Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

Βοηθάμε τα παιδιά να διαχειριστούν το χρόνο τους με έναν απλό τρόπο.

Μια από τις απλές συμβουλές για την ανάπτυξη των εκτελεστικών λειτουργιών των παιδιών είναι να ζητάμε πριν από ένα έργο να υπολογίσουν πόσο περίπου θα τους πάρει για να το ολοκληρώσουν. Στην συνέχεια, αφού το ολοκληρώσουν, μπορούμε να τους ζητήσουμε να ελέγξουν πόσο χρόνο έκαναν στην πραγματικότητα. Με αυτό τον τρόπο τα βοηθάμε να κατανοήσουν την έννοια του χρόνου αλλά και τους μαθαίνουμε να τον διαχειρίζονται αποτελεσματικά.

Η Χριστίνα είναι φοιτήτρια, φεμινίστρια, συγγραφέας και η πρώτη τυφλή book YouTuber στην Ελλάδα

Ήταν δύο ετών όταν οι γονείς της αντιλήφθηκαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με την όρασή της και επισκέφτηκαν τον οφθαλμίατρο. Περίμεναν να ακούσουν μια συνηθισμένη διάγνωση, αντ’ αυτού ο γιατρός τούς είπε ότι θα έμενε τυφλή, «χωρίς εξηγήσεις και χωρίς ενσυναίσθηση ή συμπόνοια» όπως αφηγείται η Χριστίνα Σαρρή σήμερα.

Η πάθησή της ονομάζεται μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια και εξελίσσεται διαρκώς. «Αυτή τη στιγμή μπορώ να ξεχωρίσω μόνο το φως και το σκοτάδι, σε κάποιες περιπτώσεις αντιλαμβάνομαι και μεγάλες σκιές ή όγκους κοντά μου. Δεν ήταν πάντα έτσι. Σήμερα βλέπω πολύ πιο θολά και σκοτεινά από ό,τι πριν από μόλις τρία-τέσσερα χρόνια. Επίσης βλέπω ασπρόμαυρα. Στην ουσία, η όρασή μου δεν ξεπερνά το 3% μιας φυσιολογικής όρασης».

Πρόσωπο: Στέλλα Ζολώτα

Η εργασία αποτελεί μια από τις κυριότερες εκφάνσεις της ζωής του ανθρώπου. Όχι μόνο γιατί μέσα απ΄ αυτήν εξασφαλίζει τις βιοτικές ανάγκες του, αλλά και επειδή η ίδια ταυτόχρονα είναι προσδιοριστικό στοιχείο της προσωπικότητας και των επιλογών του. Το άτομο νιώθει παραγωγικό, αναπτύσσει τις δεξιότητες και τις ικανότητες του και αλληλοεπιδρά σ΄ ένα περιβάλλον που του επιτρέπει να προωθεί ιδέες και λύσεις σε προβλήματα, συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη της κοινωνικής ευημερίας. Μιλήσαμε με την υπάλληλο του Νοσοκομείου, κα. Στέλλα Ζολώτα που χαμογελαστή και ευδιάθετη τις περισσότερες φορές… εξυπηρετεί το κοινό και κοιτά την ζωή με αισιοδοξία.

Διευκρινίσεις για τις ώρες πρακτικής άσκησης συνάφειας ΠΜΣ με τα αντικείμενα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και της Σχολικής Ψυχολογίας

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων:

Κατόπιν της ανησυχίας που έχει εκδηλωθεί από μερίδα φοιτητών με αφορμή την έκδοση απόφασης τροποποίησης των κριτηρίων συνάφειας Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών με τα αντικείμενα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και της Σχολικής Ψυχολογίας , διευκρινίζουμε τα ακόλουθα:

Από το 2007 προβλέπεται ότι μία (1) πιστωτική μονάδα ECTS αντιστοιχεί σε είκοσι πέντε (25) έως τριάντα (30) ώρες εργασίας (βλ. παρ. 1 του άρθρ. 1 της ΥΑ Φ.5/89656/Β3/13-8-2007 ΥΑ «Εφαρμογή του Συστήματος Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων», ΦΕΚ Β΄1466). Από το 2019 έχει οριστεί ότι

Μαθαίνοντας το παιδί να κάνει μπάνιο μόνο του

Μέχρι χθες ήταν βρέφος στην αγκαλιά σας, όμως πλέον έχει μεταμορφωθεί σε ένα μικρό ανθρωπάκι που (θέλει να) γίνεται όλο και πιο ανεξάρτητο. Ήδη έχει αναπτύξει δική του άποψη για τα ρούχα που προτιμά να φορέσει σε κάθε περίσταση, μπορεί να απασχολήσει τον εαυτό του παίζοντας χωρίς την παρουσία σας και απαιτεί διαρκώς να κάνει πράγματα μόνο του. Ωστόσο, υπάρχουν δραστηριότητες που διστάζετε να του αναθέσετε, καθώς περιλαμβάνουν μια σειρά από σημαντικούς κινδύνους. Πότε, λοιπόν, είναι σε θέση το παιδί να κάνει μπάνιο μόνο του; Και πώς θα εξασφαλίσετε ότι θα καθαρίζει τον εαυτό του σωστά;

Έρχεται ο προσωπικός βοηθός ΑΜΕΑ και ηλικιωμένων - Ποιοι οι δικαιούχοι

Καθιερώνεται ο Προσωπικός Βοηθός για τα άτομα με αναπηρία, σύμφωνα με όσα το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την ενίσχυση της Κοινωνικής Προστασίας, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 3 Σεπτεμβρίου.

Ο Προσωπικός Βοηθός είναι το φυσικό πρόσωπο, το οποίο υποστηρίζει τα άτομα με αναπηρία στη βάση τις εξατομικευμένες ανάγκες του, για τη διευκόλυνση των καθημερινών δραστηριοτήτων του, την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσής του, την ισότιμη συμμετοχή του στην κοινωνία και την πρόληψη περιθωριοποίησης και ιδρυματοποίησής του.

Από τα Χανιά η μοναδική ελληνική συμμετοχή σε φεστιβάλ κιν/φου στην Σερβία


Πάμε Σερβία! Με το μοναδικό και αγαπημένο ντοκιμαντέρ «Ένα σχολείο, δύο κόσμοι!» του Δημοτικού σχολείου Εμπρόσνιερου.

Στις 30 Αυγούστου αρχίζουν οι εγγραφές, μέσω ΕΣΠΑ, στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Θεσσαλονίκης

Από τη Δευτέρα 30 Αυγούστου αρχίζει η διαδικασία των εγγραφών για τους ωφελούμενους της Δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής 2021–2022» (ΕΣΠΑ) στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέρχονται καθημερινά από τις 8.00 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι στον παιδικό/βρεφονηπιακό σταθμό που επιθυμούν. Συστήνεται να προηγηθεί επικοινωνία με τη γραμματεία του σταθμού, ώστε να αποφεύγεται πιθανή αναμονή ή συνωστισμός.

Πώς μπορούν να απαλλαγούν οι μαθητές του Δημοτικού από τα μαθήματα Φυσικής Αγωγής, Μουσικής και Θρησκευτικών

Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για την απαλλαγή των μαθητών – μαθητριών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από τη συμμετοχή τους στα μαθήματα Φυσικής Αγωγής, Μουσικής και Θρησκευτικών

Αριθμ. 98268/Δ1 – ΦΕΚ Τεύχος B’ 3675/09.08.2021
Απαλλαγή μαθητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από την ενεργό συμμετοχή σε μαθήματα.

Συλλέκτες κοχυλιών από 13 έως 85 ετών, από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Κρήτη

Οι περισσότεροι έχουμε μαζέψει έστω ένα κοχύλι περπατώντας στην αμμουδιά, ως ανάμνηση των θερινών διακοπών μας. Για κάποιους όμως, η συλλογή κοχυλιών δεν είναι απλά και μόνο αναμνήσεις ανέμελων στιγμών, αλλά ένα ιδιαίτερο χόμπι. Ένα χόμπι που δεν είναι τόσο διαδεδομένο στην Ελλάδα, όσο σε άλλες χώρες. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός των συλλεκτών κοχυλιών, γεγονός που επιβεβαιώνει, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο Γιώργος Μπάζιος, κάτοχος μιας από τις μεγαλύτερες συλλογές κοχυλιών στη χώρα μας, η οποία περιλαμβάνει ένα από τα δέκα πιο σπάνια κοχύλια στη Μεσόγειο. Όπως εξηγεί ο κ.Μπάζιος, οι επιπλέον βόλτες στις παραλίες, ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων που ίσχυσαν λόγω κορονοϊού, έφεραν περισσότερους ανθρώπους πιο κοντά στο θαυμαστό κόσμο των κοχυλιών.

Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους – Τι θα ισχύσει για μαθητές και φοιτητές

Το πλαίσιο που θα αφορά εφεξής τους ανεμβολίαστους ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο self test την εβδομάδα τα οποία θα διατίθενται δωρεάν από το κράτος και θα δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Πανελλαδικές – Βάσεις 2021: Τη Δευτέρα η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια, χωρίς, πάντως, να αποκλείεται το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί την Παρασκευή, όπως είπε την Τρίτη ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως είχε γράψει η «Κ», παρουσιάζοντας την εκτίμηση των βάσεων εισαγωγής, με τη συνδρομή του εκπαιδευτικού – αναλυτή Στράτου Στρατηγάκη, τις 1.200 μονάδες θα προσεγγίσει η άνοδος στις περιζήτητες σχολές.

Γνωριμία με το έργο του Πικάσο, Βαν Γκογκ για ασυνόδευτους ανήλικους

Γνωριμία με το έργο του Πάμπλο Πικάσο, της Φρίντα Κάλο και άλλων εικαστικών, είχαν την ευκαιρία να κάνουν ασυνόδευτοι ανήλικοι μέσα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), στο Φυλάκιο Έβρου, στο πλαίσιο δραστηριοτήτων, που υλοποιεί η Κινητή Μονάδα Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων.

Τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων

Ένας αθλητής, του οποίου η ταυτότητα δεν έχει αποκαλυφθεί, βρέθηκε θετικός στην Covid-19 στο Παραολυμπιακό χωριό, όπως επιβεβαιώθηκε από τους διοργανωτές, σύμφωνα με τον Guardian.

Ο Μάσα Τακάγια, εκπρόσωπος Τύπου της οργανωτικής επιτροπής για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2020, επιβεβαίωσε ότι ο αθλητής θα μπει σε 14 ημέρες καραντίνας.

Υπήρξαν πολλά κρούσματα μεταξύ των αθλητών των Παραολυμπιακών που καταγράφηκαν στο εξωτερικό και σε κέντρα προπόνησης στην Ιαπωνία ενόψει των Αγώνων, αλλά αυτή η περίπτωση είναι η πρώτη που προέρχεται από το Ολυμπιακό χωριό.

Μαζάνης – Να εμβολιάσουν άφοβα τα παιδιά οι γονείς

Έκκληση στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους έκανε ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης, ενώ υπογράμμισε ότι το εμβόλιο για τον κοροναϊό είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα ΜEGA», ο παιδίατρος είπε «άφοβα θα το κάνουμε το εμβόλιο για τον κοροναϊό, όπως κάνουμε όλα τα εμβόλια στα παιδιά μας. Όλα τα εμβόλια μπορεί να έχουν κάποιες παρενέργειες, αλλά τα κάνουμε τα εμβόλια».

Nυχτερινή ενούρηση – Όταν το παιδί βρέχει το κρεβάτι του

Μέχρι την ηλικία των 5-6 ετών είναι φυσιολογικό το παιδί να βρέχει το κρεβάτι του τη νύχτα. Στην ηλικία αυτή η νυχτερινή ενούρηση είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που οφείλεται στην καθυστέρηση της ωρίμασης του ουροποιητικού συστήματος, την αδυναμία δηλαδή ελέγχου των σφιγκτήρων της ουροδόχου κύστης. Ωστόσο, ακόμη και όταν το παιδί εξακολουθεί να βρέχει το κρεβάτι του ενώ έχει μπει στη σχολική ηλικία δεν σημαίνει ότι πίσω από αυτό κρύβεται κάτι σοβαρό.

Πώς οι δορυφόροι του Έλον Μασκ άλλαξαν τη ζωή ενός 7χρονου που πήγαινε με ψαρόβαρκα στο σχολείο του

Τη δυνατότητα της τηλεκπαίδευσης στο σπίτι του στη Χιλή έχει πλέον ο 7χρονος Ντιέγκο Γκερέρο, για το οποίον η πρόσβαση στο σχολείο αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα, πολλές φορές, μάλιστα, ακατόρθωτο.

Το σχολείο του 7χρονου βρίσκεται στο χωριό Σοτόμο, περίπου 1.000 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας του Σαν Ντιάγκο, στην περιοχή Λος Λάγος. Πρόκειται για ένα χωριό, όπου ζουν μόνο 20 οικογένειες και είναι προσβάσιμο μόνο με πλωτά μέσα, όπως αναφέρει το Reuters. Οι λιγοστοί κάτοικοι ασχολούνται με την αλιεία μυδιών και ψαριών, τα οποία τα πωλούν σε μία αγορά που βρίσκεται πέντε ώρες μακριά.

Τα κατοικίδια σκυλιά είναι θεραπευτικά για τα άτομα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας

Η επαφή με έναν σκύλο μπορεί να είναι ιδιαίτερα θεραπευτική για τους ανθρώπους με οριακή διαταραχή προσωπικότητας, καθώς μπορεί να τους βοηθήσει να αποκτήσουν την κοινωνική αυτοπεποίθηση που χρειάζονται.

Τα άτομα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας (ΟΔΠ) τείνουν να αισθάνονται ένα μεγάλο κενό μέσα τους. Αυτό συνήθως προέρχεται από δυσλειτουργικές παιδικές εμπειρίες. Όταν μιλούν για τη ζωή τους, παρατηρούμε πολλά επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Μεταξύ άλλων, μιλούν για απόντες γονείς, για συναισθηματική παραμέληση και έλλειψη σωματικής στοργής. Πώς λοιπόν μπορούν βοηθήσουν τα κατοικίδια σκυλιά;