Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

Εξηγώντας στα παιδιά τις ειδήσεις


Τα παιδιά όλων των ηλικιών πληροφορούνται για την επικαιρότητα με διάφορους τρόπους. Είτε από φίλους, είτε από το TikTok, το YouTube είτε από το σπίτι, μπορούν να πλημμυρίσουν από πληροφορίες, διαφορετικές οπτικές γωνίες, ακόμη και γραφικές εικόνες και βίντεο έκτακτων ειδήσεων. Ταυτόχρονα, όμως, τα παιδιά στο δημοτικό και στο γυμνάσιο μπορεί να έχουν πρόβλημα στην πλήρη κατανόηση των ειδήσεων.

Οι λύσεις για το παιδί που τραυλίζει

Η Μαρία είναι σχεδόν τριών ετών. Πριν από τρεις εβδομάδες άρχισε να επαναλαμβάνει, κάποιες φορές, την πρώτη συλλαβή της λέξης, καθώς και τις μονοσύλλαβες μικρές λέξεις της φράσης: «μα-μα-μα-μαμά θα πάμε για-για-για μπάνιο;». Η Μαρία άργησε να μιλήσει, αλλά το τελευταίο διάστημα έχει κάνει άλματα στον λόγο της. Χρησιμοποιεί νέες λέξεις, σύνθετες προτάσεις και μιλά ακατάπαυστα. Οι γονείς συνδέουν χρονικά την εμφάνιση των επαναλήψεων με τη ραγδαία εξέλιξη στον λόγο της. Ανησυχούν για τις επαναλήψεις, αλλά παρατηρούν ότι, ενώ στην αρχή ήταν συχνές και πολλές, την τελευταία εβδομάδα είναι λιγότερο συχνές και μόνο μια επανάληψη συλλαβής κάθε φορά, «δη-δηλαδή», κάπως έτσι.

Σέρρες: Μαθητές δώρισαν βιβλία στη νέα βιβλιοθήκη του τμήματος Μεταγωγών

Η πρωτοβουλία της διοικήτριας του τμήματος Μεταγωγών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών Ευαγγελίας Δούμα για τη δημιουργία μιας δανειστικής βιβλιοθήκης που θα καλύπτει τις ανάγκες των κρατουμένων, ευαισθητοποίησε και τη σχολική κοινότητα του 5ου Γυμνασίου Σερρών.Μαθητές και εκπαιδευτικοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της κ. Δούμα και δώρισαν βιβλία συμβάλλοντας από τη δική τους μεριά στον εμπλουτισμό της νέας βιβλιοθήκης.

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το TechGirls 2024

Οι αιτήσεις για το TechGirls 2024 άνοιξαν!

Το TechGirls είναι μια πρωτοβουλία του Γραφείου Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α., που έχει σχεδιαστεί για να ενδυναμώσει και να εμπνεύσει νεαρά κορίτσια από όλο τον κόσμο να ακολουθήσουν μια καριέρα στην επιστήμη και την τεχνολογία.

«Dictée Lavalloise 2023» Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ορθογραφίας στα Γαλλικά

Το ΓΕΛ Πολυγύρου Χαλκιδικής προσκαλεί μαθητές και μαθήτριες Γ Γυμνασίου και Λυκείου που έχουν επίπεδο ίσο ή μεγαλύτερο του Β1 να δηλώσουν συμμετοχή στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ορθογραφίας στα γαλλικά « Dictée Lavalloise 2023 ».

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Μηδενική ανοχή στην παιδική κακοποίηση

«Μηδενική ανοχή στην παιδική κακοποίηση», είναι το μήνυμα που έστειλε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εγκαινιάζοντας τη Μονάδα Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών «ΕΛΙΖΑ», στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, και σημείωσε πως η σιωπή, η συγκάλυψη, και η αδιαφορία απέναντι σε περιστατικά κακοποίησης παιδιών συντείνουν στον πολλαπλασιασμό τους.

Κορίτσια και γυναίκες Ρομά αλλάζουν την «τύχη» τους

Κορίτσια και γυναίκες από καταυλισμούς στην Κεντρική Μακεδονία και τη Δυτική Ελλάδα ονειρεύονται τη ζωή τους αλλιώς με τη στήριξη του προγράμματος «Κοινωνική ένταξη και ενδυνάμωση Ρομά»

«Θέλω να γίνω κομμώτρια», «θέλω να γίνω ψυχολόγος», «θέλω να γίνω νηπιαγωγός». Στα σχολεία της δυτικής Ελλάδας, οι μαθήτριες έχουν στόχους παρόμοιους με αυτούς που έχουν χιλιάδες κορίτσια της ηλικίας τους. Κάθονται σε ένα κύκλο και γράφουν σε ένα λευκό χαρτί τα όνειρά τους, ψιθυρίζουν μεταξύ τους αν θα παντρευτούν αυτόν που αγαπούν ή αν θα κάνουν καριέρα μετά το σχολείο, λένε γιατί τους αρέσει που είναι κορίτσια και γιατί όχι.

ΕΣΑμεΑ: Προτάσεις για τη φορολογία ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις

Με αφορμή την ανακοίνωση του φορολογικού νομοσχεδίου από την κυβέρνηση, η ΕΣΑμεΑ κατέθεσε με επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη δέσμη μέτρων και πολιτικών για την προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους:

Η υπόθεση Κωσταλέξι έγινε παράσταση και κάνει στάση στη Θεσσαλονίκη

Με νέα σκηνοθετική ματιά και νέο υλικό που εμπλουτίζει τη δραματουργία της παράστασης, η Άλκηστις Νικολαΐδη, η Ζωγραφιά Μεντεσίδου και ο Κωνσταντίνος Μωραΐτης παρουσιάζουν την πραγματική ιστορία μιας γυναίκας που οι ίδιοι οι γονείς της κράτησαν σε εγκλεισμό για σχεδόν τρεις δεκαετίες σε ένα χωριό της Στερεάς Ελλάδας. Μια ιστορία που συγκλόνισε το πανελλήνιο και αποτέλεσε την έμπνευση, 45 χρόνια μετά, για μία παράσταση που συζητήθηκε όσο λίγες στο πρώτο της ανέβασμα στο θέατρο Θησείον στην Αθήνα.

H viral έκπληξη μαθητών στην καθηγήτριά τους για τα γενέθλιά της

Μια συγκινητική έκπληξη στη καθηγήτριά τους θέλησαν να κάνουν μαθητές σχολείου, οι οποίοι αν και στην αρχή την περίμεναν με δήθεν άγριες διαθέσεις, είχαν να τις προσφέρουν λουλούδια και αγκαλιές.

Η ιστορία του βρέφους που πάσχει από σπάνια νόσο και ο αγώνας των γονιών να το κρατήσουν στη ζωή

Η Indi Gregory, ένα βρέφος οκτώ μηνών, που η υγεία του βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, πήρε ιταλική υπηκοότητα, προκειμένου να συνεχίσει να λαμβάνει τη θεραπεία για τη νόσο των μιτοχονδρίων από την οποία πάσχει.