Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Μπίγκο! ή Χίλιοι λόγοι για να διαβάσετε ένα βιβλίο

Το διαδίκτυο έχει φέρει νέες συνήθειες στους βιβλιόφιλους και τέτοιοι υπάρχουν πολλοί, όπως φαίνεται, στον Καναδά. Σίγουρα, την ανάγνωση ευνοεί ο κρύος καιρός και τα πολλά χιόνια που κρατάνε τον κόσμο μέσα στο σπίτι. Για την καινούρια χρονιά, ένας εκδοτικός οίκος του Καναδά, σκέφτηκε να διοργανώσει ένα αναγνωστικό μπίνγκο ώστε να παροτρύνει και άλλους ανθρώπους να στραφούν προς το διάβασμα. Έτσι, τους προτρέπει να διαβάσουν βιβλία διαφόρων κατηγοριών. Μπορείτε και εσείς να κάνετε το ίδιο, επιλέγοντας:

16ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Κατασκευής Ξύλινης Φωλιάς για Πουλιά

Επιμορφωτική Ημερίδα: "Νέα Προγράμματα Σπουδών για τα φιλολογικά μαθήματα Γυμνασίου και Λυκείου"

O Σύνδεσμος Φιλολόγων Λάρισας (sflarisas.blogspot.com) ανακοινώνει τη διοργάνωση επιμορφωτικής ημερίδας σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας με θέμα "Νέα Προγράμματα Σπουδών για τα φιλολογικά μαθήματα Γυμνασίου και Λυκείου" την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013, ώρες 15.30 – 20.30, στο αμφιθέατρο του Μουσικού Γυμνασίου Λάρισας.

Σχολεία των «αρίστων» ξανά τα πειραματικά

Μπορούν τα πρότυπα πειραματικά σχολεία να αποτελέσουν τα μαγικά εργαστήρια για την ανασυγκρότηση της ελληνικής εκπαίδευσης; Μπορεί να (ξανα)γίνουν σήμερα σημείο αναφοράς για τα υπόλοιπα δημόσια σχολεία; Η απάντηση θα δοθεί στο τέλος του ερχόμενου μήνα, όταν το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει τις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους, με στόχο την επαναφορά στο εκπαιδευτικό τοπίο της χώρας του θεσμού των «αρίστων». Οι φιλόδοξες παρεμβάσεις θα ισχύσουν (και θα δοκιμαστούν) από την επόμενη σχολική χρονιά.

Σοκάρει η βιομηχανία επαιτείας και κατάθλιψης...

Πεντάχρονα στο έλεος των εκμεταλλευτών...
Βιομηχανία εκμετάλλευσης, κατάθλιψης και επαιτείας έχει στηθεί στην Ελλάδα της κρίσης. Διακόσια ευρώ υπολογίζεται ότι μαζεύει ακρωτηριασμένος επαίτης, με εγκαύματα στα χέρια και το πρόσωπο που «δουλεύει» κυρίως στις πλατείες Συντάγματος και Ομονοίας. Τριάντα ευρώ το οκτάωρο βγάζουν οι γυναίκες με τα μωρά στις σκάλες του μετρό στην περιοχή των Αμπελοκήπων. Σαράντα ευρώ έξω από τον Ευαγγελισμό. Το 70% με 80% της είσπραξης καταλήγει στις τσέπες των αφεντικών!

Ε.Ε.: Δικαίωμα των παιδιών η ιδιωτικότητα στο Διαδίκτυο

Η προστασία της ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο αναδεικνύεται ως το νούμερο ένα δικαίωμα των παιδιών σύμφωνα με τους ανήλικους, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, ενώ αντίστοιχα πρωταρχική υποχρέωση των ανηλίκων όταν πλοηγούνται στο Διαδίκτυο για όλους, είναι ο σεβασμός των προσωπικών δεδομένων των άλλων χρηστών (π.χ. φωτογραφίες), και η ανάρτηση τους μόνο με τη συγκατάθεση των άλλων.

Άποψη: Σ. Στρατηγάκης "Πληθωρισμός αριστούχων"

Οι προφορικοί βαθμοί στα πανελληνίως εξεταζόμενα μαθήματα των μαθητών της γ' λυκείου δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές γνώσεις του υποψηφίου. Αντικατοπτρίζουν την ανάγκη να βοηθηθούν οι εξεταζόμενοι όσο περισσότερο γίνεται, ώστε να ξεπεράσουν τους άλλους υποψηφίους και να πετύχουν αυτοί στη σχολή που επιθυμούν.

Άποψη: Λητώ Σεϊζάνη "Η Ιόλη, η Νεφέλη, η Δανάη και η Ίρις"

Κάθε εποχή έχει τη δική της μόδα στα ονόματα των παιδιών. Κάποτε συνηθιζόταν να παίρνει το μωρό το όνομα του παππού ή της γιαγιάς και όταν οι γονείς μου θέλησαν να μου δώσουν αρχαίο όνομα, χρειάστηκε να κολλήσουν και ένα χριστιανικό –της γιαγιάς, φυσικά- όπως απαιτούσε η εκκλησία. Μάλιστα για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, πήρα τα ονόματα και των δύο γιαγιάδων και έτσι βρέθηκα με τρία ονόματα σε ταυτότητες και επίσημα έγγραφα.

Βιβλίο: Ο νάνος και η Γαριδούλα

«ευτυχώς, που εγώ αγαπώ εμένα, γιατί αλλιώτικα θα ήμουν εντελώς μονάχος».
Το καλό με τα ολοένα και συχνότερα (ευτυχώς για εμάς) παζάρια βιβλίων βρήκαμε ένα μικρό θησαυρό. "Ο νάνος και η Γαριδούλα" των Ερίκ Σαβουαζά (κείμενο) και Φρεντερίκ Ρεμπενά (εικονογράφηση) αναφέρεται σε ένα καθημερινό φαινόμενο, αυτό των διακρίσεων που υφίσταται ένα παιδί (και όχι μόνο) λόγω της εξωτερικής του εμφάνισης.

Δηλητήρια της καθημερινότητας

Αργησαν να γίνουν αντιληπτές από το επιστημονικό ραντάρ επειδή δρουν σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις. Για την ακρίβεια, είναι οι μικρές συγκεντρώσεις τους που τις καθιστούν εξαιρετικά επικίνδυνες. Πρόκειται για ουσίες τις οποίες έχει γεννήσει ο σύγχρονος πολιτισμός αγνοώντας τη δυνατότητά τους να συμπεριφέρονται σαν ορμόνες. Σε αυτή την ιδιότητά τους οφείλουν άλλωστε και τη γενική ονομασία τους «ορμονικοί διαταράκτες».

Έρευνα για τα κίνητρα και τα εμπόδια συμμετοχής των ενηλίκων στη διά βίου μάθηση.

Το θέμα της δια βίου μάθησης ή αλλιώς της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, αποτελεί πάντα αντικείμενο των επαγγελματιών και των εργαζομένων διότι αποτελεί ένα από τα κλειδιά της προσωπικής, επιχειρηματικής και της γενικότερης οικονομικής ανάπτυξης.

Τα πλεονεκτήματα της ενασχόλησης με ένα μουσικό όργανο

Η εκμάθηση της μουσικής και ενός οργάνου, εκτός από τη συντροφιά που μας προσφέρει, ανοίγει πλήρως τους ορίζοντές μας. Δεν είναι τυχαίο πως οι αρχαίοι έλληνες συνόδευαν κάθε πτυχή της ζωής τους με τη μουσική. Αντίστοιχα έχουν ασχοληθεί και φιλόσοφοι με τη μουσική, όπως ο Κομφούκιος, που έλεγε ότι η μουσική έχει παιδευτική επίδραση στην ανθρώπινη ψυχή.