία, με τη συμβολή της, απέκτησαν υπερσύγχρονους χώρους αναβαθμίζοντας εξαιρετικά τις υπηρεσίες προς τους μαθητές.

Πρόσκληση σε διάλογο σχετικά με το επερχόμενο Νομοσχέδιο ΥΠΑΙΘ για την Αναβάθμιση του Σχολείου και την Ενδυνάμωση των Εκπαιδευτικών

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως προσκάλεσε τους Υπευθύνους Παιδείας των κοινοβουλευτικών ομάδων, προκειμένου να συναντηθούν και να συζητήσουν θέσεις και απόψεις που αφορούν τους άξονες του επερχόμενου νομοσχεδίου του Υπουργείου, ώστε να ληφθούν υπόψη κατά τη διαμόρφωσή του.

Εγχειρίδια για τη ρητορική μίσους για μαθητές Γυμνασίου/Λυκείου και οδηγίες για τους εκπαιδευτικούς

Η εκπαίδευση αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην προσπάθεια καταπολέμησης της ρητορικής μίσους και της προώθησης της αλληλεγγύης προς τα θύματα. Το διαδίκτυο είναι πρόσφορο έδαφος έκφρασης ακραίων συμπεριφορών λόγω της αίσθησης «ανωνυμίας» που δίνει και της μεγάλης απήχησης που προσφέρει. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό για τους νέους σήμερα να μάθουν να αναγνωρίζουν την ρητορική μίσους στο διαδίκτυο και να αναπτύξουν στρατηγικές αντιμετώπισής της.
Δείτε τα εγχειρίδια εδώ.

Πηγή: saferinternet4kids

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ντροπή ο ουγγρικός νόμος που απαγορεύει την «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας στους ανηλίκους

Ντροπή» χαρακτήρισε το νόμο της Ουγγαρίας που απαγορεύει την «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας στους ανηλίκους η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ερωτηθείσα σχετικά κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Βέλγο Πρωθυπουργό Αλεξάντερ Ντε Κρόο για το Πρόγραμμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του Βελγίου.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ζήτησε από τους αρμόδιους επιτρόπους να γράψουν επιστολή προς τις ουγγρικές αρχές εκφράζοντας την ανησυχία πριν το νομοσχέδιο τεθεί σε εφαρμογή..

Πρόσωπο: Φιλίπ Βινιολό

Το παιχνίδι της Γαλλίας με την Ουγγαρία είχε τελειώσει. Ο Κιλιάν Μπαπέ, σίγουρα κομματάκι απογοητευμένος από το τελικό αποτέλεσμα, θα μπορούσε να είχε ασχοληθεί με διάφορα πράγματα. Είναι ένας σούπερ σταρ. Θα μπορούσε ακόμα να είχε βγει να μιλήσει γι’ αυτά που άκουγε από εκείνα τα γλυκύτατα αγόρια με τα μαύρα στο πέταλο των φανατικών της Ουγγαρίας. Δεν το έκανε όμως. Ανέβασε μια φωτογραφία δίπλα σε έναν φίλαθλο, πάνω σε αναπηρικό αμαξίδιο και ένα μήνυμα: «Ένα αξιοθαύμαστο άτομο το οποίο είχα την τύχη να γνωρίσω. Ένα παράδειγμα για όλους. Ένας λάτρης του ποδοσφαίρου και της ζωής. Μια άσχημη είδηση. Αναπαύσου εν ειρήνη Φιλού μου».

ΟΗΕ: Πάνω από 8.500 παιδιά χρησιμοποιήθηκαν ως στρατιώτες σε συρράξεις το 2020

Περισσότερα από 8.500 παιδιά χρησιμοποιήθηκαν ως στρατιώτες σε διάφορες συρράξεις τον περασμένο χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο και περί τα 2.700 σκοτώθηκαν, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για τα παιδιά και τις ένοπλες συρράξεις.

Η έκθεση αφορά τους φόνους, τους ακρωτηριασμούς, την σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών, τις απαγωγές, την στρατολόγηση, την παρεμπόδιση πρόσβασης σε βοήθεια και τις επιθέσεις κατά σχολείων και νοσοκομείων.