Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021

7 φράσεις κλειδιά της Μοντεσσοριανής Αγωγής που πρέπει να χρησιμοποιούμε όλοι.

Είναι πολύ δύσκολο να εκφράσεις με λίγα λόγια την Μοντεσσοριανή Αγωγή, καθώς πρόκειται για μια φιλοσοφία σχετικά με την εκπαίδευση και την ανάπτυξη του παιδιού που φτάνει πολύ βαθιά. Είναι ένας διαφορετικός τρόπος να βλέπεις τον κόσμο. Ίσως ένας από τους πιο απλούς τρόπους για να σχηματίσει κανείς μια ιδέα σχετικά με το τι είναι Μοντεσσοριανή Αγωγή είναι να προσέξει τη γλώσσα που χρησιμοποιούν οι δάσκαλοί της.

Οι δάσκαλοι της Μοντεσσοριανής Αγωγής χρησιμοποιούν μια γλώσσα που σέβεται το παιδί και του παρέχει συστηματικές προσδοκίες. Οι λέξεις επιλέγονται προσεκτικά για να ενθαρρύνουν τα παιδιά να είναι ανεξάρτητα, να έχουν εσωτερικά κίνητρα και κριτική σκέψη. Διαβάστε 7 εκφράσεις που θα ακούσετε σε μια μοντεσσοριανή τάξη και πώς μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε και στο σπίτι σας.

Πώς θα «ξεκολλήσει» το παιδί από τα ηλεκτρονικά;

Όπως οι ενήλικες και τα μεγαλύτερα παιδιά, τα νήπια μπορούν να βυθιστούν τόσο πολύ σε ό, τι συμβαίνει στα tablet ή στα ηλεκτρονικά, ώστε να μην γνωρίζουν τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω τους. Τα νήπια μεγαλώνουν στον κόσμο της τεχνολογίας. Ως εκ τούτου, είναι εύκολο να ξεχάσουμε πόσο ευεργετικό είναι να βρίσκεσαι σε εξωτερικούς χώρους και στον καθαρό αέρα.

Διαδικτυακό φεστιβάλ, προσβάσιμο για τα άτομα με αναπηρία

Στην ανθρωπολογία, liminality (ή μεθοριακότητα) είναι η στιγμή μιας διαβατήριας τελετουργίας όπου το άτομο δεν βρίσκεται μεν στην πρότερη κατάστασή του (π.χ. του αβάπτιστου βρέφους), αλλά ούτε και έχει αποκτήσει ακόμα την καινούργια του ταυτότητα (του νέου μέλους της κοινότητας). Είναι μια κατάσταση μεταβατική, της οποίας ένα άλλο χαρακτηριστικό επισημαίνει ο ιδρυτής του πολιτιστικού οργανισμού Liminal, ο ηθοποιός και θεατρολόγος Χρήστος Παπαμιχαήλ: «Πρόκειται για το σημείο όπου οι φυσικοί νόμοι και περιορισμοί αίρονται», λέει και συνεχίζει: «Ο δικός μας στόχος είναι να συμβάλλουμε στη μετάβαση προς έναν πιο δημοκρατικό πολιτισμό μέσα από εκδηλώσεις και δράσεις όπου το αν ακούς, αν μπορείς να δεις ή όχι δεν έχει μεγάλη σημασία».

Την Πέμπτη το πρώτο self test πριν τις Πανελλαδικές-Τι γίνεται σε περίπτωση κρούσματος (βίντεο)

Την ερχόμενη Πέμπτη, 10 Ιουνίου, θα πρέπει να κάνουν το πρώτο self test οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, οι οποίες ξεκινούν τη Δευτέρα, 14 Ιουνίου, τόνισε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, μιλώντας σήμερα το πρωί, Κυριακή, στο OPEN.

Η ίδια περιέγραψε τη διαδικασία που θα ακολουθείται όταν κάποιος εκ των μαθητών και των εκπαιδευτικών αποδεικνύεται θετικός στον νέο κορονοϊό. Όπως είπε θα ακολουθεί επανέλεγχος και εφόσον αποδειχθεί και πάλι θετικός, ο υποψήφιος θα μπορεί να καταθέσει αίτηση για να εξεταστεί στις επαναληπτικές πανελλαδικές του Σεπτεμβρίου.

Μαθήματα ελληνικών στα πέρατα του κόσμου

Στην Ελλάδα είναι ήδη μεσάνυχτα, όμως στο μακρινό Μπουένος Αϊρες η νεαρή Φλάβια Γεντζιάν, ανερχόμενη δικηγόρος αρμενικής καταγωγής, παίρνει θέση μπροστά στον υπολογιστή για να συνδεθεί με τους συμμαθητές της: Ερωτευμένη με την ελληνική γλώσσα και τους ελληνικούς χορούς, αυτή η νεαρή κοπέλα έχει μεταφέρει το πάθος της για την Ελλάδα σε μια σελίδα που δημιούργησε στο Facebook, όπου την ακολουθούν χιλιάδες άτομα. Κι όμως μπροστά στο zoom είναι μια απλή μαθήτρια. Μία από τους εκατοντάδες μαθητές ελληνικών στα πέρατα του κόσμου.

«Το Καλάθι του Πικνίκ»: Πρόγραμμα για παιδιά 5-12 ετών


Το πρόγραμμα «Το Καλάθι του Πικνίκ» πραγματοποιούν τα WWF Ελλάς, Ρουμανίας και Τουρκίας με την υποστήριξη του WWF Food Practice. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθήτριες και μαθητές 5-12 ετών

Μαλαισία: Μια έφηβη ηγείται άθελά της ενός κινήματος κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης των κοριτσιών στο σχολείο

Η Άιν Χουσνίζα Σαϊφούλ Νιζάμ, μια έφηβη από τη Μαλαισία, έχει αναχθεί άθελά της σε επικεφαλής ενός κινήματος κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης στα σχολεία, αφού διαμαρτυρήθηκε μέσω του TikTok για ένα κακόγουστο αστείο καθηγητή της για τον βιασμό.

Η 17χρονη κοπέλα διηγήθηκε το περιστατικό σε βίντεο που ανήρτησε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο έγινε viral και ώθησε χιλιάδες άλλα κορίτσια να διηγηθούν τις δικές τους εμπειρίες από σωματική ή λεκτική σεξουαλική κακοποίηση στο σχολείο.

Η Άιν ξεκίνησε τη διαδικτυακή εκστρατεία #MakeSchoolASaferPlace (ας κάνουμε τα σχολεία ασφαλή), παρά τις πολλές εχθρικές αντιδράσεις, μια απειλή για βιασμό και μια προειδοποίηση για αποβολή από το σχολείο της.

LIFE GRECABAT: Εκπαιδευτικό υλικό για τις νυχτερίδες και τα σπήλαια της Ελλάδας

Πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό για τον οικότοπο των σπηλαίων και τις νυχτερίδες της Ελλάδας για τους εκπαιδευτικούς και μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, το πρόγραμμα LIFE GRECABAT παρουσιάζει για τους εκπαιδευτικούς και μαθητές του Δημοτικού και Γυμνασίου, πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό για τον οικότοπο των σπηλαίων και τις νυχτερίδες της Ελλάδας, συμβάλλοντας στη δημιουργία νέων προτύπων, στάσεων και συμπεριφορών απέναντι στο περιβάλλον.

Εκπαιδεύοντας Νεαρούς Μαθητές Staellinika, με τη Βοήθεια Νέου Οnline Μαθήματος Μυθολογίας

Η Μέδουσα, ο Ηρακλής και ο Δαίδαλος θα αναλάβουν να διδάξουν ελληνικά σε παιδιά άνω των 8 ετών, μέσω ενός μαθήματος μυθολογίας της εκπαιδευτικής πλατφόρμας Staellinika.

Το νέο μάθημα έρχεται να προστεθεί στις εφαρμογές που προσφέρουν σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας καθώς και σε νεαρούς ενήλικες της ελληνικής διασποράς, έναν διασκεδαστικό τρόπο για να μάθει κανείς τη γλώσσα. Οι εφαρμογές αυτές αναπτύχθηκαν από το πρόγραμμα Rebooting the Greek Language (Επανεκκίνηση της Ελληνικής Γλώσσας), το οποίο σχεδιάστηκε από κοινού με το SNF Centre for Hellenic Studies και το SNF New Media Lab στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Ένας βοτανικός κήπος για τους μαθητές του δημοτικού της Κιμώλου

Πριν λίγες ημέρες το προαύλιο του δημοτικού σχολείου της Κιμώλου «πρασίνισε» γεμίζοντας από ντόπια φυτά, τα οποία συνέθεσαν έναν καινούριο βοτανικό κήπο για τους μαθητές του σχολείου.

Θρούμπι, γαρυφαλλιές, σκίνος, ρίγανη, της αγάπης το βοτάνι, είναι μερικά από τα φυτά που καλλιεργήθηκαν στον μικρό κήπο και κόσμησαν τον προαύλιο χώρο με χρώματα και αρώματα που έκρυβαν λίγη από την ιστορία του τόπου του νησιού των Κυκλάδων.

Ναύπλιο: Αποζημίωση σε μαθητή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

Αποζημίωση σε μαθητή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες επιδίκασε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ναυπλίου, εξαιτίας της αδυναμίας του κράτους να παράσχει εξειδικευμένο εκπαιδευτικό κατά τη διάρκεια της φοίτησης του στο Δημοτικό

Κάλεσμα για εθελοντές εκπαιδευτές για δημιουργία ανοιχτού εκπαιδευτικού υλικού για ανοιχτές τεχνολογίες

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) καλεί όσους εκπαιδευτικούς ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν ως εθελοντές/εκπαιδευτές στην δημιουργία και τον εμπλουτισμό εκπαιδευτικού υλικού για μαθήματα που θα είναι δωρεάν να δηλώσουν συμμετοχή εδώ.

Από το ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού στο Μαθηματικό Σάμου

«Αγγελική τα κατάφερα». Η φωνή του Σταύρου τρέμει. Βρίσκεται στο σωφρονιστικό κατάστημα της Κομοτηνής και έχει μόλις μάθει τα αποτελέσματα των πανελληνίων. Λίγα λεπτά αργότερα η γραμμή κλείνει και εκείνος επιστρέφει στο κελί του. Είναι ικανοποιημένος, συγκρατημένος και λιγομίλητος. «Από την στιγμή, που αποφάσισε να μπει στην «αρένα» των εξετάσεων, αυτό από μόνο του αποτελεί μία νίκη. Η επιτυχία του είναι απλά το επιστέγασμα», λέει η Αγγελική Ξαρχάκου, η φιλόλογος που στάθηκε στο πλευρό του και στήριξε την προσπάθειά του, όταν ο ίδιος κρατούταν στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού.

Καναδάς: Συναγερμός για νέο μυστηριώδες σύνδρομο που χτυπά τον εγκέφαλο και σκορπά τον θάνατο

Ανησυχία έχει προκαλέσει μυστηριώδης «νέα» ασθένεια, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή έξι ατόμων στον Καναδά.

Η νευρολογική νόσος που «χτυπά» τον εγκέφαλο ονομάστηκε «Σύνδρομο του New Brunswick», από την περιοχή όπου εντοπίστηκε αρχικά, ενώ μέχρι στιγμής έχει προσβάλει τουλάχιστον 48 άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 85 ετών, χωρίς να δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση σε άνδρες ή γυναίκες.