Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Συμβουλές γονέων με/για κωφά παιδιά με επιπλέον ανάγκες

Η ανατροφή ενός κωφού παιδιού με πρόσθετες ανάγκες είναι παρόμοια και διαφορετική με την ανατροφή οποιουδήποτε άλλου παιδιού. Όπου υπάρχουν διαφορές, υπάρχουν συνήθως προκλήσεις, επομένως η υποστήριξη και οι συμβουλές από άλλους γονείς είναι συχνά ανεκτίμητες. Παρακάτω παρουσιάζονται συμβουλές από γονείς κωφών παιδιών με πρόσθετες ή σύνθετες ανάγκες που μπορούν να σας βοηθήσουν στους παρακάτω τομείς :

Κωφοί πολίτες σε μια χώρα που δεν αφουγκράζεται τις ανάγκες τους

Φαντάσου το για λίγο, να μην ακούς και να βρεθείς σε μια δημόσια υπηρεσία, στην τράπεζα, στο σχολείο των παιδιών σου, στη δουλειά σου ή στο γιατρό ή σε ένα νοσοκομείο, να πρέπει να συνεννοηθείς για ένα ζωτικής σημασίας για σένα ζήτημα, να χρειάζεσαι τον διερμηνέα Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (ΕΝΓ) -δηλαδή έναν εξειδικευμένο επαγγελματία που θα είναι η φωνή σου και τα αυτιά σου- και να μην τον έχεις. Να μην σου παρέχεται δωρεάν από το κράτος ώστε να νιώθεις και εσύ -ως κωφός / βαρήκοος- ισότιμος πολίτης της χώρας σου, αλλά και να μην έχεις λεφτά να πληρώσεις γι’ αυτή την υπηρεσία που δικαιούσαι, άρα να καταδικάζεσαι στην περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό και οικονομικό σου αποκλεισμό από τα στοιχειώδη.

Podcast: "Οι εκπαιδευτικοί του ΕΝΕΕΓΥΛ Κατερίνης, με αφορμή μια ταινία μικρού μήκους"...


Άποψη: Άρης Αλεξανδρής "Τα παιδιά δεν πάνε καλά"

Τη σπρώχνουν στο έδαφος, της δίνουν άγρια χαστούκια, της τραβάνε τα μαλλιά, την κλωτσάνε. Τη χτυπάνε δύο και τρεις μαζί, ενώ το ανήλικο κοινό παρακολουθεί εκστασιασμένο και επευφημεί. Κάποια στιγμή, ένα νεαρό αγόρι ακούγεται να λέει «θα με κάνεις follow και θα μου το στείλεις»· αναφέρεται στο βίντεο της κακοποίησης, φυσικά: θέλει να έχει στο αρχείο του τον ξυλοδαρμό της 13χρονης συμμαθήτριάς του – πρόκειται για μοναδικής αξίας content. Οταν το θύμα σηκώνεται πια στα πόδια του, ένα άλλο αγόρι φωνάζει «Δεν φτάνει, πάμε, κι άλλο!», ενώ κάποιος ακόμη σχολιάζει «Κοίτα πώς έγινε το μαλλί της!», βρίσκοντας πολύ αστείο το γεγονός ότι ένα θύμα κακοποίησης μοιάζει με θύμα κακοποίησης.

Βρετανία: Παιδιά δημιουργούν άσεμνες εικόνες συμμαθητών τους με εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

Παιδιά σε βρετανικά σχολεία χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να φτιάχνουν άσεμνες εικόνες άλλων παιδιών, προειδοποίησε ομάδα εμπειρογνωμόνων για την παιδική κακοποίηση και την τεχνολογία.

Ηράκλειο: Κατέκτησαν την κορυφή της Ευρώπης με ένα ξεχωριστό υποβρύχιο μαθητές ομάδας ρομποτικής

Την κορυφή της Ευρώπης με ένα πολύ ξεχωριστό… υποβρύχιο κατέκτησαν μαθητές μέλη ομάδας ρομποτικής από το Ηράκλειο, που επιστράτευσαν την ευρηματικότητα και την δημιουργική ορμητικότητά τους και, μετά από πολλή δουλειά, κατάφεραν να ξεχωρίσουν στον διαγωνισμό Future League για την βιωσιμότητα του Science on Stage Europe, ενός μη κερδοσκοπικού διαγωνισμού, στον οποίο συμμετέχουν 35 χώρες από όλη την Ευρώπη.

Ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί: Δουλεύουν απλήρωτοι 7 μήνες

Σε απεργία αποφάσισαν να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, εφόσον παραμένουν απλήρωτοι από τον προηγούμενο Μάρτιο. Η κρατική χρηματοδότηση, η οποία δίδεται σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς μέσω εθνικών πόρων και ΕΣΠΑ προκειμένου να φιλοξενούνται παιδιά χωρίς οι οικογένειές τους να καταβάλλουν χρήματα, θα έπρεπε να έχει καταβληθεί στο τέλος της άνοιξης. Παράλληλα, από τον Σεπτέμβριο, οπότε και ξεκίνησε η νέα περίοδος, δεν έχουν καταβληθεί καθόλου χρήματα στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος. Από την πλευρά της κυβέρνησης τονίζεται ότι τα χρήματα αναμένεται να καταβληθούν τις επόμενες ημέρες. Τα οφειλόμενα φτάνουν τα 14 εκατ. ευρώ, τα οποία θα μοιραστούν σε ιδιωτικούς σταθμούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Συνάντηση μνήμης και τιμής για τους ανάπηρους πολέμου 1940-1941 από την "ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ" Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων

80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΝΙΚΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
ΠΕΜΠΤΗ 30/11 ΣΤΙΣ 4 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΛΠΙΣ
(πλαϊνή είσοδος Τριχωνίδος 8 )

Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023 στις 4 το απόγευμα η Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων: "Μηδενική Ανοχή" σε συνεργασία με τον Διδάκτορα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Menelaos Charalampidis θα πραγματοποιήσουν «ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ» στον περίβολο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Η ΕΛΠΙΣ» για τους ανάπηρους πολέμου 1940-1941, που δολοφονήθηκαν και εκτελέστηκαν από τις ελληνικές δωσιλογικές αρχές και τις γερμανικές αρχές κατοχής.

Smile Bazaar: Για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» διοργανώνει, για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, το Smile Bazaar από 1 έως 10 Δεκεμβρίου 2023 στο Περίπτερο 6 της TIF Helexpo

Το  Bazaar-θεσμός, έχοντας σημειώσει μεγάλη επιτυχία τα προηγούμενα χρόνια στην Αθήνα, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες, έρχεται στη Θεσσαλονίκη και επιφυλάσσει μεγάλες προσφορές, εκπλήξεις και μία ολοκληρωμένη αγοραστική εξόρμηση που καλύπτει κάθε ανάγκη. 

Χριστούγεννα στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, θέλοντας να προσφέρει χριστουγεννιάτικη χαρά στα παιδιά της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής, διοργανώνει και φέτος σειρά δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων, δωρεάν. Οι εκδηλώσεις απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, και θα πραγματοποιηθούν, στην πλειοψηφία τους, στην όμορφη αίθουσα Δημιουργικής Απασχόλησης «Ι. Παπαχαρίση», στην Καπναποθήκη «Π».

Ο Καπετάν Μιχάλης του Νίκου Καζαντζάκη έγινε ένα αριστουργηματικό graphic novel από τον Pan Pan

Ο Καπετάν Μιχάλης, ένα από τα τελευταία έργα του Καζαντζάκη, είναι από τα κορυφαία μυθιστορήματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Το βιβλίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1953, ενώ το 2022 κυκλοφόρησε σε μια εξαιρετική έκδοση από τη Διόπτρα με νέο εξώφυλλο, ειδικά σχεδιασμένη γραμματοσειρά, εισαγωγικά κείμενα και επίμετρο που προσφέρουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ίδιο το έργο και την εποχή στην οποία γράφτηκε. Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορεί και το graphic novel που έφτιαξε ο Παναγιώτης Πανταζής (Pan Pan) σε δικό του σκίτσο και σενάριο, μία από τις πιο ολοκληρωμένες κυκλοφορίες του είδους που έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα.

Μαθήματα κολύμβησης για μαθητές στη Λιβαδειά

Οι μαθητές της Γ΄ και Δ΄ τάξεις των Δημοτικών Σχολείων της Π.Ε. Βοιωτίας ξεκίνησαν τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου τα μαθήματα κολύμβησης στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Λιβαδειάς, στο πλαίσιο του μαθήματος Φυσικής Αγωγής. Είναι γνωστό πως η κολύμβηση παρέχει στα παιδιά έναν υγιεινό τρόπο ζωής με την ενεργό συμμετοχή σε φυσικές δραστηριότητες και βοηθά έτσι να διατηρούν υγιές σώμα και πνεύμα. Η εκμάθηση της κολύμβησης δεν αποτελεί απλά μια αθλητική δραστηριότητα αλλά συμβάλλει σημαντικά στην ολόπλευρη ψυχοσωματική καλλιέργεια των παιδιών.